Výroba domácí hořčice: Bez domácí hořčice se už neobejdu
Domácí hořčice na každý stůl. • Hořčice mýtů zbavená. • Tajemství výroby hořčice odhaleno. • Víme, kde se dělá chyba. • Opisovat se nemá. • Opravdu vyzkoušený recept na domácí hořčici. • Hořčice zdravá, hořčice léčivá. • Když se hořčice stane zálibou. • A co takhle si dát králíka na hořčici? •
Domácí hořčice není levnější než ta z obchodu, tak proč doma dělat něco, co se odjakživa kupuje? Důvody: Jen tak, pro změnu. Vyzkoušet, jestli je pravda to, co se o domácí hořčici říká a píše. V doma připravené hořčici nejsou žádné syntetické konzervanty a barviva. Domácí hořčici uděláme podle svého gusta – s kurkumou, česnekovou nebo kremžskou? A především – protože domácí hořčice je opravdu dobrá.
Hořčice bílá: Koření i léčivo
Hořčice bílá (Sinapis alba) je odpradávna známým a oblíbeným kořením, a rovněž prostředkem používaným v přírodním léčitelství. Hořčičné náplasti, obklady a placky se přikládaly na nemocné klouby. Uvádí se, že hořčičné semeno užívané vnitřně snižuje vysoký krevní tlak, pomáhá při skleróze, poruchách látkové výměny, bolestech žlučníku a jater, trávicích potížích a vyrážkách. Spolknout jednu až dvě lžičky hořčičných semínek nalačno je doporučovaným prostředkem na uvolnění zácpy.
Mnohem rozšířenější je samozřejmě kuchyňské využití hořčičných semínek. Používají se při úpravě masa, ryb, divočiny a k nakládání zeleniny. Častěji se používá pasta z hořčičných semen, prý již od starověku. Kromě nejrozšířenější hořčice bílé jsou pěstovány i jiné odrůdy. Semena všech mají ostrou chuť, liší se palčivostí a pikantní nahořklostí.
Když budete shánět informace o hořčici na internetu, mohli byste narazit na tezi, že hořčice patří mezi brukvovité a podobá se kedlubně nebo ředkvičce. To je dost matoucí. Žlutě kvetoucí hořčice sice opravdu patří mezi brukvovité, ale podobá se řepce olejce a divoce rostoucí ohnici. Protože ohnice se anglicky řekne wild radish, vzniklo možná tvrzení o podobě s ředkvičkou (radish) nesprávným překladem.
Pohádka o hořčici měla dobrý konec
S uherskou vařenou sekanou jsme byli sotva na začátku, když lžička varovně cinkla o dno sklenice s dijonskou hořčicí. Joj, zapomněla jsem koupit novou. „Schválně jsem už nekupovala další, chci totiž udělat domácí hořčici,“ rychle si vymýšlím nějakou pohádku. „Rychle vymyšlená pohádka,“ vyhodnotí ten mladší. „Zapomněla jsi ji koupit, známe tě. Máme alespoň obyčejnou?“ jako vždy nachází klidné řešení ten starší.
Když přináším (rovněž poloprázdný) kelímek plnotučné hořčice, letmo mrknu do poličky s kořením. Dózička se semínky hořčice je skoro plná. „Ano, zapomněla jsem,“ přiznávám. „Ale tu domácí hořčici bych opravdu chtěla vyzkoušet.“
A tak se i stalo. Od těch dob už o dobrou hořčici u nás nikdy není nouze.
Recept na hořčici: Už vím, kde se stala chyba
„Udělat doma hořčici je víc než snadné,“ dočetla jsem se v prvním, druhém, třetím a dalším článku, který mi nabídl internetový vyhledávač. „Stačí hořčičné semínko, ocet a cukr. Ovocný, ale klidně i ten docela obyčejný.“ Když se ve třech a víc receptech opakuje, že svaříme ocet, necháme vychladnout, rozdrtíme semínka hořčice, smícháme s octem a trochu přisladíme, uvěříte a jdete na to.
Laboratorní pokus jsem ovšem raději udělala ze čtvrtinové dávky, protože mi bylo pár věci podezřelých:
- Především ani slovo o soli.
- Proč se ocet sváří, když se pak zase nechá vychladnout? Nevysvětleno.
- A potom ještě něco mi připadalo divné, ale nevěděla jsem co.
Semínka hořčice jsem podle rady za sucha namlela v mlýnku na mák. Byla to docela dřina. Prášek jsem smíchala s octem, a že jsem chtěla hořčici hladkou, vzala jsem mixer a pastu ještě rozmixovala. Přidala cukr a ochutnala. Přestože mi hrkly slzy do očí, bylo jasné, že sůl tam prostě musí být. Přisolím. Je to lepší. Ale ta síla octa!
Svolám ochutnávače. „He to hobhý, hahe hrahně hilný,“ kuckají dechu popadajíce. „Hehde he hahi htala hyba.“ Tak to vím také, že to je strašně silné a že se někde asi stala chyba. Žíravina jde do odpadu, a já po jiné práci. Přišla jsem v životě o víc než o trochu koření.
Už jsem večer seděla s knížkou, když to přišlo – chvíle náhlého prozření. Už vím, co mi bylo hned podezřelé: „Píšou ovocný ocet, ale klidně i obyčejný. Jenže ovocné octy bývají tří až čtyřprocentní a běžný ocet má procent osm. Proto se sváří, jenže půl napůl s vodou! Někdo udělal chybu – v první verzi či v překladu – a další to bez vyzkoušení opisují!“
Zapínám počítač, hledám nějaké méně „rozjuchané“ a víc odborné pojednání o výrobě hořčice. A také recepty na „horších“ pozicích ve vyhledávači. No jasně: semínko, ocet, víno, olej, ale vždy s vodou.
Druhé kolo výroby domácí hořčice: Poloprovoz
Poloprovozní dávka byla z 50 g hořčičných semínek (obsah jednoho sáčku), octu vodou zředěného na čtyři procenta (150 ml), soli a cukru.
