Palačinky s tvarohem jako z mléčné jídelny. V čem byly jiné než palačinky obyčejné?
Palačinka s tvarohem a palačinka obyčejná, recept. • Čím se lišila tvarohová palačinka z mléčné jídelny od obyčejné palačinky z restaurace? • Proč byla palačinka z „mlíčáku“ tak nadýchaná? • Jak má vypadat těsto na palačinky? • Není to zbytečné, předávat recept na palačinky? Není. •
Starší si možná rádi vzpomenou, mladší lidé třeba rádi ochutnají. Tvarohové palačinky lahůdkové. Takové, jako se prodávaly v mléčných jídelnách, v mléčných barech. Když chceme vařit hospodárně a neplýtvat surovinami, je dobré mít k ruce přesnou recepturu. Třeba tu kdysi závaznou pro veřejné stravování.
Palačinka z „mlíčáku“ byla jiná
Nebyly to obyčejné palačinky. Jejich těsto bylo sice silnější, zato mechové, kypré, skoro jako piškotové. Štědře naplněné tvarohem s rozinkami. Když někdo snědl jednu tvarohovou palačinku, měl dost, tak byly syté. Však také vážily 190 gramů, jak přikazovaly Normy mléčných nápojů a jídel.
Vedle nich figurovaly palačinky „obyčejné“, které si člověk mohl dát v restauraci. Byly tenké, tak jako je známe ze současnosti. Jejich plnění bylo rozmanitější. Od prostě marmelády po čokoládu se šlehačkou. I na tyto obyčejné palačinky pamatovaly československé státní normy, a to v Recepturách teplých pokrmů.
K čemu jsou dobré normy na palačinky
Někdo řekne: „K čemu recept, nebo dokonce normu, na palačinky? Ty přece dokáže udělat i desetileté dítě.“ Ano, to je pravda.
- Ale pamatujete si ještě na své první palačinky (bez receptu, samozřejmě, k čemu nějaký recept)? Jak jste postupně přidávali mouku a přilévali mléko, protože jednou toho bylo málo, a podruhé moc? A jak jste potom ze zoufalství půl mísy těsta vylili, protože ho nakonec bylo k „neusmažení“?
- A nebo jak vás – už coby zkušenou hospodyňku – vyvedlo z rovnováhy, když si potomci „přitáhli“ domů bandu kamarádů a poručili si palačinky pro všechny hladové krky?
To pak do norem nahlíží i profesionální kuchařka.
Tvarohové palačinky přesně jako z „mlíčáku“
Lahůdkové palačinky: Suroviny
Tvaroh | 5 kg | 5000 g | 500 g | 250 g |
Cukr písek | 0,70 kg | 700 g | 70 g | 35 g |
Vanilkový cukr | 0,30 kg | 300 g | 30 g | 15 g |
Žloutky syrové | 30 ks | 30 ks | 3 ks | 1,5 ks |
Mléko | 2 l | 2000 ml | 200 ml | 100 ml |
Rozinky | 0,75 kg | 750 g | 75 g | 37,5 g |
Legenda: Nejdřív jsem sjednotila jednotky na obvyklejší „gramáž“, v předposledním sloupci je rozpočet na deset kusů, v posledním na pět kusů palačinek.
Jako první na řadě je třeba umíchat tvaroh. Aby rozinky měly trochu času na provlhnutí. Jejich máčení předem není v předpisu, a už vůbec ne v rumu. To se v posledním době stalo takovým klišé, že jsme už málem zapomněli na přirozenou chuť rozinek.
- Doporučuji vyšlehat tvaroh se žloutky a cukrem a až naposled po malém množství přilévat mléko a kontrolovat hustotu. Tvaroh musí zůstat pevný, neroztékavý. Proto se třeba ani všechno množství nepoužije. Záleží hlavně na kvalitě použitého tvarohu – úplně nevhodné jsou tvarohy ve vaničce. Vyhovující jsou tvarohy balené ve staniolu („stříbře“) a různé tvarohy farmářské – ty bývají v každém regionu jiné.
