Dušená mrkev a dušená mrkev s vepřovým masem a brambory, recepty. Dušená mrkev, chutě se mění. Kde jedí muži dušenou mrkev? Dušená mrkev s masem, a nebo vepřové s mrkví? Hrášek mrkvi svědčí i sluší.  Jak připravit dušenou mrkev na osmero způsobů.  S čím mrkev nejlépe chutná? S bramborami. 

1_dusena-mrkev-brambory

Dušená mrkev je jeden z nejčastěji připravovaných zeleninových teplých jídel. Na rozdíl od jiných – obvykle sezonních – zeleninových pokrmů, je mrkev dostupná celoročně, a to v dobré kvalitě a příznivé ceně. Zatímco jiná zelenina tepelnou úpravou mírně ztrácí na nutriční hodnotě, mrkvi dušení naopak prospívá – lidský organismus lépe vstřebá zdraví prospěšné látky. Po hlávkovém zelí je mrkev nejlevnější zelenina.

Dušená mrkev stojí na krásném průměrném místě

Dušená mrkev. Jídlo, o kterém se hovoří.

  1. Někdo afektovaně předvádí, jak ji má rád („Mrrrkvička s brambůůůrkami. To milujuuu! Mňaaam!“).
  2. Jiný dává ostentativně najevo, jak dušenou mrkev rád nemá („Mrkev. A vařená. Brr. To by si stará mohla zkusit – dát mi to k obědu.“).

Když usekáme na obou pólech hrany „divadýlka pro veřejnost“, vychází, že dušená mrkev je takové průměrně oblíbené jídlo. A průměr je moc dobré místo na to, aby se dušené mrkvi nevěnovala pozornost.

Vždyť jaké procento obyvatel naší země jí ústřice? A jaký díl na grafickém koláči by zaujímali jedlíci pohanky? O pohance i o ústřicích se stále píše, ale málokdo je jí. Tím spíš má na veřejnou prezentaci právo dušená mrkev. Protože ta se vaří ve skoro každé rodině.

2_dusena-mrkev-na-masle-s-veprovym-masem

Chlapi by se mi smáli

Cestou z nákupu jsem se zastavila s chlapíkem, který k nám na druhý den měl přijít udělat zednickou práci. Takový pravý venkovský macho to je, rozvedený, „bez závazků…“ Ženské před ním neutíkají, ale naopak mu vycházejí na půl cesty vstříc. Je jako lapač s feromony přitahující kůrovce. Já se ovšem jen chtěla ujistit, že domluvená doba a druh práce platí. Jeho zajímalo ještě něco jiného: „A copak dobrého nachystáš k obědu?“ 

DSC05131Tady u nás je ještě zvykem, že melouchář si od díla moc neřekne, zato se po práci nechá bohatýrsky pohostit. Však jsem také v tašce nesla pěkný kus plecka, že ho upeču, k tomu chlupatý knedlík a nové zelí. „Ale, co bych. Asi dušenou mrkev,“ chtěla jsem ho schválně poškádlit.

No tak to se těším už teď. Naša mama, když bylo před véplatou, navařila vždycky kotel mrkve, kus kabanosa do teho, zemáky – a to jsme se jako děcka nadlábli.“

Můj žertík ztratil na vtipnosti. Měla jsem zato, že se bude mrkvi bránit. „A že si nezajdeš na mrkev do hospody? Vím, že ji tam někdy mají v poledních meníčkách,“ divím se.

„Veřejně jíst mrkev? Seš potróblá, či co? Však by sa ně chlapi smáli, že su baba!“ Tak tomu jsem nerozuměla. „To aji ve fabrice, když byla v závodce mrkev, tak si všici chlapi schválně dávali to druhé jídlo, které bylo. Mrkev sa jí jen doma, když tě nikdo nevidí, přece.“

Některé věci neřeším. Mrkev? Tak mrkev. Vepřové plecko se dobře hodí, mrkve mám půl záhonu. Když má mužský „naladěnou chuť“, jakákoliv změna jídla je jenom k horšímu.

Dopadlo to dobře. Myslela jsem, že mu když tak dám zbytek do sklenice na doma. Ale žádný zbytek nebyl.

3_dusena-mrkev-jako-priloha

Postavit se k mrkvi čelem. A šikovně

Z jednoho kilogramu mrkve se udělají čtyři až šest porcí dušené mrkve. Mrkev je třeba nejdřív oškrábat. Případné poznámky, že „pod slupkou je nejvíc vitaminů, a tak stačí mrkev jen vydrbat kartáčkem nebo houbou,“ poněkud zavánějí leností kuchaře. Ano, mrkev má na povrchu tenoučkou slupku. Pod ní ovšem nejsou vitaminy, ale hlinitá pachuť.

150904-02Někdo říká, že pod slupkou jsou i dusičnany z půdy, jiní tvrdí, že tam nejsou… Ale ta hlinitá příchuť tam je, o tom žádná. A také – když necháme slupku na mrkvi, oddělí se teplem při dušení a v pokrmu se pak budou táhnout nevzhledné a ne právě chutné cancoury.

