Zelný salát z čerstvého zelí? Saláty ze zimního hlávkového zelí, recepty. • Bílé hlávkové zelí, král zimní kuchyně. • Proč saláty z čerstvého hlávkového zelí?• Zelné saláty pro chuť i pro zdraví. • Triky a tipy pro chutný salát ze zelí. • Recepty: Zelný salát s mrkví. •  Zelný salát s kapií. •  Salát ze zelí vařeného. •  Smetanový zelný salát. •  A do pětice přílohový salát ze zelí, vlastně coleslaw. •

1_zelny-salat-z-cerstveho-zeli

Hlávkové zelí, mrkev, celer, cibule. To je zelenina, která vydrží v dobré kvalitě až do konce zimy. Nepotřebuje pro uskladnění žádnou chemickou atmosféru. A tak je i v zimě dostupná, levná a relativně čerstvá. V kalendáři sezonních jídel nastává čas zimního hlávkového zelí v počátku roku. Skutečnost, že v tuto dobu i máme na zelné saláty chuť, nasvědčuje tomu, že si naše „tělo o ně říká, potřebuje je.“ Tak proč si je nedopřát?

Hlávkové zelí: Znali je už Keltové

Zelí bylo známé zřejmě už v době prehistorické. Je prý historicky doloženo, že je konzumovali staří Keltové, vařili helénští Řekové a Římanům je ve 2. století před naším letopočtem je doporučoval Cato, který vychvaloval jeho léčivé vlastnosti.

Přesvědčení o zdravotní prospěšnosti zelí provází celou jeho cestu dějinami. A i podle současných odborníků má své DSC01529opodstatnění.

  • Čerstvé bílé zelí obsahuje ve 100 g asi 45 mg vitaminu C.
  • Významný je také podíl vitaminů skupiny B, vitaminu K a karotenu.
  • Z minerálních látek je v bílém zelí síra, draslík, vápník, hořčík a fosfor.
  • Cenný je obsah glycidů, bílkovin, enzymů, hořčičných glykosidů.
  • Šťáva z čerstvého zelí je úspěšně využívána při léčbě žaludečních vředů.
  • Čerstvé zelí podporuje regeneraci jaterní tkáně.
  • Vysoký obsah vlákniny upravuje střevní peristaltiku.

Léčebné účinky zelí především na trávicí soustavu, jeho nutriční hodnota, chuťové vlastnosti, dostupnost a nízká cena  jsou dostatečnými důvody, aby bylo konzumováno klidně i v míře neomezené.

Čas zelných salátů

zeli1Na zelné saláty dostáváme největší chutě po Novém roce a když zima vrcholí. Má to několik důvodů, všechny jsou uvěřitelné.

  1. Prvním může být trochu „šamanské“ tvrzení, že jsme na zelí v zimě nějak geneticky nakódovaní po předcích. Tou dobou neměli žádnou jinou čerstvou zeleninu než zelí – větší množství naložené v sudu, pevné hlávky zimního zelí v krechtu nebo ve sklepě.
  2. Mnohem prozaičtější je důvod, že jiná zelenina na trhu nebývá. A když, tak je drahá (z dalekého dovozu) a nebo nepřirozeně uchovávaná v chemicky obohacené atmosféře, což možná udrží její vzhled, nikoliv však chuť – o dalším nemluvě.
  3. Co nás po vánočních svátcích a v předjaří žene do konzumace zeleniny, jsou i redukční diety, s nimiž nemalá část populace po Novém roce pravidelně začíná. Zelí je pro ně vhodná krmě – je málo kalorické a dost zaplní hlady úpějící žaludek.
  4. Chladné počasí, málo slunce, spotřebované zásoby ochranných látek – tělo si samo žádá výpomoc

A tak – když jsme si to všechno pěkně zdůvodnili – se s ještě větší radostí můžeme pustit do přípravy domácích salátů z čerstvého hlávkového zelí – a z dalších, v zimě dostupných surovin.

Zelný salát s mrkví: Tak jednoduchý, a tak dobrý

2_zelny-salat-z-cerstveho-zeli-s-mrkvi

Suroviny na zelný salát s mrkví

  • 750 g zelí (půl velké nebo jedna malá hlávka)
  • 250 g mrkve (asi dvě velké)
  • 1 střední cibule
  • Sůl, cukr, ocet, olej, voda

Zelí a mrkev nahrubo nastrouhám. Zasypu zarovnanou lžicí soli, dvěma lžícemi cukru a přidám dvě lžíce osmiprocentního nebo čtyři lžíce čtyřprocentního octa.

Promíchám a rukama promačkávám tak dlouho, až zelenina pustí šťávu. Přidané koření tomu napomáhá, protože se zvýšila koncentrace okolního prostředí.

