Ptačinec žabinec: Zajímavě chutná a pomáhá od vleklého kašle. Recepty a tipy
Ptačinec žabinec, využití v kuchyni. • Plevel, který chutná. • Plevel, který navíc prospívá zdraví. • Žabinec na záhonku nemusí být jen pro zlost. • Zahrádkářova „pomsta“ žabinci: čerstvý salát, polévka, či omeleta. To vše z ptačince žabince. • Trápí vleklý průduškový kašel? Mohl by pomoci žabinec. • Došel žabinec na zahrádce? Skoro „před očima“ vyroste další. •
Ptačinec žabinec zná každý, kdo obhospodařuje alespoň kousek záhonku. Plevel s neuvěřitelnou vitalitou a s pověstí nezničitelného vetřelce je ovšem docela chutnou zeleninou. Po žabinci lze sáhnout například v době, kdy trh neoplývá čerstvou zeleninou. Krom dobré chuti se na žabinci cení obsah nerostných látek, které jdou člověku k duhu.
Žabinec, postrach každého zahradníka
Ptačinec prostřední (Stellaria media), lidově zvaný ptačinec žabinec je asi nejrozšířenější plevel. Žabinec najdeme všude – na polích, ve vinicích, ve volné přírodě… Každý zahrádkář ovšem ví své – „žabinec se nejvíc drží v jeho záhoncích.“ Týden zahradníkovy nepřítomnosti – a záhonky se jen zelenají chundelatým žabincem.
Zahrádkářské publikace uvádějí, že se žabinec rozmnoží ročně v šesti generacích rostlin a vyprodukuje deset až dvacet tisíc semen z každé generace. A ta semínka že mají životnost až šedesát let.
Tři polehčující okolnosti
- Naštěstí je ptačinec bylina chutná.
- Naštěstí se říká, že: „Kdo ptačinec pojídá, přenese se na něj i část té vitality, kterou se žabinec vyznačuje. Tato nezničitelná životní síla se přenese i na člověka, který ptačinec konzumuje.“
- A do třetice naštěstí nám nic nebrání, zařadit ptačinec žabinec do jarního jídelníčku. A nebude to žádná výstřednost – naši předkové prý žabinec jedli docela běžně.
Není na světě bylina, aby na něco nebyla
O ptačinci se v současné době uvádí, že má vysoký obsah vitaminu A a vitaminu C. Dále, že obsahuje draslík, zinek, fosfor, hořčík a měď, kyselinu křemičitou, éterické oleje a slizové látky, tanin, saponiny, třísloviny…
- Ptačinec žabinec se užívá vnitřně (přímo se pojídá, vaří nebo se z něj lisuje šťáva)
- nebo i zevně (na obklady při kožních neduzích – mykózy, akné, kopřivka, lupénka, ekzémy…).
Vnitřně je žabinec močopudný, rozpouští tuhé hleny z dýchacích cest (usnadňuje vykašlávání), zmírňuje revmatické potíže. Říká se, že čistí tělo a detoxikuje, ať už tím je myšleno cokoliv.
Žabinec je chutný za syrova (do salátů nebo jako posyp namazaného pečiva) i jako přídavek do tepelně upravovaných jídel: do jarních polévek, vaječných omelet, do zeleninových ragú a podobně. Nejchutnější je nať i s poupaty nebo květy, odstřižená asi deset centimetrů od vrcholů rostlin (spodní části nejsou tak jemné a křehké a někdy na nich ulpívá zemina).
Jak chutná ptačinec prostřední?
A jak žabinec chutná? Ptačinec žabinec má velmi jemnou nasládlou chuť, která připomíná mladé hrachové lusky nebo možná ještě víc mladou kukuřici. S tímto chuťovým valérem je třeba počítat při kombinaci s jinými druhy potravin.