- Semínka hořčice jsem nemlela, ale rovnou zalila octovou vodou a rozmixovala.
- Soli jsem dala nejdřív na špici kulatého nože, ale pak jsem ještě asi poloviční množství přidala. Bez soli to chutnalo „jalově“.
- Cukru – tři „střiky“ ze stolní cukřenky.
A bylo to. Do druhého dne pasta mírně zhoustla. Chutnala sice ostře, ale báječně. Protože poloprovozní vzorek zkoušel málem každý kolemjdoucí, a všem chutnal, zařadila jsem hořčici do svého výrobního programu už napořád.
Jak vyrobit domácí hořčici
Domácí hořčice: Základní hmota
- 100 g semínek bílé hořčice (dva balíčky)
- 250–300 tekuté složky (tří až čtyřprocentní octy, běžný ocet svařený půl napůl s vodou, případně nízkoprocentní ocet a bílé víno)
- Sůl, cukr
Hořčičná semínka zaliji polovinou roztoku a nechám nabobtnat – třeba přes noc, nebo přes den. Není to ale nutné. Pak rozmixuji a přidávám druhou půlku roztoku. Nemixuji do absolutní hladkosti, protože nám chutná mírně hrubší textura. Dochutím cukrem (jedna až dvě lžičky) a solí (asi ¼ lžičky).
Když mám bílé víno (stačí stolní), zaliji semínka bílé hořčice decilitrem vína a nechám nabobtnat ve víně. Při mixování dolévám nízkoprocentním octem (asi 3%, protože víno je dost kyselé).
A výsledek? Výtečný, i když základní hořčice není žlutá (jako ta koupená), ale našedlá.
Domácí hořčice různých chutí
Asi polovinu hořčice nechávám v základním stavu – je pro ni nejširší uplatnění (podávám i používám místo plnotučné). Druhou polovinu rozdělím na dvě čtvrtiny a ty ochutím – podle přání strávníků (jaká už dlouho nebyla), nebo podle vlastní volby.
- Hořčice žlutá: Do základní hmoty vmíchám asi ¼ lžičky kurkumy. Chutná k ohřívané uzenině nebo do sendvičů.
- Hořčice „terakota“: Do základní hmoty přidám dvě tři polévkové lžíce oleje, půl lžíce sladké a kávovou lžičku pálivé papriky. Je možno nahradit i drcenou feferonkou. Hodí se k vařenému masu, k rybám z konzervy, do proloženého chleba s vejcem na tvrdo – jak komu zachutná.
- Hořčice česneková: Dělám jen velmi malé množství – když vím, že se spotřebuje (třeba při venkovním opékání masa, na zabíjačku, zamýšlím-li koupit vepřové koleno). Má ze všech nejkratší trvanlivost. Proto používám česnek sušený (čerstvý se rychle kazí).
Doporučuji příchuti nejdřív vyzkoušet na malém množství, aby se zjistilo, co nejvíc chutná. U nás kupodivu zvítězila hořčice základní, a potom hořčice kremžská.
Domácí kremžská hořčice. Jak na to?
Kremžská hořčice se vyrábí z odrůdy, která má tmavá semínka. V suchém stavu jsou skoro černá, po nabobtnání mají rudo hnědou barvu. Jsou tvrdší než semínka bílá, proto doporučuji namočit je přes noc, usnadníme si tím práci.
Černá hořčice se místy dost obtížně shání. Dá se pořídit v prodejných se zdravou výživovou, ale tam je dost drahá. Když na ni narazíte v běžném obchodě, je za stejnou cenu jako hořčice bílá. Já dělám „kremžskou“ hořčici jen z černých semínek, ale je trochu nahořklá – našim to tak chutná. Postup stejný jako u základní hořčice. Obvykle se ale mísí černá semínka s bílými a přidává se víc cukru.
Výroba domácí hořčice jako koníček
Udělat hořčici je snadné, rychlé, málo namáhavé, levné, nenadělá se moc nádobí. A tak není divu, že se příprava hořčice stala pro nejednoho labužníka oblíbenou činností. Hořčice jako pochutina se používá na celém světě, takže existuje bezpočet receptů. Nic nám nebrání postupně je vyzkoušet. Ale vyplatí se vždy odložit skleničku té základní, aby už nikdy u večeře nedošla.
Při experimentování s přídavky koření velice rychle zjistíme, že všechno má své meze. Že některé druhy koření s hořčicí ladí (estragon, koriandr…), ale jiné méně či vůbec. Protože náklady na takové pokusy nejsou vysoké, není nad vlastní zkušenost. Poměry míchání surovin je dobré si zapisovat, aby se zdařilý exemplář mohl stát domácím výrobkem standardní chuti.
Foto: Snímky rozkvetlých rostlinek jsou fotobanky freeimages.com, ostatní fotografie pořízené při výrobě domácích hořčic: receptar
TIP: Vyzkoušejte můj návod na 100% přírodní domácí směs do polévky bez glutamátů nebo na poctivě uvařenou domácí játrovou paštiku s trochou domácí hořčice.
https://makova-panenka.cz/rady/vyroba-domaci-horcice-bez-domaci-horcice-se-uz-neobejdu/https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/11/1_domaci-horcice.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/11/1_domaci-horcice-150x150.jpgMOUDRÉ RADY MAKOVICEbílá hořčice,černá hořčice,česneková hořčice,dijonská hořčice,domácí hořčice,Domácí hořčice bez eček,Domácí hořčice bez konzervantů,Domácí hořčice bylinková,Domácí hořčice kremžská,Domácí hořčice ochucená,Domácí hořčice recept,feferonková hořčice,hořčice bílá,jak na domácí hořčici,jak se dělá hořčice,jak se dělí domácí hořčice,kremžská hořčice,papriková hořčice,recept na domácí hořčici,recepty domácí hořčice,semínka hořčice,výroba domácí hořčice,výroba hořčice,výroba hořčice receptDomácí hořčice na každý stůl. • Hořčice mýtů zbavená. • Tajemství výroby hořčice odhaleno. • Víme, kde se dělá chyba. • Opisovat se nemá. • Opravdu vyzkoušený recept na domácí hořčici. • Hořčice zdravá, hořčice léčivá. • Když se hořčice stane zálibou. • A co takhle si dát králíka na hořčici? • Domácí hořčice není levnější než ta...receptar jezzina@seznam.czAuthorMAKOVÁ PANENKA
Pobavila jsem se, krásné a poučné čtení 🙂 Naprosto vyčerpávající info. Díky za tip a fandím!