Pak do zelí přidám jemně sekanou cibuli a přiliji 1,5 deci studené vody a dodám lžíci oleje – stolního nebo když mám, tak nějakého speciálního (z dýňových semen a podobně). Ochutnám zálivku, případně přidám sůl, cukr nebo ocet – aby byla chuť jemná a vyvářená. Kdyby byl naopak nálev příliš koncentrovaný, přidám vodu. Zelí by sice nemělo „plavat“, ale vodu potřebuje – natáhne ji trochu zpátky. Podávám jako přílohu, a nebo poslouží jen zahnání chutí jídly.

  Upečeme pravé ruské pirohy se zelím nebo roládu s náplní ze zelí a mrkve?

3_hlavkove-zeli-priprava

Kdo má rád ostré, může si pro změnu salát zakápnout nějakým pálivým kořením. My máme rádi středoamerickou zelenou omáčku, ale zajímavou chuť dodá i běžněji dostupné tabasco.

Zelný salát s nakládanou kapií

4_recept-na-zelny-salat

Suroviny na zelný salát s kapií

  • Asi 750 g zelí (půl velké nebo jedna malá hlávka)
  • 200 g sterilované kapie (třetina velké sklenice)
  • 1 větší červená cibule
  • Sůl, cukr, voda

Zelí nastrouhám nebo nakrouhám (lze i jemně pokrájet). Nasypu na ně půl lžíce soli a lžíci cukru. Soli a cukru dávám méně než u předchozího receptu, protože budu používat ještě nálev z kapií – a ten je dost kořeněný.

Zelí důkladně promnu, až zvadne a pustí šťávu. Pak přidám červenou cibuli. Samozřejmě, že by se dala použít i cibule bílá, ale červená má v tomto salátu příjemnější chuť. DSC01608Přiliji asi půl deci nálevu z kapií a deci studené vody. Voda není zbytečná – salát se stane svěží. Promíchám a ochutnám. Většinou zálivka potřebuje jen trochu přisladit. Neměla by ovšem být tak silná, jako je samotný nálev z kapií. Olej nepřidávám, je v použitém láku.

Osobní poznámka: Já mám ráda tento salát s rohlíkem. Je to vzpomínka na dávná léta. Ve městě, kde jsme žili, byl původní Prior, který měl v horním poschodí samoobslužnou jídelnu. Tam tento salát dělali. Vlastníci a název obchoďáku se pak střídali, ale jídelna i salát zůstávaly bez  zásahů. Jak je tomu dnes, nepátrám. Salát už dávno dělám doma – a pro všechny.

Vařený zelný salát: Uvítají i dietáři

Když říkám, že tento salát uvítají dietáři, nemyslím tím ty, kdož jsou v odtučňovacím režimu, ale kteří mají dietu ze zdravotního důvodu. Ono se totiž pěkně říká, že syrová zelenina má nejvyšší nutriční hodnoty. Ale přitom se tak nějak zapomíná na lidi, kteří syrovou zeleninu – a obzvlášť košťálovou a cibuli – nemohou jíst nebo jim nedělá dobře (žlučníkáři, starší lidé, těhotné ženy…).

5_recepty-z-hlavkoveho-zeli

Suroviny na vařený zelný salát

Asi 1000 g zelí (střední hlávka)

2 velké cibule

Sůl, cukr, kmín, ocet, olej, voda

DSC01672Zelí nakrouhám (kdo nemá elektrického pomocníka, velice jemně, až vlasově nakrájí). Cibuli nakrájím na půlkolečka. V půllitru vody rozpustím lžíci soli, dvě lžíce cukru (diabetici si dají své sladidlo) a asi čtyři lžíce octa. Ochutnám a doladím, aby vznikla vyvážená zálivka asi jako na rajský nebo okurkový salát.

Zelí s cibulí dám do kastrolu, nasypu lžičku kmínu, zaliji zálivkou. Přikryji poklicí, přivedu k varu. Odklopím, zamíchám a asi tři minuty prudce svářím. Pak odstavím, vmíchám jednu lžíci oleje, zakryji poklicí a ve studenu (sklep, terasa, balkon…) nechám vychladnout a proležet. Salát výtečně chutná jako příloha k hlavnímu jídlu, hlavně k pečenému masu.

  • Vyzkoušeno: Tento salát nenadýmá a je dobře stravitelný. Pojídá se za studena a chutí se blíží kysanému zelí. To je dobrá zpráva pro lidi s histaminovou intolerancí, kterým je po kysaném zelí špatně. No a zdravým lidem bude vařený zelný salát také chutnat.

Zelný salát s kořenovou zeleninou a se smetanou

6_zelny-salat-coleslaw

Suroviny na zelný salát se smetanou

  • Asi 750 g hlávkového zelí
  • 2 mrkve
  • Řez celeru přibližně stejně vážící jako dvě mrkve
  • 1 cibule
  • Sůl, cukr, ocet nebo citronová šťáva, olej
  • Zakysaná smetana

DSC01594Zelí a kořenovou zeleninu nastrouhám na hrubém struhadle. Zasypu lžicí soli, dvěma lžícemi cukru a přidám dvě lžíce obyčejného osmiprocentního octa nebo čtyřmi lžícemi octa čtyřprocentního. A nebo vymačkám šťávu z půlky citronu.

