Svatomartinské rohlíčky – recept. Martinské rohlíčky a rohlíky, recepty. Martinské rohlíčky z křehkého těsta.  Martinské rohlíčky z těsta tvarohového.  Pro klasiky: martinské rohlíky kynuté.  Martinský rohlík má makovou nádivku.  Proč jsou martinské rohlíky stočené do podkovy?  Na svatého Martina by měl být den pracovního volna. 

1_svatomartinske-rohlicky-recept

Martinské rohlíky a rohlíčky jsou tradiční pečivo připravované na svátek svatého Martina, a nebo v tom čase. Jsou obvykle plněny makovou nádivkou a tvarují se do podoby podkovy, protože kůň je atributem tohoto světce. Některé hospodyňky mají „respekt“ před kynutým těstem a raději se do něj nepouštějí. Nevadí. Martinské rohlíčky lze připravit i z různých nekynutých těst. Jsou také výtečné. Když by Martin 11. listopadu přijel na bílém koni, máme ho čím přivítat – a dát mu nějakou tu podkůvku do „povinného vybavení vozidla“. 

Proč by mohl být na Martina den pracovního volna

Den svatého Martina – 11. listopad – by se skoro mohl stát když ne celosvětovým, tak alespoň evropským svátkem a dnem pracovního klidu. Význam martinského svátku, zdá se, nějak narůstá.

Naši feudální prapředkové v ten den akorát:

  • podepisovali své čeledi ukončení pracovního poměru na dobu určitou,
  • na počest empatického světce pekli husy
  • a podle stavu počasí utrousili sem tam nějakou pranostiku.

2_svatomartinske-recepty

My sice pracovně právní vztahy řešíme jinou legislativní úpravou, ale 11. listopadu bychom toho chtěli tolik stihnout, že by se ten den pracovního klidu nebo volna hodil. Co všechno bychom na svatého Martina měli?

  1. Podívat se na dvůr, jestli nám ho nezalehl bílý kůň. Vždyť: „Přijede-li Martin na bílém koni, metelice za metelicí se honí.“ 
  2. Hned ráno dát do trouby martinskou husu, aby se pomalu pekla.
  3. K tomu navařit zelí a připravit knedlíky. (Legendy o tom, proč se husa na svátek Martina peče, jsou dohledatelné na internetu.)
  4. Sledovat počasí i přes den, protože: “Jsou-li na Martina mračna, zima je levná, a jestli je noc jasná, zima je mastná.“
  5. V jedenáct hodin a jedenáct minut si do klopy vetknout květ vlčího máku a vzdát dvěma minutami ticha hold padlým ve světových válkách a válečným veteránům (podrobné informace na webu MO ČR).
  6. V jedenáct hodin a jedenáct minut bychom ale rovněž měli vytáhnout zátku prvního letošního vínasvatomartinského. Když to bude však později, nevadí, musíme zůstat fit.
  7. Je totiž třeba ještě napéct martinské rohlíky nebo martinské rohlíčky. Jsou makové a mají tvar podkovy Martinova koně (viz dohledatelné legendy).
  8. Ono celkově vůbec je třeba nějakým neškodným způsobem přestoupit desatero. Protože zdvojená jedenáctka  „je numero rozpustilé a příjemně hříšné“. Asi bude stačit, když si podle tradice „příjemně zahřešíme“ nad všemi těmi martinskými dobrotami. 

3_svaty-martin

V Szombathely v sobotu – a na svatého Martina

Když jsme před časem v pozdním podzimu nabírali zdraví a sílu v maďarském Bükfürdö, věděla jsem, že na výlet do blízkého Szombathely musíme jet v sobotu. Vždyť  Szombathely znamená „sobotní místo“.

Hned bylo zřejmé, že soboty jsou v Szombathely slavné: město vyzdobeno vlajkoslávami, katedrála nestačila pojmout účastníky mše… Protože mi náleží rodinná funkce “kulturního referenta”, podala jsem výklad o zdejších středověkých trzích, které městu daly jméno.

