DSC05877Recepty na slané pečivo. • Pro alergiky a dietáře: Obloučky z arašídů či z pražených sojových bobů.  • Vynikající slané sušenky – recept pro začátečníky. • Sedm receptů na sýrové pečivo. • Bramborové tyčinky. • Čekáte hodně hostů? Upečte slané pečivo.•

Slané pečivo, bez ohledu na to, jaký mu dáme tvar, je velmi efektivní pohoštění, jestliže čekáme hodně hostí. Můžeme je napéct i v případě, že se návštěva ohlásí v době, kdy doma moc zásob nemáme. Slané pečivo můžeme upéct i z nejzákladnějších surovin. Právě tak ale můžeme hosty překvapit slaným pečivem netradičním. Je dobré mít zásobu různých receptů na slané pečivo, protože pak můžeme podle času, chuti do práce, typu hostí, stavu spíže či peněženky vybrat pro danou příležitost ten právě vyhovující.

Slané pečivo: Když na sladké není chuť

Slané pečivo je velmi vděčné. Jestliže sladké cukroví a zákusky každý nemusí (nebo nemůže), vykřupaný drobný kousek slaného pečiva si vezme rád skoro každý. Slané pečivo chystáme hlavně tehdy, když se předpokládá družné posezení a případně i popíjení alkoholických nápojů. Velkou oblibu má slané pečivo například při různých party pro dospělé, na oslavách, při silvestrovském či velikonočním pohoštění. Přijde vhod i tehdy, když přejedeni sladkostmi hledáme něco ostřejšího na „spravení“ chuti.

 

DSC05645

Arašídové či sojové obloučky

K nápadu udělat slané pečivo z buráků nebo alaburek mě dovedly alergie a zdravotní potíže hostů. Původně jsem je „vyvzorovala“ jako oříškové vánoční cukroví bez oříšků a bez cukru (pro diabetika a alergika). Zachutnaly všem, a tak jsem je zařadila mezi slané pečivo. Podzemnice olejná (burák, arašíd) je luštěnina, a tak někdy nevadí lidem, kteří jsou alergičtí na ořechy a oříšky. Komu vadí i arašídy, snese třeba alaburky, pražené sojové boby.

Příprava alaburek: Přes nic namočíme sojové boby. Scedíme a na utěrce osušíme. Na suchém plechu pečeme nejdřív při asi 120 stupních, zpočátku necháme troubu mírně pootevřenou. Když jsou boby suché, teplotu zvýšíme na 150 až 160 stupňů. Pečeme do světle hněda. Co nespotřebujeme na sušenky, nabídneme v misce jako „zobání“ – a máme další druh zdravého a zajímavého pohoštění.

Suroviny na arašídové rohlíčky

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g tuku na pečení (Héra a podobně)
  • 1 vejce
  • 150 g mletých buráků nebo alaburek
  • 1/3 lžičky soli

Zpracujeme těsto, které protlačujeme strojkem a tvarujeme do tyček, obloučků nebo kroužků. Pečivo je zpočátku křupavé, později zvláční. Vydrží několik týdnů.

DSC07840

Slané pečivo skoro „za hubičku“

Někdy se stane, že se v roli hostitele ocitneme docela nečekaně. V takové situaci přijde vhod jednoduchý recept na velmi levné, ale přitom chutné slané pečivo. Potřebujeme na ně jen to, co doma obvykle bývá – mouku, prášek do pečiva, tuk na pečení a vejce.

Z mouky, prášku do pečiva, špetky soli, tuku, vejce, žloutku a trošky vody (když je, tak mléka) vypracujeme těsto, z kterého po rozválení řežeme tyčky nebo vypichujeme tvary. Pečivo potřeme bílkem a sypeme podle stavu zásob: kmínem, mákem, sezamem, slunečnicovými semínky. Nebo přímo do těsta zapracujeme koření: papriku, pepř, karí, kurkumu, mák, kmín. Z půl kilogramu mouky jsou tři plechy pečiva. Cena celkem: do 30 korun.

Suroviny na jednoduché slané sušenky

  • 500 g hladké nebo polohrubé mouky
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 2 vejce (vejce a žloutek do těsta, bílek na potření)
  • 250 g tuku na pečení
  • Je-li třeba 3 lžíce mléka nebo vody (víc ne, pečivo by tvrdlo)
  • Lžička soli
  Setkání protinožců: Rakousko-uherský makový preclík a "kiwi" sýrový tymiánový krekr

DSC05867

Z toho základního těsta můžeme připravovat i tak zvané paštičky. Jsou to vlastně košíčky, které se plní slanými krémy.