Paní Maková panenko:),
děkuji za skvělý a čtivý návod.
Jak dlouho Vám taková hořčice vydrží – pokud se nesní? Už se Vám některá zkazila? Díky!!
Jak dlouho takova horcice vydrzi?
Dobrý den, děkuji za příspěvky, potěší uznání i zájem o věc. K té trvanlivosti: Mám vyzkoušeno, že v lednici vydrží čtyři týdny. Asi by i déle, ale to nemám prověřeno, protože ji sníme. Spíš hrozí vysychání, jestliže „někdo“ špatně zavře sklenici. Když už je hořčice jen na dně, použiji ji do nějakého vaření – pod maso, na sos. Dvakrát se mi zkazila česneková – zapomněli jsme ji po opékání masa na zahradě a byl v ní čerstvý česnek.
Co ale mohu doporučit je sterilování. Když hořčice uděláte větší množství, můžete nechat jednu sklenici na okamžitou spotřebu a další zavařit – 20 minut při 80 stupních. Tak jsem zavařila hořčice, které jsem jednou dávala jako dárek. Jeden obdarovaný si na vzpomněl po roce (byla ve sklepě). A byla dobrá. Když zavaříte základní a kremžskou, můžete si ji pak dochutit podle potřeby po rozdělání skleničky.
Se zavařením hořčice s kořením nemám zkušenost, a asi bych se trochu obávala, aby v ní to koření nenadělalo nějakou „rotyku“ – myslím chuťově. Ale je to jen moje úvaha.
Na kořeněné hořčice shromažďuji (a loudím po jiných) maličké skleničky. Ideální jsou nízké a široké. M.P.
Děkuji mnohokrát!
Dobrý den,
viděla jsem před časem dokument o výrobě hořčice. Přímo tam říkali, že čerstvě udělaná hořčice je neuvěřitelně ostrá, až zrání v kelimku, sklenici ji té ostrosti zbaví. Tak snad je tohle jedna z příčin…
Vaši hořčici určitě vyzkouším. Děkuji za recept.
Dobrý den, Pavlíno, děkuji za velice přínosnou poznámku. Ano, máte pravdu, a v dokumentu to řekli správně (neviděla jsem jej, bohužel). Po nějaké době se chuť hořčice harmonizuje a ostrost se sníží. MP
Dobrý den,
myslím že to bude zde, od 11´36″:
https://www.ceskatelevize.cz/porady/11983389145-bozi-dar-pribehy-ceskych-potravin/218562220100004/
Dobrý den, hořčici dělám několik let nejčastěji ze semínka a cukety s přidáním česneku nebo křenu. Nandám do skleniček a steriluji tak aby chytla víčka. A její trvanlivost je letitá. I po otevření v lednici vydrží dlouho.
Dobrý den, paní Jitko, mohu poprosit o recept na hořčici s cuketou? Děkuji velmi. 🙂
Dobrý den,
bylo by možné uveřejnit tento recept hořčice s cuketou. Děkuji Petr
Díky za výborný článek. Jen mi chybí info o trvanlivosti a taky vysvětlení, proč se ten ocet sváří.
Díky.
Dobrý den, Honzo, děkuji za pozorné čtení. Ano, v textu jsem se „diplomaticky“ vyhnula fázi sváření octa. Tuto otázku jsem nechala otevřenou. Vysvětlím. Také chci vždy vědět „proč“. Odpovědi hledám ve starší literatuře, kde bývá správnost údajů podpořena jmény a tituly autorů, případně i počtem vydání. V případě sváření octa s vodou jsem proti času došla až ke Konservování potravin v domácnosti (Ing. Jaroslav Balaštík, 1958). A nic. Všude jen „svaříme ocet s vodou“. Od masa, přes zeleninu až po švestky – všude jen „svaříme“, bez vysvětlení. Nejsem chemik-potravinář, a tak si to vysvětluji po svém: Lepší spojení roztoků? Zbavení vody případných živých mikroorganismů? První možnost se mi zdá méně pravděpodobná, druhá varovná – a tak svářím. Jedině když chystám hořčice víc (dárky) a vím, že ji budu sterilovat, vodu s octem jen smísím.
Ale je dost možné, že má to „rituální“ sváření jiný důvod, a že do debaty vstoupí nějaký chemik, který nám to všem vysvětlí exaktně. Třeba to je zbytečné. M.P.
Ja som sa raz dočítala že ocot sa zvára kvôli lepšej stráviteľnosti, ale nič viac tam neolo uvedené.
Ocet se převařuje pro zničení případných přeživších kvasných bakterií, aby to potom ve sklenici ještě nekvasilo…
Dobrý den,
odpověď bych hledal v technologii přípravy hovězích (echt hospodských) gulášů.
Myslím, že nejen normy, ale šmahem všichni dřívější rutinní kuchaři doporučují cibulový a paprikový základ, po přidání rajčatového protlaku, pár okamžiků zasmahnout. Aby se srazila „špička“ protlakové kyselosti, ostrosti.
Možná jde o stejný důvod ?
Milá Makovice, díky za úžasné postřehy i vlastní recepty. Ráda bych se zeptala, jak dlouho tato domácí hořčice vydrží (nejspíš v lednici)? Díky.
Dobrý den,
vloni jsem náhodou našla tuhle super stránku a hned se dala do výroby hořčice. Opravdu první ochutnání pálilo až v uších:) Hořčice se i tak snědla na grilovačce a tak jsem vyrobila další,cca 14dnů jsem měla výtvor v lednici a poté vzala s sebou na dovolenou.