  1. Mladou mrkev oškrábu malým ostrým nožíkem. Mrkev držím v jedné ruce, prsty druhé ruky volně svírám střenku nožíku a spodní část mrkve podepírám palcem téže ruky. Škrábu energickými taky odshora dolů.
  2. Když mám mrkev starší, bez skrupulí ji stáhnu kuchyňkou škrabkou, což jde velice snadno a rychle. Biologický odpad jde na kompost. Kdo nemá kompost, naloží s ním podle vlastních zásad „nakládání s biologickým odpadem“. Žádná „národohospodářská škoda“ nevzniká, mrkev je v každou roční dobu velmi levná. 

4_mrkev-recepty

Jak se z krájení mrkve „nezbláznit“

I když se v některých rodinách mrkev na dušení strouhá, obvyklejší zvyklost je mrkev nakrájet na kolečka. Při sledování některých televizních „kuchařských“ pořadů, kdy mrkev krájí různé „celebrity“ nebo třeba účastníci pořadu Prostřeno, mám chuť vstát, odstrčit je od prkýnka a nakrájet to sama. To jejich „pižlání“ malým nožíkem po jednom kolečku mě k tomu provokuje.

Každý, kdo prošel jako učeň nebo student profesionální kuchařskou praxí asi stále pamatuje, jak jeho první prací byla příprava zeleniny. A jak si velmi rychle osvojil „grif“ krájení, aby vyhověl mistrovi – a sám se z toho „nezbláznil“. Protože krájet kolečko mrkve po kolečku by k tomu při větším množství zeleniny klidně mohlo vést. ;=)

P6460596Mrkev (a i jiná zelenina) se krájí stylem páky. Představte si třeba ruční řezačku na papír.

  1. Mrkev – nebo víc mrkví těsně vedle sebe – položíme na krájecí prkénko.
  2. Vezmeme širší dlouhý špičatý nůž. Jeho špičku zapřeme o prkénko.
  3. Nůž potom – jako páku – sklápíme na mrkve a celou jeho tíhou odkrajujeme kolečka. Špičku nezvedáme z prkénka.

Druhou rukou mrkev posunujeme pod páku, chci říct pod ostří nože. Nůž je stále špičkou zapřený a nožem pohybujeme jen nahoru a dolů. Jako když řežeme papír. Jde to snadno, bez námahy, rychle.

Dušená mrkev: Recepty

5_dusena-mrkev-s-hraskem

Dušená mrkev s vepřovým masem

Při přípravě dušené mrkve s masem se nejčastěji používá vepřové. Co se sorty týká, ve starých receptech se doporučuje vepřový bok. Současných chutím vyhovuje nejlépe vepřová plec: má maso jemné a šťavnaté. Rozdušené tkáně vytvoří silnou šťávu, která dá pokrmu plnou chuť.

Staré receptury připomínají také maso hovězí. I to je v mrkvi dobré. Hovězí maso je ovšem tuhé, takže se příprava prodlouží alespoň o hodinu, a nebo je musíme nejdřív dusit v tlakovém hrnci. Hovězí je rovněž výrazně dražší než vepřové. Nejlevnější kuřecí maso je do mrkve mdlé.

Suroviny na dušenou mrkev s vepřovým masem

  • 300 – 400 g libové vepřové plece bez kosti
  • 800 g kuchyňsky připravené mrkve
  • 2 velké cibule
  • 80 g másla
  • 1 polévková lžíce polohrubé mouky
  • Sůl, pepř
  • Podle volby čerstvý, sterilovaný nebo zmrazený hrášek
  • Podle volby ocet nebo citron, cukr

Vepřovou plec nakrájím na drobnější kousky. Cibuli oloupu, opláchnu, také drobněji nakrájím a dozlatova osmažím na osmince másla. Přidám maso, osolím, opeřím a chvíli společně restuji. Pak zaliji vodou, aby bylo maso ne úplně potopené, ale neplavalo ve vodě. Pod pokličkou dusím.

DSC01424Když je vepřové maso „skoro“ měkké, odkryji, vodu odpařím na tuk, přisypu vrchovatou lžíci  polohrubé mouky a chvíli s masem a cibulí smažím. Jakmile se mouka začne přichytávat na dno kastrolu, přisypu nakrájenou mrkev. Doliji vodou – asi do poloviny zeleniny a masa. Přivedu k varu, stále míchám. Pak stáhnu teplotu a mrkev dusím do požadované měkkosti/tuhosti. Podle vlastní volby lze přidat hrášek a krátce povařit. Je-li pokrm hustý, rozředím malým množstvím vody. Kdyby byl řídký, odkryté zredukuji odpařením.

Na závěr dochutím. My máme mrkev rádi mírně sladkokyselou, takže na závěr jemně přikyselím citronem nebo octem a dvěma špetkami cukru. Pak „doladím“. Kdo ale tak nemá rád, dochutí jen solí a pepřem – bude-li třeba. Dušenou mrkev s masem podávám s bramborami – nejlepší jsou nové.

