1_houskove-knedlíky-snadno-a-rychleHouskové knedlíky snadno a rychle?  Houskový knedlík, který se povede. Při vaření knedlíků se nečte. Houskový knedlík bez kynutí.  Knedlík chlebový, celozrnný, špaldový. Houskový knedlík s kypřícím práškem •  Knedlík s bylinkami. Osvědčený recept na knedlík. Jak uvařit knedlík v parním hrnci.

Že knedlík nevykyne nebo se po uvaření srazí v kaučukový pendrek? Při vaření houskový knedlík popraská, rozpadne se nebo má po vytažení centimetrový rozvařený „ráfek“ ? Nabízím své řešení: Nekynutý houskový knedlík, chutný, a jako malovaný. Upotřebíme i bylinky, máme-li je po ruce. Bezpečnostní pojistka: Uvařit ho v páře, nejlépe v parním hrnci (když máme).

Houskový knedlík: Koupit či uvařit?

2_houskovy-knedlíky-snadno-a-rychleKynutý houskový knedlík, pilíř klasické české kuchyně, je pro některé domácí kuchaře/ky metou, které nedokážou dosáhnout. A tak mnohdy rezignují a spokojí se s knedlíkem kupovaným.

Ne, nejsou drahé, ty kupované knedlíky. A třeba k opečení s vajíčkem bohatě postačí. Ale dobrý domácí knedlík, to není jen bílá moučná hmota určená k tomu, aby se snědlo méně masa a bylo čím vytřít omáčku. I na knedlíku je možno si pochutnat.

Při vaření knedlíku se nečte

K uvaření dobrého kynutého knedlíku, aby to bylo „na jistotu“, zřejmě musí být nějaký talent. Ten nemám. S kynutým knedlíkem jsem odjakživa zápasila.

„Odflákla jsi těsto, utloukla jsi to, málo vymísila. Když nemáš s těstem trpělivost, tak se nehrň do vaření,“ drsně plísnila babička-selka. „Při vaření nemůžeš myslet na něco jiného. To nejde, dát knedlík do vody – a sednout si knížkou,“ jemně kárala druhá babička-městská.

Máti na vaření moc není, ale houskové knedlíky měla vždy výtečné, i když trochu jiné než babičky. „Copak ty sis nikdy nevšimla, že knedlíky nezadělávám kvasnicemi? Odjakživa je dělám z kypřícího prášku.“ Zkusila jsem, a hned napoprvé se zdařily. Kynuté knedlíky už dávno umím udělat. Ty nekynuté však vařím častěji. A ještě jsem je vylepšila.

Ne, nechci nikomu radit „Nedělejte kynuté houskové knedlíky s kvasnicemi.“ Jen nabízím pomocnou ruku těm, kteří se s těmi kynutými knedlemi prostě nedokážou „popasovat“, a přitom nechtějí jíst knedlíky kupované.

3_houskovy-knedlik-recept

Houskový knedlík s kypřícím práškem

Knedlíky z kypřícího prášku jsou levné, málo pracné, příprava je rychlá, chuť příjemná.  A co je důležité: dobrý výsledek vždy zaručen.

  Ovocné kynuté knedlíky si přezdívku "blbouny" skutečně nezaslouží

Základ knedlíku tvoří polohrubá pšeničná mouka (ale osvědčila se i špaldová), starší pečivo, kypřící prášek do pečiva, sůl, vajíčko a mléko (nebo voda, podmáslí, kyška). Když máme „něco zeleného“, knedlíkům to náramně prospěje. Především petrželová a celerová nať, libeček nebo domácí směs sušených polévkových bylin.

TIP: K domácímu houskovému knedlíku je výtečná rajská omáčka podle Zdeňka Polreicha s hovězím masem

Suroviny

  • 500 g polohrubé mouky
  • 2 rohlíky nebo housky
  • ½ čajové lžičky soli
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 1 až 3 vejce (podle velikosti a stavu našich zásob)
  • 200 ml tekutiny
  • Hrst drobně sekaných čerstvých nebo sušených natí

4-houskovy-knedlik-s-bylinkami

Pracovní postup

Mouku promísíme se solí a s práškem do pečiva. Starší pečivo (klidně i chleba či celozrnné) nakrájíme na kostičky, přimícháme do mouky.

Slušelo by se napsat, že vejce rozkvedláme v mléce, aby se dobře v těstě rozptýlilo. Ale je to zbytečný úkon, stačí vejce rozklepnout do mouky. Přilijeme 200 ml mléka či jiné tekutiny a rukama v míse promícháme, až vznikne soudržná hrouda.

Překlopíme na pomoučenou pracovní plochu a obouruč vyhněteme homogenní, nedrobivé a nelepivé těsto střední tuhosti.

Rozdělíme na dva díly, vyválíme šišky. Můžeme hned uvařit.

