Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Bublaninami s divokými bezinkami, recept. Proč péct bublaninu s bezinkami? Jak chutnají plody bezu černého na buchtě? Kdy jsou bezinky zralé a vhodné k trhání? Co by řekly (pra)babičky na bublaninu s bezinkami?

bezinková bublanina

Bublanina s bezinkami, s plody bezu černého, není žádným návratem ke kořenům. Naše předkyně nic takového nepekly. Ale když bez černý v současné době zaujal málem postavení „páté kolony“ v lidském jídelníčku, proč černé kuličky nenasypat na plech s těstem a neupéci s nimi bublaninu? Výsledek bude překvapivý.

Když bez spěje do finále

Třebaže smetanu popularity (na celém světě) obrazně „slízl“ květ černého bezu, odlesk slávy ozářily také bezinky, dozrálé plody bezu černého. Naši předkové bezinky tu a tam využívali:

  • Tu na zdravotní čaj,
  • tam na kaši
  • či bezinkové víno.

Ale žádné zásadní postavení bezinky neměly, to by se odrazilo ve starých kuchařských předpisech.

černý bez recepty

Co by na to řekly moje babičky

Velmi dobře si pamatuji, co mi o bezinkách říkaly obě babičky: Že když je budu syrové pojídat, nezvládnutelně se mi zrychlí střevní peristaltika. A kdybych jim předeslala svůj nápad, upéct buchtu s bezinkami?

  1. Babička-selka by asi řekla: „Kdyby ses raděj naučila dělat kloudný slíváci… Švestek je plná zahrada… „
  2. Babička-městská by jen sykla: „Nebuď přepjatá! A neupozorňuj na sebe výstředním chováním!“

Nevím, asi jsem vyrostla v nějakém „divném“ regionu. Protože babičky scénáristů televizních magazínů pro ženy se k bezinkám uměly jinak postavit! Sirupy, likéry, povidla, víno, bezinky sušené, zavařované, ve víně a lihu nakládané…

  • „Babi a babi, nezlobte se, ale já tu bublaninu prostě musela zkusit. Jo, a péct slíváci dávno umím. A vařit z bezinek už dneska fakt není žádná výstřednost…“
bezinky recepty

Kdy jsou bezinky dostatečně zralé

Bezinky jsou zralé tehdy, když mají temnou, skoro černou barvu, jsou na povrchu pevné, ale po rozmáčknutí z nich vystříkne karmínově rudá šťáva. Upéct z bezinek bublaninu bych viděla, když:

  • Máme neodolatelnou chuť na bublaninu, ale doma není ani padavka jiného ovoce;
  • když máme chuť na bublaninu, ale nemáme zahradu s vlastními plodinami a ovoce v obchodech se nám zdá příliš drahé;
  • ovoce na buchtu se nám sice nezdá drahé, ale žádný obchod s ovocem nemáme „při ruce“ (zato keře bezu kam se podíváme);
  • chceme dokázat, že upečeme skoro zadarmo;
  • chceme dokázat, že nás příroda docela dobře uživí.
  • Jiné důvody mne opravdu nenapadají.
Čtěte také:  Kančí guláš od Zdeňka Pohlreicha. Se špekovými knedlíky

Sluší se ovšem předem upozornit, že suroviny nepřijdou nazmar. Bezinkovou bublaninu sní opravdu každý, není třeba se ničeho obávat.

bezinková bublanina suroviny

Bezinková bublanina: Suroviny

1 hrnek (250 ml) pískový cukr

1 hrnek hladká mouka

1 hrnek polohrubá mouka

150 ml jogurtu, kefíru nebo acidofilního mléka

125 g tuk na pečení (Héra, Stella a podobně)

3 celá vejce

1/2 balíčku prášku do pečiva (= 1 čajová lžička)

Citronová kůra

Mletá skořice, vanilinový cukr

Případně malé množství mléka nebo vody

asi 750 ml čistých bezinek

jak zpracovat bezinky

Pracovní postup je docela prostinký

Vyšlehám celá vejce s pískovým cukrem, tukem a citronovou kůrou. Pak zašlehám jogurt a mouku s kypřicím práškem. Kdyby bylo těsto příliš husté, trochu zředím mlékem. Těsto by mělo být mírně roztékavé.

  • Plech na pečení vymažu máslem a vysypu polohrubou moukou či strouhankou. A nebo plech vyložím pergamenem a trochu papír pomastím (bez vysypávání moukou).
  • Naliji těsto a rozetřu po plechu.
  • Rovnoměrně posypu přebranými bezinkami.
  • Plody posypu vanilinovým cukrem a mletou skořicí.
  • Plech vložím do trouby vyhřáté na 180 °Celsia a bezinkovou bublaninu upeču do zlatova.
bublanina z černého bezu

Bublanina zůstane vláčná a chutná

Prochladlý moučník nakrájím a vyskládám na mísu. Není třeba povrch cukrovat, protože bezinky nejsou kyselé. A také už byly ochuceny vanilinovým cukrem. Bezinková bublanina zůstane i bez přikrývání vláčná a chutná dva tři dny.

výborná bublanina z bezinek

Když přijde bída na kozáky…

Tak kdy se už konečně dozvíte, jakou chuť mají bezinky na buchtě? Asi vás zklamu, ale skoro žádnou. Lépe řečeno: jemnou, všeobecně ovocnou, svěží, neidentifikovatelnou. Z moučníku je cítit přidaná citronová kůra, skořice a vanilka, ale nic víc. (To ovšem znamená, že také ani stopa po pachu chebdí!)

Bezinková bublanina je taková docela obyčejná víkendová „buchta“. Není to moučník, nad kterým bychom se rozplývali gastronomickým prožitkem. Ale také – a je to ověřeno – se nad bezinkovou bublaninou nikdo neošklíbá. Takže, jak už jsme si říkali, když „přijde bída na kozáky“, i z bezinek je chutná bublanina.

  • Poznámka: Asi není třeba připomínat, že na bezinkovou bublaninu lze použít jakékoliv jiné těsto vhodné na tento typ litého moučníku s ovocem.
Čtěte také:  Mrkvová bábovka s rumovým melírem a další tipy na moučníky z těsta s mrkví

Foto: Všechny fotky k článku o bezinkoví bublanině (receptar)

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/09/bezinkova-bublanina.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/09/bezinkova-bublanina-150x150.jpgreceptarMoučníky, dezertyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbezinka,bezinková bublanina recept,bezinky,bezinky recept,bezinky recepty,bublanina,bublanina recept,bublanina s černým bezem,bublanina s ovocem,černý bez,co s černým bezem,jak chutná černý bez,jak na bezinkovou bublaninu,jak zpracovat bezinky,recept bublanina,recept na bublaninu,rychlé moučníky,rychlý moučník,výborná bublanina,výborné moučníky a řezy receptyBublaninami s divokými bezinkami, recept. • Proč péct bublaninu s bezinkami? • Jak chutnají plody bezu černého na buchtě? • Kdy jsou bezinky zralé a vhodné k trhání? • Co by řekly (pra)babičky na bublaninu s bezinkami? • Bublanina s bezinkami, s plody bezu černého, není žádným návratem ke kořenům....Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.