Zavařování okurek a 10+1 nálevů na okurky vč. láku na znojemské okurky
10 + 1 receptů na okurkový nálev. • Nakládané okurky jsou grunt. • Okurky se zeleninou do bramborového salátu. • Plánujete děťátko? Zavařujte okurky. • Recept na okurkový lák: vyberte si podle libosti. • Archivní recepty na lák „ze sešitu“. •
Bez kyselých okurek se v kuchyni obejdeme jen těžko. Podáváme je k hotovým jídlům, používáme je k přípravě bramborového salátů, neobešla by se bez nich studená kuchyně, mlsáme je jen tak – z nutkavé chuti. Spotřeba okurek je v průměrné české domácnosti taková, že se vyplatí naložit si je doma. Úspora se pohybuje v řádech stokorun, je to spočítáno.
Na jižní Moravě okurky umějí
Na zavařování používáme tak zvané okurky nakládačky, na okurkové řezy a speciality můžeme vzít i jiné druhy: hadovky nebo okurky polní salátové.
Hadovky mám ve skleníku, ale nakládačky nepěstuji. Kupuji je obvykle na farmářských trzích od jihomoravských pěstitelů. Ti mají nakládačky „vychytané“, jejich vyšlechtěné odrůdy nehořknou, okurky jsou za dobrou cenu. Tak proč je aspoň trochu nepodpořit?
Protože dost okurek rozdám, mám „rozhozeny sítě“ na sklenice v různých domácnostech, kde nezavařují. Podělím se s vámi i o jednu radu: Když nám někdo shromažďuje sklenice, musíme vzít všechno, co dává – jakoukoliv velikost – a poprat se s tím nadělením sami. Aby se na nás příště nevykašlal.
„Proč se nezeptáš, když to neumíš?“
Nevím, jestli je to obvyklý jev, ale na podobném vývoji vztahu k domácímu zavařování jsme se shodly s několika kamarádkami.
Jako novopečená hospodyňka jsem zavařovala jako ďas. A v protože v tu dobu jsem byla „ze všech nejchytřejší“ a se vším jsem si nejlíp věděla rady sama, bylo to zavařování věru kreativní. „K čemu recepty, pryč s nudnými a stále stejnými chutěmi!“ Nikdy nezapomenu, jak jsem vzala jednu svou originální směs na ochutnání „vyvdanému“ strýci, chemikovi a excelentnímu domácímu zavařovači. Vzal do úst jeden, druhý, třetí kousek ze sklenice. „To je velmi zajímavé, dívko. Jak jsi to dokázala? Chutná to všechno jako molitan s octem a chilli. A polyuretan se získá polyadicí diizokyanátů a dvoj – nebo vícesytných alkoholů za vzniku uretanové vazby.“
Každý ochutnal, pochválil, ale víc nechtěl. Tak jsem na celé zavařování zanevřela. Škoda času, když o to nikdo nestojí.
Když se děcko dostávalo do jistých let, vpálilo mi krutě: „Jedlas´ někdy domácí okurky? Víš, jak dobré je dělá Medvědova máma? Proč jen já musím jíst kupované? Tak se zeptej Medvědovy mámy, když to sama neumíš!“
Naštěstí jsem věděla, kdo je Medvěd a jeho maminku jsem znala. A tím začala druhá éra mého zavařování. Už pokorná, bez experimentů, pěkně podle vyzkoušených receptů.
Okurkový nálev podle Medvědovy mámy
Na 1 litr nálevu svařit
- 0,25 l 8% octu
- 0,75 l vody
- 1 polévková lžíce soli
- 50 g cukru
- 10 tablet umělého sladidla
- 1 celý bobkový list
- 1 hřebíček
- 3 kuličky nového koření
- 15 kuliček pepře
- 1,5 kávové lžičky hořčičného semínka
Zavařování okurek
- Nejdřív vybereme sklenice podle množství okurek. Počítáme, že do velké se vejde asi 420 gramů, ale je to orientační.
- Prohlédneme víčka. Vadná vyřadíme.
