1_domaci-limonadyDomácí limonády, které nemají obdoby.  Domácí limonáda z bezinkových květů, z tužebníku nebo mátová limonáda a další.   Šumivé nápoje voňavé, osvěžující, léčivé. Jaké si je uděláme, takové je máme.   Kvasinky bez cukru stávkují. Vyrábíme bylinkové a květinové limonády. Co na to odborník? Pan lékárník varuje. Litr opojného květinového „sektu“ za méně než tři kačky. Když máme limonádu, nemusíme chodit na pivo.  Alkoholické nápoje domácí výroby.  Kdo jednou zkusil, nedá na šumivé květové limonády dopustit.

Babičky nápoj nazývaly „šum“

Moje posedlost letními květinovými limonádami začala, když kvetl černý bez. Báječný bezový „šum“, bezovou limonádu z květů, dělaly už naše prabáby. Do pětilitrové láhve se dá 500 až 600 gramů cukru, pět šest květenství bezu, citron, kousek droždí a vlažná voda. Po dvou dnech se roztok slije a nechá ve chladu pár dní „prošumět“.

2_domaci-bezinkova-limonada-recept

Šlo by to i jinak?

U nás máme bezovou limonádu rádi: když se první týden protrpíme přirozenými účinky bezu, pijeme ji, dokud je. A právě ta velká spotřeba nápoje mě vedla k úvahám:

  1. V receptech na bezinkovou limonádu je poměrně dost cukru, který do sebe nekontrolovaně lijeme. Bylo by možno obsah cukru v limonádě snížit?
  2. Jestliže má limonáda chuť a vůni bezu, předaly by své aroma i jiné květiny?
  3. A právě tak – když má bezový šum stejné účinky jako bezový odvar (potopudný, močopudný, projímavý), vylouhovaly by se účinné látky i z jiných léčivých bylinek?

Kvasinky mají rády sladké

3_bezova-limonada-z-kvetu
Experiment se snižováním cukru v domácí limonádě
se mi podařilo dovést do konce ještě v bezové sezoně. Založila jsem čtyři pokusné láhve o objemu 3300 ml. Do každé jsem dala 3000 ml vody a dál:

  • jeden vymačkaný a rozkrájený citron,
  • šest květenství bezu,
  • oříšek (asi 7 g) čerstvých kvasnic,
  • 240, 180, 150 nebo 120 g cukru.

Snížení až do 150 gramů cukru se projevilo jen na chuti – nápoj byl méně sladký. Sto dvacet gramů cukru už kvasinkám nestačilo, vyhlásily stávku, domácí bezová limonáda z květů byla málo perlivá. Zůstala jsem tedy na 50 gramech cukru na jeden litr vody. Limonáda byla svěží, méně sladká, řízná.

Pokračování ve výrobě domácích limonád i bez bezu

4_tuzebnik-jilmovy-pouziti-tuzebniku
Když bez odkvetl, naložila jsem tužebník jilmový, tu bylinku mám ráda. Suroviny stejné, jen bez černý vyměněn za asi osm vrcholíků tužebníku. Výsledek: Nápoj výrazné typické tužebníkové vůně, s chutí – a především účinky – jako šumivý aspirin. (Však také kyselina acetylsalicylová v tužebníku obsažená dala aspirinu název). Prokazatelně zmírňoval bolest hlavy, vyvolával pocení a zbavil pálení žáhy způsobené refluxní chorobou.

Do další tužebníkové várky jsem přidala pár jahod. V nápoji se neprojevily jinak než slabě zarůžovělou barvou. Bylo to zbytečné, tato vývojová větev zůstala slepá.

Po tužebníku byly vyzkoušeny:

  • Růže svrasklá: Nápoj, který lze podat i andělovi, když se staví na kus řeči.
  • Pivoňka lékařská: Jemně nahořklá, pikantně květinová chuť. Výtečné.
  • Lípa malokvětá: Medová chuť, lipová vůně, akord doplněn citronem. Další slova jsou zbytečná.
  • Řebříček obecný: Pikantní kořenitá mírně nahořklá chuť, limonáda je výtečným prostředkem pro vytrávení po těžším jídle.
  • Máta peprná: Populární kombinace „větrové“ máty a citronu chutná především mládeži. Osvěživé v horkých dnech.
  • Zlatobýl kanadský: Chuťově neutrální, po medu vonící, jemná a na pití příjemná.

Proč se o tom nepíše?

5_matova-limonada-rebricek
Květinové limonády se jevily jako atraktivní, chutné, osvěžující, levné. Jak je možné, že se o nich nikde nepíše? Proč každý magazín nabízí jen v červnu recept na bezovou limonádu, a dál nic? Není v tom nějaký háček?

Při důkladném „prosetí“ internetu jsem jeden článek objevila. O šumivých květových limonádách se v něm hovořilo jako o staré vestě. Připadala jsem si jako strýc František v Saturninovi – krkolomnými pokusy jsem objevila zřejmě dávno známou věc.

