Domácí celozrnné housky a rohlíky jako od pekaře.  Recepty na celozrnné a tmavé domácí pečivo. Báječné celozrnné housky za pár korun. Konečně dost slunečnicových semínek na rohlíku. Žitné bagety k polévce, na svačiny i na cesty. Domácí žitné či pšeničné pečivo: výtečná chuť i značná úspora. 

1_domaci-pecivo-rohliky-a-housky-jako-od-pekare

Celozrnné pečivo, když je upečeno z poctivého mlynářského materiálu a není to jen napodobenina celozrnného pečiva, je velmi chutné. To je ověřitelné hned po prvním zakousnutí. Tvrdí se, že je celozrnné pečivo také velmi zdravé, což na sobě sice nemůžeme hned poznat, ale zas se v tom názoru shoduje takové množství fundovaných odborníků, že jim prostě musíme věřit. Celozrnné pečivo bývá dražší než to z bílé mouky. Je to však jeden z produktů, které si můžeme udělat sami doma – a vyplatí se to.

Ví se o tom už od dob pana Grahama…

Naši předkové jedli pořád samé „celozrnné“ obilniny a obiloviny: ječné kroupy a lámané krupky, pohanku, proso v podobě jahel. A když mouku, tak umletou z celého zrna. Ještě v první třetině 19. století nebyla tak zvaná bílá mouka známa. Obilí se mlelo z celých zrn, nahrubo, takže obsahovalo veškeré přírodní živiny.

Stroje na jemnější drcení obilních zrn se nejdříve objevily v Rakousko-Uhersku a odtud se pak šířily nejen do Evropy, ale i do zámoří. Prvním člověkem který si uvědomil, jaké nebezpečí představuje bílá mouka pro lidské zdraví, byl Američan Sylvestr Graham (1794-1851). Oficiální medicína mu dala později za pravdu.

Odborníci dávno vědí a upozorňují, že jíme špatně. Ruku na srdce, nikdo nemůže prohlašovat, že by zdravotnická osvěta byla v tomto směru někdy chabá. Jen jsme většinou nedbali, a to jak výrobci potravin, tak spotřebitelé.  Až když se zájem o zdravou výživu stal celosvětovým trendem a po zdravějších potravinách začala být na trhu poptávka, situace se začala měnit.

Celozrnné pečivo si za poslední léta vyšlapalo vedle pečiva z bílé mouky plnohodnotnou cestu. Výrobky z něj ale bývají dražší než ty samé z mouky hladké pšeničné. Naštěstí se prodávají i mlynářské produkty, z nichž si celozrnné pečivo můžeme připravit doma. A skoro za hubičku.

2_domaci-housky-jako-od-pekare

Kdepak kultura, my jedeme do města pro mouku

Trendu upéct si doma svůj vlastní chleba jsem odolala. A nestálo mě to vůbec žádné přemáhání. Naše místní malá pekárna má otevřeno i o víkendu dopoledne. A peče tak dobrý chleba různých druhů, že by to bylo od nás snad i nefér, kdybychom takovým „božím dárkem“ zhrdali.

S celozrnnými houskami a rohlíky to je ale jiné. Bývají jen ráno, a to máme povinnost a nebo si chceme pospat. Protože z kynutého těsta peču ráda (veky na chlebíčky, vdolky, kynuté buchty…), a protože našim celozrnné pečivo velmi chutná (prý vědí, že se do něčeho zakousli a také víc zasytí), začala jsem je péct sama.

Jediný problém, který ve věci celozrnného pečiva mám, je nákup mouky. Na vesnici nebo v malých městech se celozrnná, špaldová nebo žitná mouka nesežene (o jiných moukách nemluvě). Musím pro ně až do krajského města. Tam jsou prodejny se zdravou výživou, a nebo obchody v kategorii „hyper“, v nich bývají oddělení se zdravou výživou. Výběr je dobrý a ceny skoro srovnatelné se standardními frakcemi pšeničné mouky.

Takže nikoliv za kulturou, pro mouku jezdíme do velkého města.

3_recept-na-domaci-housky

Domácí celozrnné pečivo jako od pekaře

Upéct domácí pečivo z celozrnné mouky je snadné, ale musíme si zvyknout na to, že se s těstem pracuje jinak. Neváže tak dobře jako těsto z bílé mouky.

Recept na celozrnné pečivo není nijak složitý, vlastně je to to samé, jako když pečeme jiné jednoduché housky, rohlíky, veky. Na pečení používám:

  1. mouku celozrnnou pšeničnou,
  2. tmavou mouku žitnou (někdy označená jako chlebová),
  3. částečně mouku pšeničnou polohrubou.

Z kilogramu mouky se zadělá těsto na dva plechy pečiva. Někdy do těsta přidávám celé pšeničné vločky. Sypu slunečnicovými semínky, kmínem nebo ničím. Jiné sypání nedávám, ale to jen z důvodu našich zvyků a chutí (mákem sypu vdolky, sezamem banketky, ostatní koření – třeba fenykl a podobně – se nám zdají být příliš aromatická.) Uvedené recepty nejsou žádná dogmata, ale spíš jen tipy, které může každý vyzkoušet a pak uzpůsobit podle svého.

