Dušená pštrosí vejce a dušené karbanátky – klasika, ale trochu jinak. Nesmíte, nemůžete, nechcete smažené? Zkuste dušené. Pštrosí vejce dušená v jemné omáčce. Dušené karbanátky s cibulovou šťávou. Výhody dušených pokrmů z mletého masa. Tipy a triky při různých dietách.  Jak orientačně zjistit energetickou hodnotu domácího jídla.DSC00167

Jestliže má člověk nějaká stravovací omezení, je pro něj mnohdy obtížné najíst se a neporušit přitom jídelní režim. Ještě těžší to mají ti, kteří „dietářům“ jídlo připravují – a vedle toho musí vařit „nedietní“ pokrmy pro ostatní členy domácnosti. Dušená pštrosí vejce a dušené karbanátky jsou ukázkou možné cesty, jak uvařit pro všechny – chutně a přitom bez smažení a bez strouhanky z pečiva.

Statisíce lidí u nás jsou na dietě. Nedobrovolně

Dieta, to neznamená to jen krátkodobou změnu stravovací kázně, jestliže se faldíky v pase začnou viditelně nafukovat. Žijí mezi námi stovky tisíc lidí, pro které je dieta určitého druhu nutností. Ať celoživotně, pro zbytek života, dlouhodobě, krátkodobě.

nemocAnémie, ateroskleróza, atopický ekzém, celiakie, crohnova choroba, diabetes, dvanáctník, lupénka, nemoci jater (žloutenky, momonukleóza), nemoci ledvin, onemocnění žaludku, potravinové alergie, slinivka, tuk v krvi, ulcerózní kolitida, vysoký cholesterol, žlučníku…

To je náhodný abecední výběr onemocnění, při kterých je dieta prevencí, součástí léčby i jedinou cestou udržitelného života.

Poměrně oblíbená smažená pštrosí vejce (ve zbytku světa vejce skotská) a smažené karbanátky se zřejmě neobjeví na seznamu doporučených jídel při žádné z diet. Stačí však jen málo – a na nedoporučené krmi si může pochutnat i dietář. A spolu s ním celá rodina. Což je pro člověka s nějakým omezením také důležité – pro jeho psychiku. „Jíme s tebou, jíš s námi. Všichni jíme z jednoho hrnce.“

tabulka_karb_vejc_mp

Dušená pštrosí vejce a dušené karbanátky nejsou striktními recepty. Je to spíš jen praktická ukázka směru, kterým se můžeme vydávat, když chceme vařit trochu jinak. A nemusí nás trápit žádná choroba.

Dušená pštrosí (skotská) vejce

DSC00165

Potřebné suroviny

  • 650 libového vepřového masa
  • 1 menší cibule
  • 5 vajec
  • 50 g mouky, maizeny nebo bramborového škrobu
  • 50 ml vody
  • Sůl, pepř, zelené bylinky
  • 50 ml zeleninového protlaku
  • 25 ml oleje

DSC00154

Vejce nepopraskají, maso se „nesmrskne“

  • Nejdřív uvařím čtyři vejce a nechám je vystydnout (s teplými by se špatně pracovalo).
  • Maso jemně rozkutruji v elektrickém sekáčku. Takto rozmělněné maso má jiné vlastnosti než maso umleté na masovém mlýnku – při tepelné úpravě se nebude rozpadat.
  • Při sekání do masa vpracuji půl deci studené vody a jedno syrové vajíčko.
  • Pak překlopím do misky, vmíchám půl lžičky soli, trochu mletého pepře, velmi jemně posekanou cibuli, syrové vejce, 25 g mouky nebo bramborové moučky či maizeny (pro bezlepkovou dietu) a v sezoně trochu sekané zelené petrželky.
  • Nechám asi půl hodiny odležet.

Vajíčka rozpůlím. Hmotu rozdělím na osm stejných dílků. Po pracovní ploše rozetřu zbylou mouku (maizenu). Půl vajíčka zabalím do masové hmoty. Pevně stisknu a z obou stran lehce položím do mouky, aby byl povrch placičky jen jemně poprášen.

dsc09266Ve dvou deci vody rozpustím půl deci domácího paprikového protlaku. Mohl by být i domácí kečup. Obě pochutiny mají tak akorát kořeněnou chuť: sladkokyselou, se stopou tymiánu, bobkového listu a nového koření. Kupovaný kečup nedoporučuji, protože obsahuje i přidané látky: konzervanty, barviva, aromata. Když něco koupeného, tak leda rajčatové pyré. To je ostatně také vhodné, když vaříme pro diabetiky. Každopádně je žádoucí zkontrolovat obsažené látky uvedené na etiketě.

Placičky s vejcem uvnitř rychle z obou stran opeču. Teplota tuku by ale neměla být vysoká. Jen aby se z obou stran zpevnil povrch. Pak je svrchu přeliji zředěnou zeleninovou omáčkou, přiklopím poklicí, stáhnu teplotu a asi 25 minut dusím při nízké teplotě. Kdyby se vyvařila tekutina, přiliji trochu horké vody.

DSC00168

Hotová pštrosí vejce vyjmu na pracovní talíř, výpek zředím vodou, provařím, případně jemně přisolím. Podávám s bramborovou kaší bez tuku.

