Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Polenta jako příloha v české kuchyni, recepty na tipy. Polenta teplá, polenta studená. Základní recept.  Polenta s cibulkou, polenta s vejci. Polenta s kuřetem, polenta s kachnou. Polenta s vepřovými výpečky a se zelím.  Krokety z polenty, bramborové a chlupaté knedlíky z polenty. Tak už se konečně dozvíme, co to je ta polenta? 

1_polenta-recepty

Polenta je označení pro teplou nebo ztuhlou kukuřičnou kaši. Z italštiny přešel výraz polenta do jiných jazyků. I když lze kukuřičnou kaši-polentu konzumovat hned po uvaření, mnohem častěji se nechá ztuhnout a dál se různě upravuje. Dalo by se říct, že se s polentou zachází jako třeba s bramborovým těstem. Využití je ale širší a práce neskonale jednodušší. Když si na kukuřičnou polentu zvykneme, rozšíříme spektrum konzumovaných potravin, přičemž nám nepřibude žádná práce.

Polenta je z polenty. A ta je z kukuřičné mouky

Výraz polenta původně znamenal v italštině kukuřičnou kaši. Polenta nebyla nic jiného, než do vody nebo mléka zavařená kukuřičná mouka. Protože se dřív mlelo na hrubo, její strukturu bychom dnes připodobnili ke krupici. Byl to pokrm chudých Italů, hlavně na severu země.

Polenta po vychladnutí rychle ztuhne. Na rozdíl od jiných moučných kaší se z ní nestane tuhý „balvan“. Kukuřičná kaše nemá lepek, a tak zůstane i po uvaření sice kompaktní, ale měkká a kyprá.

polenta_freeimages_mpStudená polenta není moc dobrá (však se také dávala almužníkům a prosebníkům, když chtěli trochu jídla, ale dárce nechtěl být moc škodný).

Ovšem záhy italští kuchaři našli způsob, jak i tuto nepříliš chutnou studenou polentu využít. Z jídla – hotové kaše – se znovu stala surovina. Studenou ztuhlou kaši nakrájeli na plátky a znovu ohřáli: na páře, v troubě, na tuku. Nový směr využití polenty byl na světě. Polenta se začala vařit ne už jako kaše k obědu, ale přímo se záměrem dalšího využití. 

  • Polenta se říká i druhotně připraveným jídlům ze ztuhlé polenty.
  • Někdy je pod označením polenta v obchodech nabízena kukuřičná krupice na polentu.
  • Polenta se také jmenuje studený polotovar, který se v zemích zvyklých na kukuřici prodává jako u nás třeba hotový houskový knedlík.

2_polenta-zakladni-recept

Polentu u nás znal kdejaký vysloužilec

O polentě se začalo v prvních dvou dekádách nového tisíciletí hodně mluvit i u nás, kde konzumace kukuřičných produktů nemá tradici. Zájem o polentu byl vyvolán celosvětovou vlnou „zdravého žití“. Není na tom nic špatného, alespoň vznikl prostor pro odpoutání se od českých knedlíků.

DSC02353Přitom ovšem polenta není v naší zemi nic nového. Záznamy z Itálie o polentě pocházejí ze 17. století a u nás se o ní vědělo už v počátku 19. století. A jsou na to doklady. Například vysloužilý voják Doubenus, jeden z protagonistů Jiráskovy kroniky U nás, stále na polentu vzpomínal. Jak ji teplou i studenou jídal, když sloužil počátkem století ve Vlašsku.

  • No vida, stačilo poctivě číst Jiráska, a člověk hned věděl. Kde jinde bych se v už v útlém věku o polentě něco dozvěděla?

Polenta: Není třeba ničeho se bát

Vaření polenty jsem se dost dlouho vyhýbala. Odrazovalo množství lišících se předpisů na uvaření kukuřičné kaše a „rituály“ pro vaření prý nezbytné. A také – doba varu se v nich často uvádí až 45 minut. To ne. Vím, co dělá vařící se kaše. Prská vroucí kapky, připaluje se… Děkuji, nemám zájem.

Také jsem se bála kukuřičné vůně a chuti. Pak někdo, nevím proč, koupil první půlkilovku kukuřičné krupice.

  • Když už to bylo doma, tak ať se to nepošeredí, že.

3_polentova-kase

Nic není tak snadné, jako polenta

Tak jsem se podívala, jak polentu připravují Kluci v akci. Těm věřím, jsou to vzdělaní odborníci s kuchařskou praxí, a přitom jim nic lidského není cizí. Virtuální porada (o které oni nevěděli) mi stačila. Kluci v akci doporučují dělat polentu z instantní krupice – a právě tu jsem měla.