Měli byste si přečíst:  Bio kačer, nebo zmrazená kachna? Sváteční kachna pečená na kmínu, se zelím a knedlíkem

Volným krokem jdeme k centru a mně, takové hospodyňce (!), vůbec nepřišlo divné, že ve všech potravinářských obchodech mají v akci liba és kacsa, husy a kachny. Na náměstí byla nějaká velká ünneplés, slavnost. Všude samá husa, víno – a svatý Martin na bílém koni. Polilo mne horko. “Kolikátého je?” snažila jsem se předstírat, jako že to nevím. “No nazdar. Vždyť ono je svatého Martina. A ten se tady v Szombathely narodil. Proto všechna ta sláva.” No říkám vám, málem jsem byla z funkce kulturního referenta sesazena.

O svatém Martinovi se mohou zájemci dozvědět vše důležité v životopisech svatých (on-line). Takže jen to nejdůležitější:

  • Svatý Martin je patronem Francie; a co se profesních a sociálních skupin týká, tak drží ruku nad: vojáky, jezdci, kováři, tkalci, koželuhy, krejčími, hoteliéry, cestovateli, chudáky, vězni, pastýři, vinaři a abstinenty.
  • Svatého Martina (zobrazeného nebo v plastice) poznáme podle atributů: voják na koni, meč, plášť, žebrák, husa, biskupská mitra, berla, kniha.

Martinské rohlíčky nemusejí být jen z kynutého těsta

Třebaže většina receptů na martinské rohlíčky předepisuje jemné kynuté těsto (třeba jako na kynuté koláče), já je dělám z těst křehkých. Hned vysvětlím proč.

Biskup Martin nemohl tušit, jaké tradice se po jeho smrti rozvinou. A že v době jeho pohřbu (11. listopadu) bude právě v Čechách vrcholit řepná sezona. Já v tu dobu peču řepánky, kynuté makové buchty s cukrovkou. Abych v krátkém čase nedělala pečivo stejného charakteru, na martinské rohlíčky volím těsta křehká. Předkládám je jako zákusek třeba k odpolednímu čaji, nikoliv coby jídlo k zasycení, jako se u nás postaru pečou buchty. 

4_martinske-rohlicky

Na martinské rohlíčky se nemusí nutně zadělat některé ze dvou těst, které nabízím. Uvedla jsem je proto, abych rozšířila nabídku předpisů na křehká těsta a nepsala stejné recepty. Na martinské rohlíčky se totiž náramně hodí i jiná těsta, která jsou uvedena v jiných článcích:

  • Třeba tvarohové těsto popsané na stránce Jablečný závin z tvarohového těsta, horké taštičky s jablky a jablečný čaj k tomu. Je rychle udělané, nemůže se nepovést, práce s ním je snadná. Výsledek – křehká lístkující struktura. S makovou náplní vynikající.
  • Těsto na závin ze záhadného receptu. Předpis je v článku na rebarborový závin.
  • Také ruský recept na těsto na pirohy v kapitole pravé ruské pirohy se dobře hodí k přípravě křehkých martinských rohlíčků – rovněž bez kynutí.
  • Naprosto, ale opravdu naprosto bezkonkurenční martinské rohlíky jsou z těsta plundrového (jako na croissanty). Možná je svátek Martina tou správnou dobou k jeho vyzkoušení. Recept je uveden v článku jak upéct překládané meruňkové koláče.
  • A abych nezapomněla: Z těsta kynutého pod vodou budou také martinské rohlíčky jedna báseň. Jak se těsto připravuje je v povídání jablečné řezy z těsta kynutého pod vodou. Vyzkoušený recept od paní hastrmanové.
Měli byste si přečíst:  Bio kačer, nebo zmrazená kachna? Sváteční kachna pečená na kmínu, se zelím a knedlíkem

Tož ať si každý vybere podle svého.

Martinské rohlíčky z křehkého těsta

5_recept-na-svatomartinske-rohlicky

Suroviny na křehké těsto

  • 150 g hladké mouky
  • 140 g tuku na pečení
  • 2 polévkové lžíce octa
  • 1 polévkový lžíce vody
  • 1 žloutek

Z přísad rukama vypracuji hladké těsto. Přikryté fólií odložím do lednice. Uvařím makovou nádivku a nechám ji dokonale vychladnout. Musí být studená, studenější než pokojová teplota. Jen tak nebude rozpouštět tuk v těstě, jinak by řídlo a trhalo se.

