Krůtí filet s hořčičným přelivem, recept. Máte rádi pepřovou omáčku? Tak zkuste smetanový přeliv s hořčičným semínkem. Krůtí filet s omáčkou jen ze tří ingrediencí. Chutná skvěle. Pikantní úprava bez průmyslových kořenidel. Efektní pokrm ve svižném tempu. Rychlé vaření žádá rychle přečtený recept. Tak žádné zdržování. 

1_recepty-kruti-maso

Krůtí filet se smetanovou omáčkou je „příbuzný“ oblíbeným steakům s pepřovou omáčkou. Je to pokrm jako stvořený pro letní čas, kdy nechceme trávit půl dne složitým vařením a je dostatek zeleniny, které krůtí maso vhodně doplní. S variantami podávání si každý poradí podle svého uvážení a chuti. Krůtí filet se smetanovou omáčkou, které na struktuře a chuti dodají hořčičná semínka, to je jídlo, které má styl.

Óda na hořčici

Semena hořčice jsou koření, na které se trochu zapomíná. Vzpomeneme si na na leda při nakládání okurek či jiné zeleniny, potřebujeme je pro výrobu domácí hořčice, případně ji použijeme do směsi koření pro masa připravovaná na divoko.

  • Hořčičné semínko je přitom báječnou ingrediencí, která příjemně dochutí bez kyselé stopy, kterou zanechá hořčice upravená v pochutinu.
  • Změklé kuličky hořčice jsou v pokrmu delikátně pikantním detailem příjemným na skus.

Smetanové omáčky se nevaří „kotel“ jako třeba v případě koprovky. Ve stylu doby jí na porci naléváme jen tak dvě lžíce. Jedná se spíš o smetanový přeliv, a nebo smetanovou redukci, než o omáčku v duchu českých tradic.

  • Hořčičné semínko má příznivé účinky na organismus, takže si pochutnáme, a ještě uděláme něco pro zdraví.

2_recepty-z-krutiho-masa

Krůtí filety se smetanovou omáčkou s hořčičným semínkem

Potřebné suroviny na dvě porce

  • 400 g krůtího masa z prsou
  • 200 ml smetany na vaření (12%)
  • 3 čajové lžičky celých suchých hořčičných semínek
  • 80 g másla nebo tři polévkové lžíce oleje
  • Sůl, mletý pepř

3_kruti-platky

Dokáže to i málo zkušený kuchař

Protože se jedná o pokrm masný, u něhož jsou přílohy opravdu jenom doplňkem, počítám na jednu porci 200 gramů krůtího masa. Není to žádné dogma, množství ať si každý přizpůsobí dle svého. 

  • Ze špalíku krůtích prsou nařežu po vlákně filety.
  • V tloučku mírně podrtím tři lžičky hořčičných semínek, aby se trochu „otevřela“ a abych získala i malé množství hořčičného prášku.
  • Filety jemně osolím a jemně posypu mletým pepřem, zato štědře posypu hořčicí.
  • Silným tlakem dlaně filety smáčknu. Trochu se tím „naklepou“, ale hlavně vtlačím semínka mezi vlákna.
  • V pánvi, která má poklici, rozehřeji tuk a plátky na něm zprudka z obou stran opeču.
  Vaření v malém: Tymiánové ragú, krůta v rýži a vydatná polévka. Vše z krůtího krku

4_kruti-prsa-recepty

Pak krůtí maso zaliji asi decilitrem vody, přiklopím, snížím teplotu a přibližně deset minut pod poklicí dusím.

Je to potřeba, abych měla jistotu, že je maso skrz naskrz tepelně upravené (jedná se drůbež, takže nepropečený střed není žádoucí, právě naopak), ale také proto, že hořčičná semínka varem změknou.

Měkké krůtí plátky vyberu na pracovní talíř a před podáváním, jen pokud to je nezbytně nutné, přihřeji v mikrovlnné troubě.