- Nakonec rozinky.
Těsto na lahůdkové palačinky
Originál | 100 kusů | 10 kusů | 5 kusů | |
Vejce | 50 ks | 50 ks | 5 ks | 2,5 |
Cukr | 0,50 kg | 500 g | 50 g | 25 g |
Mléko | 6 l | 6000 ml | 600 ml | 300 ml |
Mouka | 3 kg | 3000 g | 300 g | 150 g |
Sůl | 0,02 kg | 20 g | 2 g | 1 g |
Olej | 1 l | 1000 ml | 100 g | 50 g |
Sníh má funkci kypřidla
Těsto na lahůdkové palačinky je trochu pracnější než těsto na palačinky obyčejné. Tu jejich kyprost a přímo mechovou konzistenci způsobuje bílkový sníh. Mám nacvičeno, že jej vyšlehám (s cukrem) jako první úkon výroby těsta. Přesunu jej do pracovní misky. To abych mohla použít jednu stejnou šlehací nádobu. V té metlami vyšlehám žloutky, sůl, mléko a mouku. Ručně (stěrkou) vpracuji sníh.
Olej v pánvi je třeba dobře rozehřát. Je docela běžná chyba, že se těsto na první palačinku nalije do málo rozehřátého tuku a první palačinka se pak při obracení roztrhá.
- Proto je dobré udělat zkoušku. Doprostřed pánve s olejem kápnout trochu těsta. A jak to říkala Tonička v Robinsonce: „Když se olej vrhne na zkušební kapku s hlukem, je do dost rozehřátý“.
Palačinkové těsto se sněhem se nedá příliš tence rozetřít, palačinka tedy bude silnější. Zato nadýchaná a křehká.
Palačinka se štědře potře tvarohem (připravuji variantu pět kusů, tak hledím opravdu pětinu tvarohu na palačinku namazat). Palačinku nepotírám po celé ploše – menší část kruhové úseče ponechám čistou, aby se dala palačinka zabalit a tvaroh se z ní nevytlačil.
Palačinku pocukruji – a servíruji. Někomu teplou, někomu studenou. Jak kdo chce. Tvarohovou palačinku je dobré zapíjet. Ideální je mléko. Ale nechám to na každém.
Palačinka obyčejná – z restaurace
Palačinky: Suroviny na deset kusů
3 vejce
5 g soli
500 ml mléka
250 g polohrubé mouky
Tuk na smažení
Džem
Cukr moučka
„Vejce pečlivě rozmícháme, mírně osolíme, rozředíme mlékem a za stálého prošlehávání přisypeme prosátou polohrubou mouku. Z hotového hladkého těstíčka pečeme v pánvích vytřených tukem tenké palačinky (pečeme je po obou stranách). Upečené horké palačinky potřeme tence džemem, svineme je nebo složíme, popřípadě překrojíme, posypeme je prosátým moučkovým cukrem a expedujeme.“ (Text normy)
Palačinky s čokoládou a šlehačkou, ČSN 19506/A
Palačinky se šlehačkou: Suroviny na 10 kusů
3 vejce
Cukr krupice 20 g
Sůl 5 g
Mléko 500 ml
Mouka polohrubá 250 g
Tuk na smažení 150 g
Džem 200 g
Cukr moučka na posypání 50 g
Čokoláda na vaření 50 g
Smetana na šlehání 33 % 200 ml
„Vejce pečlivě rozmícháme s krupicovým cukrem, mírně osolíme, rozředíme mlékem a za stálého rozšlehávání přisypáváme polohrubou mouku. Z hotového těstíčka upečeme v tukem vytřených pánvích tenké palačinky (pečeme je po obou stranách). Upečené horké palačinky potřeme tence džemem, v polovině je přeložíme a překrojíme. Vzniklé šátečky srovnáme na talíř, posypeme moučkovým cukrem, nastrouhanou čokoládou a ozdobíme (nastříkáme) ušlehanou neslazenou smetanou (šlehačkou).“ (Text normy)
Ochutnejte také babiččiny palačinky s tvarohem podle starého receptu na sesterské stránce Babiččiny recepty.
