Tento článek Makové panenky je užitečný. Doporučte ho také.
  • 1
    Share

Zelné a škvarkové placky, 11 receptů. • Zelné placky? • Škvarkové placky? • A co škvarkové placky z kyselým zelím? • Škvarkové placky se zelím. • Škvarkové placky s bramborami a se zelím. • Zelné placky podle Mirky van Gils Slavíkové. • Zelníky Kluků v akci. • Na výběr je jedenáctka tipů. • 

Škvarkové placky z kyselého zelí chutnají jinak než východočeské zelníky ze zelí hlávkového. Traduje se, že zeláky z kyselého zelí pocházejí z jižních Čech. Chutnají ovšem v kterémkoliv místě naší země. Masopust je ideální čas škvarkové placky s kysaným zelím vyzkoušet.

Masopust: Vhodná doba na škvarkové zelníky

Kdy jindy si dopřát pečivo ze škvarků a kyselého zelí, než v masopustě? Domácím pašíkům odzvonila hrana, o škvarky není nouze. A i kdyby byla, hospodyňky se masopustní době dost často uchylují k vytváření vepřových specialit, které alespoň trochu připomínají zabíjačku.

Proto se velmi často domů vracejí s kusem vepřového sádla v kabele, aby pak doma zabublaly škvarky. Ale ano, nějaký ten škvarek se doma vždycky najde.

Kyselé zelí v lednu a v únoru volá na paňmámu: „Jsem tady! A zima ještě nekončí!“ Jako by nám sama příroda v prvních měsících roku posílala výzvu: „Člověče, sněz trochu tuku, ať nezmrzneš. A bašti zelí ze štandlíku, aby tě kdejaký mikrob či virus mrňavý nesklátil.“

První zelná placka byla z jižních Čech

Zelník z kysaného zelí jsem poznala – obrazně řečeno – „později než cheeseburger“. Z rodného kraje jsem si odnesla zvyk péct a pojídat východočeské zelníky ze syrového zelí hlávkového. Z kyselého zelí se u nás nepeklo.

Proto si naprosto přesně pamatuji okolnosti seznámení se škvarkovou zelnou plackou. Stalo se to v jihočeské Soběslavi. Vstupní informace radila jít pro pečivo hned ráno, protože zelné placky jdou rychle na odbyt. Chtěla jsem si ji schovat na přesnídávku, ale snědla jsem ji hned. Ne, nesháněla jsem se po další. Sháněla jsem se po receptu. A že jich mezi hospodyňkami koluje! Dokonce jsem jich pár našla i ve své sbírce. Ani jsem si nepamatovala, že je mám.

  1. Placky z kyselého zelí,
  2. placky ze škvarků,
  3. škvarkové placky s kysaným zelím.

Zjevně se tento druh zelníku peče i jinde než v jižních Čechách.

  • Jazykové okénko: Na území celé České republiky platí, že „škvarek“ je podstatné jméno rodu mužského. Skloňuje se podle vzoru „hrad“. Placky jsou proto „ze škvarků“ (jako „z hradů“), nikoliv „ze škvarek“ . Jestli to někdo tak doma říká, není to argument.
  Jídla z bílého hlávkového zelí 10x jinak. Zelná polévka, dušené zelí, zelné placky a další recepty

Škvarkové zelné placky: Recepty

Nabízím recept, podle kterého jsem si škvarkové zelné placky navykla péct doma, takže je vyzkoušený.

A dále soubor dalších receptů – od českých profíků, i ze sbírky lidových receptů.

1. Škvarkové zelné placky: Suroviny

400 g polohrubé mouky

1 prášek do pečiva

250 g sekaných škvarků

1 celé vejce

450 g kysaného zelí

pepř, kmín, mletá paprika

Škvarky odvážím a rozkutruji. Nepříliš vymačkané zelí (jen jak je naberu) pokrájím.

Odvážím polohrubou mouku. S moukou z jiných obilnin nebo obilovin nemám zkušenosti, zájemci musí vyzkoušet sami. Do suché mouky vysypu jeden balíček kypřicího prášku do pečiva (12 g). Celý balíček je sice kalibrovaný na půl kila mouky, ale v tomto případě bude muset „utáhnout“ ještě těžké škvarky a těžké zelí, tak nevadí, že je jen 400 g mouky.

K prášku do pečiva ještě přidám po půl kávové lžičky kmínu, pepře a mleté papriky (může být i ostrá). Promísením za sucha docílím lepšího rozptýlení koření v mouce. Sůl nepřidávám, zelí je slané dost.

K mouce přidám krájené zelí, sekané škvarky a celé vajíčko. Rukama vypracuji kompaktní těsto.