  Zelníky: Starodávné pečivo z českého venkova. Zelí se dává do těsta

Zeleninu rukama dobře prohnětu, aby zvadla a pustila šťávu. Pak přidám nasekanou cibuli (lepší je červená), lžíci oleje a zakysanou smetanu. Nechám chvíli proležet. Podávám s celozrnným pečivem jako lehkou večeři.

  • Tip: Mezi strávníky se může vyskytnout někdo, kdo nemá zakysanou smetanu rád. Proto je možno upravit salát bez smetany a dát ji na stůl k volnému použití. Základní salát by ale mohl být dost suchý, tak si nejedlíci smetany mohou posloužit trochou dobrého oleje, která jim ale musíme nabídnout.

Zelný salát přílohový (bojím se napsat coleslaw)

Zelný salát se smetanou nabudil vzdálenou připomínku na klasiku světové kuchyně – salát coleslaw. Také jej dělám, a máme ho rádi. (Jen jeden člen naší domácnosti svého času tvrdil, že se mu o coleslawu zdají hrůzné sny. To když si na zhýralosti studentského života brigádně vydělával v jistém řetězci.)

Coleslaw, jinak docela mírumilovný a ve světě velice variabilní zelný salát, se v našich poměrech někdy stává předmětem vášnivých sporů. Nechci přidávat polínka pod kotel. Od našeho „specialisty na coleslaw“ beztak vím, že coleslaw jako z KFC nikdo doma nesvede. A tak nenabízím recept na coleslaw, ale dávám tip na salát, jaký doma dělám k obalovaným kuřecím křídlům a k smaženým „nuggetům“ z kousků kuřecího masa.

  • (Úsměv: Vybruslila jsem z toho se ctí?)

7_salat-coleslaw

Suroviny na domácí coleslaw

  • Asi 1000 g bílého zelí (středně velká hlávka)
  • 1 středně velká cibule
  • 2 větší mrkve
  • Řez celeru vážící asi jako jedna mrkev nebo dva řapíky řapíkatého celeru
  • Majonéza ze dvou žloutků
  • Sůl, mletý pepř, cukr
  • Ocet, citronová šťáva

coleslawProtože tohoto salátu dělám vždy větší množství, zelí jemně nasekám a mrkev s bulvovým celerem postrouhám pomocí elektrického pomocníka. Kdyby nebyl, tak se musí zelí velice jemně posekat ručně a mrkev s celerem nastrouhat klasicky na struhadle s jemnými očky.

Pak zeleninu zasypu lžicí a půl soli. Promnu do změknutí.

Ze dvou žloutků vyšlehám majonézu. Zašlehám do ni dvě lžíce octa, lžíci citronové šťávy, lžíci cukru a dvakrát na špičku kulatého nože mletého pepře. K zelí přidám nasekanou cibulku a kdybych nepoužila bulvový celer, tak jemně pokrájené celerové řapíky. Promíchám s majonézou.

Ochutnám, doladím solí, cukrem, citronem – podle potřeby. Dám na pár hodin rozležet. Co nesníme ke kuřeti, dá si někdo rád k menšímu jídlu.

http://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/01/1_zelny-salat-z-cerstveho-zeli.jpghttp://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/01/1_zelny-salat-z-cerstveho-zeli-150x150.jpgreceptarRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORASalátycoleslaw jako z KFC,coleslaw recept,hlávkové zelí příprava,hlávkové zelí recepty,hlávkový zelený salát recepty,jak na zelný salát s mrkví,jak udělat zelný salát,nejlepší zelný salát,recept na coleslaw,recept na zelný salát,recepty z hlávkového zelí,salát coleslaw,salát coleslaw kluci v akci,salát coleslaw podle pohlreicha,salát z hlávkového zelí,zelný salát coleslaw,zelný salát hospodský,zelný salát s kapií,zelný salát s kmínem,zelný salát s mrkví,zelný salát s mrkvičkou,zelný salát se smetanou,zelný salát se zakysankou,zelný salát vařený,zelný salát z čerstvého zelí,zelný salát z čerstvého zelí s mrkví,zelný salát z hlávkového zelí,zelný salát ze zimního zelíZelný salát z čerstvého zelí? Saláty ze zimního hlávkového zelí, recepty. • Bílé hlávkové zelí, král zimní kuchyně. • Proč saláty z čerstvého hlávkového zelí?• Zelné saláty pro chuť i pro zdraví. • Triky a tipy pro chutný salát ze zelí. • Recepty: Zelný salát s mrkví. •  Zelný salát...Blog o zahradničení, pěstování a receptech