https://makova-panenka.cz/recepty/palacinky-s-tvarohem-jako-z-mlecne-jidelny-v-cem-byly-jine-nez-palacinky-obycejne/https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2020/03/palacinky_titulka_mp.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2020/03/palacinky_titulka_mp-150x150.jpgMoučníky, dezertyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbabiččiny palačinky,domácí palačinky,francouzské palačinky,jak na palačinky s tvarohem,jak na palačinky se šlehačkou,jak udělat palačinku s tvarohem,jednoduché palačinky,jemné palačinky,nadýchaná palačinka s tvarohem,nadýchané palačinky,nejlepší palačinky,nejlepší těsto na palačinky,palačinka s marmeládou rozpočet,palačinka s tvarohem jako z mléčné jídelny,palačinka s tvarohem jako z mlíčáku,palačinka s tvarohem podle čsn,palačinka s tvarohem přesný rozpočet,palačinka s tvarohem recept,palačinka se šlehačkou rozpis,palačinkové těsto,palačinky,palačinky podle babičky,palačinky recept,palačinky recepty,palačinky rozpis surovin,palačinky s tvarohem,palačinky z polohrubé mouky,pancakes recipe,piškotová palačinka s tvarohem,plněné palačinky,recept na dobré palačinky,recept na palačinky,recept na výborné palačinky,recept palačinky,rychlé a výborné palačinky,tenké palačinky,tenké palačinky recept,těsto na palačinky,těsto na palačinky recept,tvarohové palačinky,výborné těsto na palačinkyPalačinka s tvarohem a palačinka obyčejná, recept. • Čím se lišila tvarohová palačinka z mléčné jídelny od obyčejné palačinky z restaurace? • Proč byla palačinka z 'mlíčáku' tak nadýchaná? • Jak má vypadat těsto na palačinky? • Není to zbytečné, předávat recept na palačinky? Není. • Starší si možná rádi...receptar jezzina@seznam.czAuthorMAKOVÁ PANENKA
Palačinky se sněhem nám dělávala babička jako malým. Byly pěkně tlustý a vypečený. Nikdy jsem je sama nedělala, ale teď se s nimi vytasím. Babička je u nás na „ozdravném pobytu“, oplatím jí její péči. 🙂 Je pravda, že jedna taková tvarohem plněná stačí na porci. Akorát u nás se jim neříkalo palačinky, ale vždycky amolety. Asi od zkomolené omelety. Vždycinky amolety! 🙂
Moc děkuju za připomenutí.
Ano, také jsem si myslela, že je to jen „náš“ výraz. Občas je vnukům smažím….
Dobrý den, diskuse na téma omeleta versus amoleta mne potěšila, protože se domnívám, že teorie českého jazyka na stránky o vaření patří.
Protože to je téma mírně ožehavé, doporučím přečíst si pojednání na stránkách
https://palacinky.org/palacinka-neni-omeleta-ani-amoleta/
Od textu jinak dávám „ruce pryč“. ;=)))) Zdraví MP
ANO, u nas taky amolety=ty se sněhem, myslela jsem,že je to takovým náš rodinný výraz… jsem nadšená, že i jinde
Je třeba pánev se silným dnem. Pak se palačinky lépe pečou.
Děkuji Makové panence za výběr(bez cookies).Mohu si tak počíst o dobrotách,které postupně mizí z jídelníčků.Je mi moc líto,že nemohu vnoučatům či pravnoučatům udělat radost,protože dávají přednost jídlům z televizní reklamy.
Tyhle palačinky byly napsané v Kuchařce naší vesnice a jmenovaly se Letni svitky. Mozna byl trochu jiný poměr surovin ale šlehaly se do nich bílky. Ale s tvarohem musí být výborný.
U nás taky amolety a rodiče je jedli z hlubokého talíře zalité oslazeným mlékem se skořicí
Moje babička taky dělávala amolety, silné a nadýchané.