brokolicova-polevka-pohlreich-brokolicovy-kremBrokolicová polévka? Pohlreich recept na brokolicovou polévku, chcete-li brokolicový krém, představil v TV pořadu Vařte jako šéf. Nutně podotknout s prvotřídní kvalitou šéfkuchaře. Brokolicová polévka není pro Zdeňka Pohlreicha jen lecjaká krémová polévka. Měla by vynikat krásně svěží a sytou barvu, být ochucená pečeným česnekem a zahuštěná krémovým sýrem.

Na výborné Pohlreichově brokolicové polévce jsme si i my doma v kuchyni dali záležet. Výtečně si pochutnali a ještě olizovali talíř.

Nejlepší recepty z brokolice? Brokolicová polévka podle Pohlreicha

brokolicova-polevka-pohlreichOstřílený šéfkuchař Zdeněk Pohlreich v receptu na brokolicovou polévku vytáhl z rukávu kuchařské fígle, které zvýrazní chuť a barvu krému. Jednak za pomoci tzv. blanšírování, které spočívá v krátkém povaření brokolice (spaření) a rychlém zchlazení v lázni se studenou vodou s kostkami ledu. A jednak přidáním několika lístků petržele pro zvýraznění zeleného zabarvení. Tím ale kulinářské triky pro lepší chuť a vzhled krémové brokolicové polévky nekončí.

Brokolice pro mne vyvrací předsudek, že co je zdravé, není dobré. Jídla z brokolice jsou výzvou. A hotový krém z brokolice je chuťově epesní! Brokolice sama o sobě obsahuje cenné minerály, jako draslík, selen nebo hořčík, ale i stejné množství vápníku jako mléko. A co víc, lidské tělo chrání před volnými radikály, toxickými a rakovinotvorným látkami. Růžičky brokolice jsou v kuchyni hodnotné a mají podle mne výborný předpoklad k tomu, abychom ji směle pěstovali na zahrádce a do jídelníčku tak zařazovali častěji.

Jak na to. Brokolicová polévka, chcete-li brokolicový krém

Ale teď už k receptu na výbornou brokolicovou polévku inspirovaném šéfkuchařem. Stroužky česneku vyloupu (na jeden hrnec brokolicové polévky na 6 porcí stačí 4 větší stroužky), zabalím je do alobalu tak jak jsou a peču je v předem předehřáté troubě na 200 °C. Asi 20 minut. Po rozbalení z aluminia budou krásně vonět.

  "Paprika" z vepřové plece versus kuře na paprice se zakysanou smetanou a kapií

Na řadu přichází královna mé kuchyně. Na hrnec polévky dvě na zahrádce vypěstované brokolice očistím a opláchnu pod tekoucí vodou. Pokud jste si superzeleninu, jak se brokolice někdy pro její nutriční vlastnosti nazývá, nevypěstovali sami jako já, nevadí. V oblíbené a osvědčené prodejně, kam si pro zeleninu chodíte, vyberte takovou, která je temně zelená. Obsahuje totiž více pro tělo prospěšných a účinných látek. Povadlá, nažloutlá nebo nahnědlá brokolice do kuchyně nepatří.

Můj TIP: Rady jak vybírat, nakupovat, skladovat a vařit brokolici

brokolice-jak-varitPro brokolicovou polévku podle Pohlreicha jsou samozřejmě podstatné růžičky, které proto napřed ořežu. Košťál se ale také nevyhazuje! I když se zdá, že kuchyňské uplatnění pro jeho dřevnatost je pouhým snem, po ořezání najdeme ve vnitřku košťálu brokolice poklad jako perla v ústřici. Prostě to nejcennější.

Abychom uchovali hodnotné látky, barvu a chuť brokolice, růžičky spaříme a rychle zchladíme. Je to nejšetrnější způsob. Než začnu blanšírovat, vždy si nachystám hrnec s vroucí vodou a hned vedle v míse led s vodou. Voda v hrnci by měla být dostatečně slaná.

Brokolicové růžičky krátce spařím ve vroucí vodě a za pomoci naběračky rychle přemístím z hrnce do nádoby s ledem. Čeho tím dosáhnu? Když se zelenina rychle spaří a zaleduje, zpomalím její typické šedivění. Pohlreich radí do brokolicové polévky použít čerstvě natrhané lístky petržele zahradní pro zvýraznění barvy. Já je blanšíruju s brokolicí. A vytáhnu ze studené vody po zchlazení.

Přichází na řadu před okamžikem zmíněný košťál. Nožem okrájím lesklý povrch a vnitřek nakrájím na kolečka. V hrnci si rozpustím máslo a přidám i trochu olivového oleje a vhodím do něj nakrájená kolečka a z alobalu vytažený opečený česnek. Krátce orestuji a zaliji kuřecím vývarem. Přidá se čerstvý krémový sýr (asi 130 ml) pro zahuštění polévky a růžičky brokolice. Osolíme a opepříme podle chuti.

  Rajská omáčka. Podle Zdeňka Pohlreicha omáčka dělí kuchaře | recept

Rozmixuji tyčovým mixérem a brokolicová polévka podle receptu Zdeňka Pohlreicha je hotová. Podáváme nejlépe s nasucho opečenými kousky pečiva. Nebo doprostřed můžeme umístit krajíček opražené domácí veky. Talíř s polévkou lze zdobit i růžičkou brokolice nebo lístky petržele. Někdo přidává trošičku smetany.

Takto nachystaný brokolicový krém na talíři lahodí oku i chuti. Dobré pochutnání přeji!

Snímek brokolicové polévky: T.Tseng, www.flickr.com/photos/68147320@N02/10087107953/in/photostream/

Brokolicová polévka: Pohlreich a jeho recepty: zdroj: commons.wikimedia.org/wiki/File:Zdeněk_Pohlreich_2014.JPG

http://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/01/brokolicova-polevka-pohlreich-brokolicovy-krem.jpghttp://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/01/brokolicova-polevka-pohlreich-brokolicovy-krem-300x300.jpgzezahradkyPoctivé polévkyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbrokolice,brokolicová krémová polévka,brokolicová polévka,brokolicová polévka bez smetany,brokolicová polévka krémová pohlreich,brokolicová polévka pohlreich,brokolicová polévka recept,brokolicový krém,brokolicový krém pohlreich,brokolicový krém recept,brokolicový krém zdeňka pohlreicha,jídla z brokolice,krémová brokolicová polévka,nejlepší recepty z brokolice,Pohlreich,polévka brokolicový krém,recept na brokolicový krém,recepty brokolice,recepty podle Pohlreicha,recepty Pohlreich,recepty z brokolice,výborná brokolicová polévkaBrokolicová polévka? Pohlreich recept na brokolicovou polévku, chcete-li brokolicový krém, představil v TV pořadu Vařte jako šéf. Nutně podotknout s prvotřídní kvalitou šéfkuchaře. Brokolicová polévka není pro Zdeňka Pohlreicha jen lecjaká krémová polévka. Měla by vynikat krásně svěží a sytou barvu, být ochucená pečeným česnekem a zahuštěná krémovým sýrem. Na...Blog o zahradničení, pěstování a receptech