  • Studené pštrosí vejce se zeleninou (bez přílohy) poslouží i jako „druhá“ večeře pro diabetika – nebo s chlebem pro kohokoliv. Na obrázku jedno rozkrájené vejce.
tabulka_vejce_mp
Dušená pštrosí (skotská) vejce

Dušené karbanátky v cibulové omáčce

duseny_karbanatek_mp

Suroviny na dušené karbanátky

  • 350 vepřové plece
  • 350 g kuřecího masa bez kůže
  • 1 vejce
  • 50 g mouky, maizeny nebo bramborového škrobu
  • 50 ml oleje
  • 50 ml vody
  • 50 g másla
  • 2 velké cibule (asi 200 g)
  • Koření podle chuti
  • 250 ml zeleninového vývaru

DSC02726

Dušené karbanátky pokaždé jinak

Dušené karbanátky dělám z vepřového a drůbežího masa. Je ovšem možnost dělat je třeba jenom z masa kuřecího (drůbežího) nebo například i z masa králičího.

Na dušené karbanátky maso nemelu, ale kutruji v elektrickém sekáčku. Proto je třeba jen minimálního množství pojiva: stačí jedno vajíčko a jen velice malé množství mouky nebo kukuřičného či bramborového škrobu (pro celiaky).

Maso (celkem 700 g) velice jemně rozsekám a během procesu k němu přidám 50 ml studené vody. Překlopím do mísy a zapracuji jedno syrové vejce a 25 mouky nebo kukuřičného či bramborového škrobu. Pak přidám koření. V jeho volbě hraje roli pro koho vařím, jaká se sezona, případně podle „momentálního rozpoložení“.

DSC03189

Kdybych připravovala jídlo pro lidi s nemocemi ledvin, žlučníku, jater, slinivky nebo žaludku, budu volit jemné kořenění: kmín, petrželka, libeček, saturejka, česnek medvědí.

Když je problém někde jinde (například tuk, lepek, sacharidy) a pikantnější kořenění nevadí, volím klasiku (česnek, majoránka), nebo jen sůl, pepř, kmín, případně kombinaci sůl, česnek, paprika, kmín. Z bylinek rozmarýn, smil, dobromysl, šalvěj (na obrázku).

Tentokrát jsem směs okořenila kavkazkou směsí bylin, které se jsou známy pod názvem adžika. Pozor, ne každému adžika chutná, je třeba nejdřív ji na malém vzorku vyzkoušet a dám strávníkům ochutnat. My ji čas od času „můžeme“.

Z těsta vytvořím deset pavézek, které zlehka obalím ve druhé polovině mouky nebo škrobu. Zprudka po obou stranách rychle opeču na oleji. Vyjmu na pracovní talířek a podle přísnosti diety buď sliji nebo nesliji použitý tuk.

DSC02734

Z cibule bude dobrý „sos“

Dvě velké cibule nakrájím na půlkolečka. Do pánve (buď se zbytkem tuku nebo bez tuku) vložím kousek syrového másla. Přisypu cibuli a chvíli restuji. Pak vložím obdělané karbanátky. Zaliji 250 ml zeleninového vývaru. Přiklopím, stáhnu teplotu a na třetím stupni sporáku dusím 20 minut.

Pak karbanátky vyjmu, cibuli vydusím na tuk a smažím za stálého míchání tak dlouho, dokud není světle hnědá. Pak zaliji horkou vodou, znovu rozvařím. Dochutím trochou soli. Jiného kořenění obvykle není třeba, do výpeku přešla chuť koření použitého v karbanátcích a použitého zeleninového vývaru.

DSC02753

K dušeným karbanátkům se hodí vařené brambory, dušená zelenina, polenta nebo rýže. Energetickou hodnotu a složky v ní zastoupené je třeba do celkového množství připočítat.

tabulka_karb_mp
Dušené karbanátky v cibulové omáčce

Foto: Ilustrační snímek jedince s břemenem choroby je ze serveru pixabay.com, děkuji. Ostatní obrázky k článku Pštrosí vejce a karbanátky i pro ty, kteří nemohou nebo nechtějí smažená jídla (receptar).

http://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/02/DSC00165.jpghttp://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/02/DSC00165-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAadžika koření použití,bezlepkové recepty,dietní karbanátky,dietní recepty,jak dietní karbanátky,karbanátky bez lepku,karbanátky bez smažení,karbanátky z mletého,pštrosí vejce,pštrosí vejce bez lepku,pštrosí vejce bez smažení,pštrosí vejce bez tuku,pštrosí vejce dietně,pštrosí vejce recept,pštrosí vejce z mletého masa,recept na karbanátky,recept na karbanátky z mletého masa,recept na pštrosí vejce,recepty při dietě,zelené bylinkyDušená pštrosí vejce a dušené karbanátky – klasika, ale trochu jinak. • Nesmíte, nemůžete, nechcete smažené? Zkuste dušené. • Pštrosí vejce dušená v jemné omáčce. • Dušené karbanátky s cibulovou šťávou. • Výhody dušených pokrmů z mletého masa. • Tipy a triky při různých dietách. •  Jak orientačně zjistit energetickou hodnotu...Blog o zahradničení, pěstování a receptech