Pracovní plochu posypu hladkou moukou. Těsto na mouku překlopím a převrátím, aby se obalilo moukou i svrchu a nechytalo se na váleček. Pak rozválím na obdélník. Z něj řežu menší obdélníky asi 10 x 7 centimetrů. Na jednu delší stranu navrstvím nádivku. Svinu do válečku a ten stočím do podkovy. Peču při 200 stupních, dokud nejsou rohlíčky zlaté, což trvá 20 až 25 minut. Ještě teplé trochu popráším cukrem.

  • Z tohoto množství surovin je deset až 12 martinských rohlíčků. Pro malou domácnost to pro připomínku svatého Martina docela stačí.

6_svatomartinske-hody

Martinské rohlíčky z tvarohového těsta

Suroviny na tvarohové těsto

  • 150 g měkkého tvarohu (z vaničky)
  • 150 g Héry nebo jiného tuku na pečení
  • 250 g hladké mouky

martinske_rohliky_tvary_mpZ tuku, mouky a tvarohu rukama vypracuji těsto. (Je jiné než známější těsto hospodyňkami zvané „kolik tolik“. I z něj by se však rohlíčky daly dělat – měly by lístkový charakter.) Těsto nechám minimálně hodinu odležet.

Pak rozdělím na dvě části, aby s těstem lépe pracovalo. Vyválím, nakrájím na obdélníky, po delší straně pokladu makovou nádivkou, zavinu do válečku a stočím do podkovy.

Bylo by možno (a ve většině receptů se tak uvádí) i nakrájet trojúhelníky, od delší strany stočit jako klasický rohlík a pak ohnout. Podoba s podkovou je v tom případě vzdálenější (viz obrázek), a tak dělán válečky a k okrajům se nezužující válečky.

Svatomartinské rohlíčky peču při 200 stupních Celsia dorůžova – asi 25 minut. Ještě horké trochu pocukruji (těsto není sladké).

7_martinske-rohlicky-s-orechovou-naplni

Martinské rohlíky: Archivní recepty z kuchařek a sešitu výstřižků
8_martinske-rohliky

Martinské rohlíčky

  • 40 dkg hladké mouky, 200 ml šlehačky a 1 Hera.
    Pracovní postup: Vypracujte těsto, které nechte 1 až 2 hodiny odpočívat. Poté rozdělte na 4 díly, každý rozválejte na kruhovou placku, kterou rozkrojte napůl a ještě napůl, takže vznikne 8 trojúhelníkových dílů (celkem 32 rohlíčků).
    Jednotlivé trojúhelníky potřete makovou nádivkou. Rolujte od širšího konce ke špičce a mírně zahněte. Pečte slabě do růžova a ještě teplé obalujte v moučkovém cukru (nebo třeba v sušeném ovesném mléce).
    Poznámka: Velmi dobré a křehké těsto.

Martinské rohlíčky

  • 500 g polohrubé mouky, 3 vejce, 30 g droždí, 100 ml mléka, 1 lžičku moučkového cukru, 200 g hotové makové nádivky, tuk na plech.
    Pracovní postup: Droždí smícháme s trochou mléka a lžičkou cukru a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Ten potom smícháme s moukou, dvěma vejci a zbylým mlékem. Ze surovin uhněteme hladké těsto, které necháme opět na teplém místě kynout.
    Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném vále na placku asi 1 cm tlustou. Poté ho rozkrájíme na pruhy asi 10 cm široké a ty dále rozkrájíme na strmé trojúhelníky. Na delší stranu (základnu) trojúhelníků poklademe makovou nádivku a těsto svineme do tvaru rohlíku.
    Naplněné rohlíčky poskládáme na vymazaný plech, potřeme rozšlehaným vejcem a necháme ještě na plechu vykynout.
    Pečeme při 180 °C asi 30 minut.
Měli byste si přečíst:  Bio kačer, nebo zmrazená kachna? Sváteční kachna pečená na kmínu, se zelím a knedlíkem

martinske-rohliky_brizova_mp

Poznámka: Vykynutým těstem je míněno klasické jemné těsto na koláče.