6_veprove-v-mrkvi

Vepřové maso s mraženou mrkví a hráškem

Stejným způsobem, ale s menším podílem práce, připravuji vepřovou plec se zmrazenou mrkví. Opět je třeba začít podušením masa, ale do úplné měkkosti, protože závěrečná tepelná úprava už bude velmi krátká.

  • Kupovaná směs hrášku s mrkví bývá v balíčcích po 350 gramech. Jestliže k pokrmu bude příloha, stačí jeden balíček na 400 gramů masa. Pokrm by ovšem měl mít řidší konzistenci, aby byla i trocha „omáčky“ k příloze.
  • Když dáme na 400 g masa dva balíčky zmrazené směsi, příloha už není třeba. Větším jedlíkům lze pak nabídnout krajíček tmavého chleba.

Tento typ pokrmu nekyselím, protože v něm převládá chuť dobře rozdušeného masa.

7_veprove-v-mrkvi-recept

Dušená mrkev s hráškem – bez masa

Připravit samotnou dušenou mrkev – buď jako přílohu k masu nebo coby samostatný bezmasý pokrm, je snadné, rychlé, levné. Dvě nakrájené cibule (jsou nutné, aby pokrm nebyl „jalový“) osmažím na másle. Přidám asi kilo nakrájené mrkve, trochu pepře a lžičku soli. Chvíli restuji. Pak do poloviny zaliji vodou, přiklopím a prudce vařím do požadované měkkosti (to je individuální).

mrkev_stouch_klobasa_mpSundám poklici a zahustím moučným máslem, které v misce uhnětu ze lžíce polohrubé mouky a půl lžíce másla. Jíšku nedoporučuji, zanechá v pokrmu pachuť, a to i poctivá domácí jíška. Kdyby se někomu nechtělo dělat moučné máslo, lepší než jíška je zátřepka z deci vody a lžíce polohrubé mouky. Lze použít i pšeničnou mouku celozrnnou. Pokrm provařím do požadované hustoty.

Tipy:

Když vařím pro „domácí“, připravím někdy k mrkvi bez masa šťouchané brambory s libovou slaninou. Návštěvám bych to ale nepodala, protože pokrm není příliš vzhledný. Zato chutný.

Cibulový základ lze obohatit o jednu dobrou libovou klobásu šunkové typu (naše babička-selka dávala párek.). Klobásu oloupu, drobně nakrájím a restuji s cibulí. Pak už je postup stejný.

8_veprove-maso-na-mrkvi

Dušená mrkev se smetanou a dušená mrkev s karí

Když připravuji dušenou mrkev se smetanou, postupuji stejně jako u mrkve dušené bez masa. Místo zahušťování moučným máslem ale nejdřív prudce odpařím přebytečnou tekutinu, zaliji sladkou smetanou nebo šlehačkou a vařím do zhoustnutí. Mouky není třeba, zredukovaná smetana pokrm zahustí.

  • Kořením jen solí a pepřem, jemně sladkokyselá úprava je ovšem také možná.
  • Pikantně chutná, když smetanovou dušenou mrkev dochutíme kromě soli a pepře také karí kořením. Tak čtvrt kávové lžičky, a pak doladit podle vlastního jazyka.

Ke smetanové dušené mrkvi s bramborami se hodí volské oko nebo kousek opečené klobásy (to se ostatně hodí i ke klasické sladkokyselé mrkvi bez masa).

9_dusena-mrkev-recepty

A ještě jeden tip

Chcete podat pokrm, který má styl? V článku Krůtí filet s hořčičnou smetanovou omáčkou. Jídlo, které má „šmrnc“ je popsána nejrychlejší varianta dušené mrkve s hráškem, jakou si jen lze představit.

Foto: Všechny fotky k článku o přípravě dušené mrkve (receptar)

 

http://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/06/1_dusena-mrkev-brambory.jpghttp://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/06/1_dusena-mrkev-brambory-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAdušená mrkev,dušená mrkev brambory,dušená mrkev jako příloha,dušená mrkev na másle s vepřovým masem,dušená mrkev recept,dušená mrkev s hráškem,dušená mrkev s hráškem recept,dušená mrkev s masem,dušená mrkev s plecí,dušená mrkev s pleckem,dušená mrkev s vepřovým masem,dušená mrkev se smetanou,jak na dušenou mrkev,jak nejlépe nakrájet mrkev,jak oškrábat mrkev,jak se krájí mrkev,mrkev škrábat,recepty z mrkve,udělat dušenou mrkev,vařit dušenou mrkev,vepřové maso na mrkvi,vepřové maso recepty,vepřové maso v mrkvi,vepřové na mrkvi,vepřové v mrkvi,vepřové v mrkvi receptDušená mrkev a dušená mrkev s vepřovým masem a brambory, recepty. Dušená mrkev, chutě se mění. • Kde jedí muži dušenou mrkev? • Dušená mrkev s masem, a nebo vepřové s mrkví? • Hrášek mrkvi svědčí i sluší. •  Jak připravit dušenou mrkev na osmero způsobů. •  S čím mrkev nejlépe chutná?...Blog o zahradničení, pěstování a receptech