Překvapivě byla hořčice daleko míň ostrá.
Nyní jsem konečně sehnala i tmavá semínka a dokonce i světlá extra pálivá, tak jsem zvědavána výsledek.
Pokud mohu doporučit,já mám v lednici uvařený lák ,který mi zbyl od zavařování okurek a používám ho na cokoli. Do aspiku místo části vody, do utopenců a dokonce s ním zalévám i hořčičná semínka a to klidně dva dny dopředu. Snad jsem trochu pomohla:)
Krásný článek, díky. Jako potravinářský biochemik :),mohu potvrdit Vaší teorii o sváření vody s octem, je to kvůli sterilitě. Stejně tak je dobré povařit sklenice,víčka, i ostatní nabobíčko. A pokud nebudete hořčici zavařovat je dobré spařit i ostatní vstupní suroviny.
No vida, a už to víme. Děkuji za hezký a přínosný příspěvek. M.P.
Jenže pokud spařím hořčici, nebude ostrá, protože se zničí enzym, který po rozemletí a namočení vytvoří tu ostrost. Já používám sareptskou, ta je nejostřejší. Musí se nechat pár dní odležet, v den výroby chutná asi jako sádra…
Dobry den,
zatim jsem zkousela tu horcicu 2x, ale nikomu nechutnala – je v ni jakoby citit cpavek. Pouzila jsem dva druhy octu – jeden klasicky, jeden takovy specialni a oboje nebylo k jidlu. Je chyba, ze jsem seminka nenamocila den predem? Dekuji za odpoved.
Dobrý den, děkuji za důvěru, ale obávám se, že Vám nepomohu. Zkusím zopakovat:
Bílá semínka není třeba namáčet, černá raději ano, jsou tvrdší. Pan Vítek zde v diskusi vysvětlil, proč je dobré nejen vodu s octem svařit, ale i spařit semínka.
Jestliže použijete 3 – 4% ocet, sůl a cukr, neměl by se tam žádný čpavek objevit. Máte-li trpělivost, zkuste to znovu, a to s obyčejným lihovým kvasným octem. Prodává se jako osmi procentní, takže ho zřeďte 1 : 1 s vodou a svařte. Nemusíte čekat, až vychladne, můžete mixovat hned, ale horká pasta se hůř dochucuje, protože dost čpí výpary octa a semínek. Třeba Vám a Vašim blízkým vadí právě ta ostrá vůně čerstvě rozmixované hořčice. Není ale čpavková, podobá se spíš čerstvě nastrouhanému křenu. Když dáte hořčici do druhého dne odpočinout do chladna, chuť se harmonizuje.
Jestliže hořčice nechutná nikomu, je buď z nezředěného octa (viz zmíněné internetové návody) nebo v ní je málo soli (jalová, „prázdná“ chuť) či cukru. Dochucujte ovšem po špetkách. Přeji, ať se zdaří. A jestli si vzpomenete, napište své zkušenosti – ať to víme všichni. M.P.
Dobrý den,
dnes jsem vyzkoušela recept na hořčici. Semínka jsem rozdrtila v hmoždíři, zalila je převařeným octem, následně vše promixovala tyčovým mixérem, přidala jsem sůl a osladila, nicméně mě trochu zklamalo to, že hořčice je opravdu hodně ostrá. Je i Vaše hořčice tak ostrá?
Děkuji za odpověď.
Dobrý den, děkuji za dotaz, i když nevím, zda mohu pomoci. Protože nevím, co považujete za ostrost. Z Vašeho příspěvku se nepozná, jestli jste ocet zředila na 4 až 3 procenta. Jestli je hořčice i poté příliš ostrá octem, tedy čpí octem tak, že to je pro Vás nepříjemné, musíte jej zředit ještě o trochu víc.
Nebo Vám může hořčice připadat ostrá svou specifickou vůní. Opravdu po rozmixování „zatahuje“ stejně jako čerstvě nastrouhaný křen. Tato ostrost (někomu velmi příjemná) po čase trochu vyprchá.
Při mixování ručním mixerem jste jistě zjistila, že to jde velice snadno. Tření v hmoždíři je tedy trochu zbytečné, protože mixerem pak znovu děláte tu samou práci, ale lépe, bez námahy a rychleji. Tření semínek v hmoždíři se doporučuje v případě, že na závěr nebudete hořčici mixovat, ale jen ručně třít s vodou, octem, solí a cukrem. Ať se Vám daří. M. P.
Dobrý den,tak mi učaroval recept na vaší domácí hořčici a opravdu je výborná.Není pracná a kupovanou už asi nebudeme konzumovat.Ještě jednou děkuji za recept.
Ahoj,
Vyskúšala som horčicu podľa Tvojho návodu. Je výborná, ale trocha príliš ostrá na to, že by som to chcela dať aj deťom. Ako sa dá zjemniť ostrosť?
Ďakujem. Monika
Dobry den, mam ten isty problem, a to s ostrostou horcice. Je naozaj ostra ako cerstvy chren, a to mi staci si dat len na spicku lyzicky. Rada by som si s nou natrela chlieb ako s kupovanou, ale to by som nebola schopna zjest. Ako to robia, ze ta z obchodu nie je ani zdaleka tak ostra? Myslite, ze je to tym, ze dlho lezi na skladoch a pod., a tym strati tu horcicovu ostrost?
V horcici z DM drogerie, ktora neobsahuje cukor (a preto ju kupujeme), pisu, ze horcicne semena tvoria len 22% podielu celeho obsahu. Ja som dnes pri vyrobe domacej horcice pridala o dost viac prevarenej vody nez naposledy, je o cosi menej ostra ale stale to nie je na natretie na chlieb. Navyse potom je redsia.
Vdaka za akukolvek dobru radu!
Dobry den,
Pokud chcete udelat nepalivou horcici, postupujte podle receptu a ulozte ji na mesic v pokojove teplote. (mozna 2-3 tydny budou stacit, zalezi na obsahu octu). Pak chutna jak ta z obchodu 😉
Horcici zdar!