- Sklenice i víčka vymyjeme v saponátu a důkladně opláchneme horkou vodou. Necháme přirozeně vyschnout.
- Uvaříme lák.
- Okurky důkladně vydrbeme a spláchneme v několika vodách nebo dřezovou sprchou. Necháme okapat.
- Připravíme si zeleninu, kterou budeme do okurek přidávat – očistíme, nakrájíme.
- A pak jen ekonomicky skládáme: nejdřív po obvodu sklenice, pak mezery vyplníme podélnými půlkami nebo i čtvrtinami – vsouváme je jako klíny. Když zbylo místo, vyplníme je okurkami menšími nebo překrojenými našíř.
Do některých velkých sklenic přidám cibuli, mrkev a křen. Do jiných kousek čerstvé pálivé papričky. A do menších sklenic naložím nějaké „speciály“ – řezy, směs okurek s cibulí a paprikou, někdy s kouskem předvařeného květáku, s fazolovými lusky či troškou hrášku – co zahrada právě dává. Tyto speciály dávám do menších sklenic, většinou padnou na utišení neodbytné chuti. (Své o tom vědí nastávající maminky.)
Sterilujeme 20 minut při asi 80 stupních. Jestliže nemáme zavařovací hrnec, vyplatí se investovat do teploměru, je to „navždycky“.
Okurky do salátu
Když už se „motáme“ kolem zavařování okurek, není moc práce navíc udělat si nějaké „strejčky“, například zavařit drobně nakrájené okurky, které pak využijeme třeba do bramborového salátu. Později to nesmírně urychlí práci – jen slijeme a je to. Dobře tak zužitkujeme přerostlé okurky nebo větší úrodu hadovek.
Zelenina do salátu
Báječnou domácí konzervou je také zelenina do salátu. Dělám ji z okurek a předvařené mrkve s celerem. Do sklenice nasypu asi z 60 procent drobně nakrájených okurek, zbytek mrkev a celer napůl. Směs se hodí na rychlou přípravu salátů: bramborový salát, květákový salát, vajíčkový salát, luštěninový salát, kuřecí…
- Na zalití okurek a zeleniny do salátů stačí nálev ze směsi Deko – zelenina pak má standardní všeobecnou chuť, která konečný salát nijak neovlivní.
Výpočet nákladů
Tak. Právě jsme naložili deset kilogramů okurek. K tomu padlo pár cibulí, dva celery a asi kilo mrkve. Máme jednatřicet různě velkých sklenic. Když vezmu tužku a papír, i se surovinami na nálev to vyšlo bratru na 250 korun (zohlednila jsem cenu zeleniny, kdybych ji musela kupovat, energii na zavaření nepočítám).
A teď se podívejte, za jakou cenu se v obchodech nabízejí nakládané okurky a zeleninové směsi do salátu. Nestálo to zato?
10 nejlepších receptů na okurkové nálevy
Už několik let si nechávám „zdigitalizovat“ všelijaké sešity s recepty. Jak k té digitalizaci dochází, to je jiné téma. Ale když už to mám, proč neposlat dál? Tak přidávám ještě deset různých receptů na nakládané okurky, jak jsem je během let vystříhala z různých časopisů a novin.
1. Sladkokyselé okurky
- Na osm velkých sklenic: 1,8 vody, 6 dl 8% octa, 80 g soli, 15 0 g pískového cukru, 22 tabletek sacharinu. Koření do 1 sklenice: 1 hřebíček, 2 bobkové listy, 2 kuličky černého pepře, 2 zrnka nového koření, 1 lžička hořčičných semínek, 2 kolečka cibule, 3 kolečka mrkve, 2 kolečka křenu, snítka kopru.
Vodu s octem, solí a cukrem přivedeme do varu, přidáme sacharin, promícháme a necháme vychladnout. Do každé čisté a vypařené zavařovací sklenice narovnáme omyté okurky, které proložíme kořením, zeleninou a zalijeme vychladlým nálevem. Navrch dáme kopr, sklenice uzavřeme víčkem a sterilujeme 20 minut při teplotě 80 °C. Tato dávka je asi na 8 sklenic.