  1. Paštičky se tradičně dělají tak, že vykrojíme jedno plné kolečko a dvě kolečka s vykrojeným středem. Tyto tři kousky slepíme vejcem na sebe, takže vznikne jakási těstová mistička s rovnými stěnami.
  2. Nebo slané těsto vtlačujeme do formiček na košíčky.

Při plnění paštiček dbáme, aby se nepodobaly sladkému cukroví. Proč? Protože každé chce svoje, a také jíme i očima: někdo by si mohl myslet, že to je sladký zákusek. Udělal by si laskominy, a pak- o jéje, ona to slaná kanapka.

Těsto tvarohové a kynuté pod vodou

Velmi jednoduše se dají slané tyčinky, paštičky, ale i záviny připravit z tvarohového těsta. Recept je stejný jako uvádím v předpisu na jablečné taštičky.

Zajímavě chutnají i slané sušenky nebo tyčky vykrájené z těsta kynutého pod vodou. Vyválíme, posypeme mákem, kmínem nebo sýrem a malým množstvím hrubé soli. Recept na těsto kynuté pod vodou.

DSC05854

Slané tyčinky a pečivo: Recepty ze sešitu

Sýrové preclíky (výborné)

  • 250 g hladké mouky, 100 g másla nebo rostlinného tuku, 250 g tučnějšího strouhaného sýra, špetka soli, podle potřeby trochu mléka, tuk na plech, 1 vejce na potření těsta, na sypání paprika nebo kmín.
    Na vál prosejeme mouku, přidáme rozdrobený tuk, strouhaný sýr,sůl a podle potřeby trochu mléka. Vypracujeme husté hladké těsto a necháme je ve studenu odpočinout. Pak z těsta uděláme menší preclíky, klademe je na pomaštěný plech, na povrchu je ovlažíme rozšlehaným vejcem a sypeme paprikou nebo drceným kmínem.
    Pečeme je prudčeji v předehřáté troubě dozlatova.

Sýrové preclíky s oříšky

  • Na vál prosejte 260 g hladké mouky se lžičkou prášku do pečiva. Přidejte 150 g Héry, 70 g jemně nastrouhaného eidamu, 2 – 3 lžíce zakysané smetany nebo jogurtu, sůl, lžičku pálivé papriky, 70 g nasekaných lískových oříšků a vypracujte vláčné těsto, které nechtě chvíli odpočinout.
    Postupo práce: Z těsta vyválejte pramínky, stočte je do preclíků, rozložte je na plech vyložený pečicím papírem, posypte je 50 g jemně nastrouhaného parmezánu a v předehřáté troubě upečte.

Slané krekry

  • Potřebujete: 500 g hladké nebo polohrubé mouky, 2 žloutky, 250 g tuku (1/2 Héra, 1/2 máslo), 1 smetanu ke šlehání 33 %, sůl, 100 g strouhaného sýra, 1 prášek do pečiva, vejce na potření, mák.
    Příprava: Mouku s práškem do pečiva prosejeme do mísy, přidáme žloutky, tuk, smetanu, sůl, nastrouhaný sýr a zpracujeme v těsto. Hladké těsto vyválíme na plát o síle 3 až 5 mm (podsypáváme mírně moukou, aby se těsto nepřilepilo) a vykrajujeme tvary pomocí formiček. Nakonec potřeme vejcem a posypeme mákem.
    Pečeme v dobře vyhřáté troubě (170-190 °C) dozlatova.

Italské sýrové tyčky

  • 100 g másla, 100 g rostlinného tuku, 2 hrnky hladké mouky, 100 g strouhaného tvrdého sýra, 0,2 l vody, sůl, 1 lžička citronové šťávy, kmín, vejce na potření.
    Příprava: Z rozměklého másla, tuku, mouky a špetky soli zpracujeme těsto, přidáme vodu a citronovou šťávu a nakonec zapracujeme nadrobno strouhaný tvrdý sýr. Na pomoučeném vále vyválíme silnější plát. Rádýlkem vytváříme delší tyčky, které klademe na plech, vyložený papírem na pečení. Potřeme rozšlehaným vejcem, posolíme a posypeme kmínem. Pečeme v středně horké troubě dozlatova.

