Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Vepřenky, originální recept podle bývalé ČSN. Co byla a co je vepřenka? Vepřenky s chlebem. Vepřenky s bramborami. Ale vždy vepřenky s cibulí a hořčicí. Vepřenky nejsou karbanátky. Jak připravit vepřenky? Čím pokazit vepřenky? A jak vepřenky nepokazit? Původní receptura podle bývalé ČSN. Jak vepřenky připravují Kluci v akci?

vepřenky recept

Vepřenky jsou placičky z mletého vepřového masa, které je pouze minimálně nastaveno žemlí. Vepřenky jsou kořeněny jen pepřem a mletou paprikou. Když bude kuchař materiál na vepřenky dle svého názoru „obohacovat“ vyrobí možná chutný pokrm. Ale už to nebudou vepřenky. Pamatujete na vepřenky? Podělte se o vzpomínky.

Vepřenky na vrcholu slávy

Vepřenky, smažené placičky z mletého vepřového masa, si docela nenápadně, bez zbytečného humbuku, vysloužily pověst české klasiky. Já bych to upřesnila, „klasiky československého veřejného stravování“. Vepřenky bývaly na jídelních lístcích „lidových“ restaurací, samoobslužných bufetů (jídelen), závodních a školních jídelen.

  • Buď s chlebem,
  • anebo s vařenými bramborami,
  • ale vždy s hořčicí a cibulí.

Vepřenka podle vzoru drátěnka ;=)

Na restaurační a bufetové vepřenky nepamatuji. Pamatuji je z jídelny internátní střední školy. Vepřenky bývávaly k večeři. Říkali jsme jim „drátěnky“. Protože v každé době se středoškoláci snaží být „třeskutě vtipní“, a to za všech okolností. K vepřenkám / drátěnkám bývaly brambory, cibule a hořčice. Cibuli jsme – my, dívky – nechtěly jíst a nejedly. Člověk nikdy nevěděl, nebude-li mít za hodinu rande, a tak… Zato pantáta, ten vepřenky „zažil“ v jejich plném lesku. V hospodě s bramborem, v bufetu s chlebem. Vždy ovšem před pivem.
Znali jste vepřenky? A odkud?

Připravit vepřenky vyžaduje sebezapření

Udělat vepřenky, lépe řečeno připravit vepřenky tak, aby chutnaly, jak se od nich očekává, není jednoduché. Kuchař/ka při jejich přípravě musí svést boj sam/a se sebou.

  • Nesmí podlehnout nutkání recepturu „vylepšit“ po svém: přidat syrové vejce, strouhanku, kmín, majoránku, cibuli, česnek…
  • Nesmí ani podlehnout současné módě a do masa (či závěrem na maso) nasypat sýr a naklást plátky slaniny / šunky.
  • Když má kuchař slabou vůli, podlehne a něco přidá, vznikne pokrm jistě chutný. Leč nebudou to vepřenky.
Čtěte také:  Aby sekaná pečeně nepopraskala, i když při její přípravě experimentujeme

ČSN 15301 – Vepřenky s cibulí, hořčice a chléb

vepřenky čsn z automatu koruna

Text normy: Suroviny

Vepřová plec 400 g, žemle – veka 50 g, sůl 10 g, paprika mletá 5 g, pepř mletý 1 g, olej stolní 40 g, chléb 500 g, cibule 100 g, hořčice 100 g.

Text normy: Příprava

Opláchnuté vepřové maso umeleme nahrubo, přidáme ve vodě namočenou, pečlivě vymačkanou a najemno umletou žemli, sůl, papriku a pepř a pečlivě promícháme.
Ze vzniklé hmoty tvarujeme ploché tenčí placičky a upečeme je rychle po obou stranách v horkém oleji do zlatova.
Při expedici pokládáme vepřenky na řezy – krajíček chleba, posypeme je jemně nakrájenou cibulí a stříkneme-potřeme hořčicí.

vepřenky z mletého masa

Vepřenky z kuřecího masa opravdu neuděláme

Na vepřenky se používá výhradně vepřové maso. Nelze spoléhat na fakt, že to už samosebou vyplývá z názvu.

  • U svíčkové pečeně to také vyplývá z názvu, a přesto lidé připravují a nabízejí „svíčkovou“ z vepřové kýty, beef stroganov z kuřete – a podobně.

Na vepřenky se nehodí nejběžněji dostupné mrazené mleté maso, protože to je směs hovězího a vepřového.

  • V některých obchodech je k mání čisté mleté vepřové.
  • Nejjistější cesta, jak získat základní surovinu, je umlet si vepřové maso doma.

Asi nejvhodnější sortou je vepřová plec. Hodí se též libový bůček, a bůčky v současné době bývají libové.

recept na vepřenky

Rohlík namočit a vyždímat

Z pevných ingrediencí se do vepřenek přidává jen máčená žemle. Takovým orientačním vodítkem pro potřebnou gramáž je údaj, že průměrný rohlík váží 43 gramy. V čerstvém stavu. Na vepřenky podle základního receptu stačí jeden rohlík. Namočit, vyždímat, umlet nebo drobně rozptýlit.

vepřenky z koruny

Stydlivé kořenění vepřenek

Fáš na vepřenky se koření jenom mletou paprikou a pepřem.