2. Okurky ve sladkokyselém nálevu
- Dva až 2,5 kg okurek nakládaček, 2 lžičky hořčičného semínka, 12 kuliček pepře, 8 kuliček nového koření, 12 koleček cibule, 12 koleček mrkve nebo kousků červené kapie, 4 snítky kopru, 2 bobkové listy. Nálev : 500 ml vody, 125 ml 8% octa, 14 g soli, 35 g cukru krupice, 7 tabletek sacharinu.
3. „Znojemský“ nálev
- Na 1 litr nálevu čtvrt litru octa, 3/4 litru vody, 3 dkg soli a7 dkg cukru. Do litrové sklenice se přidá k okurkám bobkový list, 3 zrníčka černého pepře a 3 zrníčka nového koření, několik kuliček hořčice. K tomu dvě kolečka mrkve, plátek cibule a kousek křenu. Sterilizuje 20 minut při teplotě 75 °C).
4. „Znojemský“ do sklenice
- Do velké zavařovačky dáme okurky, 5 kuliček černého pepře, 3 kuličky nového koření, 3 hřebíčky, 1 bobkový list, 1 lžičku hořčičného semínka, 1 lžičku soli, 2 lžičky cukru, 4 tablety sacharinu, pár plátků cibule, několik koleček mrkve, snítku kopru, pár kousků křenu, 80 ml octa, doplníme vodou.
5. „Znojemský“ speciál
- 1,5 litru vody, 0,5 litru octa, 30 kostek cukru, 20 tablet sacharinu, 15 celých pepřů, 15 hřebíčků, balíček Deka, lžička soli. Svaříme, necháme vychladnout. Sklenice vyložíme čtyřmi dubovými listy, naskládáme okurky, přidáme plátek cibule a několik plátků mrkve. Zavíčkujeme a 20 minut sterilizujme při 80 stupních Celsia.
6. Zahrádkářský nálev
- 1,75 l vody, 0,5 l octa, 6 dkg soli, 17 dkg cukru, 23 tablet sacharinu, 4 nové koření, 4 pepře, 2 bobkové listy, 2 lžičky hořčicových semínek, půl lžičky koriandru celého.
7. Nálev Ivety Simonové
- V hrnci svaříme 4 l vody, 160 g soli, 1 l octa, 200 g cukru, 40 tabletek sacharinu. Necháme vychladit, sklenice naplníme okurky, do každé sklenice dáme 5 zrnek pepře, 3 kuličky nového koření, bobkový list, hořčičné semínko, mrkev , křen a kopr. Zalejeme nálevem, uzavřeme a sterilujeme 20 minut při 80 °Celsia .
8. Okurky sterilované ve sladkokyselém nálevu
- Čerstvé nakládačky, dlouhé nejvýš 8 cm. Nálev na 1 l vody: 0,2 l octa, 25 g soli, 80 – 100 g cukru – svaříme.
Přibližná spotřeba pro 1 sklenici 720 g: 420 g okurek 2,5 dl nálevu, 2 pepře, 2 nová koření, kousek bobkového listu, půl lžičky žlutých hořčičných semínek, 2 řezy cibule, 2 kolečka mrkve, 2 kolečka křenu, vinný list, kopr nebo feferonky.
Okurky namočíme na chvíli do studené vody, vydrhneme jemným kartáčkem a ještě opláchneme v několika vodách, až poslední zůstane čistá. Na dno čistých sklenic vložíme opláchnuté koření a přísady, na ně urovnáme okurky svisle vedle sebe, aby nevyplavaly (nahoru vmáčkneme menší plody). Sklenice zalijeme horkým nálevem (vodu svaříme s cukrem a solí a přidáme procezený ocet), uzavřeme víčky, vložíme do zavařovacího hrnce s teplou vodou, zahříváme na 85 °C a při této teplotě sterilujeme sklenice obsahu 720 ml 30 minut, o obsahu 4 dl 25 minut. Pak hned sklenice vyjmeme a necháme vychladnout.
