Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Zálivka na ranní ovocný salát, recept. • Aby zdravé bylo také chutné. • Na co naučit rodinu? Na ovocný salát s pomerančovou zálivkou k snídani.Jak se ovoce rychle nepřejí.Málo ingrediencí, skoro žádná práce, ale dobrý výsledek zaručen. 

Tip na chutnou a snad i zdravou snídani. I docela obyčejné kukuřičné lupínky budou dětem i dospělým lépe chutnat se šťavnatým ovocným salátem. O vločkách to platí jakbysmet. Pomerančová zálivka s vanilkou nemá šanci se omrzet. Jenom zvýrazní chuť ovoce – a to může být každý den jiné. Recept na konci článku.

Povídání o snídáni

Začínat den kouskem čerstvého ovoce je příjemné. Snídat obilniny je prý zdravé. Když si člověk navykne, po ničem jiném k snídani se kolikrát ani neshání. Kombinace čerstvého ovoce + obilnin se zdá být ideální. Jenže jak to vypadá ve skutečném životě?

  1. „Jíst po ránu nějaké vločky, ovoce a jogurt? Já si nemohu dovolit trávit celé dopoledne…, no, víte kde a jak,“ obhajuje tatínek svůj salám k snídani.
  2. „Jo, jasně! Vždyť my jíme k snídani lupínky s mlékem. Ale musejí to jedině být čokoládoví dvouhlaví krokodýlové od firmy Goodcroco. Ty jsou totiž boží!“ volají děti.
  3. „Nemám čas, jsem ráda, že vypravím děti do školy a muže do práce,“ vysvětluje maminka, proč snídá jen hrnek černé kávy.

Nebo jinak…

…když dáte při snídani na stůl mísu čerstvých, ještě orosených broskví, vsadím se, že po nich u vás také nikdo nehmátne.

  • Tatínek by si upatlal ruce a vousy,
  • děti nemají rády „to chlupaté na povrchu a ty pecky uvnitř“
  • a vaší demonstrace příkladného pojídání ovoce pomocí nožíku si nikdo nevšimne.

Polykat už budu sám…

Nanejvýš, nanejvýš, když ovoce vypeckujete, nakrájíte na kousky (ani malé, ani velké) a ve správný čas jim je předložíte, „milostivě“ se ovoce dotknou (při sledování televize nebo u počítače, nikoliv k snídani).

  1. Tatínek k tomu musí dostat vidličku,
  2. potomek minimálně čínské hůlky nebo hasák, aby pojídání ovoce „nebyla taková nuda“.

Síla cizího vzoru

Ovocnou snídani (pro všechny stejnou) jsem před lety odkoukala od kamarádky (v zahraničí). A bylo to právě v té době, kdy selhávaly mé snahy o „ozdravění“ našeho rodinného jídelníčku:

  1. jeden se k snídani vytrvale dožadoval kusu kabanosu s hořčicí,
  2. druhý sice lupínky snídal, ale jenom ty, které právě vtloukala dětem do hlavy televizní reklama.
  3. Já pila hořkého turka a demonstrativně chroupala broskve.
Čtěte také:  Spätzle, spaetzle, špecle. Přivítejme národní pokrm sousedů

Demokraticky, ale všichni stejně

Kamarádka dala na stůl společnou mísu různého nakrájeného ovoce, mísu cereálií a malou misku „něčeho od mléka“. To ovoce bylo čímsi nesmírně chutným zavlhlé, takže šťáva z něj pokropila suché vločky (čisté kukuřičné lupínky, müsli-směs). Každý si nabral vločky, zalil ovocem a navrch si přidal trochu nějakého toho „mléka“ (jogurt, tvaroh, cottage, zakysanou smetanu). Až když se všechno snědlo, přišel na stůl třeba chléb, máslo, sýr. To pro větší jedlíky. Nikdo nic nenamítal, nevymýšlel si, všichni jedli to stejné. Samozřejmě i naši.

Když jsem pak už doma o víkendu takovou snídani (bez žádného ptaní) předložila, najednou nevadilo, že není kabanos a že lupínky jsou jen „obyčejné“, nemají tvar dvouhlavého krokodýla.

Přivezla jsem si totiž od kamarádky tajemství toho báječného „mokrého“ ovoce. Spočívalo v receptu na dresing, který se nikdy nezprotiví. A nikdo si jej v ovoci ani nevšimne, protože si myslí, že tu dobrou „šťávu“ pustilo samo ovoce.

To už je všechno dávno. Od těch dob mám v ovocné sezoně v lednici lahvičku toho dresingu. Podobně jako mám v létě v krátkodobé zásobě vinaigrette na saláty.

Jak to u dobrých věcí bývá, je jeho příprava nesmírně jednoduchá a je na něj potřeby jen minimum ingrediencí. Tak tady jej máte.