Na zjemnění přidejte lžíci nebo více dobrého oleje. Pokud nechcete mít hořčici moc pálivou, dělejte ji z vařící vody, to pálení je na rozdíl od paprikového termolabilní.
Ale je to škoda. Hořčice má pálit, viz dijonská, anglická a ruská. Já míchám z ruského prášku, skoro všude ve větších městech najdete obchůdek z ruským zbožím. Je to levné a dobré. Vodu svařím s octem, trochou cukru a soli a kořením. Menší bobkový list, jeden dva hřebíčky a pár kuliček pepře stačí. Pak počkám, až má voda tak padesát stupňů, abych zachoval pálivost a rozmíchám s práškem. Nakonec přidám pár lžic oleje. Musí se odležet, čerstvá má chuť žádnou nebo řekněme sádry. (Znám člověka, který ji dělá z grepového džusu.) Vydrží několik týdnů v lednici. Sílu postupně ztrácí, ale je lahodnější. Mě chutná nejlépe po týdnu, už lahodná, pálivost zachovaná.
Kamarád tu mou míchá s nějakou bio rakouskou půl na půl. No on žije v Salcburku, tam už pálivost pod vlivem bavorských sladkých a slabých tolik necení.
Tak tomuhle bych věřila. Sama jsem už tuto hořčici vyzkoušela a recept si trochu upravila. Také jsem dala vařit do vody, octa a bílého vína cibuli a česnek a na mírném plameni vařila do měkka. Pak nechat vylouhovat a přes plátýnko pořádně vymačkala a ten výluh jsem použila místo tekutiny, přidala dle chuti ještě bílý ocet, sůl a cukr. Vlažným výluhem jsem zalila rozmixovaná bílá semínka hořčice a trochu prášku velmi ostré hořčice žluté, kterou kupuji u asiatů. Je výborná, ale je velmi ostrá. Pak nechám chladnout a odpočívat a během dne ještě promixuji několikrát. Druhý den znova pořádně promixuji a přendám do skleničky. Hořčice už částečně ztratila tu nahořklou svíravost. Za 3 dny už je výborná a vydrží mi několik měcíců i mimo lednici. Dělám vždy větší množství, protože je čím dál chutnější.
Dobrý den, děkuji za „slova do pranice“ a pokusím se odpovědět zároveň Monice i Lence. Ale je to těžké, protože ono na to vlastně ani není co odpovědět. A strašně těžko se mi to říká, protože… Protože si vážím Vašeho zájmu a nechci se Vás nějak dotknout.
Ano, poctivá hořčice udělaná pouze z hořčice je ostrá. Tím nemyslím ostrá octem (viz článek), ale svou podstatou – použitým hořčičným semínkem. To obsahuje sirné glykosidy, které si rostlina vyrábí k ochraně proti škůdcům. Mají ostře štiplavou chuť a aroma. A právě pro ně lidé hořčici odpradávna vyrábějí. A za štiplavost hořčice si rádi připlatí, svědčí o tom například oblíbenost hořčic francouzského typu, ostrých „jako čert“. Příklad: kilo české plnotučné se prodává i za 30 Kč/kg, kilo dijonské za 235 Kč/kg. Ceny mohou být různé, poměr zůstává. A přesto se francouzské hořčice prodávají bez problémů. Doma si vyrobíme za pár korun hořčici francouzské ostrosti. To přece není chyba, ale přednost.
K podávání hořčice dětem: Proč? Hořčice není pochutina vhodná pro děti. A jestli se k ní ve starším věku přes rodičovské zamítání samy propracují, je jenom dobře, že je pálí. Alespoň ji nebudou jist v kvantech.
A to je i odpověď Lence. Nelze než opakovat, že hořčice je cíleně vyráběná jako pikantní pochutina, ne jako pomazánka. Když si hořčici mažete na chleba, a pálí Vás i v „homeopatickém“ ředění, tak tuto „pochoutku“ asi budete muset oželet a dál jíst tu méně ostrou, kupovanou. Protože jakákoliv „vylepšení“, přídavky nějakých plnidel, která by ostrost snížila na úkor čistoty produktu, tak to je přesně ta cesta, kterou se na těchto stránkách nechceme ubírat.
Nezlobte se. Jinak to nešlo povědět. A zachovejte, prosím, stránkám přízeň, i když jsem Vám nic příjemného neřekla. MP
Dobry den vsetkym, chcel by som sa spytat, v com by bol recept na dijonsku horcicu iny, od toho zakladneho? Dakujem
Domácí hořčici dělám již dlouho, pokud vám přijde moc ostrá smíchejte jí dětem půl na půl s klasickou plnotučnou hořčicí.
Dobrý den Maková panenko,
nejprve bych Vách chtěla poděkovat za Vaše rady a nápady z celého blogu. A teď k hořčici:
Semínka jsem namočila a pak rozmixovala, přidala ostatní ingredience, ale místo cukru jsem dala MED. Normální včelí. Protože již několik let vyrábím MED Z KVĚTŮ ČERNÉHO BEZU, dala jsem do jedné skleničky tento med a hořčice byla taky SUPER. Určitě vyzkoušejte, nemusíme se stále cpát cukrem. Přeji pěkný den.
Dobrý den, paní Sýkorová, děkuji za milá slova uznání. Mám velkou radost, že Vás povídání o domácí hořčici inspirovalo k vlastnímu „modelu“. Varianta s medem – to zní lákavě a jistě ji vyzkouším nejen já, ale hlavně ostatní čtenáři. Zdravím Vás – a zachovejte, prosím, stránkám přízeň. M.P.
Vážená paní,
je mi líto,ale MED se nedá vyrobit! Med dokáží „vyrobit“ pouze včelky! To,co vyrábíte,je pouze ochucený cukerný sirup! S medem má bohužel,jen velmi málo společného. Osladí,ochutí,ale vedle medu se nedá ani postavit-by řekl odborník!