9. Okurkové řezy ve sladkokyselém roztoku
- Čerstvé salátové okurky, cibule, žluté hořčičné semínko, česnek. Nálev: 1/3 litru osmi procentního octa, 2/3 l vody, 30 g soli, 4 zrnka pepře, 2 zrnka nového koření, 1 bobkový list. Oloupané okurky nakrájíme na delší řezy, semínka vydlabeme lžící, řezy vložíme do kameninové nebo porcelánové mísy a zalijeme vřelým roztokem s kořením. Uložíme do chladné místnosti, druhý den roztok slijeme, převaříme, nalijeme do sklenic s urovnanými okurkovými řezy, které jsme proložili nudličkami cibule, plátky česneku a hořčičnými semínky. Uzavřeme víčky a v zavařovacím hrnci zahříváme sklenice 20 minut na 90 °Celsia. Sklenice hned vyjmeme a necháme vychladnout.
10. Okurkové půlměsíčky dia
- Budeme potřebovat kromě salátovek ještě kopr, česnek, feferonky a kardamom. Okurky oloupeme, podélně rozkrojíme a odstraníme jádra. Pokrájené na půlměsíčky je skládáme do lahví a prokládáme koprem a stroužky česneku. Podle chuti přidáme feferonky a do každé sklenice pár zrníček kardamomu. Připravíme si nálev ze sáčku Nova Dia a teplým okurky zalijeme. Sterilujeme při 85 °C dvacet minut.
Foto k receptu na zavařování okurek a nálevům na okurky: receptar
TIP: Recept na sterilované kapie: Sterilované kapie s olejem. Pochoutka, bez níž by bylo u stolu smutno
https://makova-panenka.cz/recepty/zavarovani-okurek-a-101-nalevu-na-okurky-vc-laku-na-znomejske-okurky/https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/09/4_nakladani-okurek-recept.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/09/4_nakladani-okurek-recept-150x150.jpgRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAZavařovánídeko,kyselé okurky,lák na okurky recept,lák na znojemské okurky,nakládaná zelenina do bramborového salátu,nakládaná zelenina recept,nakládané okurky,nakládání okurek,nálev na okurky,nálev na okurky recept,nálev na pravé znojemské okurky,nálev na znojemské okurky,okurky do bramborového salátu,okurky nakládačky,okurky z moravy,recept na pravé znojemské okurky,salátová okurka,sladkokyselé okurky,sladkokyselý nálev na okurky,sterilizované okurky,sterilované okurky,těhotenství chuť na okurky,výborný nálev na okurky,vyzkoušený recept na okurky,zavařené okurky,zavařované okurky,zavařování okurek,zavařování okurek recept,zelenina do bramborového salátu,znojemské okurky,znojemské okurky nálev,znojemské okurky recept,znojemský nálev na okurky10 + 1 receptů na okurkový nálev. • Nakládané okurky jsou grunt. • Okurky se zeleninou do bramborového salátu. • Plánujete děťátko? Zavařujte okurky. • Recept na okurkový lák: vyberte si podle libosti. • Archivní recepty na lák „ze sešitu“. • Bez kyselých okurek se v kuchyni obejdeme jen těžko. Podáváme je...receptar jezzina@seznam.czAuthorMAKOVÁ PANENKA
Dobrý den.
K zavařování poskytnu tip od místostarosty Opočna, který má okurky vždycky křupavé: zavařuje je na plný výkon v mikrovlnné troubě, jednu sklenici o objemu 0,7 l 4 minuty 30 vteřin. Podle počtu sklenic se čas násobí, tedy dvě sklenice 9 minut na plný výkon atd. Lhostejno, zda se použije nálev horký či dříve připravený a studený.
Obecně: doba sterilace x sklenic o objemu 0,7 l = x*4,5 min.
Výhodou je, že takto lze sterilovat i menší počet sklenic; podle toho, kolik se jich ten který den otrhá. Třeba i po jedné.