Preclíky kynuté, sýrové

  • Suroviny: 300 g polohrubé mouky, 20 g droždí, špetka cukru, šálek mléka (asi 2 dl), 1 žloutek, 50 g tuku, 50 g strouhaného tvrdého sýra, sůl, koření (karí, paprika, pepř, chilli) podle chuti, 1 bílek na potření, kmín, mák, strouhaný sýr a podobně na posypání.
    Příprava preclíků: Do mísy prosejeme mouku, doprostřed do důlku rozdrobíme droždí, trochu cukru a trochu vlahého mléka s trochou mouky, promícháme a necháme po zakrytí vzejít v kvásek. Po vykynutí přidáme žloutek, sůl, koření, sýr, změklý tuk a zbytek mléka. Zaděláme tužší těsto, posypeme trochu mouky a necháme přikryté vykynout. Potom těsto rozdělíme na 4 díly, rozválíme na tyčky, stočíme v preclíky, potřeme bílkem a posypeme mákem nebo jiným sypáním. Přendáme na plech potřený tukem a pečeme zprudka v předehřáté troubě na 200 °C do zlatova.
  Sójové boby: Rajčatový salát se sójou a sýrový sójový salát

Sýrové škvarkové tyčinky

  • 150 g škvarků, 300 g polohrubé mouky, na špičku nože prášku do pečiva, 100 g strouhaného sýra, 2 vejce, sůl, kmín, 2 lžíce bílého vína, tuk na plech.
    Postup práce: Škvarky umeleme na masovém strojku. Na vále je zasypeme moukou prosetou s práškem do pečiva. Přidáme sýr, žloutky, sůl a víno. Zpracujeme těsto, vyválíme tlustší plát, potřeme ho bílky, posypeme solí a kmínem a nakrájíme z něho širší kratší tyčinky.
    Přendáme je na pomazaný plech a prudčeji upečeme v předehřáté troubě.

Sýrové bílkové tyčinky

  • 150 g hladké mouky, 150 g strouhaného sýra (např. ementálu), 150 g másla nebo rostlinného tuku, sůl, 3 bílky, na potření 1 žloutek a 1 lžička mléka, tuk na plech.
    Příprava tyček: Na vál prosejeme mouku, přidáme strouhaný sýr, rozdrobený tuk, sůl a pro spojení bílky. Vypracujeme hladké husté těsto, které dvakrát vyválíme na pruh a složíme do sebe, jako děláme listové těsto. Pak je necháme hodinu odpočívat. Vyválíme je na placku, a krájíme dlouhé široké tyčky, které klademe na pomaštěný plech. Navrch je potřeme žloutkem rozmíchaným s mlékem. V hodně horké troubě je zprudka upečeme dozlatova.

Bramborové tyčinky

  • 200 g vařených brambor, 180 g mouky, 100 g sádla, 1 vejce, 1 špetka kypřicího prášku, drcený kmín, sůl.
    Postup práce: Brambory nastrouháme a na pomoučeném vále zpracujeme s moukou, solí a kypřicím práškem. Těsto rozválíme na plát, ze kterého nakrájíme asi 1 cm silné a 10 cm dlouhé tyčinky. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme kmínem, solí a pečeme dozlatova na pomaštěném plechu.

Bramborové tyčky

  • Umeleme 200 g uvařených brambor, přidáme 40 g másla, 200 g strouhaného sýra Eidam, 200 g polohrubé mouky, 3 vejce, sůl, mletý pepř.
    Zpracujeme hladké těsto, vyválíme a nakrájíme na tyčky. Potřeme rozšlehaným vejcem a naskládáme na vymazaný plech. Posypeme kmínem a pečeme asi 20 až 25 minut.

DSC05855

Foto: (receptar)

TIP: K silvestrovské party, velikonoční hostině nebo na oslavy patří také chlebíčky. Udělejte si originál vlašský salát, pravý pařížský salát nebo pochoutkový salát podle ČSN podle původních receptů

http://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/12/DSC05877.jpghttp://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/12/DSC05877-150x150.jpgreceptarRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAVánoční cukrovíalaburky,co na silvestra,jak se pečou slané tyčky,jak se praží alaburky,jak se praží sójové oříšky,jak udělat slané tyčky,jak upéct preclíky,křehké preclíky,křehké slané pečivo,kynuté preclíky,levné preclíky,levné slané tyčinky,levné slané tyčky,makové preclíky,osvědčené recepty na slané pečivo,pečivo k vínu,preclíky recept,preclíky z alaburek,recept na preclíky,recept na slané tyčinky,recepty na slané pečivo,silvestrovské pečivo,slané pečivo recept,slané pečivo se sýrem,slané pečivo z alaburek,slané preclíky,slané tyčinky,slané tyčky,sójové oříšky,sýrové pečivo,sýrové preclíky,sýrové slané pečivo,sýrové tyčinky,sýrové tyčky,těsto s burskými oříšky,tyčinky alaburek,tyčinky z arašídů,tyčinky z buráků,výborné domácí preclíkyRecepty na slané pečivo. • Pro alergiky a dietáře: Obloučky z arašídů či z pražených sojových bobů.  • Vynikající slané sušenky – recept pro začátečníky. • Sedm receptů na sýrové pečivo. • Bramborové tyčinky. • Čekáte hodně hostů? Upečte slané pečivo.• Slané pečivo, bez ohledu na to, jaký mu dáme tvar, je...Blog o zahradničení, pěstování a receptech