Přečtěte si něco o skutečném medu a pochopíte ten rozdíl.
Jinak Vás srdečně zdravím a berte toto jako informaci.Rozhodně jsem Vás nechtěl urazit,jen přivést na správnou cestu!
A ještě poznámka: Vyrábí se a prodává medová hořčice! Takže proč si nevyrobit svoji vlastní a se skutečným medem! 😀
Jinak k receptu: Je výborný a krásně a čtivě napsaný! Autorka by mohla klidně i psát krásné knížky! Srdečně zdravím! 🙂
Dobrý den, Pradědo. Děkuji za Vaše příspěvky – za všechny dohromady, i každý zvlášť. Jsou přínosné.
Osobně děkuji za kompliment.
Přeji zdraví v novém roce a samozřejmě i chuť nadále listovat Makovou Panenkou. M.P.
dobrý den, vyzkoušela jsem vyrobit vaši hořčici bez cukru s jablečným octem a byla moc dobrá, máme rádi ostřejší, dneska jsem udělala novou a větší dávku a zkusila jsem vinný ocet a trošku cukru, je taky pikantní, a až se rozleží, bude jistě super 🙂
Zdravíčko maková panenko,
hořčici sem taky dělal podobným způsobem, akorát sem si myslel že když dám od začátku jemnější jablečný bioocet, že to nebude pálit jak čert a stejně pálilo.. Nakonec mi poradil tata, který do normální plnotučné hořčice strouhá najemno křen pro lepší celkový efekt, ať ho tam nastrouhám pro zjemnění, a opravdu to ten čerstvý domácí křen zjemnil ale hlavně ještě pozvedl celkový medicinální efekt výsledného produktu – křen je stejně jako hořčičné semínko přírodní konzervant plný organických sirných sloučenin (glukosinulátů) takže o nějakém „zkažení se v ledničce“ nemůže být řeč..
Přeji dobrý večer (nebo jinou část dne :)) Makové panenece i všem, kdo budete číst.
Právě jsem namočila hořčičné semínko a ráno budu vyrábět. Už jsem zvědavá, jak to dopadne, ale nemám obavu, že by špatně. Ke sváření vody s octem: Myslím, že jsou k tomu dva důvody. První, že převařením se voda zbaví bakterií a tudíž se více zamezí kažení výsledného produktu. A druhý, že voda s ocet se varem lépe propojí. Je to jako když zjistím, že už dovařenou omáčku nebo polévku potřebuji ještě trošku naředit. Svařím vodu v rychlovarce, doleji do omáčky nebo polévky a pak jenom nepromíchám, ale znovu ještě na chvíli přivedu k varu, aby se omáčka nebo polévka s vodou pořádně spojily.
Jestli už to napadlo někoho přede mnou, tak se omlouvám, ale všechny příspěvky jsem zatím nepřečetla.
Světla
Domácí hořčici dělám podstatně jednodušeji. Koupím a nebo nadrtím semínka na hořčičný prášek. V ruských prodejnách se dnes prášek prodává běžně. Stačí decilitrová sklenička prášku a tu zaliji vodou z nakládaných okurek. Promíchám na kašičku a nechám do druhého dne odležet. Do normální koupené hořčice potom přidám toto množství mnou vyrobené hořčice, podle chuti, jak chci ostrou. A to je vše.
Tohle je vynikající stranka, takova horcicna bible 😁 Ten zminovany med take doporucuji, doda horcici smrnc a zjemni. Taky trochu oleje pro konzistenci a leskly vzhled☺️
Xcrissi, jak jenom Vám mám poděkovat za slova uznání, když Váš nick ani nedokážu vyslovit? ;=))
Tak tedy – ať jste žena nebo muž, děkuji. Za sebe, a mohu-li za ně mluvit, tak i za autory diskusních příspěvků, protože díky jejich „epištolám“ se ta – podle Vás – hořčičná bible – neustále vyvíjí a zdokonaluje. M.P.
namísto klasickýho kvasnýho lihovýho octa používáme ocet vinný, nebo jablečný, namísto cukru med. bezchybnej výsledek.
Dobry den,
Mam dotaz…po nejkolikate se mi stali, ze horcice byla po rozmixovani horka. Nevite cim to muze byt? Obavam se, jestli to neni seminky? Kupovala jsem je v obchode s korenim, tak by jim nic byt nemelo, ale neumim si predstavit jiny duvod horkosti…ta sice lehce do druheho dne zmizi, ale stejne zustava… nesetkala jste se s timto problemem?
Taky se mi to stalo, taky jsem doufala, že hořkost nějakým způsobem zmizí, leč marně. Ochutnala jsem samotná semínka a byla hořká, Koupila jsem tedy jiná semínka hořčice a ta byla opravdu jen pikantní a hořčice z ní dobrá. Je to tedy semínky.
Dobrý den, Dagmar. Též se m i už stalo, že byla semínka nahořklá. Byla také menší, a koupena z nějakého e-shopu.
Naštěstí jsem na to přišla už při první menší várce připravované hořčice. A víte, co jsem udělala? Protože se to stalo v nějakém zahradnicky nepříznivém čase, začala jsem ta semínka z hořké várky vysévat, jako se vysévá řeřicha. Však jsou příbuzné. Měla jsem z toho „pěstírnu“ zeleného koření v době, kdy venku byl ještě mráz. Jestliže Vám nějaká semínka zbyla, doporučuji.
Naštěstí nejsou ingredience na hořčici nijak drahé. Kupte semínka v normálním obchodě, a ono to bude dobré. Já už se taky tak poučila. ;=) Zdravím a přeji hořčičné úspěchy. M.P.
Dobry den,
velmi pekne dakujem za navod na domacu horcicu, urcite vyskusam.
Len mam taku jednu pripomienku, ked uz nam ide aj o to zdravie, tak aby sme to mali kompletne.
Biely cukor, tak ako aj biela muka su jedy. Vela ludi o tom nevie.
