Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Smažené těstoviny s rýží, domácí tip na přílohu i samostatný pokrm. • Zase rýže? Zase těstoviny? A co rýže s těstovinami? V krátkém čase a s minimem surovin lze připravit trochu neobvyklou přílohu, která skromnějším poslouží jako samostatný pokrm. Smažené těstoviny s rýží. Neznáte? Vyzkoušejte.

Svět nás učí. Exotické kuchyně nás lákají. Přitom někdy stačí málo – jen se nechat inspirovat. Kombinovat. Přizpůsobit zahraniční recepturu domácím podmínkám či momentálnímu stavu vlastních zásob. A pokrm pak nazvat docela obyčejně, popisně. Třeba smažené těstoviny s rýží. Nebo jak kdo chce.

Každý pes jiná ves, čili „eklektický“

Stalo se mi mnohokrát, že procházím nějaké město a žasnu: tam funkcionalistický barák, vedle secesní  kašna, klasicistní divadlo, to vše u barokního kostela. Všechno je pěkné, ale jen tak nějak nahromaděné bez ladu a skladu. Zpětně se pak v nějakém bedekru dozvím, že město bylo vystavěno v eklektickém stylu. „Aha,“ řeknu si, „a já jsem myslela, právě že nemá žádný styl…“

Tak tenhle „eklektický“ pocit jsem měla, když jsem na jakémsi asijském kuchařském videokanále sledovala, jak profesionální kuchař připravuje přílohu k nějakému soté. Nejprve na oleji „oprančil“ krátké nudle, pak je zasypal suchou rýží, zalil bujonem a pod pokličkou společně udusil. Hned jsem na to dostala chuť. „To je připraveno podobně jako maďarská tarhoňa,“ napadlo mne. „Anebo jako když na Moravě dusím slovenskou těstovinovou rýži.“

Proto jsem připomněla ten „eklektický“ stavební sloh některých měst. Protože právě z takové směsice národních vlivů jsem „vyvzorovala“ pokrm-přílohu, která chutná mně, členům naší domácnosti, a myslím, že každému, komu jsem ji předložila. Říkám tomu „smažené těstoviny s rýží“. A nemám na pokrm patent. V různých variantách se objevuje v různých kuchyních.

Čtěte také:  Pišoty, těstovinové taštičky z "depozitáře" tradiční romské kuchyně

Smažené těstoviny s rýží

Písmenková rýže

První pokus o smažené těstoviny s rýží stál za fotodokumentaci. Hned vysvětlím, čím byl tak kuriózní. V podstatě jsem „zdělala“ zbytek tvarovaných polévkových těstovin, které mi ve spíži zůstaly po nějaké dětské návštěvě. Písmenka to byla, nebo nějaké obrázky, nevím už.

Nejprve jsem na dvou lžicích oleje (řepka nebo slunečnice) smažila hrnek (250 ml) těstovin. S těstovinami je třeba míchat, snadno by se mohly spálit. Když měly sytě zlatou barvu, přisypala jsem k nim hrnek (250 ml) proprané rýže.

Substanci jsem hned zalila čtyřmi hrnky (4 x 250 ml) horké vody, přisypala jednu čajovou lžičku soli. Odkryté jsem pět minut prudce vařila. Poté jsem snížila teplotu vařiče na stupeň jedna (ze šesti), přiklopila jsem poklicí a nechala dusit asi dvacet minut. Všechna tekutina se vstřebala, jednotlivé částečky nebyly rozvařené.

Pokrm byl kyprý, a chutnal velmi dobře. Ani jako těstovina, ani jako rýže. Ale dobře.

Měla jsem připraveno nějaké ragú, není důležité, co to bylo. Jenže jsem vyzkoušela ještě jinou kombinaci. Vzala jsem si jenom tu směs příloh, trochu ji pokapala omáčkou z toho ragú a silně posypala strouhaným sýrem. V tu chvíli jsem věděla, že to je přesně to, na čem si dokážou pochutnat spíš ženy a děti. Těstoviny se sýrem. Bez masa. Místo omáčky by někomu stačil kečup (lobuji za domácí).