5_smetanova-omacka

Omáčka je v „cukuletu“

V pánvi zůstal výpek a část hořčičných semínek. Přiliji půl deci vody a stěrkou do tekutiny vracím všechny částečky přichycené na stěnách pánve.

Pak přiliji smetanu, zvýším teplotu plotýnky a prudce svařím do hustoty, která mi vyhovuje (i to je individuální). Ochutnám. Obvykle není třeba žádného dalšího dochucování, hořčice je dostatečně „peprná“. 

Smetanová omáčka má být jemná, ale kdyby se někomu zdála nevýrazná, může do ní přidat kuchyňskou hořčici/pochutinu. Ale jen velmi malé množství, nepatrně, tak na špičku kávové lžičky. A mohu podávat.

6_recepty-z-krutich-prsou

Přílohy ke krůtímu filetu se smetanovou omáčkou

Ke kořenitému masu s ladící omáčkou se hodí přílohy chuťově nevýrazné. Já nejčastěji rychle upravím nějakou zeleninu a nebudu zastírat, že dost často sáhnu po sáčku zeleniny mrazené. Ale čerstvá by byla lepší, uznávám.

Mrkev s hráškem jen na oříšku másla podusím (v době, kdy se maso také dusí pod pokličkou). Nepodlévám, zmrazená zelenina pustí dost tekutiny. Nekořením, nesolím, maso a omáčka jsou kořeněné dost. Kdo chce, může si přisolit sám.

7_kruta-recepty

Také je možnost zeleninu zalít troškou smetany a zredukovat do husta. Okoření ji přeliv. To ocení hlavně ti, kteří se „neradi dívají a koušou“ do „holé“ zeleniny.

8_nejlepsi-recepty-z-krutiho-masa

  • Kdo nemá tepelně upravenou zeleninu rád, uvítá k pokrmu jen nasucho opečené pečivo: řez bagety, veky, housky, plátky toustového chleba…
  Krůtí paštika s ořechy a drceným pepřem. Chutná krmě, ale i rafinovaná delikatesa

9_kruti-prsicka-recepty

  • Velkým jedlíkům lze přílohy nakombinovat a ke smetanové zelenině nabídnout i opečené řezy pečiva.

Další vhodné přílohy ke krůtímu filetu

Ke pokrmu by se dobře hodily:

  • Smažené brambory (hranolky, sláma nebo doma připravené lupínky)
  • Americké brambory pečené v troubě

Tak přeji dobrou chuť.

Foto: Všechny snímky z přípravy krůtách filetů se smetanovou omáčkou s hořčicí (receptar)

http://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/06/9_kruti-prsicka-recepty.jpghttp://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/06/9_kruti-prsicka-recepty-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAco z krůtích prsou,hořčičná omáčka,hořčičná omáčka k masu,hořčičná omáčka se smetanou,hořčičné semínko,hořčicová omáčka k masu,hořčicová smetanová omáčka,jak na krůtí prsa,jak udělat omáčku ke steakům,krůta recepty,krůtí filet recept,krůtí filety recept,krůtí plátky,krůtí prsa recept,krůtí prsa recepty,krůtí prsa s bagetkou,krůtí prsa s bagetou,krůtí prsa se zeleninou,krůtí prsíčka recepty,nejlepší krůtí prsa,nejlepší recepty z krůtího masa,omáčka s hořčičným semínkem,pečená krůtí prsa,pepřová smetanová omáčka,recepty krůtí maso,recepty z krůtích prsou,recepty z krůtího masa,smetanová omáčkaKrůtí filet s hořčičným přelivem, recept. Máte rádi pepřovou omáčku? Tak zkuste smetanový přeliv s hořčičným semínkem. • Krůtí filet s omáčkou jen ze tří ingrediencí. Chutná skvěle. • Pikantní úprava bez průmyslových kořenidel. • Efektní pokrm ve svižném tempu. • Rychlé vaření žádá rychle přečtený recept. Tak žádné zdržování. • Krůtí filet se...Blog o zahradničení, pěstování a receptech