Nápad na velikonoční dekoraci. • Velikonoční osení – symbol, nebo jen jarní okrasa a velikonoční výzdoba bytu? • Jak vypěstovat velikonoční osení, návod. Proč na Velikonoce mladé obilí?  Tak praví zvyky a tradice. • Které zrno zasít? Je třeba sít obilí do zeminy, nebo stačí vata?  Za jak dlouho vyroste velikonoční osení? Co s mladým osením po Velikonocích? Jak využít pšenici, kterou jsme nezaseli? Dají se jíst pšeničná zrnka? Otázky, samé otázky. Na všechny bude odpovězeno. 

1_velikonocni-dekorace-napady

Miska s huňatým kožichem svěže zeleného obilíčka udělá o Velikonocích náramnou parádu. Ale z pohledu kulturně historického mělo první obilí mnohem důležitější postavení, než jen okrášlit světnici. Ať už jarní osení pojímáme v duchu náboženských tradic, a nebo si jen bohapustě chceme vesele vyzdobit příbytek “kouskem jara”, musíme vědět, jak na to. Mladé obilí jako přírodní bytová dekorace nestojí nic, a nebo jen maličko. Chce to jen výsev dobře načasovat a na “jařinu” v misce nezapomínat.

Proč mladé obilíčko na velikonoční svátky

Když z různých médiích slýchávám a čtu, že:

velikonoce

  • velikonoční zelené obilíčko v misce značí probouzející se přírodu,
  • Velikonoce jsou svátky jara, a tak mladé osení symbolizuje pučení veškerého všeho vůkol,
  • zelené osení je „trendy“ a stylový bytový doplněk přinášející jarní atmosféru,
  • nebo že zelené obilíčko je ekologickou přírodní dekorací zútulňující příbytek,

neodbytně se mi vybaví situace ze školního prostředí. Jsem zkoušena, a nevím nic. Spouštím vodopád všeobjímajících frází a doufám, že se některou z nich trefím do tématu. Přitom dobře vím, že zkoušející dobře ví, že nic nevím.

Takže stručné opáčko

Zelené obilí se na svátky velikonoční nechává narůst coby symbolický obraz prvotiny. Prvotina je to první z úrody na poli nebo ze stád ovcí a dobytka. Prvotina zastupuje všechno, co přijde po ní. Prvotina z obilí zastupuje celou sklizeň. A prvotina patří Hospodinovi. Je to symbol, který říká: “To, co teď vyrašilo, to, co se urodilo a narodilo, není z naší moci. I když to vyrostlo u nás, je to dar Hospodina. Proto prvotina patří jemu.”

Zkrátka Velikonoce (a pesach) byly a jsou svátky náboženské – ať na ně pohlížíme optikou Starého nebo Nového zákona. Dokonce to jsou hlavní svátky celého křesťanského světa. A to prostě “neokecáme”.

2_velikonocni-osivo

Jarní osení: Co potřebujeme mít a vědět

Abychom na Hod boží velikonoční (velikonoční neděle) měli jarní osení tak akorát vrostlé – tedy ani málo, ani příliš – musíme mu dát osm až deset dní. V praxi to znamená, že zrnka obilí musíme vyset v pátek před Květnou nedělí, nejpozději o Květné neděli (to je týden pře velikonoční nedělí).

DSC02648Osivo seženeme:

  • V prodejnách se zahradnickými nebo zemědělskými potřebami či v květinářstvích. 
  • Nebo můžeme koupit zrní určené k jídlu – třeba v prodejnách zdravé výživy (pak budeme moct zbytek zrní sníst).
  • Trochu zrní levně prodá i nějaký farmář – máme-li jej v okolí.
  • Další možností je požádat chovatele drůbeže nebo králíků o hrstku zrní.
  • Osivo obilí mají v nabídce některé zasilatelské e-shopy.

Osení: Po devíti dnech je k světu

velikonoční dekorace z osiva

  • K vysetí potřebujeme nádobu, která bude sloužit jako pěstební nebo i jako dekorační, osivo a zahradnickou prsť či substrát.
  • Na rozdíl od řeřichy, kterou pěstujeme na vatě nebo buničině, obilí potřebuje zemi.
  • Na druhu zrna nijak nezáleží, ale je vyzkoušeno, že dobře vzchází ječmen nebo pšenice (na obrázku).
  • Misku, květináč nebo hluboký talíř (ideální je talíř s širším rovným praporcem, na který pak lze umístit třeba kraslice) naplním ze tří čtvrtin dobře provlhčenou zeminou.
  • Hustě pokryji zrnky obilí. Zasypu slabší vrstvou země, pokropím vodou a volně přetáhnu mikrotenem.
  • Dám na teplé a světlé místo – ideální je třeba kuchyňský parapet nebo vrchní deska ledničky (v horních vrstvách kuchyně je tepleji).
  • Už za dva dny začnou zrníčka pučet a vystrkovat klíčky.
  • Třetí den se derou ze země doslova bouřlivě. Tak bouřlivě, že nad sebou zvedají horní vrstvu země. Proto ji při setí nesmíme moc přitlačit – zvedání zeminy je dobře patrno na fotce.
  • Obilí je nutno každý den jemně zalévat.
  • Kdyby vlastní silou neshodilo příkrov zeminy, řídkou vidličkou stébla pročešu.

