I kvasnice mohou být chutné aneb Jak se dostat droždí na kobylku
Červená nit českého školství. • Kvasnicová pomazánka, kolektivní trest? • Drožďová pomazánka je zdravá. • Drožďové knedlíčky do polévky. • Kdy jídla z kvasnic nejsou dobrá? • Jak vyzrát na droždí. • Kvasnicové recepty. • Jak naučit jíst kvasnice. • Z kvasnic vaříme bez publika. •
Dlouhé desítky let jsou vyzdvihovány nutriční vlastnosti pekařského droždí. V médiích není článek o kvasnicích, který by nezačínal výčtem vitaminů a minerálů v droždí a připomínáním zdravotních účinku kvasnic na lidský organismus. Co to je platné, když právě tak dlouhou dobu přicházejí děti z mateřské školy domů s brekem a s celoživotní nechutí ke kvasnicím. A přitom by stačilo tak málo – prostě jen upravit droždí chutně.
Droždí: Pomocník i surovina
I když je pekařské droždí (kvasnice) primárně určeno k tomu, aby kypřilo různá těsta z mouky, lze je v domácnosti využít na víc způsobů. Já například droždí používám na přípravu kvasů – osvěžujících řízných perlivých limonád z květů a bylinek. Jsou vynikající, zdravé i trochu léčivé – a schválené panem lékárníkem.
Jenže do limonád se dává jen kousek droždí. Mnohem víc ho spotřebuji coby suroviny na vaření. Protože – věřte nevěřte – u nás máme kvasnicová jídla rádi. Ono jde při jejich přípravě jen o jedno – znát fintu, jak kvasnice „chytit pod krkem“.
Pamatuješ na kvasnicovou pomazánku?
Když se sejdou dva chlapi padesátníci, za chvíli se baví o vojně. Ženy téhož věku zas skončí u porodů: svých, dceřiných, snašiných. Muži třicátníci budou diskutovat o počítačích. Ženy třicátnice toho moc nenamluví, protože si budou ukazovat v telefonu uložená nejčerstvější selfie a dva roky staré SMS. Přesto tato skupina najde společnou řeč. Stačí poslat do prostoru otázku: „Také vám ve školce dělali kvasnicovou pomazánku?“
Kvasnicová pomazánka se táhne jak červená nit českým školstvím prokazatelně už víc než 50 let. Jako „nástroj hromadného trestání“ (nechci říct rovnou mučení) byla používána už počátkem 60. let. Pamětníkům ještě paměť slouží.
Protože vzpomínky „školkařů“ všech generací pokrývají území celé bývalé ČSSR, a všechny jsou děsivé, dospěla jsem k názoru, že to není náhoda.
- Kvasnicová pomazánka se zřejmě vyučovala ve školách pro učitelky mateřských škol, a to v předmětech zabývajících se kolektivními pedagogickými tresty.
- Jenže to by bylo málo. I kuchařky pro školní stravování se ji zřejmě musely ve škole učit a mistr jim klepal přes prsty, když se nepovedla a byla dobrá. Protože jakýpak by to byl trest, kdyby dětem chutnala?
- Z toho plyne, že musela existovat i československá státní norma – Pomazánka kvasnicová, nedobrá. Recepturu postavil nejspíš soudruh Herodes.
Jenže, vážení, normy už neplatí! Vařit z kvasnic, aby to bylo nejen zdravé, ale i chutné, je už povoleno!
Tajemství kvasnic
Dobře připravená jídla z kvasnic mají pikantní chuť. Proto je používáme sice jako chuťově určující složku pokrmu, ale doplněnou jinými surovinami. Z koření s kvasnicemi dobře ladí osmažená cibule, česnek, kmín či mletý pepř.
- Ovšem největší tajemství a zároveň snad jediná finta tkví ve správné tepelné úpravě, která musí předcházet všemu, co budeme následně s kvasnicemi podnikat.
