Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Gulášová polévka s muchomůrkou růžovkou, recept. Sbíráte masáky? Neděsí vás každoroční „mediální šlágr“, že si je lze splést s muchomůrkou tygrovitou? Z růžovky se dá udělat výtečná gulášová polévka. Je to taková dršťková polévka pro ty, kdo originál „dršťkovku“ nemají v oblibě. Falešná dršťková polévka i pro úlovky hlívy.

Gulášová polévka z masáku / růžovky má vynikají chuť, je poměrně rychle uvařena, příprava je velmi levná a polévka zastane místo celistvého chodu. Nesbíráte růžovky, protože se bojíte otravy jinou houbou? Nespoléhejte na internet a mobilní aplikace, kupte si kapesní atlas hub a choďte do lesa s ním. Snadno pak můžete každou nalezenou růžovku konfrontovat s obrázkem.

Když funkce lesa řídí kůrovec

Zatímco se přátelé z nížin na sociálních sítích předháněli ve zveřejňování svých houbařských úspěchů a sdělovací prostředky málem mluvily o houbové „kalamitě“ a hromadném „úhynu obyvatel po požití muchomůrky tygrovité (Amanita pantherina)“, v našich podhorských lesích ani prašivka. Jenže lesy, jaképak to teď jsou lesy? Máme tu kůrovce, takže stromy vidíte už jen na manipulačních placech vlakových nádraží a na návěsech kamionů. Nebo v hradbách složených kmenů podél lesních cest.

Kašleme na houby, jde se na výlet

Po pár neúspěšných výpravách jsme nad houbami mávli rukou: „No co, tak letos houby nebudou. Však máme co jíst…“ A v neděli po svatém Václavu jsme se vydali na výlet. Do přístupných částí vojenského újezdu Libavá, jestli víte, o co jde. Do Města Libavé jsme dojeli autobusem. Neměli jsme s sebou než doklady, pití, bundy-neprofučky a telefon s mapovou aplikací, protože v této oblasti se turistické značky „nevedou“.

Jak jsme v lese propadli vášni

Bylo dopoledne a po lesní cestě se proti nám vraceli houbaři„ranní ptáci.“ Bedly, křemenáči, plný košík, dva plné košíky… Čím dál jsme byli od obce, tím obtíženější houbaři. Když ovšem z lesíka vyjel „strejda“ s dvoukolákem taženým koníkem, v pantátovi začala „bublat vášeň“ (houbařská). „Jen na kraj lesa se podíváme, jen pod ty břízky,“ zachraptěl.

Ach, to bylo! Křemenáče, bedly, růžové muchomůrky…Kam oko dohlédlo (a to jsem krátkozraká), samá houba! Sběračský chtíč ovládl i mne.

Bez košíku do lesa nelez

V malém výletním batohu jsme našli jen jednu ubohou igelitovou tašku, tak jsme snášeli houby plnými náručemi a pokládali je do trávy.

Čtěte také:  Rychlý oběd: Kuřecí soté se zeleninou. S čerstvou mátou pomerančovou i bez ní

„Co jen teď budeme dělat? Co bude s houbami, a co s námi?“ úpěla jsem. Dát je do malých batohů, jsou houby na kaši. A jiné odnosné prostředky (krom té igelitky) jsme neměli.

  1. Mohli jsme se vrátit do Města Libavé a tam počkat na nějaký autobus, však by to bylo jen pár set metrů.
  2. Mohli jsme někomu zavolat, aby pro nás do Města Libavé přijel.

Ale jak těch pár set metrů z lesa do Města Libavé překonat? Byli jsme sice ve volně přístupném prostoru, ale civilní auta tam nesmějí

„Byl to můj nápad vejít do lesa. Musím to tedy vyřešit,“ přiznává pantáta a už v telefonním seznamu hledá, kdo ze sousedů si v neděli nedal po obědě pivo a mohl by přijet. Klaplo to. Pak začal kouzlit:

  • z límce větrovky vytáhl kapuci, její zdrhovací šňůru omotal kolem límce a uzavřel tak průkrčník.
  • Oba rukávy zauzloval v průramcích.
  • Vzniklý vak jsme naplnili houbami.
  • Vak se uzavřel spodní šňůrou větrovky
  • a z rukávů se vytvořila ucha.

