kanci-gulas-podle-zdenka-pohlreichaKančí guláš od Zdeňka Pohlreicha? S uzenou paprikou a podávaný s domácími špekovými knedlíky. Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kančí guláš, respektive svůj recept na přípravu kančího guláše představil v televizním kulinářském pořadu Tady vaří šéf! A ačkoliv zvěřinové hody mne vždycky přitáhnou někam do myslivny, když jsem sehnala dobré maso, několik zvěřinových receptů jsem vyzkoušela i doma. Guláš z divočáka, resp. kančí guláš Zdeňka Pohlreicha jsem si vzala na paškál jako první.

„Základem každého dobrého guláše je dostatečné množství cibule. Říkává se, že cibule má být v poměru jednu ku jedné k masu. To se mi ale zdá být trošku moc,“ říká Zdeněk Pohlreich v televizním kulinářském pořadu Tady vaří šéf! Vzala si tato slova za srdce a sice přidala více cibule na základ guláše, ale ne až tolik.

V kastrůlku jsem rozehřála obyčejný rostlinný olej a krásný kus kančí kýty nakrájela tak, aby kousky masa byly poměrně velké, prostě na sousto.

Na obrázku pro srovnání kousky kančího a vepřového masa.

kanci-gulas-kanci-maso

Do kastrůlku jsem vhodila nadrobno nakrájenou cibuli z vlastní úrody. Cibule měla nerovnoměrné zabarvení, a protože jsem někdy detailistka, dala jsem na slova Zdeňka Pohlreicha. „Přilijeme jen trochu vody. Tmavá cibule obarví vodu. A ta tmavá voda obarví zase tu světlejší cibuli,“ vysvětluje ve svém pořadu s recepty. Jakmile se voda odpařila, cibule byla krásně jednotně hnědá.

Do hrnce přidáme koření nazvané uzená paprika. Uzená paprika je sladká paprika, která je sušená pozvolným uzením, čímž získává výrazné kouřové aroma. Má nádhernou chuť a vůni. Koření se skvěle hodí do všech typů gulášů, ale směle ji můžeme zužitkovat i na kuřecí a mletá masa. Anebo do pomazánek.

Papriku pěkně spojíme se základem v kastrůlku, řádně promícháme, zalijeme vodou a než se nám to zavaří, přidáme trochu rajského protlaku nebo drcených rajčat. Jakmile se nám začne směs vařit, přidáme kančí maso, opepříme, osolíme, stáhneme oheň a kančí guláš necháme dusit.

  Šípková omáčka: Sedm osvědčených receptů na tradiční omáčku z šípků

TIP: Jak chutná nejlepší pravý maďarský guláš? RECEPT na mém blogu.

Ke kančímu guláši domácí špekové knedlíky podle Pohlreicha

Ideální přílohou ke kančímu guláši jsou špekové knedlíky. Jak na jejich přípravu? Nakrájím špek na kostičky, oddělím žloutky od bílků z dvou tří vajíček a k vaječným žloutkům v míse přiliji mléko a nakrájenou housku. Malinko osolím, opepřím a pořádně promíchám.

Jakmile se špekové kostičky začnou rozpouštět, přidám je do mísy, popráším moukou a po částech vmíchám z bílků ušlehaný sníh. A do špekových knedlíků patří i nějaké zelené bylinky, a tak nasekám trocha petržele a vmíchám.

Namočíme si ruce a v dlaních z těsta vytvoříme kuličky špekových knedlíků, které vhodíme do vroucí vody. „Špekové knedlíky se dlouho vařit nemusí, není tam toho moc co vařit. Knedlíky se vaří osm až deset minut. Hlavní je, aby se nerozpadly,“ vysvětluje Pohlreich.

Mezitím co se nám vaří knedlíky, můžeme kančí guláš zahustit. Místo jíšky použiji na zahuštění guláše kousky natrhaného chleba.

Jakmile jsou špekové knedlíky uvařené, ještě je dostatečně v ruce dotvaruji, aby byly na talíři hezčí, a kančí guláš můžeme podávat.

kanci-gulas-podle-zdenka-pohlreicha

  • Foto kančího guláše od Pohlreicha: ilustrační, děkuji uživateli Takeaway ze ommons.wikimedia.org/wiki/File:Hirschgulash_mit_Speckkn%C3%B6del_und_Blaukraut.jpg
  • Fotografii kančího masa a kousků masa vepřového děkuji commons.wikimedia.org/wiki/File:Kan%C4%8D%C3%AD_a_vep%C5%99ov%C3%A9_maso.jpg

TIP: Když nemáte ke kančímu guláši chuť na špekové knedlíky, vyzkoušejte můj osvědčený recept na houskové knedlíky snadno a rychle.

 

http://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/09/kanci-gulas-podle-zdenka-pohlreicha.jpghttp://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/09/kanci-gulas-podle-zdenka-pohlreicha-150x150.jpgzezahradkyHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAguláš,guláš z divočáka,guláš z kančího masa,kančí guláš,kančí guláš pohlreich,kančí guláš recept,Pohlreich,recept na dobrý kančí guláš,recept na kančí guláš,recepty Pohlreich,vepřový guláš,Zdeněk Pohlreich recepty,zvěřina recepty,zvěřinové hodyKančí guláš od Zdeňka Pohlreicha? S uzenou paprikou a podávaný s domácími špekovými knedlíky. Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kančí guláš, respektive svůj recept na přípravu kančího guláše představil v televizním kulinářském pořadu Tady vaří šéf! A ačkoliv zvěřinové hody mne vždycky přitáhnou někam do myslivny, když jsem sehnala dobré maso,...Blog o zahradničení, pěstování a receptech