Při pročítání mnohých „předpisů“ na internetu si častokrát říkám: „To nemůže fungovat, to bude zase ten školkovský šedý mor!“ Už před mnoha lety jsem totiž v prastaré kuchařce našla předpis, kde byl uveden klíčový úkon: „Kvasnice rozpustíme a za stálého míchání opečeme, až začnou vonět a zčervenají.“
A to je ono, vážení přátelé. To je ten krok, který byl zřejmě pro školky zakázán. Protože když jej učiníme, kvasnice přestanou páchnout, zavoní a k dalšímu zpracování přímo sváději.
Rozpuštění kvasnic
- Cibulku jemně posekáme, zesklovatíme na másle.
- Rozdrobíme kostky kvasnice, mícháme jimi.
- Droždí se začne pozvolna rozpouštět, až je úplně tekuté.
V této fázi jsou kvasnice dost nepříjemně cítit, proto pracujeme při zapnutém odsávání či otevřeném okně – a hlavně sami, aby to strávníky předem neodpuzovalo. (Až si kvasnice oblíbí, nebude jim to tolik vadit.)
Opékání kvasnic
- Droždí na pánvi bublá. Mícháme jím – a ono náhle začne znovu houstnout, až ztuhne v pastu.
- Stále mícháme, ale vidíme, že se droždí už „nevaří“, že je skutečně opékáme.
- Pak přijde fáze, kdy se začne od droždí oddělovat tuk.
- Stále mícháme, až ucítíme změnu vůně – z nepříjemné se stane příjemná.
Kvasnice opékáme, dokud nemají nazlátlou barvu. Pak do nich vmícháme prolisovaný česnek a hned odstavíme z plotýnky (nebo vypneme plyn). Základní polotovar je hotov, můžeme pokračovat.
Kvasnicová pomazánka
- Kvasnice (2 baličky na osobu)
- Vejce (1,5 až 2 na osobu)
- Máslo, cibule česnek
- Sůl, pepř, petrželka, pažitka, česnek medvědí (když jsou)
Dřív, než začneme rozpouštět droždí, rozklepneme do hrnku příslušný počet vajec. Kvasnice opečeme na cibuli dorůžova. Přidáme strouhaný, třený nebo prolisovaný česnek (podle chuti), promícháme, vlijeme vejce, jemně osolíme, jemně opepříme a umícháme do ztuhnutí vajec. Podáváme horkou, posypanou bylinkami, k vydatné snídani „na vidličku“.
- K pomazánce se hodí bílé či celozrnné pečivo nebo topinky.
- Výtečná je i do zapečených sendvičů mezi dva plátky toustového chleba.
Jak naučit jíst kvasnicovou pomazánku
Právě topinky jsou cestou, jak nenásilně naučit jíst kvasnicovou pomazánku odrostlejší „odmítače“ droždí. Nastražíme na ně topinku, které neodolají.
- Na tuku opečený krajíc konzumního chleba ochutíme česnekem, potřeme nejprve slabší vrstvou tak akorát slané a tak akorát pepřené horké pomazánky, poklademe plátky oblíbené zeleniny (rajčata, papriky, okurek, cibulka, pór, ředkvičky, beraní rohy…) a posypeme sýrem. Třeba i zakápneme domácím kečupem.
- Nejdřív uděláme jen jednu, ale jsme připraveni přidělat další jako přídavek.
- Když topinka zachutná, je vyhráno. Později už můžeme podat na stůl jen topinky, zeleninu a sýr – pomazánku každému na talířek, ať si každý maže sám.
- Pak ubereme sýr, kečup, později dáme místo topinek dobrý rohlík…
U méně zatvrzelých to zabere, vyzkoušeno.
Kvasnice jako mozeček
Příprava je úplně stejná jako u kvasnicové pomazánky, jen dáme větší cibuli a trochu víc másla. Podáváme s vařenými bramborami posypané petrželí nebo pažitkou, a nebo s plátkem bylinkového másla. Je to oběd uvařený raz dva.