Tak navrhujem alternativu, namiesto cukru treba pouzit erythritol. Je to zdrave sladidlo(nieco ako stevia) prirodzene sa vyskytujuce v mnohych druhoch ovocia. Nesposobuje zubny kaz, ma nulovy glykemický index(vhody pre diabetikov) a nulovy obsah kalorii.
Dobrý den, Marku, děkuji za příspěvek.
Trochu se usmívám. Budete se divit, ale hypotézu, že cukr a mouka jsou „bílé jedy“ zná každý“, kdo měl tak před deseti lety e-mailovou schránku. Tuto informaci v ní nacházel obden. Jenže tehdy těch „bílých jedů“ bylo víc: cukr, sůl, mouka, mléko.
Mne tím tehdy jedna příbuzná také osmkrát do týdne spamovala. Když k nám přijela na návštěvu, snědla šest tvarohových koláčů. „Holka, že máš ty koláče pokaždý tak dobrý…,“ vzdychala. „To proto, tetinko, že nejsou z ničeho jiného, než z bílých jedů: z mouky, cukru a mléka.“ Jedovatý cukr je v současné době už v druhém levelu jedovatosti. Mezi dvěma koly jej na čas vystřídal lepek.
Ale teď vážně: tento blog je čten dospělými lidmi. Jestli je někdo přesvědčen, že by neměl jíst cukr, a nebo ho jíst dokonce nesmí ze zdravotních důvodů, jistě dávno zná možné alternativy a zvolí podle svého svobodného uvážení. Informace jsou všem přístupné. Já sama bych si nikdy netroufla (a ani nedovolila) dospělým lidem navrhovat, aby jedli něco jiného než jedí. Nejsem lékařka nebo zdravotnicky vzdělaná nutriční specialistka. A neznám zdravotní stav lidí, kteří můj blog čtou.
A k té hořčici: No a když vezmete, kolik cukru do té hořčice přijde a jaké množství ji člověk při jedné konzumaci sní, jsem přesvědčena, že jsem tím receptem nechtěla ani nemohla čtenáře otrávit. Jestliže v ní přidaný cukr někomu vadil, jistě jej sám vyměnil za sladidlo, které mu vyhovuje.
Zdravím a děkuji za výměnu názorů. M.P.
Výborný recept, díky! Vyšla mi z toho mňamka jako byla francouzská Amora 😀 😀 😀
Dobrý den, vítám Vás v početné společnosti samovýrobců „hořčice z hořčice“. A děkuji za pozitivní informaci. M.P.
Děkuji za přehledný a chutný recept!
Dobrý den, Jájino, rádo se stalo. A vítejte ve „hořčičném“ společenství. ;=) M.P.
Srdečně zdravím a děkuji za kvalitní recept. První hořčice, kterou jsem podle něj vyrobil, chutnala všem. Poslední dávku, kterou jsem právě dokončil, jsem si ještě trochu upravil podle své chuti, a je skvělá. Používám směs bílé a černé hořčice, nechám přes noc namočenu ve směsi suchého bílého vína a jablečného octa, který si sám vyrábím, druhý den přidám mořskou sůl, trošku kurkumy, několik lžic medu a dvě lžíce strouhaného křenu. Pomixuji a plním do skleniček. I bez sterilizace vydrží v ledničce až do spotřebování. Ocet, vodu ani víno nepřevařuji. Hořčici jsem přestal kupovat, protože tato je nejlepší. Ještě jednou děkuji za recept.
Dobrý den, Mirku. Děkuji za další hořčicovou zkušenost z terénu.
A já si dovolím přidat také trošku do mlýna. Vedla se tady na stránce diskuse o trvanlivosti domácího produktu. V rámci „vědy“ jsem učinila pokus a ponechala sklenku své hořčice v chladničce přesně jeden rok – od 18. února 2018 do 18. 2. 2019. Ochutnala jsem raději sama. A když jsem neshledala žádné senzorické změny a bez nijaké újmy se „dožila“ příštího dne, uvolnila jsem rok starou hořčici k volnému použití. Ne, nenabádám k výrobě ročních zásob. Já jen, že jsme o tom tady mluvili – tak teď mám potvrzeno, že rok vydrží v chladničce. M.P.
Dobrý den, mohu potvrdit. Hořčice je svým způsobem „nezničitelná“. Roky s domácími hořčicemi experimentuji a úmyslně je nechávám v podstatě venku (neprší tam, přímo nesvítí slunce, jinak teploty jako venku = od cca +35°C do třeba letos cca -15°C) v malých plastových kbelících á 1l či 0,5l. Druhy jsou velmi rozmanité (ananasová, citronová, pomerančová, rajčatová a mnoho dalších). Nejdéle je tam jedna již 3 rok, všechny občasně spotřebovávány, tzn. otevírány a čistými lžícemi odebírány. Nikdy nedošlo k jakékoli závadě. Chuť se mění (pokles ostrosti) spíše jen zpočátku (tak měsíc dva), pak již je dlouhodobě vcelku stabilní. Použitá hořčičná semínka jsou jak bílá, tak černá, hnědá a hnědá se žlutou barvou (poslední dvě jsou variety sarapetské hořčice). Prostě kombinace konzervačních vlastností hořčice a octa (používám naředění na 3-4%) je opravdu mocná. Nikoho tím ovšem nenabádám k podobně dlouhodobému pokusu…Standa
Dobry den . Prosím Vás pěkně ty hořçičns semínka mají bílou.barvu nebo žlutou . Koupil jsem to co bylo dostupne , a výsledek ?
Kam se hrabe dionska hořčice , ostré to je jako břitva . Co s tím ,co dělám špatně . Díky za info
Dobrý den. Hočičná semínka na tzv. plnotučnou, „obyčejnou“ hořčici se sice prodávají jako „hořčice bílá“, ale semínka mají žlutou až okrovou barvu. Prodává se také „hořčice černá“, semínka mají temnou, nafialovělou barvu. Z nich se dělá hořčice kremžská.
Že je hořčice po zhotovení ostrá jako břitva, tak to je normální. Ona se asi po týdnu „srovná“.