Univerzální dresing na ovoce: Recept

Ovocný dresing, suroviny na 1 dávku

1 hrnek (250 ml) vody1 cup (250 mls) water 
1 hrnek cukru1 cup sugar 
1/2 hrnku pomerančové šťávy1/2 cup orange juice 
1 vanilkový lusk 1 vanilla bean, split in half 
1 neoloupaný rozsekaný pomeranč1 orange, cut up 

Příprava pomerančového sirupu s vanilkou

Vylisuji šťávu z pomerančů. Vanilkový lusk rozříznu po délce. Jeden celý neoloupaný pomeranč drobně nakrájím (kůru i dužninu). Všechny ingredience vařím pět až deset minut. Čím delší var, tím silnější je sirup. Pak přecedím a s použitou vanilkou naliji do uzavíratelné sklenice. Vychladlý uložím do lednice. Vanilkový lusk pak je možno použít ještě jednou, nemusí se po vypotřebování sirupu vyhazovat.

Čtěte také:  Vaříme z jedlých kaštanů aneb "Horké kaštany za nás nikdo z hrnce nevytáhne"

Ovocný salát je rychle hotov

Syrové ovoce nakrájím na kousky. Používám jakýkoliv druh, který zrovna mám (na stole, anebo v zahradě). Množství ovoce odhadnu podle počtu potřebných porcí. Ovoce zaliji třemi, čtyřmi polévkovými lžícemi sirupu a promíchám. Ovoce vlivem koncentrovaného roztoku pustí šťávu.

  • Poznámka: Na obrázku je vidět větší množství sirupu, to ovšem bylo jen pro účely fotografie.

V původní receptuře se ještě uvádí, že v případě tužšího ovoce se sirup používá ještě vřelý a pak se v něm ovoce nechá do vychladnutí.

(„In the original recipe the hot syrup was poured over a selection of stone fruit and oranges, so they got slightly cooked, then left to cool.“)

Tak je možno upravit ovoce zamýšlené i jako dezert, svačina nebo pohoštění pro hosty. Nebudeme ovšem podávat s vločkami. Doplnit před podáváním lze třeba ořechy, praženou slunečnicí a tak. Přízdoba pak může být i šlehačková (což by se ke snídani nehodilo).

„Když není tohle, vraž do toho tamto…“

V našich podmínkách nemáme vždy po ruce pravý vanilkový lusk a takové pomeranče, jejichž kůru můžeme bez obav o zdraví konzumovat i s kůrou. Nejsem zastánce  „náhražkového“ vaření, ale někdy se člověk dostane do „stavu nouze“. Takže řešení:

  • Vodu a pomerančovou šťávu lze nahradit jedním a půl hrnkem hustého komerčního pomerančového džusu;
  • vanilkový lusk dvěma balíčky vanilinového cukru.
  • Připadaného cukru pak ovšem musí být jen půl hrnku, nebo i méně (podle domácích zvyklostí s nakládáním s cukrem).

Tajemství dresingu: „Nepřechutit“

V ochucení dresingu je tajemství: pomerančová a vanilková chuť jsou univerzální, neagresivní. Bylo by možno zálivku všelijak „vylepšit“. Už nějakou dobu „frčí“ skořice, někomu přijde atraktivní badyán, kardamom, zázvor a podobně. Ale k dennodenní snídani se takové chutě nehodí. Proč? Rychle se zprotiví. Snídat chceme něco méně výrazného. Něco, co klidně můžeme mít i denně nebo několikrát několikrát do týdne.

Tajemství dobré snídaně: Ovocný salát s pomerančovou zálivkouhttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/07/ovocny-salat-snidane-medunka_11.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/07/ovocny-salat-snidane-medunka_11-150x150.jpgreceptarMOUDRÉ RADY MAKOVICEco k snídani,co na vločky,dobrá snídaně,dresing na salát,jak na ovocný salát,letní ovocný salát,míchaný ovocný salát,ovocné saláty,ovocné saláty recepty,ovocný salát recept,ovocný salát s pomerančovou zálivkou,recept na ovocný salát,salátová zálivka,snídaně,snídaně recepty,snídaně s novou recepty,zálívka na ovocný salát,zálivka na salát,zálivka na salát recept,zdravá snídaně,zdravé snídaně receptyZálivka na ranní ovocný salát, recept. • Aby zdravé bylo také chutné. • Na co naučit rodinu? Na ovocný salát s pomerančovou zálivkou k snídani. • Jak se ovoce rychle nepřejí. • Málo ingrediencí, skoro žádná práce, ale dobrý výsledek zaručen. • 
Čtěte také:  Čatní (chutney): Jak si poradit s domácí výrobou tradiční indické pochutiny?
Tip na chutnou a snad i...
Blog o zahradničení, pěstování a receptech

Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.