Dobrou tašku-nouzovku vytvořil. Bedly a růžovky roztřídil do igelitky. Jo, nemá se to, ale budou v ní jen chvilka. Mám ho chválit? Pochválila jsem.

Nechval nic a nikoho před večerem

„Dobře SE TI TO ponese. Franta PRO TEBE přijede ke mlejnu, TAK SI MŮŽEŠ SEDNOUT, je tam lavička. Já si to projdu, když už jsem tady. Domů se nějak dostanu, nečekej mne hned tak. Ty masáky a bedly rychle vyndej z igelitky. DAL JSEM TI SVOU BUNDU, snad nebude pršet…“

A já ho ještě chválila! Věřím, že ho zajímal vojenský újezd Libavá. Ale ještě víc rozumím tomu opožděnému návratu! Doma se ukáže, až budou houby „zdolány“: roztříděny do mís, nakrájeny na sušení, ale hlavně
přebrány a očištěny!

Houbová polévka à la dršťková

Z masáků, muchomůrek růžovek, ráda vařím polévku na způsob dršťkové (kterou nemusím). Tentokrát to byla i tak trochu z nouze ctnost. Snad polovina křehkých růžovek ten krkolomný transport nepřečkala bez újmy. Celistvé klobouky jsem vyčlenila k opékání, zlomky skončí v polévce. Vše ostatní bylo doma, protože na tuto polévku není potřeba skoro nic.

Papriková houbová polévka: Suroviny

Asi 500 g růžovek

1 + 1 polévková lžíce sádla

2 polévkové lžíce polohrubé mouky

1 malá mrkev

1 malá kořenová petržel nebo menší řez celeru

1 středně velká cibule

3 až víc stroužky česneku

mletá sladká a pálivá peprika

sůl, kmín, majoránka

Úspěch stojí na základu

  • Na vrchovaté lžíci vepřového sádla začnu smažit drobně pokrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, přisypu k ní dvě lžíce polohrubé mouky a usmažím růžovou (nahnědlou) jíšku.
  • Do jíšky nasypu nastrouhanou kořenovou zeleninu a opékám ji v jíšce.
  • Nakonec zamíchám vrchovatou polévkovou lžíci sladké mleté papriky, čajovou lžičku kmínu a přiliji 2500 ml vody. Na množství mouky se možná zdá být vody příliš, ale vysvětlím.
Čtěte také:  Bublanina s bezinkami. Není to přepjatá výstřednost?

Polévkový základ přivedu k varu. Pak snížím teplotu, aby se polévka s jíškou nepřipálila a nechám ji bez pokličky jen zvolna vařit alespoň 30 minut. Ten dlouhý čas má své důvody:

  1. Když se jíška v polévce dostatečně dlouho provaří, mouka víc nabude a hustota se zkoriguje odpařením vody.
  2. Polévka pak nebude hustá jako kaše, a hlavně nebude kašovatět ani po vychladnutí. Zůstane tekutá, nebude se muset při ohřívání ředit.

Když je konzistence polévky tak akorát podle mého gusta, teprve ji osolím, přidám lžičku ostré papriky (ale ne chilli), trochu mletého pepře, nastrouhaný česnek a vrchovatou polévkovou lžíci suché majoránky. Odstavím ze sporáku.

Houby mají separé

Klobouky masáků oloupu. Jenže já nevím, jestli to tak dělám správně. Tak jsem si na internetu našla diskusi na toto téma. Přeci jenom – vox populi, vox dei… A ta debata, zda loupat či neloupat masáky, se mi velmi líbila. Diskutující se dohodli, že loupání masáků nemá žádné odůvodnění a že se houba loupe: „Jen proto, že ji oloupat lze. A že se tak dělá. Ať to každý dělá, jak chce.“ To byl pěkný konsenzus. Takže já patřím k těm, co loupou.