  • A ta písmenka? Tak to je tip, jak malým „nejedlíkům“ obzvláštnit jídlo. Ne, neskládala bych jim „tajtrlíky“ na talíři. Ale udělala bych jim smažená písmenka s rýží. Určitě by „lupali„.
  • Pro bezmasou verzi jsem ovšem olej nahradila máslem, a to také navrhuji.
  • Těstoviny byly měly mít přibližně stejnou dobu varu jako rýže. Proto se hodí drobné pevnější tvary. Nevhodné jsou naše „vlasové nudle“. Rozvaří se.
Čtěte také:  Yorkshirský pudink. Na talíři letem světem

Smažená rýže s rýží

Velmi chutná a vzhledově elegantní (žlutobílé pepito) je smažená těstovinová rýže s rýží bílou. Připravuji ji hlavně k pečenému kuřeti.

Z odřezků kuřete (kůže, křídla a jiné) uvařím kuřecí bujon. Budu jej potřebovat jeden litr, čtyři hrnky. Na jednu objemovou míru sypkých ingrediencí je třeba dvojnásobek tekutiny.

Jeden hrnek těstovinové rýže (má tvar rýžových zrnek) smažím na dvou lžicích oleje. Kdyby byl tuk z kuřete (nechci přímo napsat „slepičí sádlo„), anebo jiné drůbeží sádlo (kachní, husí), bylo by lepší než olej. Nesmí však obsahovat žádnou tekutinu.

Ke zlatě opražené těstovinové rýži přisypu hrnek oprané obyčejné rýže. Vznikne drobná žlutobílá mozaika. Smíchám, zaliji drůbežím vývarem. Pět minut vařím prudce, pak stáhnu teplotu, přiklopím poklicí a patnáct, dvacet minut dusím – do vstřebání vývaru.

Tarhoňa s rýží na cibulce (2 až 3 porce)

Jednu střední cibuli drobně nasekám a začnu smažit na jedné lžíci oleje nebo másla. Přisypu půl hrnku tarhoni a smažím oboje zároveň do zlaté barvy. Přisypu půl hrnku proprané bílé rýže. Zaliji dvěma hrnky zeleninového vývaru. Pět minut zprudka vařím, stáhnu teplotu na minimum, přiklopím poklicí a asi patnáct minut dusím – do vstřebání tekutiny.

Když připravuji tarhoňu s rýží na cibulce, většinou se nějak „odvážu“: ve fázi varu přisypu mletou papriku, či kurkumu, karí… Podle toho, k čemu budu příkrm podávat.

  • Na nepříliš vzhledném posledním obrázku je tarhoňa s rýží na cibulce se zapékaným zelím. To proto, aby byla ilustrace, že ji lze podávat i k různě upravené zelenině.

Celozrnnosti se meze nekladou

Vyhýbáte se bílé pšeničné mouce a bílé rýži? Nebyl by vůbec žádný problém vyrobit si vlastní domácí tarhoňu z celozrnné mouky. Ovšem rýže musí být na tento typ pokrmu (připravovaný popsanou technologií) pouze bílá loupaná. Neloupaná rýže natural potřebuje výrazně delší dobu tepelné úpravy. To by byla každá těstovina na kaši.

Čtěte také:  Co k lehké večeři? Plněné papriky nebo plněný zelný list. Dnes ale trochu jinak

Samozřejmě lze smíchat skoro uvařenou neloupanou rýži natural s celozrnnou tarhoňou a dokončit je společně. Ale to jsem nikdy nezkoušela, takže tuto možnost jen připomínám. Ring volný.

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2021/01/testoviny_ryze_smazene_mp7.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2021/01/testoviny_ryze_smazene_mp7-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaMOUDRÉ RADY MAKOVICERECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbezmasá jídla,co k pečenému kuřeti,co uvařit k omáčce,dětské jídlo,levné jídlo,příloha ke kuřeti,přílohy k masu,přílohy k omáčce,smažená písmenka s rýží,smažená tarhoňa s rýží,smažené těstoviny s rýží,smažené těstoviny se sýremSmažené těstoviny s rýží, domácí tip na přílohu i samostatný pokrm. • Zase rýže? • Zase těstoviny? • A co rýže s těstovinami? • V krátkém čase a s minimem surovin lze připravit trochu neobvyklou přílohu, která skromnějším poslouží jako samostatný pokrm. • Smažené těstoviny s rýží. • Neznáte? •...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.