Špatně jste asi neudělal nic. Leda byste nezředil obyčejný ocet vodou v poměru 1:1, aby vznikl čtyřprocentní. Koupený obyčejná ocet má osm procent, a to je moc.
Pročtěte si ještě, prosím, bohatou diskusi pod článkem. Ale zatím neexperimentujte, pro začátek použejte opravdu jen semínka, ocet 4%, sůl a cukr (málo). Až se zadaří, teprve pak se pusťte do vlastních pokusů. Já se pokorně navrátila k základní verzi.
Děkuji za důvěru a zachovejte, prosím, stránkám přízeň. M.P.
Dobrý den,
hořčice má u všech úspěch a pravidelně naděluji na Vánoce.
Do základu přidávám kurkumu a sladím medem! je skvělá a má říz!
Krásný a naučný návod na hořčici, byl by návod i na dionskou hořčici nebo na tu co jsem objevila v penny,to je asi tuším klasická plus křen, alias křenová hořčice. Je moc dobrá ale napadlo mě jak by asi chutnala domácí s kupovaný čerstvým nebo už hotovým křenem?
Dobrý den, milá Panenko,
po dlouhé době jsem se odhodlal k vyzkoušené receptu. Použil jsem bílou jako základ, dolil jablečným octem dle návodu 100g semínek : 300g octa, sůl a cukr přiměřeně. Do druhé sklenice jsem dal nabobtnat tmavou v polovičním množství.
Druhý den jsem rozmixoval, barva nevábná, tak jsem přidal trochu kurkumy. Po chvíli mixování se z toho stala strašně hutná pastoidní záležitost, tak jsem ředil a ředil. Dolil jsem další 2 dcl vody. Výsledek jako šalvostr. Tak jsem ředil olejem, abych trochu snížil ostrost a palčivost. Polovinu toho základu jsem lehce promixoval s tmavou hořčicí jako variantu kremžské, přidal lžíci medu a olej, pak ještě lžíci medu, je trochu méně ostrá, malinko podobná bavorské, kterou dávají na Oktoberfestu k bílým klobásám. No a pak jsem si teprve přečetl diskusi k receptu, že po týdnu dvou se palčivost a pálivost sníží. Tak jsem zvědav.
Díky za recept
Dobrý den, Tomáši. Děkuji za podrobnou zprávu o Vaší výrobě domácí hořčice. Vidíte, a ani to nebolelo. Učinil jste dobře, že jste si přečetl diskusní příspěvky. Bývají „studnicí čerstvé vody“, která doplňuje text povídání. (A to nejen v případě domácí hořčice). Přečtěte si, prosím, i příspěvek z letošního března (2023), který byl vložen pod značkou Karlos, a podepsán Standa. Je to zajímavé. Držím Vám palce k dalším experimentům. S pozdravem „Horčici zdar, a domácí především!“ Maková Panenka. ;=))
Zdravim vsechny. Nejdriv bych chtel podekovat autorce clanku za zajimave cteni a paradni recept 🙂 Poucil jsem se a taky pobavil.
Zkousel jsem horcici vyrabet uz 2x podle jinych receptu z internetu a nebyla spatna, ale nejak to nebylo ono.
Byla na me az moc paliva a taky mi nesedela ta zrnita struktura pri pouziti rozmixovanych suchych seminek.
Muj cil byl vyrobit horcici chuti i konzistenci co nejvice podobnou nasi klasicke ceske plnotucne z obchodu. Podle predchozich pokusu jsem odhadoval, ze se k tomuto cili asi pribilizim jen hodne vzadalene, takze jsem nemel strach, ze by byla chutove moc ‚obycejna‘.
Vyuzil jsem tento recept a cerpal z poznatku komentujicich horticaru.
Tady je muj postup:
– Svaril jsem 150 ml obycejneho lihoveho octa dohromady se 150 ml vody, 5 kulickami cerneho pepre a 2 kulickami noveho koreni. Nove koreni jsem pak vyhodil a pepr nechal v nalevu.
– 80 g seminek bile horcice jsem prelil vrouci vodou z konvice, nechal 10 sekund a potom vodu slil pres sitko. To jsem opakoval celkem 3x. V komentarich jsem se docetl, ze vysoka teplota by mela snizit budouci ostrost horcice.
Po prvnim zaliti voda celkem silne cpela typickym pachem, ktery jde citit v okoli poli s repkou olejkou a mne osobne neni moc sympaticky. S druhym a tretim prelitim zapach skoro uplne odeznel.
– Seminka jsem zalil vychladlou svarenou vodou s octem (vcetne 5 kulicek pepre) a nechal v lednici pres noc a jeste do odpoledne, nez jsem se vratil z prace. Po otevreni cela lednice vonela prijemne po horcici 🙂
– Pridal jsem 2 lzicky medu, 1 lzicku cukru, asi 1/4 lzicky soli (mozna trochu mene) a obracenym koncem lzicky hromadku kurkumy a hromadku kari.
– Ve smoothovaci jsem smes hodne podstive rozmixoval. Chvili jsem mixoval, pak nechal odstat, znova mixoval atd. Dohromady jsem mixoval odhadem 3 minuty cisteho casu, ale mozna to uz bylo i zbytecne.
– Naplnil jsem 2 male sklenicky, dohromady 300 ml (stejne mnozstvi jako vstupni mnozstvi tekutiny), a dal do lednice.
Uz za cerstva byla horcice o dost min paliva. Po tydnu uz jsem nevydrzel a ochutnal znova. Vysledek super. Horcice je o poznani min paliva a textura uplne hladka.
Jedina asi nevyhoda je, ze jak je horcice min paliva, tak rychleji ubyva.
80g sacek se seminky jsem koupil v Bille za 10 kc. Zrovna je tam meli v akci, protoze asi byla sezona zavarovani okurek. Jindy jsem tam tyhle stejne nevidel. Koupil jsem 4 a ted si rikam, ze to byla chyba, ze jsem mel koupit rovnou 20 a mit za 200 Kc horcici mozna i na cely rok.
At se dari!