Polévky s ptačincem žabincem
Žabinec nutričně, chuťově i vizuálně prospěje každé polévce, nepřeháním. Lze jej přidat do masového i zeleninového vývaru (spolu s další zeleninou a jarními bylinami) nebo do zahuštěných polévek (bramborová polévka, bílá zeleninová, polévky luštěninové…). Vypraný žabinec nasekám a do polévky vkládám asi pět minut před dokončením, aby se žabinec moc nerozvařil.
Na obrázku:
- Jarní zeleninová polévka zahuštěná;
- kuřecí vývar s bršlicí, žabincem, vejcem a krupicí;
- uzená polévka s noky, masem, bršlicí a žabincem;
- zeleninový vývar se zeleninou, bylinkami a drobnými těstovinami.
Omelety, svítky, zapékané pokrmy
Žabinec poslouží k odlehčení vaječných pokrmu. Pokrm je také vzhlednější, jinak chutná, a rovněž můžeme mít pocit, že jsme udělali něco pro zdraví.
- Drobně posekaný například přimíchám do rozšlehaných vajec, ze kterých smažím malé omeletky (na obrázku doplněné řezem sýra s bílou plísní);
- podobně žabinec přidávám do těsta na polévkový svítek;
- přidávám jej do zapékaných těstovin nebo zapékaných brambor (nahradí mladý hrášek).
„Zahradníkova pomsta“: Saláty z žabince
Nejhodnotnější a přitom nejjednodušší je upravit nať žabince za syrova, jako salát. Poslouží coby doplněk, přízdoba, příloha, ale i samostatné jídlo (když nám nevadí, že pojídáme plevel). Žabinec má chuť mladé kukuřice nebo mladých hrachových lusků, a tak se dobře kombinuje s jarní i letní zeleninou.
- Na jaře: naťová cibulka, česnek medvědí, ředkvičky, mladé kedlubny, karotka, vodnice…
- V létě: rajčata, cibule, paprika, okurka, cuketa, řapíkatý celer, syrový tuřín…
S tím si už každý kuchař poradí sám. Jako zálivka se hodí vinegret, česká sladkokyselá „klasika“ nebo zálivky na bázi zakysaných mléčných výrobků.
- Zajímavě chutná i jednodruhový salát pouze z ptačince. To je tip pro ty, kdo nechtějí přibírat nebo jsou ve fázi hubnutí: O žabinci se totiž také říká, že je vhodnou potravinou při redukci váhy.
Foto: Všechny fotky k článku o žabinci (receptar)
https://makova-panenka.cz/pestovani/ptacinec-zabinec-zajimave-chutna-a-pomaha-od-vlekleho-kasle-recepty-a-tipy/https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/05/7_ptacinec-zabinec-salat-mrkev.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/05/7_ptacinec-zabinec-salat-mrkev-150x150.jpgBylinkyPĚSTITELSTVÍ - MŮJ KONÍČEKbylina ptačinec,bylinky a jejich účinky,bylinky proti kašli,bylinky v kuchyni,co na akné,co na kašel,co pomáhá na akné,co pomáhá na kopřivku,jak léčit kopřivku,jak léčit lupénku,kašel,kopřivka,lupénka,lupénka a její léčba,plevel ptačinec žabinec,ptačinec,ptačinec žabinec,ptačinec žabinec do kuchyně,ptačinec žabinec foto,Ptačinec žabinec hubnutí,Ptačinec žabinec obsažené látky,Ptačinec žabinec polévky,Ptačinec žabinec recepty,Ptačinec žabinec saláty,ptačinec žabinec wikipediePtačinec žabinec, využití v kuchyni. • Plevel, který chutná. • Plevel, který navíc prospívá zdraví. • Žabinec na záhonku nemusí být jen pro zlost. • Zahrádkářova „pomsta“ žabinci: čerstvý salát, polévka, či omeleta. To vše z ptačince žabince. • Trápí vleklý průduškový kašel? Mohl by pomoci žabinec. • Došel...receptar jezzina@seznam.czAuthorMAKOVÁ PANENKA
Napsat komentář