Osmý až desátý den je obilí v ideální výšce. Je dostatečně vzrostlé, jasně zelené, silné. Kdybychom je vyseli příliš brzy, začala by se vytvářet stébla. Porost by byl sice vyšší, ale slabší a na vzhled méně kompaktní.

Vzrostlé obilíčko nepřesazujeme do jiné ozdobné misky. Jestliže máme pěstební nádobu méně vzhlednou, můžeme ji ukrýt třeba v košíčku, v ošatce, v obalovém květináči. Vždy ale musíme být vyřešeno zalévání obilí.

4_velikonocni-obili

Co s osením po velikonočních svátcích?

  1. Jestliže máme zvířectvo (drůbež, okrasné ptactvo, drobné hlodavce), zelené osení jim vítaným způsobem zpestří krmivo.
  2. Případně nabídneme osení nějakému chovateli.
  3. Pakliže zrno nebylo chemicky ošetřeno coby osivo (nechali jsme vzrůst zrní krmivové), a když to odpovídá našemu životnímu stylu, můžeme mladé osení rozmixovat do nějakého „životadárného koktailu á la mode“ a v čerstvém stavu zkonzumovat sami.

5_velikonocni-dekorace-domaci-vyroba

Zbyla dobrá pšenice? Uvaříme si ji

Pšenici, která nebyla určena k setí a nebyla namořena, můžeme uvařit a sníst.

Zrno je třeba nejdřív důkladně proprat v několika vodách, aby se zbavilo příměsí, plev, prachu a jiných nečistot. Pak přesypu pšenici do tlakového hrnce (nepění), zaliji alespoň trojnásobkem vody a uvařím do měkka, což trvá asi hodinu. Aby bylo vaření ekonomické, dám do hrnce alespoň půl kilogramu zrní. Část spotřebuji hned, zbytek rozdělím do sáčků a dám do mrazáku.

Vařenou pšenici potom přidávám k různých pokrmům.

6_velikonocni-recepty

Rýže se pšenicí

Vařená pšenice chutná zajímavě ve směsi s rýží.

  1. Může se jednat o rýži přílohovou k různě upravenému masu nebo zelenině,
  2. pšenici lze přidat do slaných dušených rýžových pokrmů,
  3. ale zajímavě chutná i pšenice přidaná do rýže sladké – buď do rýžové kaše nebo studeného flameri. Osladit je možno medem, javorovým sirupem nebo sirobem z cukrové řepy.

7_psenice-v-pecivu

Vařená pšenice v pečivu

Vařenou pšenici někdy přidám do domácích housek či rohlíků. Pečivo lze připravit:

8_psenice-v-polevce

Vařená pšenice do polévky

Uvařenou pšenici je možno přidávat jako chuťově zajímavou vložku do jakékoliv polévky.

Víc o polévkách je v článku Aby byly polévky jako od babičky, stačí dodržovat klasická pravidla.

Foto: Obilí v košíčku jsem si s díky vybrala na serveru pixabay.com. Ostatní snímky k článku o pěstování velikonočního obilí (receptar). 

http://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/03/1_velikonocni-dekorace-napady.jpghttp://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/03/1_velikonocni-dekorace-napady-150x150.jpgreceptarPĚSTITELSTVÍ - MŮJ KONÍČEKjak uvařit pšenici,kdy nasít obilí na velikonoční výzdobu,kdy zasít velikonoční osení,mladé obilí,mladé obilí pesach,mladé osení obětina,mladé osení prvotina,přírodní bytová dekorace obilí,pšenice s rýží recept,setí velikonočního obilí,vařená pšenice,velikonoční dekorace,velikonoční dekorace domácí výroba,velikonoční dekorace nápady,velikonoční dekorace z osiva,velikonoční obilí,velikonoční osení,velikonoční osivo,velikonoční výzdoba,velikonoční zvyky a tradice,zelené osení velikonoceNápad na velikonoční dekoraci. • Velikonoční osení - symbol, nebo jen jarní okrasa a velikonoční výzdoba bytu? • Jak vypěstovat velikonoční osení, návod. • Proč na Velikonoce mladé obilí? • Tak praví zvyky a tradice. • Které zrno zasít? • Je třeba sít obilí do zeminy, nebo stačí vata?  • Za jak dlouho vyroste velikonoční...Blog o zahradničení, pěstování a receptech