Dobrý den, děkuji za příspěvek. Zavařování v mikrovlnce, hmmm, mnohokrát jsem četla, slyšela, nikdy nezkusila. Nemohl byste, pane Mrázi, nějak stručně popsat technologii? Co s víčky, kdy nasadit? Jestli tedy najdete v okurkové sezoně čas…
Opočno je fajn město, je dobré vědět, že jejich místostarosta zavařuje okurky. Vyvažuje to – tak nějak ideově – sladkost nejlepší zmrzliny v Česku, kterou v Opočně dělají. ;=))) Zdraví M. P.
Dobrý den, velmi rád přiblížím technologii:
s víčky, ať Omnia, nebo šroubovacími Twist, se zachází naprosto stejně, jako při klasické sterilaci ve vodní lázni. Tedy nasadit na sklenici, přitlačit hlavou Omnia, nebo utáhnout rukou Twist. Vložit do mikrovlnky a zvolit čas. Po vyjmutí otočit dnem vzhůru a nechat zchladnout.
Stejně jako Vy jsem byl skeptický a nevěřil jsem, že lze plechová víčka použít v mikrovlnné troubě. Až kvalita okurek opočenského patriota mne přiměla ke „zkoušce ohněm“, neboť napoprvé jsem čekal přinejmenším sršení jisker. Nu, nestalo se a od té doby tohle další použití mikrovlnné trouby preferuji.
Mikrovlnka mně překvapila, tak jsem to zkusil, ale nastal drobný problém. Máme asi výkonnější mikrovlnku a nálev vyběhl ze sklenice, zůstalo tam asi 70% nálevu a okurčičky rozvařené. Druhý pokus 2 minuty. Zdá se to být dobré….uvidíme. Tak přátelé pozor na různě výkonné mikrovlnky, ale nápad pana místostarosty z Opočna je super. Díky za tip.
Mildo, zdravím,tady je tabulka w/min.
Nastavte na maximální výkon a sterilujte, výkon a čas pro sklenice o objemu 720 ml:
Výkon 700 W = 6 min/1 ks
Výkon 750 W = 5 1/2 min/1 ks
Výkon 800 W = 5 1/4 min/1 ks
Výkon 850 W = 5 min/1 ks
Výkon 900 W = 4 1/2 min/1 ks
Opravuji a upřesňuji. O různých výkonech mikrovlnek….to platí, dále přidávám, že se výrazně mění čas při použití teplého či studeného nálevu a velikosti a tvaru sklenice. Štíhlejší sklenice, byť vyšší (stejný objem) jsou hotové rychleji u menších je to ještě výraznější. Tak jsem přešel na toto: nastavím základní čas a pak přidám a hlídám, až nastane sykot z pod víčka. Hotovo. Ochutnávka výsledků však bude později, tak nemohu posoudit. Mohu jen potvrdit, že tato metoda je velmi dobrá, nenáročná i pohodlná.
Dobrý den.
Jak to vypadá po 1 roku?
Systém p. starosty z Opočna jsem praktikoval, jak píšu výše. Vloni jsem ještě stihl touto metodou zavařit papriky a houby. Zavářím po jedné sklenici a výsledek je vynikající. Tak jestli někdo toto najde, tak říkám: nebojte se toho, zkuste, je to prostě super.
Tímto chci také poděkovat panu Ivo Mrázovi za to, že tento návod zde zveřejnil.
Moc by mne zajimalo, proc se pouziva umele sladidlo a ne cukr. Jestli to ma nejaky technologicky duvod 🙂 Netusi nekdo?
Dobrý den,
z mnoha receptů lze vyčíst empirickou zkušenost, že okurky s nálevem s původně sacharinem byly jednak levnější, ale i „křupavější“
dekuji 🙂
Dobrý den Františko. Používám zásadně cukr, nemám rád dochucovadla a jiné dobroty (myšleno náhražky čehokoliv, i když zcela se tomu nedá vyhnout) z chemické továrny. To byste zrovna mohla používat aspartam, je 200x sladší než cukr, ale původně snad byl vyvinut, jako bojová chemická látka. Dnes se přidává do nápojů a říká se jim LIGHT (neobsahují cukr). Tak zvažte. Co se týče technologického důvodu v domácích podmínkách, osobně nevidím rozdíl, ale je to jen můj názor.