Troubu zapnu na 220 °Celsia. Plech na pečení vytřu sádlem. Lžicí odděluji kousky těsta, rukama vytvořím placičky a kladu plech (vidličkou ještě trochu zploštím). Plech vložím do trouby.

Teplotu vyhřívání upravím na 200 °Celsia. Peču ve střední poloze roštu, a to asi 15 až 20 minut (do přesvědčivého zezlátnutí pečiva).

2. Zelné placky podle Mirky van Gils Slavíkové

  • 500 g hladké mouky (může být špalda), 250 g kysaného zelí, které vyždímáme, 50 g sádla, 150 anglická slanina (nebo škvarky), 2 stroužky česneku, 8 g jedlé sody, 8 g soli, pepř mletý, 250 ml podmáslí.
    Příprava: Ze surovin zaděláme těsto, pokud lepí, pak trochu dodejte mouku. Rozporcujte na kuličky, ze kterých tvarujete placičky. Hned pečete v rozpálené troubě na 220°C, snížíte teplotu na 200°C a pečete asi 15 – 20 minut.

3. Zelné placky podle Kluků v akci

  • 500 g kysaného zelí, 450 g hladké mouky, 250 g mletých škvarků, sádlo na opečení placek, kmín, sůl, pepř.
    Příprava:  Škvarky umeleme v masovém mlýnku nebo v kuchyňském kutru. Vymačkané a pokrájené kysané zelí zpracujeme s moukou, mletými škvarky, solí a kořením v hladké těsto, ze kterého tvarujeme kuličky velikosti ping-pongových míčků, z kuliček pak asi ½ cm silné placky. Pečeme na sádle v pánvi z obou stran.

Recepty ze sešitu výstřižků

4. Zelné placky s tvarohem

  • 500 g kysaného zelí, 350 g nahrubo mletých škvarků, 250 g polotučného tvarohu, 1 lžíce sádla, 1 lžička soli, 400 g hladké mouky.
    Příprava: Z kysaného zelí vymačkáme vodu. Zelí nepřekrajujeme, přidáme k němu do mísy škvarky umleté nahrubo, tvaroh, lžičku soli a lžíci sádla. Potom postupně přisypáváme mouku a hněteme vláčné těsto. Vše promícháme rukama. Těsto by mělo mít konzistenci stejnou jako na kynuté knedlíky. Po umíchání ho necháme odpočinout 20 minut v chladu.
    Pak těsto vyklopíme na vál, rozdělíme ho na 4 díly. Z každého dílu vyválíme placku silnou asi 1 cm. Placky nakrájíme rádýlkem nebo nožem na různé tvary a dáme na plech, který předem vyložíme pečicím papírem. Placky můžeme dávat těsně vedle sebe, protože v těstu je tuk a placky se srazí a nepřipečou se k sobě. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C na cca 30 minut.
    Placky během pečení obrátíme, aby byly z obou stran křupavé.
  Pagáče, pagáčky, pagáčiky. To nejlepší z tradičních specialit. Stojí za vyzkoušení

5. Bramborové placky škvarkové

  • 500 g brambor, 280 g hrubé mouky, 220 g škvarků, 3 žloutky, sůl, sádlo na potření.
    Příprava: Brambory uvaříme, oloupeme a prolisujeme, osolíme a přidáme do mouky připravené na válu. Přidáme vejce a nadrobno posekané škvarky. Vypracujeme těsto, vyválíme a skleničkou nebo větším tvořítkem vykrajujeme kolečka, která pečeme do růžova v předehřáté troubě. Upečené placičky potřeme sádlem a hned podáváme.

6. Škvarkové placky s práškem do pečiva

  • Škvarky vylisované z 1 kg vyškvařeného syrového sádla, 1 vejce, 50 dkg polohrubé mouky, 1 balíček prášku do pečiva, sůl, mléko podle potřeby, sádlo a hladká mouku na vál.
    Příprava: Ze surovin uhněteme těsto, ze kterého vyválíme na pomoučeném vále plát asi 8 mm silný. Potom z něj vykrajujeme kolečka, která na rozpáleném sádle smažíme do zlatova.

7. Škvarkové placky kynuté

  • Půl kilogramu polohrubé mouky, 30 dkg škvarků, 2 dl mléka, 1 a půl dkg kvasnic a sůl.
    Příprava: Vejce, kvasnice, mouku, sůl dle chuti a nahrubo pokrájené škvarky smícháte a propracujete ve vláčné těsto. Pak necháte těsto v klidu vykynout. Dobře vykynuté těsto vyválíte na zhruba centimetrový plát a vykrajujete z něj kulaté placky, které dáváte na plech. Před tím, než plech s plackami vložíte do trouby, ozdobně je propíchejte vidličkou či na ně otisknete nějaký předmět.
    Placky pečeme do červena.