Čtěte také:  Bezinkové výrobky bez zbytečných příkras. Bezinková šťáva, marmeláda, bezový puding i bezinkový likér

DSC03632V jejich receptu je uvedeno čtyřnásobné množství vody k hmotnosti krupice (konkrétně na litr ochucené vody 250 g kukuřičného produktu). To byla pro mne základní informace.

Z jiných pramenů jsem zjistila, že se do vody kromě soli přidává kousek másla a trochu pepře. Kdo nemá s polentou žádné zkušenosti, pro první vaření tyto tři ingredience doporučuji.

Krupice se tenkým pramínkem sype do vroucí vody a rychle míchá, aby se nenadělaly žmolky. Když je hustá, že se odlepuje od stěn – v případě instatntní to trvá asi osm deset minut, odstavím ji.

  • Jinak – na některých balíčcích s kukuřičnou krupicí je návod na použití s doporučeným množstvím vody a krupice. Není důvod to nedělat podle doporučení výrobce pro ten který konkrétní typ kukuřičné krupice.

4_recepty-z-polenty

Kaše uvařena. A co dál?

V různých návodech na úpravu základní hmoty/polenty jsou uváděny odlišné pracovní postupy. Například:

  • Rozetřít kaši na zlehka olejem potřený plech, nechat ztuhnout a pak z plechu vykrajovat tvary. Jde to snadno. Osvědčily se mi prosté obdélníčky. V zahraničních zdrojích jsem viděla polentu všelijak efektně vykrájenou. Je to hezké, ale s co s prokrojky? U obdélníků, čtverců nebo trojúhelníků není žádný odpad.
  • Jinou možností je vlít kaši do vymaštěné formy na srnčí hřbet nebo biskupský chlebíček. Pak ztuhlou vyklopit a nakrájet na stejně silné plátky.
  • Pro úhledné servírování lze horkou polentu nalít do malých vymaštěných misek nebo formiček. Nesmějí ovšem mít nějaký kónický protisměr, aby se daly vyklopit. A je třeba předem domyslet, jak poté polentu ohřát.
  • U nás jsem to neviděla, ale v zahraničí se polenta prodává ve foliovém obale, přirovnala bych to k našemu „tlačenkovému střevu“. To ale asi dělá nějaký plnicí stroj, v malém si to dobře nedokážu představit.
  • Protože se polenta v mé kuchyni „zabydlela“, už s ní moc „cirátů“ nedělám. Vařím ji v hrnci s rovnými stěnami, přímo v něm ji nechám ztuhnout. Pak nožem obkroužím stěny, vyklopím a nakrájím.
  • Polenty někdy uvařím víc a půlku vychladlé zabalím do fólie a odložím do mrazáku. Však ona přijde doba, kdy se náramně hodí.
Čtěte také:  Vaření v páře: Parní hrnec vaří zdravě a velmi chutně. Recepty pro parní hrnec navrch

Polenta na talíři: Letem světem i českou kuchyní

5_kukuricna-polenta

Polenta se smaženou cibulí

Polenta s cibulkou se tak trochu podobá našim oblíbeným bramborovým knedlíkům s cibulkou. V některých zemích to je takové běžné domácké, rychlé jídlo. Pochutnají si na něm ti, co o maso nijak valně nestojí.

Na tuku (olej sádlo) začnu smažit cibuli nakrájenou na proužky. Když zlátne, přidám plátky polenty a opatrně opékám, aby se moc nerozdrobily. Trochu připepřím, je-li třeba, jemně přisolím. Polentu na cibulce lze podat také jako přílohu k pečenému nebo grilovanému kuřeti nebo jinému masu.

6_co-to-je-polenta

Opečená polenta k masu

Když je pečínka výrazně ochucená, cibulky k polentě ani není třeba. Stačí ji rychle opéct na troše tuku (na pánvi s nepřilnavým dnem to jde bez problémů) a podat k masu.

Výtečně chutná třeba ke kuřeti pečenému na špeku nebo k jiné aromatičtější úpravě kuřecí pečínky.

7_recepty-kukuricna-polenta

Polenta místo knedlíku

Polentou můžeme nahradit knedlík nebo těstoviny. Hodí se hlavně k různým ragú, houbovým gulášům a jiným „vlhkým“ masovým nebo zeleninovým směsím.

Polentu není třeba opékat, stačí ji ohřát na pařáku nebo v mikrovlnce (jak je v domácnosti zvykem).

8_veprove-maso-s-polentou

Vepřo-zelo-polento

Bez  tuku ohřátou polentou (pára, trouba, mikrovlnka) lze doplnit i takovou ikonu české kuchyně, jako je vepřová pečínka nebo vepřové výpečky. S mladým sladkokyselým zelím – nebo se zelím kedlubnovým – si polenta k vepřovému s českým knedlíkem nezadá.