5_houskove-knedliky-s-kypricim-praskem

Knedlík vaříme

  1. Ve vodě (vkládáme do vroucí vody a vaříme 15 minut po jedné a 10 minut po druhé straně)
  2. Ve vodě v ubrousku (docílíme dokonalého tvaru, doba varu stejná)
  3. Na páře (v kastrolu se speciální podložkou nebo na pařáčku)
  4. V parním hrnci

6_houskovy-knedlik-v-pare

Houskový knedlík v parním hrnci

Vařit houskový knedlík v parním hrnci, to je jak poslouchat polední koncert v rádiu. Nic náročného, klid, pohoda, žádná zrada. Cokoliv nečekaného se nemůže stát (až na přerušení dodávky elektrického proudu). Nehrozí opaření, vyklouznutí knedlíku na podlahu při vyndávání z hrnce, převaření, rozvaření, nedovaření. Zkrátka, kdo jednou zkusil, už nechce jinak.

7_houskove-knedliky-v-parnim-hrnci

Postup práce

  • Parní hrnec naplním vodou
  • Mřížky varných nádob (podle počtu knedlíkových šišek) potřu olejem
  • Hřbet knedlíku také lehce potřu olejem
  • Natřenou stranou položím na mřížku
  • Uzavřu parní hrnec
  • Nastavím 30 minut a zapnu

Můžu klidně i odejít z místnosti, třeba i na zahradu, protože „parníček“ jen tiše odfukuje a koná svou práci.

  Chlupaté knedlíky: Tentokrát v parním hrnci nebo s přídavkem celozrnné mouky

Po 30 minutách se sám vypne, takže se nic nestane, když mě něco naléhavějšího zdrží. („Ano, babičko. Já vím, že při vaření se nečte. Ale když mám knedlík v parníku, klidně bych mohla.“)

8_nekynuty-houskovy-knedlik-recept

Po uvaření jednu šišku pro jistotu rozříznu „vejpůl“. Kdyby byl střed knedlíku nedovařený, vrátím do parníku a ještě deset minut pařím. Ale 30 minut obvykle tak akorát stačí.

Knedlíky nakrájím na plátky. Není třeba řezat nití, stačí i tenký ostrý rovný nůž nebo pilka. Jestliže knedlíky hned nenesu na stůl, srovnám je do napařovací nádoby a pak před podáváním parník na pár minut zapnu, aby se prohřály.

9_domaci-houskovy-knedlik-bez-drozdi

Knedlíky z kypřícího prášku jsou trochu tužší, než kynuté houskové knedlíky. Nenasakují proto tolik šťávou nebo omáčkou, nerozmáčejí se, což je někomu příjemnější „do pusy“. Mají svou vlastní chuť, kterou zvýrazní použití domácích vajíček, naťových bylinek, případně i tmavého pečiva (chleba nebo celozrnné).

10_jak-udelat-houskovy-knedlik-recept

TIP: Recept na bramborové knedlíky. Z nových brambor. Domácí bramborové knedlíky jsou chutnější a kvalitnější než ty kupované ve folii.

http://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/08/DSC01185.jpghttp://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/08/DSC01185-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbylinkový houskový knedlík,chlebové knedlíky,dobrý houskový knedlík recept,domácí houskový knedlík,domácí houskový knedlík recept,domácí knedlík,houskové knedlíky,houskové knedlíky s kypřícím práškem,houskové knedlíky snadno a rychle,houskové knedlíky z hrubé mouky,houskový knedlík,houskový knedlík bez droždí,houskový knedlík který se povede,houskový knedlík parní hrnec,houskový knedlík podle babičky,houskový knedlík recept,houskový knedlíky nadýchané,jak dlouho vařit knedlík v páře,jak udělat dobrý knedlík,knedlík v parním hrnci,knedlíky recepty houskové bez kynutí,nekynutý houskový knedlík recept,nekynutý knedlík z housek,nekynutý knedlíky,osvědčený recept na knedlíky,parní hrnec recepty,parní hrnec recepty na vaření,parní hrnec uvařit knedlík,recepty pro parní hrnec,recepty pro parní hrnec ověřené,rychlý houskový knedlík bez kvasnic,špaldový houskový knedlík,výborný houskový knedlík rychlý houskový knedlík,zdravé knedlíky ze špaldové moukyHouskové knedlíky snadno a rychle? • Houskový knedlík, který se povede. • Při vaření knedlíků se nečte. • Houskový knedlík bez kynutí. • Knedlík chlebový, celozrnný, špaldový. • Houskový knedlík s kypřícím práškem •  Knedlík s bylinkami. • Osvědčený recept na knedlík. • Jak uvařit knedlík v parním hrnci. • Že knedlík nevykyne nebo...Blog o zahradničení, pěstování a receptech