Vajíčkový salát od babičky? • Vajíčkové saláty – 7 receptů. • Vajíčkový salát se salámem, okurkou a na chlebíčky. • Vaječný salát jako z „mlíčáku“ – podle někdejší normy. • Vaječné saláty Mistra Viléma Vrabce. • Netradičně: Bylinkový vaječný salát, vajíčkový salát s podmáslím či vajíčkový salát s rýží. •

1_vajickovy-salat-od-babicky

Vajíčkové saláty je sice možno připravovat celoročně, ale jejich vrcholná sezona je na jaře, kdy je vajec dostatek, jsou zaručeně čerstvá a jejich cena je nejnižší. Vaječné saláty jsou také dobrým tipem, jak naložit s přebytečnými velikonočními vejci.

Vejce, to není jenom cholesterol

Vajíčka mají pověst za posledních pár desetiletí značně pochroumanou. Zatímco dřív byla vejce považována za zdroj síly a symbol poctivé kuchyně, s nástupem vědeckého zkoumání potravin nadšení z vajec vystřídalo varování: vejce obsahu takzvaný „zlý“ cholesterol, který ucpává cévy, a také jsou tukovou bombou, která dráždí žlučníky a zhoršuje zažívání. „Spotřebu vajec musíte omezit,“ slýchají obézní, diabetici, žlučníkáři, lidé s nemocnými játry, či kterým kornatí cévy.

Lékaři mají pravdu. Zároveň ale nepopírají, že vejce mají ve vyváženém jídelníčku své pevné místo, hlavně ve výživě dětí a dorůstající mládeže.

  1. Bílky, to je čistá bílkovina, potřebná k tvorbě tkání.
  2. Žloutek má kromě kyselin nesycených také mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny, o nichž se uvádí, že riziko nemocí srdce a cév snižují. V žloutku je také vysoký obsah vitaminu D, který zejména na jaře tělo potřebuje.

Zdraví lidé bez lékařem předepsané diety si tedy mohou vaječné pochoutky občas dopřát. Stačí vyloučit jiné utajené zdroje nezdravých tuků (chipsy, tučné sladkosti a podobně).

Vajíčkový salát od babičky

001aaKamarádka mě onehdá prosila o recept na vajíčkový salát. Prý takový nějaký „jako od babičky“. Už už jsem se nadechovala. Málem jsem spustila: „Co to je za nesmyslný požadavek? Cožpak se ve staročeské kuchyni dělaly speciality studené kuchyně?“

Ještě, že jsem přednášku polkla. Ona přeci nechtěla recept staročeský, jasně řekla „od babičky“.  A to reálné je. Vždyť babičky současných třicátnic byly na vrcholu svých ženských sil v době, kdy studená kuchyně měla v Československu obrovský boom – na přelomu 60. a 70. let. Babičky dnešních hospodyněk už přece nenosily šátek a kanafasku: řídily skútry a embéčka, oblékaly si minisukně… A na svačinu do práce si v mléčném baru kupovaly vajíčkový salát, který pak připravovaly i doma. Třeba podle Receptur pro studenou kuchyni nebo podle vele slavné Moderní studené kuchyně Mistra Viléma Vrabce.

Saláty podle norem dělám často, mám radost z autentických chutí. Nestora české studené kuchyně Viléma Vrabce jsem také vyzkoušela – na můj vkus ale až moc často uvádí jako měrnou jednotku „trošku“. V normách je vše na gramy, takže se při opakování docílí přesně stejného výsledku. Tak to naši doma chtějí.

Pro kamarádku jsem nakonec vypsala několik receptů na vaječné saláty jako od babičky. Tak je dávám „do placu“. A k tomu ještě tři – modernější.

2_vajickovy-salat-s-majonezou

Saláty podle československých státní norem

Vajíčkový salát ČSN 50151 (to je ten z pravý z „mlíčáku“)

  • Vejce 9 kusů
  • Majonéza 160 g
  • Brambory vařené 175 g
  • Okurky sterilované 162 g
  • Cibule 68 g
  • Hořčice 40 g
  • Ocet 15 g
  • Sůl

Natvrdo vařená oloupaná vejce a okurky nakrájíme na drobnější kostky a přidáme na drobno nakrájenou cibuli. Oloupané brambory nakrájíme na velmi drobné kostičky. Majonézu rozmícháme s domácí hořčicí a octem, přilijeme ke směsi, podle chuti osolíme a zlehka promícháme.

Užiteční rady pro vajíčkový salát s majonézou:

  1. Aby brambory nezkašovatěly, je třeba uvařit je den předem.
  2. Cibuli je dobré nejdřiv nakrájet, pak dát do sítka a prolít vřelou vodu. Nebude tolik štiplavá a v salátu nezhořkne.
  3. Když s vajíčkovým salátem nepočítám na chlebíčky, rozkrájím někdy vejce na půlky a pak na proužky. Někdo má rád, když je v salátu „do čeho kousnout“.
  4. Do vajíčkového salátu patří domácí majonéza: Recept na majonézu domácí.