9_kachna-polenta

Polenta k pečené kachně, i to jde

Tady je třeba malého vysvětlení. Stalo se, že když jsme trávili dovolenou v nájemní chatě bez valného kuchyňského vybavení (a bez zbytečných zásob), přijela za námi návštěva z města. Přivezli kačenu, že si ji jako opečeme na ohni. Raději jsem se neptala, kde k té „romantické“ představě přišli.

  • Můj „zálesácký“ návrh, ať někdo vykope jámu, že jim ji udělám v Setonově hrnci, neprošel. Kopat na cizím pozemku hlava rodiny nedovolila.

Takže jsem milou káču zabalila do alobalu a šoupla do trouby na plech. Kousky veškeré zeleniny jsem podusila a upravila na sladkokyselo. A místo houskových knedlíků posloužila polenta, nic jiného nebylo.

  • No, vážení přátelé, že bych to snad doma opakovala, to ne. Ale tehdy jsme si pochutnali. Takže to nabízím jako nápad, kdyby se také někdo dostal do stavu technické a surovinové nouze.
Čtěte také:  Dva pokusy s kondenzováním mléka: slazené a na jogurt. Co dopadlo líp?

10_polentovy-knedlik

Bramborové knedlíky s kukuřičnou moukou

Když už jsem si s kukuřičnou moukou „tykala“, zkusila jsem ji použít i jinak. Můj experiment s bramborovými knedlíky (vařenými ovšem na páře, ve vodě za za výsledek neručím), dopadl výtečně, takže přešel do provozu. Na zadělání jsem použila kukuřičnou mouku hladkou a kukuřičnou krupici, jinak stejně jako tradiční bramborové knedlíky.

  • Ostatně, nic nového pro ty, kdo vaří pro celiaky. 

11_polentove-krokety

Polentové krokety

Na krokety obvykle použiji polentu z mrazáku. Polentu v celém zmrazeném kuse nechám povolit, pak nařežu na plátky, obalím ve vejcích a strouhance a osmažím. Většinou je jíme k večeři – samotné k lehkému letnímu zeleninovému salátu. Ale jsou i velmi vhodnou přílohou k dušené zelenině nebo ke špenátu. Maso být ani nemusí.

Polenta s vajíčky

polenta_vejceNápad udělat polentu na způsob knedlíků s vajíčky není můj, ale nejsem schopna jmenovat zdroj, nepamatuji si. Vlastně – záleží na tom? Důležité je, že to je docela dobrý nápad. Polenta s vejci bude chutnat dětem, hlavně těm, co rády tento pokrm v původní knedlíkové podobě.

Kdybychom chtěli dát jídlu vznešenější podobu, navrhuji připravit jej ve formě omelety. Polentu opéct po jedné straně, otočit a zalít rozšlehanými vejci. Odhrnovat – jako každou omeletu. Na závěr posypat šnytlíkem, cibulkou, petrželkou – a tak

  • Teď bych mohla pokračovat, co všechno lze do omelety přidat. Že třeba cibulku, kousek uzeného, hrášek, sýr…Nebo dál vypisovat, jak ještě jinak se dá polenta v české kuchyni využít.
    Ale je to zbytečné. Vím, že vy už víte. Tak přeji úspěšné polentové „kouzlení“

Foto: Snímek hvězdičky z polenty a polenty v šišce jsem našla na serveru pixabay.com. Ostatní fotky polenty a jídel s polentou (receptar)

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/06/1_polenta-recepty.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/06/1_polenta-recepty-150x150.jpgreceptarMOUDRÉ RADY MAKOVICEco do polenty,co je polenta,co k polentě,co to je polenta,domácí polentový knedlík,jak udělat polentu,jak vařit polentu,jak využít polentu,kukuřičná kaše,kukuřičná polenta,opékaná polenta,polenta,polenta apetit,polenta jako příloha,Polenta k pečené kachně,polenta kluci v akci,polenta kukuřičná kaše,polenta kukuřičná krupice,polenta kukuřičná mouka,Polenta místo knedlíku,polenta recepty,polenta recipes,polenta s cibulkou,polenta s kuřetem,Polenta s vajíčky,Polenta s vejci,polenta s vepřovým,polenta základní recept,polentová kaše,polentový knedlík,recepty kukuřičná polenta,recepty z polentyPolenta jako příloha v české kuchyni, recepty na tipy. • Polenta teplá, polenta studená. Základní recept. • Polenta s cibulkou, polenta s vejci. • Polenta s kuřetem, polenta s kachnou. • Polenta s vepřovými výpečky a se zelím. •  Krokety z polenty, bramborové a chlupaté knedlíky z polenty. • Tak...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.