Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

rajska-omacka-podle-zdenka-pohlreichaDobrý kuchař se podle Zdeňka Pohlreicha pozná na omáčce. Rajská omáčka podle Zdeňka Pohlreicha se má vařit ze zralých rajčat, jsou pro pokrm nejvhodnější. A hlavně: omáčky mají být silné. Rajská omáčka s hovězím a domácím houskovým knedlíkem, to je i má parketa. Nutno dodat velice oblíbená. Ve skrytu duše proto doufám, že buditel české gastronomie Zdeněk Pohlreich by byl s mou rajskou omáčkou s hovězím, z poctivých domácích surovin spokojen. Recept na rajskou omáčku vyzkoušejte a posuďte na vlastní chuťové buňky.

Podle Zdeňka Pohlreicha zdejší gastronomie má pracovat s klasickými recepty

To jsme zaslechli doma u televize z úst šéfkuchaře. Za mne jasný souhlas. Tradiční česká kuchyně s původními, neošizenými recepty je výživově hodnotnější než pokrmy z prefabrikátů. Pravda, jídla jsou těžší než v italské kuchyni. Budete jistě se mnou ale souhlasit, že rozdíl se pozná nejen na pocitu sytosti, ale i na chuti.

Jak rajskou omáčku dělávaly naše babičky

Rettigová omáčku z rajských jablek dělávala tak, že na rendlíček dala kousek másla, čtyři velká rajská jablíčka, kousek rozkrájené cibule, pár kuliček černého pepře a nového koření. Rajskou omáčku dusila, poté rajčata rozmačkala, přidala hovězí vývar a procedila. Do rajské přidala dochucovadla, jako je ocet, víno, cukr a citronová kůra, a omáčku zahustila bílou jíškou. Provařila a rajská omáčka k hovězímu masu byla hotová.

Základ receptu na rajskou omáčku se zachoval dodnes. Dochucení omáčky je ale kumšt hodný znalců.

Jak dělám rajskou omáčku s vařeným hovězím masem já

rajska-omacka-podle-zdenka-pohlreicha-2Na 4 porce používám asi 600 g hovězí plece od řezníka, kterou prošpikuji proužky slaniny (asi 50 g) a kořenové zeleniny (mrkev apod., co zahrádka nabídla). Hovězí osolím a opepřím.

  • Základem rajské omáčky by měla být vždy cibule, která zvýrazní její chuť. Nadrobno nakrájenou cibulku zpěním na oleji, hovězí orestuji ze všech stran a odložím stranou.
  • Špek (asi 100 g) pokrájíme na kostičky a orestujeme ve výpeku, přidám zeleninu (přibližně 200 g), přidám koření – pepř, nové koření a bobkový list. Restujeme.
  • 4 větší zralá rajčata (nikoliv nahnilá nebo plesnivá!),nejlépe z vlastní zahrádky, rozkrojím a přidám do hrnce. Poté zaliji asi litrem masového vývaru (nejlépe vývar z hovězích kostí), přidám kousek celé skořice a tři až pět hřebíčků. A hovězí dusíme doměkka.
  • Hovězí vyjmeme, rajskou omáčku propasírujeme a přidáme asi 80 g másla. Dochutím citronovou šťávou, octem nebo cukrem. Dobrá rajská omáčka je hotová.
Čtěte také:  Pikantní vepřová roláda s fermentovaným salámem. Proč vařit z drahého salámu?

TIP: Rajská omáčka: Jak uvařit rajskou omáčku, jíž sílu dává maso, vůni zelenina a chuť rajský protlak

K rajské omáčce s hovězí masem se nejvíce hodí domácí houskový knedlík

Ten připravuji asi z půlky starší domácí veky a kvásku. Kvásek nechám vzejít z 20 g droždí, kávové lžičky cukru a zahřátého kravského mléka.

Ve větší míse udělám těsto na houskový knedlík. Ze 400 g hrubé mouky, jednoho slepičího vejce od slepic ze dvora,vzešlého kvásku a mléka spolu se špetkou soli a kostkami nakrájené veky vypracuji těsto. Rozdělím na dvě šišky, které nechám asi půl hodinky kynout pod utěrkou na teplejším místě. Domácí houskové knedlíky uvařím v osolené vodě (asi 15 až 25 minut) a nakonec propíchnu vidličkou.

Plátky hovězího masa podliji rajskou omáčkou a podávám s nakrájeným houskovým knedlíkem.

TIP: Vyzkoušejte ale i můj osvědčený recept na houskové knedlíky snadno a rychle – bez kynutí a bez droždí

9_domaci-houskovy-knedlik-bez-drozdi

Úvodní fotografie k receptu na rajskou omáčku k hovězímu je ilustrační (svíčková na smetaně): pixabay.com/cs/kuchyn%C4%9B-vynikaj%C3%ADc%C3%AD-maso-podrobnosti-18796/, druhé foto: hovězí s rajskou omáčkou: CzechTourism (fotobanka)

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/01/rajska-omacka-podle-zdenka-pohlreicha-2.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/01/rajska-omacka-podle-zdenka-pohlreicha-2-300x300.jpgzezahradkyHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAjak se vaří rajská omáčka,rajčatová omáčka,rajská omáčka,rajská omáčka od babičky,rajská omáčka podle zdeňka polreicha,rajská omáčka recept,rajská omáčka s hovězím,rajská omáčka s hovězím masem,rajská omáčka z čerstvých rajčat,rajská omáčka z rajčat recept,rajská omáčka zdeňka polreicha recept,recept na rajskou omáčku,recepty Pohlreich,výborná rajská omáčkaDobrý kuchař se podle Zdeňka Pohlreicha pozná na omáčce. Rajská omáčka podle Zdeňka Pohlreicha se má vařit ze zralých rajčat, jsou pro pokrm nejvhodnější. A hlavně: omáčky mají být silné. Rajská omáčka s hovězím a domácím houskovým knedlíkem, to je i má parketa. Nutno dodat velice oblíbená. Ve skrytu duše...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.