Domácí chlebové housky nebo bagetky

Suroviny na dva plechy housek či bagetek

  • 330 g žitné chlebové mouky
  • 330 g celozrnné pšeničné mouky
  • 330 g polohrubé pšeničné mouky
  • 2 lžíce oleje, lžíce octa, 1/2 lžíce soli
  • 42 droždí
  • Sůl, kmín, semínka na posypání

4_celozrnne-domaci-pecivo-recepty

  • Do mísy odvážím a promíchám žitnou, celozrnnou a polohrubou mouku, půl lžíce soli a lžičku drceného kmínu. Uprostřed udělám důlek, neliji trochu vlažné vody, rozdrobím droždí a nechám vzejít.
  • Do hrnku nachystám vlažnou vodu se lžící octa a olejem. Naliji k mouce a ručním hnětačem (s háky) začnu zpracovávat. Podle potřeby přilévám v malém množství další vodu – celkem ji bude potřeba asi 600 ml.
  • Vypracuji tužší nelepivé těsto.
  • Přikryté nechám asi hodinu kynout.
  • Překlopím na pomoučený vál, ručně propracuji. ukrajuji stejně velké dílky, z kterých bud udělám placičku, naříznu (nedoříznu docela) na tři díly a spletu do housky.
  • Nebo vyválím malé večky – bagetky.
  • Položím na lehce olejem vytřený plech a nechám ještě asi 10 minut kynout. Před vložením do předehřáté trouby bagetky šikmo nastřihnu nůžkami, aby při pečení nepopraskaly „neřízeně“.
  • Peču při 200 stupních. Do trouby zároveň vkládám hrnek s vodou, aby se vytvořila kůrka.

5_domaci-housky

Tento typ housek jíme místo chleba. Dobře chutnají k polévkám, guláčům, s máslem, s pomazánkami. Tvar baget se dobře rozřízne a plní na svačinu.

Domácí celozrnné rohlíky s vločkami

Rozpis na jeden plech

  • 300 g celozrnné pšeničné mouky
  • 100 g chlebové žitné mouky
  • 100 g pšeničných vloček
  • 1 lžíce oleje, lžička soli
  • 400 ml vody
  • 21 g droždí (půl balíčku)
  • Slunečnicová semínka, 1/2 rozšlehaného vejce

6_domaci-rohliky-a-housky

Mouku, vločky a sůl smísím, přiliji trochu vody, rozdrobím kvásek, nechám vzejít.

Přiliji asi 200 ml vlažné vody s olejem a hnětačem vypracovávám  těsto.

Po troškách přilévám vodu. Protože jsou v těstě vločky, je vody potřeba a něco víc, na půl kilogramu sypké směsi asi 400 ml. Vločky ji během kynutí vsáknou.

  • Vykynuté těsto na vále propracuji.
  • Odřezávám kousky, které vytáhnu do trojúhelníků a od základny k vrcholu stočí do rohlíku. Bud je ohnu nebo nechám rohlíky rovné.
  • Položím na plech lehce vytřený olejem a nechám ještě 10 minut kynout.
  • Pak potři rozšlehaným vajíčkem (může to být ale i jen zbylý bílek) a hustě posypu slunečnicovými semínky.

Peču v předehřáté troubě při 200 stupních Celsia do tmavě zlaté barvy.

7_celozrnne-pecivo-recepty

Celozrnné pečivo, do kterého jsou navíc jako „abrazivo“ přidány pšeničné vločky, je jadrné, chutné a v našem trávicím traktu působí jako kartáč. Rádi je přikusujeme k polévkám nebo k nejrůznějším salátům. Samotné housky s  hrnkem mléka, kakaa nebo bílé kávy jsou výbornou snídaní i pro ty, kdož po ránu jídlu moc nedají.

Pšeničnými vločkami ale můžeme obohatit i běžné housky z bílé mouky. Lze tak třeba vykrýt dobu, kdy jsme odkázáni jen na nabídku obchodů v menších obcích. Pšeničné vločky se v nich už pár let znovu objevují.

Domácí housky s pšeničnými vločkami

Na výborné domácí housky je třeba

  • 800 g polohrubé mouky
  • 200 g pšeničných vloček
  • 2 lžíce oleje
  • 1/2 lžíce soli
  • 600-700 ml mléka
  • 42 g droždí

8_domaci-rohliky-jako-od-pekare

Smíchám vločky s moukou a se solí. Do důlku v mouce naliji trochu vlažného mléka, rozdrobím kvasnice a nechám vzejít kvásek.

Dál je postup stejný jako u předcházejících receptů, jen místo vody zadělávám těsto mlékem.

9_domaci-pecivo-jako-od-babicky

Fotografie domácích housek a rohlíků jako od pekaře: (receptar)

TIP: Už máte upečeno? Domácí játrová paštika s domácími houskami či rohlíky chutná nejvíce. Vyzkoušejte můj recept.

http://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2016/06/3_recept-na-domaci-housky.jpghttp://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2016/06/3_recept-na-domaci-housky-150x150.jpgreceptarMOUDRÉ RADY MAKOVICEcelozrnná mouka,celozrnné domácí pečivo recepty,celozrnné housky recept,celozrnné pečivo,celozrnné rohlíky recept,domácí celozrnné housky,domácí celozrnné pečivo,domácí celozrnné rohlíky,domácí housky,domácí housky jako od pekaře,domácí housky recept,domácí pečivo rohlíky a housky,domácí rohlíky,domácí rohlíky a housky,domácí rohlíky jako od pekaře,jak na celozrnné housky,jak na celozrnné pečivo,jak na celozrnné rohlíky,jak se peče z celozrnné mouky,jak udělat celozrnné housky,jak udělat celozrnné pečivo,jak udělat celozrnné rohlíky,recept na celozrnné pečivo,recept na domácí housky,recept na housky,rohlíky recept,těsto z celozrnné mouky,žitné pečivoDomácí celozrnné housky a rohlíky jako od pekaře. • Recepty na celozrnné a tmavé domácí pečivo. • Báječné celozrnné housky za pár korun. • Konečně dost slunečnicových semínek na rohlíku. • Žitné bagety k polévce, na svačiny i na cesty. • Domácí žitné či pšeničné pečivo: výtečná chuť i značná úspora. • Celozrnné...Blog o zahradničení, pěstování a receptech