Pan lékárník varuje

A tak jsem zašla za naším panem lékárníkem. Vždycky k němu chodím pro rady ohledně bylinek. Pan lékárník mi vysvětlil, že:

  1. takto připravované nápoje jsou v podstatě totéž, co ruský kvas;
  2. proces krátkého kvašení nijak neznehodnotí látky v rostlinách obsažené;
  3. naopak je v případě použití léčivých bylin třeba počítat s jejich účinky;
  4. bylinky by se měly střídat;
  5. nápoj z tužebníku jilmového nemohou pít lidé, kteří užívají léky na ředění krve (warfarin);
  6. řebříček obecný používat spíš ve směsi – pro chuť;
  7. na limonády pro denní pití se hodí všechny „jedlé“ květy a bylinky, jejichž aroma si dokážeme v nápoji představit (tedy i pustoryl, floxy, květy akátu, jetel, všechny druhy růží, sléz, některé druhy ibišku, máta, meduňka, mateřídouška);
  8. pro limonády z léčivek vybírat takové druhy, u kterých nejsou uváděny žádné vedlejší účinky a v odborných herbářích se uvádí, že je možno užívat je i dlouhodobě.

6_domaci-limonady-recepty
A potom pan lékárník zvedl varovně prst: „Protože do těch limonád přidáváte droždí, musíte je nechat pár dní řádně prokvasit, aby nebyly nadýmavé. Je ovšem třeba počítat s tím, že dobře prokvašená limonáda nebude lihuprostá, tak se nehodí pro děti a řidiče.“

No vida, a mám odborníkem potvrzeno, co jsem ještě chtěla ke květovým kvasům dodat: po několika dnech jsou skutečně lehce alkoholické. Proto se jich rádi zhluboka napijí i muži. Květové limonády mají skutečný „říz“. Je vyzkoušeno, že když není čas na hospodu, dokáží zhnat nutkavou chuť na pivo. Přitom výrobně přijdou na méně než tři koruny za litr.

Květové limonády: Suroviny na tři litry

  • 3 l vlažné vody
  • 7 g droždí (šestina kostky)
  • 150 krystalového cukru
  • 1 citron, případně 50 ml citronové šťávy („citronka“)
  • Plná dvojhrsť aromatických a zaručeně jedlých květů

7_navod-na-vyrobu-domaci-limonady

V nakládací sklenici rozpustíme ve vlažné vodě cukr a droždí. Citron vydrhneme kartáčkem, vymačkáme do sklenice a přidáme i rozkrájenou kůru. Nasypeme květy a doplníme vodu do tří litrů. Přiklopíme tak, aby mohl unikat vzduch a dáme na jeden a dva dny stát na teplé místo. Několikrát zamícháme, protože květy plavou na povrchu.

Pak přes husté síto nálev slijeme (osvědčila se mísa s hubičkou), zbytky květů a citronu důkladně vymačkáme. Pomocí nálevky přelijeme do lahví (PET), pod hrdlem necháme asi čtyři centimetry místa. Uložíme do chladničky.

Už druhý den je nápoj dobrý, ale trochu nadýmá, jako všechny kvasy (stačí malá procházka). Není však v něm ještě žádný alkohol. Po třech dnech v lednici dostává nápoj onen popisovaný říz, po týdnu už v něm je i trochu alkoholu.

Foto k receptům na domácí limonády: receptar

http://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/08/3_bezova-limonada-z-kvetu.jpghttp://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/08/3_bezova-limonada-z-kvetu-150x150.jpgreceptarNápojeRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbezinková limonáda,bezinková limonáda z květů,bezinková šťáva,bezová limonáda,bezová limonáda recept,bezová limonáda z květů,bezová šťáva,bezová šťáva z květů,bylinkové limonády,bylinné limonády,černý bez,černý bez květ recepty,černý bez účinky,domácí bezinková limonáda,domácí limonáda recept,domácí limonády,kvasy z květů,květové kvasy,kvetové limonády,limonáda černého bezu,limonáda z černého bezu,limonády z květů,lípa malokvětá,máta peprná,mátová limonáda,mátová limonáda recept,od babičky,pivoňka lékařská,podle babičky,řebříček obecný,růže svraskalá,růže svrasklá,šťáva z bezinkových květů,štáva z černého bezu,šťáva z květů černého bezu,šumivé limonády,tužebník jilmový,tužebník jilmový použití,zlatobýl kanadskýDomácí limonády, které nemají obdoby. • Domácí limonáda z bezinkových květů, z tužebníku nebo mátová limonáda a další. •  Šumivé nápoje voňavé, osvěžující, léčivé. • Jaké si je uděláme, takové je máme. •  Kvasinky bez cukru stávkují. • Vyrábíme bylinkové a květinové limonády. • Co na to odborník? • Pan lékárník varuje. •...Blog o zahradničení, pěstování a receptech