Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Sýrové lívance jako příloha, tip. • Co s moukou, která se nahromadila ve spíži? Slané lívance. • Že se lívance nedělají slané? • Ale ano, už předcházející generace kuchařek je připravovala. • Sýrové lívance se špenátem, slané lívance s dušenou kapustou. • Když kapusta, tak s uzeným! Proč ne? • Uzený bok s dušenou kapustou a slanými lívanci.

Slané sýrové lívance jsou českou alternativou přílohových placek typu bramboráčky nebo cizozemské pity, arabské chleby, tortilly. Jsou také „nenápadnou“ příležitostí, jak zpracovávat mouku, která se z nějakých příčin nahromadila ve spíži. Sýrové lívance se nesou ve znamení: „Česká hospodyňka si vždy poradí a nic nenechá zkazit.“

Sýrové lívance: Nic nového pod sluncem

Slané sýrové kynuté lívance jsem znala od tetičky. Bylo to takové letní jídlo na chalupě v Orlických horách. Na kamnech s kachlovou pecí tetička smažila sýrové lívance jak na běžícím páse a nějaký pověřený „dobrovolník“ (obvykle já) na ně nakládal dušený špenát. Tetička se jen občas ohlédla, jestli mažu poctivě a nenechávám lívance suché. Pak ještě sýrová posýpka, a už se mohlo expedovat na zahradu, kde na lavicích z březových kmínků čekal natěšený zbytek rodiny. Těch cest z kuchyně na zahradu bylo několik, protože lívance se špenátem zmizely, sotva jsem dala plató na stůl.

Racionalizace, inovace, efektivita

Protože jsem od přírody lenivá, ve své vlastní domácnosti jsem si pak práci ulehčila. Sýrové lívance vyrábím po vzoru tetičky. Jen je napeču všechny najednou. Dám všechny na stůl, k tomu mísu špenátu (nebo jiné zeleniny) – ať si bere a maže každý podle svého. Anebo slané lívance napeču jako přílohu k celému obědu. Třeba k uzenému masu a dušené kapustě.

  • „Ahoj, tetičko. Na prázdniny na chalupě ráda vzpomínám.“

Uzený bok s kapustou a slanými lívanci

Uzené je první na řadě

Uzený bůček opláchnu, celý vložím do kastrolku a do poloviny zaliji vodou. Do vody jsem přihodila zbylý kousek cibule a celerové nati, ale nemuselo to být. To jen, že mi to nevyužité zbývalo. A výsledné šťávě to pak opravdu dodalo na chuti.

Čtěte také:  Německá vánoční štóla se dobře vyjímá i na českém vánočním stole

Kastrol jsem přikryla pokličkou a dala do trouby péct při 220 °Celsia.

Zadělávaná kapusta

Větší cibuli jsem nakrájela na proužky a začala smažit na dvou lžicích oleje. Jednu malou (už odloupanou) kapustu jsem nakrájela na proužky a přidala ke zlátnoucí cibuli. K tomu půl lžičky soli. Chvíli jsem míchala, pak zalila dvěma decilitry vody a přikryla pokličkou. Při střední teplotě jsem kapustu dusila.

Po 15 minutích jsem poklici sejmula, zvýšila teplotu plotýnky, abych rychle odpařila vodu. Pak jsem kapustu shrnula k jedné straně pánve a na uvolnění místo nasypala polévkovou lžíci polohrubé mouky. Mouku jsem rychle rozmíchala v kapustě a dál při plném výkonu plotýnky míchala, dokud se na dně nezačala tvořit přichycená vrstva.

  • To je u košťálovin dobrá finta (odkoukala jsem) – nechat je mírně, ale opravdu jen mírně připálit. A pak honem podlít a tu přichycenou vrstvu odvařit.

Kapustu jsem podlila vývarem, který se už v troubě vytvořil z pečícího se uzeného boku. Vývar posloužil jako tekutina i koření.

Pak už jen provařit do zahoustlé konzistence, dochutit pepřem a třemi stroužky česneku, a bylo hotovo.

Suroviny na sýrové lívance

1 hrnek vlažného mléka

1 vejce

1,5 hrnku hrubé mouky

15 g čerstvého droždí (1/3 kostky)

1/2 čajové lžičky soli

1/2 čajové lžičky cukru

100 strouhaného sýru

Ze všech surovin ručně umíchám řídké těsto a nechám půl hodiny kynout. Lívanečník lehce pomastím a pak už jen za občasného přikápnutí oleje, skoro na sucho, upeču lívance.

Se slanými lívanci pak nakládám jako s jinými přílohovými plackami (s bramboráčky, pitou, tortilami). Tentokrát se staly přílohou k dušené kapustě s uzeným.

Na talíř dostal každý, co chtěl – s masem, bez masa, polité šťávou z uzeného nebo suché, naservírováno klasicky, nebo naloženo na lívance jako by šlo o tacos…

Když sýrové lívance zbudou, snadno se dají krátce přihřát v mikrovlnce (třeba i posypané sýrem)..

  • Sýrové lívance nejsou nijak „úžasně“ nutričně hodnotné. Ale to nejsou ani pity a tortily. A ty baštíme bez kritiky jejich složení.
Čtěte také:  Lívanečky s rebarborou a tvarohem plus 7 receptů na lívanečky bez kynutí

Prostě – když se nám nechce zadělávat na knedlíky, brambory došly a těstovin už máme „plné zuby“, slané lívance překvapí a přijdou k chuti.

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2020/06/syrove_livance_titul_mp.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2020/06/syrove_livance_titul_mp-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbůček recepty,dušená kapusta,dušená kapusta kluci v akci,dušená kapusta na slanině,dušená kapusta recept,hlávková kapusta recepty,kapusta dušená s vepřovým masem,kapusta recepty,kynuté lívance,kynuté lívance recept,lívance,lívance recept,recept na dušenou kapustu,recept na kapustu,recept na lívance,recepty z kapusty,sýrové lívance recept,vepřový bok recepty,vepřový bůček,zadělávaná kapusta,zadělávaná kapusta receptySýrové lívance jako příloha, tip. • Co s moukou, která se nahromadila ve spíži? Slané lívance. • Že se lívance nedělají slané? • Ale ano, už předcházející generace kuchařek je připravovala. • Sýrové lívance se špenátem, slané lívance s dušenou kapustou. • Když kapusta, tak s uzeným! Proč ne? • Uzený bok...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.