Kdo má nutkání a musí, prostě musí vnášet do pokrmu kus vlastního „já“, může se „odvázat“ použitím uzené papriky a hrubě mletého barevného pepře. Ale pozor, vaříte-li pro skalní znalce vepřenek, záměnu poznají a možná ji i vytknou.
Osobně doporučuji držet se při zemi.

Čtěte také:  Zeleninové ragú s houbami a cuketovými noky. Vaříme bez nákupu
jak připravit vepřenky

Neuspěchat, nepřipálit, nepotrhat

Z fáše vytvaruji navlhčenýma rukama asi jeden centimetr vysoké placičky. Ukládám do rozehřátého oleje v pánvi. Hledím, aby jedno plnoprávné místo na pánvi zůstalo neobsazené. Bude to manipulační prostor pro obracení. Placičky jsou měkké, a tak hrozí poškození při podebírání. Tomu lze zamezit dvěma způsoby (jejich kombinací):

  1. Placičky smažím zvolna, aby se zespodu nepřipálily, ale aby se vytvořila pevná spodní kůrka.
  2. Vepřenky při obracení podebírám obrácenou lopatkou (podívejte se na obrázek, jak to myslím).

Tak nedojde k plošnému přetržení vepřenky.

jak udělat vepřenky

Vepřenky s chlebem: Posluž si sám

Vepřenky určené k chlebu servíruji na talíř, k tomu nějakou zeleninu a pochutiny – domácí hořčici, domácí kečup.
Podle klasického receptu by se měly vepřenky klást na krajíček chleba. Nedělám to tak. Ať si každý poslouží po svém. U nás doma to tak vyhovuje.

vepřenky recepty retro

Vepřenky s bramborami

Nebo podávám vepřenky s bramborami. K tomu cibuli, hořčici, kyselou okurku, kečup, někdy domácí tatarskou omáčku – možností je bezpočet. Co je doma, na co je chuť.

vepřenky šéfkuchaře

Vepřenky místo uzeniny

Vepřenky – ovšem bez hořčice a bez syrové cibule – někdy připravím s luštěninami: na obrázku je hrachová kaše s vepřenkami. Lepší než s uzeninou, řekla bych. Nedávno jsem někde četla tip na vepřenky s nastavovanou kaší. To by také mohlo být dobré.

vepřenky s cibulí a hořčicí

Vepřenky podle Kluků v akci

Téměř identický s bývalou normou je recept na vepřenky od profesionálů z televizního pořadu Kluci v akci. Na svých webových stránkách recept na vepřenky uvádějí slovy: „Jednoduchá klasika z dob nedávno minulých se připravuje z dobrého plecka, patří k ní dobrá hořčice, podle gusta plnotučná, kremžská nebo ostřejší dijonská.“

4−6 porcí

400 g vepřové plece, 50 g žemle, 100 ml vody, sůl, 2 lžičky sladké mleté papriky, čerstvě mletý pepř, olej na smažení, 1 cibule, hořčice na potření,
½ chleba.

Příprava: Maso umeleme nahrubo spolu s žemlí, kterou předem namočíme do vody a vymačkáme, osolíme, ochutíme paprikou a pepřem a dobře promícháme, necháme chvíli odležet a pak tvarujeme tenčí placičky, které po obou stranách opékáme dozlatova.

Upečené vepřenky klademe na savý papír, potřeme hořčicí a posypeme jemně nakrájenou cibulí. Podáváme s chlebem nebo různě upravenými brambory a zeleninovými saláty.

vepřenky kluci v akci

TIP Makové panenky: Zpět ke kořenům: Obyčejné, klasické karbanátky. Aby se na ně nezapomnělo

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2022/01/veprenky-recept.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2022/01/veprenky-recept-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbůček recepty,jak na vepřenky,jak podávat vepřenky,jak připravit vepřenky,jak připravit vepřenky podle šéfkuchaře,mleté maso recepty,placičky z mletého masa,recept na vepřenky,recept na vepřenky pečené v troubě,recept na vepřenky z automatu koruna,recepty dle čsn,recepty podle čsn,recepty z vepřové plece,retro recepty,staré dobré vepřenky,václavské vepřenky z koruny,vepřenky do trouby,vepřenky kluci v akci,vepřenky na gril,vepřenky podle čsn,vepřenky podle kluci v akci,vepřenky podle šéfkuchaře,vepřenky recept,vepřenky s bramborami,vepřenky s chlebem,vepřenky s cibulí,vepřenky s cibulí a hořčicí,vepřenky s hořčicí a cibulí,vepřenky sapíka,vepřenky z automatu koruna,vepřenky z koruny,vepřenky z mletého masa,vepřová plec receptyVepřenky, originální recept podle bývalé ČSN. • Co byla a co je vepřenka? • Vepřenky s chlebem. • Vepřenky s bramborami. • Ale vždy vepřenky s cibulí a hořčicí. • Vepřenky nejsou karbanátky. • Jak připravit vepřenky? • Čím pokazit vepřenky? • A jak vepřenky nepokazit? • Původní receptura...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.