Polévkové knedlíčky z kvasnic
Kvasnicové knedlíčky do polévky mají velmi výraznou chuť, proto je stačí zavářet jen do vývaru ze zeleniny (a se zeleninou).
- Na másle osmahneme menší mrkev, řez celeru a půl malé cibulky, až mrkev začne pouštět barvu do tuku.
- Zalijeme horkou vodou a deset minut povaříme. Když máme, můžeme přidat kousek květáku, brokolice nebo pár překrojených růžiček kapusty.
- Mezitím opečeme dvě kostky droždí na másle a s drobně posekanou druhou půlkou cibulky.
- Sundáme z plotýnky, přidáme dva tři prolisované stroužky česneku (nejlepší je český, zahraničního je někdy potřeba víc). Rozklepneme vejce, vmícháme do opečených kvasnic. Osolíme, opepříme, přidáme hrst majoránky a tolik strouhanky, aby vzniklo těstíčko tuhé jako na játrové knedlíčky.
- Lžičkou vykrajujeme nočky do vroucí polévky, kterou knedlíčky výtečně ochutí.
Když do kvasnic dáme víc strouhanky, kterou trochu zkropíme polévkou, můžeme místo vykrajovaných noků vytvarovat malé kuličky a zavařit do polévky.
A ještě…
- Do kvasnicové pomazánky lze dávat různé přídavky: hořčici, kyselou okurku, drobně sekanou uzeninu, sýr a podobně – podle receptu. I pro tyto případy platí, že je nutno droždí nejdříve opéct, a to i tehdy, když to recept výslovně neuvádí.
- Kvasnice musíme opéct i tehdy, když je chceme přidat třeba do zeleninových či obilninových karbanátků. Když bychom dali droždí syrové, karbanátky se při smažení roztečou.
- Jestliže chceme, aby naše dítě jedlo pokrmy s kvasnicemi, musíme mu je podávat odmalinka, každopádně dřív, než začne chodit do školky. Pak bude jenom hlásit, že měli na svačinu kvasnicovou pomazánku, ale maminka dělá mnohem lepší. Totéž platí o kvasnicových knedlíčcích do polévky.
- „Neotravujme“ své strávníky zdviženým ukazováčkem a přednáškou o zdravotní prospěšnosti kvasnic.
- Jestliže děcko opravdu nemůže kvasnice pozřít („školková“ zkušenost přišla dřív než domácí), netrapme je. Buď do chuti „doroste“, a nebo je prostě nebude jíst, svět se nezboří. Vitamin B mu dáme v jiných potravinách.
Foto: Smínek na váze přibývajících školkařů jsem ofotila z knížky Vaříme účelně pro zdravé i nemocné, vydané SZN v Praze roku 1956. Ostatní fotky receptar
https://makova-panenka.cz/recepty/i-kvasnice-mohou-byt-chutne-aneb-jak-se-dostat-drozdi-na-kobylku/https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/08/11_vyborna-kvasnicova-pomazanka.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/08/11_vyborna-kvasnicova-pomazanka-150x150.jpgDomácí pomazánky, paštikyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAdroždí,drožďová pomazánka,drožďová pomazánka je zdravá,drožďové knedlíčky,drožďové knedlíčky do polévky,jak naučit jíst kvasnice,játrové knedlíčky z kvasnic,kvasnice chutně,kvasnice jako mozeček,kvasnice s brambrami,kvasnice s vajíčky,kvasnicová polévka,kvasnicová pomazánka,kvasnicová zavářka do polévky,kvasnicové knedlíčky,kvasnicové knedlíčky do polévky,kvasnicové noky,levný oběd,mozeček z kvasnic,nutriční vlastnosti droždí,nutriční vlastnosti vasnic,obsah vitaminů a minerálů v droždí,pokrmy s droždím,pokrmy s kvasnicemi,polévka s drožďovými knedlíčky,polévka s kvasnicovými knedlíčky,pomazánka z kvasnic,recepty drožďová pomazánka,sendvič s kvasnicovou pomazánkou,topinka s drožďovou pomazánkou,topinka s kvasnicovou pomazánkouČervená nit českého školství. • Kvasnicová pomazánka, kolektivní trest? • Drožďová pomazánka je zdravá. • Drožďové knedlíčky do polévky. • Kdy jídla z kvasnic nejsou dobrá? • Jak vyzrát na droždí. • Kvasnicové recepty. • Jak naučit jíst kvasnice. • Z kvasnic vaříme bez publika. • Dlouhé desítky let jsou vyzdvihovány nutriční vlastnosti pekařského droždí....receptar jezzina@seznam.czAuthorMAKOVÁ PANENKA
Neskutečně, opravdu neskutečně dokonalý recept se vším všudy- hlavně komentář pro neznechucení malým dětem. Řekla bych, že to napsal psycholog.
