Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Zeleninové ragú s houbami a cuketové noky, recept. • Potravinová soběstačnost?  • Tak to je houbové ragú z vlastní zeleniny a k tomu cuketové noky. •  Žádné maso, žádná chemie.  • Pouze to, co příroda (+ zahrada) daly. •  Z koupeného „vařiva“ jen mouka, olej, sůl a jedno vajíčko.  Proč chodit do obchodů, když můžeme jít do lesa a oběhnout vlastní zahrádku?  •  Příroda nás živí.  Ocení chalupníci, zahrádkáři, venkovští a lesomilové. 

chlupate_ragu_houby_tit

Jaké jsou výhody venkovského života? Například to, že se na podzim ani nemusí chodit na nákup. Zahrádka se zeleninou odvděčuje za celoroční péči, les nabízí houby. Mouka, olej a vajíčko se doma vždycky najdou. Za zeleninové ragú s houbami s cuketovými noky by se nestyděla žádná vegeteriánská restaurace. Že je pokrm bezmasý nebude vadit ani „masojedům“ natož „všejedům“.

Čistá radost zahrádkářů

Naplňuje mne čistou radostí, když uvařím jen z toho, co jsme sami vypěstovali nebo přinesli z lesa. V tu chvíli zapomínám na všechnu práci, na obavy z přívalových dešťů, krupobití či úmorné sucho. Těší mě, že z rostlinek a semínek, za které jsem zjara dýchala, vyrostly zdatní jedinci, kteří mne od léta do podzimu zbavují starostí co vařit, co přikousnout k pečivu, čím zahnat chutě na něco svěžího, čerstvého.

Zeleninové ragú s cuketovými noky je typicky podzimní jídlo. Je to tak trochu varianta chlupatých knedlíků s houbovou smaženicí. Nevadí těm, kdo houby moc nemusí a potěší ty, kdož mají houby rádi. Cuketové noky jsou lehčí než chlupaté knedlíky z brambor. Pokrm je lehčí. Lilek odvede v pokrmu „velký díl práce“. Bez něj by ragú nechutnalo tak, jak bych si přála, aby všem chutnalo.

Čtěte také:  Zelníky: Starodávné pečivo z českého venkova. Zelí se dává do těsta

Zeleninové ragú s houbami a cuketovými noky

houbove_ragu_suroviny_mp

Cuketové ragú s houbami: Suroviny

  • Středně velká miska lesních hub
  • 1 velká cibule
  • 4 lusky papriky
  • 4 rajčata
  • 1 lilek nebo 1/2 velkého lilku
  • 1 feferonka nebo lžička pálivé papriky
  • 50 g oleje
  • sůl, pepř, drcený kmín

houbove_ragu_mp

Od nejtvrdších po měkké

Všechnu zeleninu pokrájím obvyklým způsobem. Na oleji začnu nejdřív dozlatova smažit cibuli. Pak postupně přidávám houby a zeleninu podle potřebné doby pro tepelnou úpravu.

  1. Podusím houby s polovinou polévkové lžíce soli a lžičkou kmínu, až ztratí objem.
  2. K nim přidám papriku, chvíli dusím pod pokličkou.
  3. Po paprikách rajčata,
  4. nakonec plátky lilku (i s jadřincem) a jednu sekanou čerstvou feferonkou nebo lžičku pálivé papriky.

Na středně teplé plotýnce pod pokličkou dusím asi deset minut. K pokrmu není třeba přilévat vodu, zelenina pustí dost vlastní šťávy. Zahušťování také není třeba. Je-li ragú moc řídké, stačí odkryté odpařit. Ochutnám, případně přisolím a dochutím mletým pepřem. A je hotovo.

cuket_noky_suroviny_mp

Cuketové noky: Chce to odvahu a intuici

Na cuketové noky nelze napsat přesný rozpis surovin. Vlastně – teoreticky by to šlo, ale v praxi by se to dalo dost těžko dodržet. Každá cuketa má jiné vlastnosti a jinak váží. Tak raději jen rámcově.