Houby nakrájím na proužky, aby to i vzhledově připomínalo proužky hovězích žaludků. Podusím na druhé lžíci vepřového sádla, až houby ztratí na objemu.

Kompletací se dílo dokončí

Odstavenou polévku znovu přivedu k varu, vysypu do ní podušené houby a celou polévku ještě asi deset minut vařím. Houbám by to mělo stačit -tepelně se upravovaly už při dušení. Protože už byl základ hotový, houby se nerozvaří.

Pak poslední ochutnání: Víc majoránky? Česneku? Sůl si každý přidá sám… Ještě něco tomu chybí – aha, zelená petrželka.

Polévka jako jediný chod

Kdo má rád polévky gulášového typu, a kdo má rád houby, asi nesní jen jeden talíř houbové „dršťkové“. Někdo k ní rád přikousne třeba i rohlík nebo kousek chleba. Proto je dobré při vaření počítat s alespoň 500 ml na porci. Po takové „náloži“ už obvykle nikdo nemá místo na další chod. S tím musí kuchař počítat, a udělat polévku třeba k večeři.

Čtěte také:  Bramborový knedlík, který se vždy povede. Jako od babičky

Dáte si dršťkovku se smetanou?

Mimochodem, milé dámy, které podáváte každou polévku nejraději se smetanou (pokud možno zakysanou), tak v tomto případě máte volné pole působnosti. Téhle polévce smetana neubere na chuti. Jen ji trochu pozmění. Vždyť se přece pořád píše: „…pro zjemnění přidáme smetanu.“ A klidně pak můžete ve společnosti kamarádů tvrdit, že u vás doma jíte dršťkovou polévku se smetanou. ;=)

Když nejsou muchomůrky

Tak zvaná „falešná dršťková“ se tradičně vařila z houby kotrče. Kde dnes rostou kotrče? Proto je už dávno nahradily jiné houby: růžovka, bedla, anebo hlíva ústřičná, která je navíc nabízena v obchodech. A tak si tuto polévku může připravit i ten, kdo ani neví, kde je les.

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/10/ruzovka_polevka_talir_mp.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/10/ruzovka_polevka_talir_mp-150x150.jpgreceptarPoctivé polévkyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAdršťková polévka z bedel,dršťková polévka z hlívy,dršťková polévka z hlívy ústřičné,dršťková polévka z houby,dršťková polévka z kotrče,dršťková polévka z masáků,dršťková polévka z růžovek,dršťková polévka z václavek,dršťková růžovky recept,dršťková z hub,dršťková z masáku recept,dršťkovka z hlívy,falešná dršťková polévka z hlívy ústřičné,falešná dršťková polévka z kotrče,guláš z růžovek,Gulášová polévka s muchomůrkou růžovkou,hlíva ústřičná dršťková polévka,hlívová dršťková polévka recept,houba masák,houba masák růžovka recepty,houbová polévka,houbová polévka z čerstvých hub,houbové recepty,houby na drštkovou polévku,houby recepty,jak poznat muchomůrku růžovku,jak se dělá dršťková z masáka,kam na houby,kde rostou houby,kde rostou houby aktuálně,masák,muchomůrka růžovka,muchomůrka růžovka recepty,nejlepší recepty z hub,pokrmy z lesních hub recepty,recepty z čerstvých hub,recepty z hub,recepty z hub růžovek,recepty z muchomůrky růžovky,růžovka masák receptyGulášová polévka s muchomůrkou růžovkou, recept. • Sbíráte masáky? • Neděsí vás každoroční 'mediální šlágr', že si je lze splést s muchomůrkou tygrovitou? • Z růžovky se dá udělat výtečná gulášová polévka. • Je to taková dršťková polévka pro ty, kdo originál 'dršťkovku' nemají v oblibě. • Falešná dršťková...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.