Martinské rohlíčky

  • 250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 100 g moučkového cukru, špetka soli, 250 ml mléka, 30 g droždí, 2 žloutky, 130 g másla.
    Náplň: 300 ml mléka, 150 g mletého máku, 60 g rozinek, 2 lžíce rumu, 50 g cukru, špetka citronové kůry, 1 žloutek a 2 lžíce mléka na potření.
    Pracovní postup:Do mísy prosejte mouku, přidejte cukr, sůl a promíchejte. Přilijte vlažné mléko, v kterém jste rozmíchali droždí. Přidejte žloutky a zpracujte hladké vláčné těsto. Nakonec do těsta zapracujte na vločky pokrájené máslo. Hotové těsto poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě alespoň 40 minut kynout. Těsto by mělo při kynutí zdvojnásobit objem.
    V kastrůlku přiveďte k varu mléko, přisypejte mák a rozinky předem namočené v rumu a za stálého míchání vařte asi 3 minuty. Poté přidejte cukr, citronovou kůru, zmírněte oheň a míchejte do zhoustnutí. Vykynuté těsto vyklopte na vál a rozdělte na polovinu.
    Z každé poloviny těsta rozválejte na pomoučněném válu obdélník asi 12 cm široký a asi 0,5 cm silný. Rozválené těsto rozkrájejte na trojúhelníky a na spodní hranu každého položte lžíci náplně.
    Naplněné trojúhelníky stočte do válečků, konce pevně spojte a zahněte do tvaru malých rohlíčků. Přendejte je na plech vyložený pečicím papírem a potřete je vejcem rozšlehaným se dvěma lžícemi mléka 4. Plech s martinskými rohlíčky vložte do předehřáté trouby a pečte na 160 °C dozlatova.
    Rohlíčky před podáváním lehce posypejte moučkovým cukrem.

Recept na: Martinské rohlíky

  • 300 g polohrubé mouky, 20 g droždí, 1 vejce, 100 g másla, 100 g moučkového cukru, 2 dl mléka.
    Pracovní postup: Postup: Ze všech ingrediencí se připraví tužší těsto, které se nechá vykynout. Pak se vyválí a rozkrájí na trojúhelníčky. Ty se potřou rozpuštěným máslem a naplní nádivkou.
    Pro martinské rohlíky je nejtypičtější maková s rozinkami. Trojúhelníčky s nádivkou se svinou od delší strany ke špičce, rohlíky se pokladou na vymazaný plech a potřou vejcem.
    Po upečení se nemusí, ale mohou lehce obalit v krupicovém cukru.

martinske_rohliky_podkova_mp

Foto: Všechny fotky k článku o martinských rohlíčcích (receptar)

Recept: Sváteční atmosféru dokreslí svatomartinská husa i v troubě pomalu pečená kachna na kmínu. Ke kachně patří červené zelí

1_pomalu-pecena-kachna-recept

http://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/11/1_svatomartinske-rohlicky-recept.jpghttp://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/11/1_svatomartinske-rohlicky-recept-150x150.jpgreceptarMoučníkyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAkřehké těsto,křehké těsto recept,martinské rohlíčky,Martinské rohlíčky bez kynutí,martinské rohlíčky nejlepší,martinské rohlíčky recept,martinské rohlíčky s mákem,martinské rohlíčky s makovou nádivkou,martinské rohlíčky s ořechovou náplní,martinské rohlíčky staré recepty,martinské rohlíčky těsto na závin,martinské rohlíčky těsto pod vodou,Martinské rohlíčky z tvarohového těsta recept,Martinské rohlíky,Martinské rohlíky bez kynutí,Martinské rohlíky křehké,Martinské rohlíky kynuté,Martinské rohlíky nejlepší recepty,Martinské rohlíky nekynuté,Martinské rohlíky překládané těsto,Martinské rohlíky s mákem,Martinské rohlíky s makovou nádivkou,Martinské rohlíky staré recepty,Martinské rohlíky tvarohové těsto,Martinské rohlíky z plundrového těsta,Martinské rohlíky z těsto kynuté pod vodou,recept na křehké těsto,recept na svatomartinské rohlíčky,svatomartinské hody,svatomartinské recepty,svatomartinské rohlíčky,svatomartinské rohlíčky recept,svatý martin,svatý martin na bílém koni,tvarohové těstoSvatomartinské rohlíčky - recept. Martinské rohlíčky a rohlíky, recepty. • Martinské rohlíčky z křehkého těsta. • Martinské rohlíčky z těsta tvarohového. • Pro klasiky: martinské rohlíky kynuté. • Martinský rohlík má makovou nádivku. • Proč jsou martinské rohlíky stočené do podkovy? • Na svatého Martina by měl být den pracovního volna. • Martinské rohlíky a rohlíčky...Blog o zahradničení, pěstování a receptech