3_vajickovy-salat-recept

Vajíčkový jarní salát, ČSN 50152

  • Dušená šunka 143 g
  • Paprika kapie 90 g
  • Okurky sterilované 180 g
  • Mrkev 43 g
  • Majonéza 200 g
  • Hrášek 50 g
  • Vejce 300 g
  • Hořčice 10 g
  • Cukr 10 g
  • Pepř 1 g
  • Sůl 10 g

Šunku, kapie, okurky a uvařenou mrkev nakrájíme na stejnoměrné nudličky nebo kostičky. Směs promícháme lehce s majonézou, přidáme hrášek a vejce nakrájené na kousky. Vajíčkový salát ochutíme domácí hořčicí, cukrem a pepřem a podle chuti opatrně přisolíme.

4_vajickovy-salat-kluci-v-akci

Vaječné saláty podle Mistra Viléma Vrabce

Vaječný salát po holandsku

  • Suroviny: 5  + 2 vajec vařených natvrdo, 200 g vařených brambor, 100 čerstvých nebo kompotovaných jablek, 100 eidamského sýra, 2 + 2 kyselé okurky, 50 g šunky nebo šunkového salámu, trocha soli, octa a cukru, několik kapek worcesterské omáčky, 1/16 litru oleje.
    Příprava: Pět vajec, brambory, jablka, 2 okurky, sýr a šunku nakrájíme na kostičky, dáme do mísy, osolíme, slabě ocukrujeme, pokapeme worcesterem, přilijeme olej, trochu octa a promícháme.
    Hotový vaječný salát upravíme do hlubší skleněné misky a ozdobíme vějířky kyselé okurky, na dílky nakrájenými vejci a na plátky nakrájenými rajčaty. Podáváme jako předkrm nebo k večeři. Příloha: chléb nebo housky.

Vaječný salát pražský

  • Suroviny: 6 vajec vařených natvrdo, 200 g vařených brambor, 150 g sterilovaného celeru v octovém nálevu, 60 g cibule, trocha soli, citronové šťávy, 250 – 300 ochucené majonézy.
    Příprava: suroviny nakrájíme na drobnější kostičky, dáme do mísy a dobře promícháme. Nakonec lehce přimícháme majonézu.
    Hotový salát přendáme do ho hlubší skleněné mísy, střed salátu posypeme utřeným prolisovaným žloutkem, zbylou plochu posypeme drobně sekaným bílkem. Okraj mísy posypeme drobně sekanou pažitkou a na střed salátu položíme do hvězdice orkrájené rajče.
    Podáváme jako předkrm nebo večeři, připravujeme z něj chlebíčky, plníme jím rajčata.

5_vajickovy-salat-s-okurkou

Netradiční vaječné saláty

Vajíčkový salát s podmáslím

  • Suroviny: 8 vajec, 6 středních brambor uvařených ve slupce, 0,5 l šlehaného podmáslí, 2 střední jablka, 1 cibule, 1 slaneček, 1 lžíce kaparů, podle chuti citronová šťáva a hořčice.
    Příprava salátu s podmáslím: Oloupané brambory nakrájíme na kostičky, vejce natvrdo na tenké plátky, oloupaná jablka, cibuli, slanečka a kapary co nejjemněji. Doplníme podmáslím rozšlehaným s ostatními přísadami.
    Necháme vychladit a podáváme s chlebem.

Vaječný salát s bylinkami

  • Suroviny: 8 natvrdo uvařených vajec, 2 pikantní nakládané okurky, hrst kerblíku, 1 svazek kopru, 250 g řeckého jogurtu (10 % tuku), 200 g husté zakysané smetany, 1 lžíce středně ostré hořčice, 1 lžíce bílého vinného octa, sůl, bílý pepř, 50 g řeřichy potoční, několik snítek kopru na ozdobu.
    Příprava vaječného salátu s bylinkami: Sterilované okurky nakrajíme na drobné kostičky. Kerblík a kopr opereme, necháme z nich okapat vodu a nasekáme je nadrobno, přičemž hrubé stonky odstraníme. Zakysanou smetanu promícháme s jogurtem, hořčicí a octem. Směs okořeníme solí a pepřem a vmícháme do ní okurky s kerblíkem a koprem.
    Oloupaná vejce nakrájíme na tenká kolečka nebo na osminky. Plátky vajec upravíme na mísu spolu s řeřichou.
    Na vajíčka rozdělíme salátový krém a vše ozdobíme snítkami kopru.

Vajíčkový salát s rýží

  • Suroviny: 6 vajec, 2 šálky dušené rýže, 4 jarní kedlubny, 1 svazek naťových cibulek, pepř, sůl, citronová šťáva.
    Postup práce: Rýži načechráme ve větší míse a postupně k ní přidáváme kedlubny nastrouhané na velké kapky, tenké plátky cibulky i s natí a hrubě nasekaná vejce.
    Salát osolíme, opepříme a přikyselíme citronovou šťávou.

6_vajickovy-salat-na-chlebicky

Foto k receptům na vajíčkový salát: (receptar)

Tipy: Recept na pravý vlašský salát, pochoutkový a pařížský salát na Makové panence