Cuketové noky dělám z brambor, cukety, mouky a vejce. Poměr cukety a brambor by měl být tak 3 : 1. Na obrázku je dobře patrna velikost cukety a množství brambor. Cuketa je lepší zralá přezrálá, brambory vařené (cuketa při vaření změkne rychleji než syrové brambory). Na cuketové noky zpravidla zpracuji vařené brambory zbylé z předchozího dne.

  • Cuketu oloupu, když má tuhá jádra, vydlabu vnitřek. Nastrouhám na struhadle s malými oky. Je-li vodnatá, nechám ji na cedníku co nejvíc vykapat (tekutinu lze nalít do polévky, když se zároveň vaří).
  • Nastrouhám brambory.
  • V míse smíchám cuketu, brambory, syrové vejce a tolik polohrubé nebo hrubé mouky, aby vzniklo těsto husté jako na chlupaté knedlíky. Protože noky vařím v páře, těsto také mírně přisolím. Kdybych je vařila ve vodě, solit těsto není třeba, osolím vodu.
  • Patra parního hrnce vytřu olejem nebo rostlinným máslem. V oleji smočenou polévkovou lžicí vykrájím noky, pokládám na patra parního hrnce a 15 minut je vařím v páře.
    Podobně jako chlupaté knedlíky i cuketové noky jsou nejprve trochu mazlavé, ale po kratičkém zchladnutí se zpevní.
  • Kdybych noky zavářela do vody, použiji výhradně mouku hrubou a těsto udělám tužší. Pak zkusmo zavařím jeden nok, abych zjistila, zda se nerozpadá. Kdyby se rozvařil, přidám ještě trochu mouky. Noky jsou uvařené, když vyplavou na povrch vody.
Čtěte také:  Retro: Pravý holandský řízek čili smažený vepřový řízek se sýrem. Původní receptura podle bývalé ČSN

Tip: Vyzkoušela jsem oba způsoby vaření. V parním hrnci to je „na jistotu“ a je v nich méně mouky, tak už cuketové noky ve vodě ani nevařím.

zeleninove_ragu_mp

Houbové ragú zatím trochu vychladlo. Tak je přihřeji, abych na talíře nakládala pokrm dost horký.

Zeleninové ragú s houbami je velice chutné. A to tak, že ani zapřísáhlým „masojedům“ vůbec nevadí, že v něm není ani kousek masa.

ragu_noky_talir_mp

Komu nevadí pokrm skutečně „domáckého vzhledu“, může ragú s cuketovými noky smíchat. Ne, není to fotogenické. Koneckonců, chlupaté knedlíky s houbovou smaženicí se také míchají dohromady. Ale to už je věc každého.

ragu_noky_smichane_mp

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/10/ragu_noky_talir_mp-1024x768.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/10/ragu_noky_talir_mp-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbezmasé jídlo,bramborové noky s cuketou,co s cuketou,co s houbami,co z cukety,co z hub,co z rajčat a papik,cuketa recepty,cuketové knedlíky,cuketové noky,houbove ragu,houbové ragú pohlreich,houbové recepty,houby recepty,houby s rajčaty,jak uvařit levně,jídlo z hub houby s lilkem,levné jídlo,lilek recepty,nejlepší recepty z hub,noky z cukety,pokrmy z cukety,pokrmy z hub,pokrmy z lesních hub recepty,pokrmy z lilku,recepty z čerstvých hub,recepty z cukety,recepty z hub,recepty z lilku,vegetariánské jídlo,žampionové ragú,zdravé jídlo,zeleninové jídlo,zeleninové ragú,Zeleninové ragú s houbami,Zeleninové ragú s houbami a cuketové noky,Zeleninové ragú s houbami a lilkem,Zeleninové ragú s houbami a zeleninouZeleninové ragú s houbami a cuketové noky, recept. • Potravinová soběstačnost?  • Tak to je houbové ragú z vlastní zeleniny a k tomu cuketové noky. •  Žádné maso, žádná chemie.  • Pouze to, co příroda (+ zahrada) daly. •  Z koupeného 'vařiva' jen mouka, olej, sůl a jedno vajíčko. • Proč chodit do obchodů,...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.