Moc Vám, Maková panenko děkuji. MOC. b.
Další využití kvasnic – drožďová polévka.
Co k tomu potřebujeme:
10 dkg droždí
2 až 3 cibule
celer
mrkev
petržel
kadeřavou petrželku
hladkou mouku na jíšku
2 až 3 vajíčka
tuk (nejlépe máslo, lze i olej či sádlo, případně kombinace)
pepř a sůl
chleba nebo rohlík na osmažení
A co s tím:
Nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme přímo v hrnku (zesklovatíme, nebo až do růžova), přidáme rozdrobené droždí a mícháme do jeho rozpustění – nesmažit, jen rozpustit!
Dolijeme asi 2,5 l vody (lépe část vařící a po rozmíchání dolít, ale není nutné), osolíme a opepříme.
Připravíme jíšku, vmícháme do polévky a povaříme.
Nadrobno nastrouhanou mrkev osmahneme a pak vložíme do polévky – dodá kromě chuti i barvu.
Vejce lehce rozmícháme a přes vidličku vmícháme do polévky, povaříme.
Další mrkev, celer a petržel nakrájíme na kostičky velikosti asi 5 mm a přidáme na posledních 5 minut varu.
Do hotové polévky přidáme kadeřavou petrželku a před podáváním přidáme do talíře kostičky osmaženého chleba či rohlíku.
Suprový recept -dnes zrovna vařím polévku z kostí ,dám do ní droždí.díky za recept mamyna
Milá Maková panenko, jste první člověk který dal do předpisu správný postup úpravy kvasnic při výrobě pomazánky a knedlíčků, sice mám trochu jiné poměry , např: do knedlíčků dávám 4 balíčky kvasnic po 40gramech na jedno celé vejce, a na pomazánku je poměr obráceně 1 balíček droždí na 4 vejce. A ještě do knedlíčků přidávám muškátový oříšek pro vůni! U nás je hovězí polévka s drožďovými knedlíčky kultovní a všechny děti se předhánějí kdo má víc knedlíčků!! min. počet na porci je deset!! ale všichni si přidávají !! To samé platí o teplé drožďové pomazánce, namazat krajíček chleba nebo půlenou housku máslem a navrch tu pomazánku a největší rajc je jak do prstů stéká to rozpuštěné máslo z housky.. To nemá chybu.. Tak dobrou chuť a vzhůru do kvasnic !!‘
Děkuji. Děkuji, a při tom děkování mám na kraji mysli, zda mám v zásobách dost kvasnic a vajec, abych k snídani udělala pomazánku. Takovou jsem na ni dostala chuť.
Zachovejte, prosím, stránkám přízeň. Přeji zdraví v novém roce. M.P.
Mila Makova panenko!
Moc me bavi cist Tve recepty a komentare (nejvic asi zatim ten o adolescentovi, ktery do sve sluje zatahne zebra i s bochnikem chleba, a jejich zbytky pak lze najit vedle klavesnice).
My jsme na drozdi vyrustali 🙂 takze mi pri cteni tohoto pojednani okamzite vytanula na mysli drozdova vasen a potazmo i prirucka od meho taty, tak jestli se mi ozves na mail, rada Ti ji poslu v el.podobe.
Mej se krasne… a dobrou chut!
Daniela