Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Židovské rohlíčky rugelach, recept. Snadno, rychle, efektivně a chutně. To jsou devízy rugelach.  Oblíbené židovské pečivo plněné mákem, tvarohem, povidly, ořechy. Nebo čím kdo chce.   Rugelach – nahlédněme do tajů tradiční židovské kuchyně. 

rugelach_tit_mp

Rugelach jsou tradiční pečivo oblíbené v Izraeli i v diaspoře. Receptury na rugelach se na celém světě trochu liší, ale v zásadě zůstávají stejné, prosté. Příprava rugelach je nenáročná na suroviny a zručnost, ale trochu náročnější na čas. Rugelach jsou příjemnou změnou ve škále domácího sladkého pečiva. Rugelach se nedělají v masové variantě.

Rohlíčky rugelach: Jak se jim dostat na kobylku

Ať procházíme recepty na rohlíčky rugelach z jakékoliv části světa,  těsto je v zásadě stejné:

  1. mouka,
  2. tuk,
  3. mléčná složka.

Ta ovšem může být různá, ale vždy „kyselého“ charakteru:

  • kyselá smetana,
  • zakysaná smetana,
  • tvaroh,
  • čerstvý smetanový sýr typu Philadelphia nebo žervé,
  • smetanový jogurt.

V některých předpisech se objevují žloutky (jeden až tři – v závislosti na množství mouky), v jiných se s nimi nepočítá.

Dávat žervé nebo Philadelphii do těsta mi přijde až marnotratné. Vyzkoušela jsem – v souladu s recepty – levnější smetanový jogurt a zakysanou smetanu. Obé se osvědčilo, tak už nic jiného nezkouším.

rugelach_suroviny_mp

Rugelach: Suroviny na 24 rohlíčků

  • 250 g hladké mouky + trochu mouky na podsypání pracovní plochy
  • 150 g másla nebo rostlinného tuku na pečení
  • Asi 50 g másla/tuku na pomazání placek
  • 150 g zakysané smetany
  • 2 x na špičku kulatého nože soli
  • 1 žloutek
  • Náplň podle vlastní volby

rugelach_testo_mp

Na těstě není co zkazit

Do mouky zamíchám sůl, přiliji smetanu, žloutek a rozkrájím tuk.

  • Rukama zpracuji kompaktní těsto. Nebude moc hladké, je v něm dost smetany, takže je trochu lepivé. Nepodléhat panice a nepřidávat mouku! Proto se těsto nechává odležet v chladu, a to alespoň po dvě hodiny. Lepek nabobtná, těsto pěkně sváže. Obvykle těsto na rugelach zadělám dopoledně a odpoledne rohlíčky dokončím.
    Poznámka: Při použití tvarohu ne čerstvých sýrů je těsto hladké hned, ale i tak musí v chladu odpočívat.
  • Na lehce pomoučené pracovní ploše uleželé těsto rukama zpravuji do hladké hroudy.
  • Rozdělím na tři stejné díly.
Čtěte také:  Tradiční polský sernik, tvarožník. Vyzkoušené polské recepty

rugelach_baleni_mp

Náplně rugelach: Styl volný

Na podsypané pracovní ploše rozválím každý díl těsta na kruhovou placku velikost jídelního talíře. Potřu vychladlým rozpuštěným máslem nebo tukem, naplním podle momentálního nápadu nebo stavu zásob. Nejjednodušší model je skořice a krystalový/pískový cukr. Nařežu na osm dílů a od širší strany smotám. Jde to snadno.

  • Náplně rugelach ovšem mohou být různé: tvarohová, maková (viz makové masopustní koblihy), ořechová náplň, jakákoliv povidla či husté marmelády (viz šípková marmeláda), kakaové a ořechové i ovocné pomazánky typu Nutella (naleznete v receptu co se švestkami), marcipán…
  • Nebo jejich kombinace: potřít placku marmeládou (jahodová marmeláda) a posypat oříšky;  placku jen potřít máslem a posypat griliáží – prostě podle vlastní chuti.

rugelach_peceni_mp

Papír usnadní práci

Plech na pečení vyložím pergamenem. Je to praktické opatření, zejména jsou-li rohlíčky s nějakou ovocnou náplní, která horkem trochu vyteče. Z papíru se rohlíčky snadno sloupnou – a také není tolik práce při čistění plechu. Rohlíčky peču v předehřáté troubě a zvolna, tak při 180 °Celsia, aby se propekly všechny vrstvy závitku.

  • Poznámka: V některých předpisech je doporučeno rohlíčky před pečením potřít rozšlehaným vejcem nebo zbylým bílkem. Mají pak lesklý povrch.

rugelach_misa_mp

Ještě horké rugelach trochu popráším moučkovým cukrem ovoněným vanilkou– vlastně jen tak „pro parádu“. Z jiného důvodu není třeba cukrovat. I když těsto není sladké, náplně je ochutí dostatečně.

Rohlíčky rugelach podávám k čaji nebo ke kávě, jen jako odpolední zákusek. Neslouží k zasycení. Nejlépe chutnají sotva zchladnou po upečení. Ale jsou dobré i druhý den – když zbudou, a to se často nestává.

rugelach_kava_mp

Několik poznámek

  • Jestli někomu připadá těsto na rugelach známé, není to náhoda. Naprosto stejné složení těsta používáme na martinské rohlíčky bez kynutí, stejné těsto bývá předepisováno na různé záviny, ruské pirohy a jiné pečivo. Svět je velký. A k předpisům, které opravdu „fungují“, se dospělo v mnoha jeho částech.
  • Samozřejmě lze uvedeným způsobem vyrábět rohlíčky s náplní z masa nebo uzenin. Pak je ale nemůžeme nazývat rugelach, protože by neodpovídaly košer zásadám.
  • Abych neopisovala cizí texty dovolím si odkázat zájemce o podrobnosti o rugelach na stránky anglické verze Wikipedie.
Čtěte také:  Pečárky: Jak si pochutnat na polních žampionech. Recepty z hub 10x jinak

DSC02143

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/11/rugelach_kava_mp.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/11/rugelach_kava_mp-150x150.jpgreceptarMoučníky, dezertyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAčím se plní rugelach,co jsou rugelach,jak na rugelach,jak se dělají rugelach,jak udělat rugelach,jak udělat rugelach s povidly,jewish cookies recipes,makové rohlíčky,Martinské rohlíčky bez kynutí,ořechové rohlíčky,plněné ořechové rohlíčky,recept na rugelach,recept na židovské rohlíčky,rugelach cookies,rugelach recipe,rugelach rohlíčky,rugelach se skořicí,sladké pečení,sladké pečivo recepty,sladké recepty,těsto na rugelach,židovská kuchyně,židovská kuchyně recepty,židovské sladké pečivoŽidovské rohlíčky rugelach, recept. • Snadno, rychle, efektivně a chutně. To jsou devízy rugelach. • Oblíbené židovské pečivo plněné mákem, tvarohem, povidly, ořechy. Nebo čím kdo chce. •  Rugelach - nahlédněme do tajů tradiční židovské kuchyně. • Rugelach jsou tradiční pečivo oblíbené v Izraeli i v diaspoře. Receptury na rugelach se na celém...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.