8. Zelňáky se škvarky nekynuté

1 kg kysaného zelí, 1/2 kg polohrubé výběrové mouky, 1 až 2 vejce, 250 mletých škvarků, sůl.
Příprava:  Na vále zpracujeme mouku se zelím (které umeleme na masovém strojku nebo pokrájíme) a tukem (nebo mletými škvarky) a vejci. Pokud je zelí dost kyselé, nemusíme už solit. Takto připravené těsto rozdělíme na dva díly. Každý rozválíme na jeden vymaštěný plech (na sílu asi 5 mm) a rádýlkem nebo nožem nakrájíme na obdélníčky.
Zelňáky upečeme ve vyhřáté troubě.

9. Zelňáky z kyselého zelí

  • 500 g hladké mouky, 500 g kysaného zelí, 150 g sádla, 4 lžíce mletých škvarků, 2 vejce, ¼ lžičky soli, špetka pepře.
    Příprava:  Mouku, sůl, pepř, vykapané překrájené zelí a sádlo promísíme, přidáme vejce a jemně posekané škvarky. Na pomoučené pracovní ploše vyválíme tenčí placku, nakrájíme na asi šest centimetrů silné pásky. Přeneseme na sádlem vymaštěný plech, případně na pečící papír. Pečeme při asi 200 stupních dozlatova.
    Pečení je rychlé, protože je v těstu sádlo.
  Kluci v akci a jejich recept: Domácí škvarková pomazánka jako od babičky

10. Bramborové placky se zelím

  • 500 g vařených brambor, 200 g hrubé mouky, 200 g kyselého zelí, 1 vejce, sůl, kmín, tuk na plech, vejce na potření.
    Příprava: Z vařených brambor, mouky, usekaného zelí a vejce vypracujeme na vále tužší těsto. Vyválíme je a vykrajujeme placičky, které potřeme vejcem, posypeme kmínem a pečeme na vymaštěném plechu v předehřáté troubě dorůžova.

11. Bramboro-škvarkové placky s marmeládou

  • 400 g brambor vařených ve slupce, 200 g polohrubé mouky, 2 vejce, sůl, tuk na potření plechu, 200 g domácích škvarků a marmeláda.
    Příprava: Vařené oloupané zchladlé brambory nastrouháme na vál, osolíme, přidáme vejce, polohrubou mouku a zpracujeme v těsto. Poté zlehka vmícháme sekané domácí škvarky. Rozdělíme na 16 dílků, ty zakulatíme a lehce rozválíme. Položíme na plech potřený tukem a dozlatova upečeme. Placky potíráme marmeládou nebo povidly, případně je podáváme jen tak.
http://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2021/01/zelne_placky_skvarky_mp17-1024x768.jpghttp://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2021/01/zelne_placky_skvarky_mp17-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbabiččiny recepty zelnáky,bezlepkové zelňáky,bramborové zelňáky,jak na placky se škvarkama,jak na zelné placky,jihočeské zekály,jihočeské zelné placky,kynuté škvarkové placky recept,kynuté zelné placky,kyselé zelí,kyselé zelí recept,kyselé zelí recepty,masopust,masopustní jídla,masopustní recepty,naučte se zelňáky: pikantní škvarkové placky z trouby,nejlepší recept na škvarkové placky,nejlepší škvarkové placky,placky s kyselým zelím,recept na pravé zelňáky,recept na škvarkové placky,recept na zelňáky,recepty ze škvarků,rychle škvarkove placky,škvarková placka,škvarkové pečivo,škvarkové placičky,škvarkové placky,škvarkové placky bez droždí,škvarkove placky dobre recepty,škvarkové placky kluci v akci,škvarkové placky kynuté,škvarkové placky od haliny,škvarkové placky podle pohlreicha,škvarkové placky recept,škvarkové placky se zelím,škvarky,škvarky recepty,zelňáky,zelňáky recept,zelňáky s brambory,zelňáky se škvarkama,zelňáky se škvarky,zelňáky z kvašeného zelí,zelnáky z kysaného zelí,zelné placky,zelné placky à la bramborák,zelné placky kluci v akci,zelné placky la bramborák,zelné placky recept,zelné placky se škvarkama,zelné placky se škvarky,zelné placky z kysaného zelíZelné a škvarkové placky, 11 receptů. • Zelné placky? • Škvarkové placky? • A co škvarkové placky z kyselým zelím? • Škvarkové placky se zelím. • Škvarkové placky s bramborami a se zelím. • Zelné placky podle Mirky van Gils Slavíkové. • Zelníky Kluků v akci. • Na výběr je jedenáctka tipů. •  Škvarkové placky z kyselého zelí...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Doporučte ho také.
  • 1
    Share