Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Pikantní vepřová roláda s nádivkou ze suchého fermentovaného salámu a paprikové pasty, tip a recept. • Plněná vepřová roláda někdy žádá změnu.  Roláda z vepřové kýty nebo pečeně. • Kvalita nahradí kvantitu.  Proč je uzenina v současné době mnohdy cítit „čertovým kopytem“?  Uplatnění pro domácí paprikové pasty.  Tip na menu sváteční, anebo alespoň nedělní. 

veprova-rolada

Masovou roládu může pokazit náplň – její výběr a její kvalita. Někdy stojí kvalita náplně mimo spotřebitele/kuchaře. Výrobce suroviny koupené do rolády například pozmění technologii, a změna se projeví až při tepelné úpravě. Jestliže je změna výrobní technologie v neprospěch spotřebitele, musí se s ní nějak vypořádat.

Co začalo kazit vepřové rolády

Ráda jsem připravovala – i jedla – pečenou roládu z vepřového masa. Plnívala jsem ji obvyklými způsoby:

  • jako u španělského ptáčku: vajíčko, kyselá okurka, kousek uzeniny.
  • Nebo na „debrecínský“ způsob: základ náplně tvořil dobrý párek.
  • Když se stal „dobrý“ párek vzácností, vystřídala jej nějaká dobrá slezsko-moravská klobása, kousek uzeného masa či špeku.

Všechny jmenované uzené produkty + další jsem musela přestat kupovat. Začaly mi páchnout jak zanesený „kotel na fosilní paliva“Nic není platné, že:

  • klobásy před konzumací loupu a oplachuji,
  • uzená žebra drnu kuchyňským kartáčkem,
  • že skáču šipky za špekem, který mi klouže z ruky při mytí v teplé vodě.

cert_pixabay_mpUzeniny páchnou tak, že mě bolí žaludek už z toho odéru. Na „přeuzenou“ vůni už negativně reagují i naši doma. Tou „čertovinou“ totiž – přes všechna má opatření – páchnou i jídla, do kterých uzeniny přidám. Lečem počínaje, vepřovou roládou konče.

Viník odhalen!

Jak ohař s čumákem na stopě jsem objevila příčinu. Viníkem je tak zvaný „tekutý udírenský kouř“. Postupně mu propadli malí i větší výrobci v našem okolí.

Čtěte také:  Recepty na levný oběd: Hovězí vývar, falešná svíčková z hovězího žebra nebo roštěnky

Já vím, já vím, jedná se o „nejčistší a nejekologičtější typ kouře používaný k uzení.“ A prý „v zahraničí se používá už padesát let“. Také jsem to četla. To nic nemění na skutečností, že mi to páchne dehtem a bolí po tom žaludek. Než výrobci (alespoň v našem regionu) najdou míru použití a přestanou své produkty (dle mého soudu) znehodnocovat tím „pekelným elixírem“, obejdu se bez nich.

Není to škoda?

Pro některé účely, třeba pro masovou roládu, jsem prozatím našla náhradu. Jako náplň, a i dochucovací prostředek, použiji nějaký suchý fermentovaný salám. Jen pár plátků stačí. A třebaže podporuji česko-moravsko-slezskou výrobu, nemám vůbec žádné výčitky, když se jedná o zahraniční výrobu. Dřív by mi to připadlo jako barbarství„takovou lahůdku ponížit na kuchyňskou surovinu!“ Ale nechť. Pizza se fermentovanými salámy také obkládá – a nikdo nic nenamítá.

peprovy-salam-napln-do-rolady_2

Pikantní vepřová roláda: Recept

Pikantní vepřová roláda: Suroviny

  • 600 g vepřové kýty nebo pečeně
  • < 10 plátků fermentovaného salámu (podle síly)
  • Hořčice, papriková pasta
  • Sůl, hrubě mletý pepř
  • 2 cibule
  • 50 g másla
  • voda

rolada-z-veprove-kyty_3

Prostorová představivost výhodou

Kus vepřového masa si prohlédnu, z které strany je bude možné efektivně rozříznout na plát. Vždy si řeknu, že maso rozříznu do tvaru písmene M, aby se rozevřelo jako listy leporela. Protože nemám technickou představivost, jsem u této práce velmi nervózní. Nikdy dopředu nehlásím, že bude k obědu vepřová roláda, dokud nemám jistotu, že „leporelo“ lze složit i rozložit.

  • Vím, že jsou místa v naší zemi, kde se dá koupit maso na roládu už nařezané. A nebo jinde, že řezník na požádání vybraný kousek na roládu rozřízne. Jenže tyhle „velkoměstské výdobytky“ si my, venkovské „panímámy“, skoro ani neumíme představit.

plneni-veprove-rolady-pikantni_4

Plát vepřového masa určený na roládu z obou stran důkladně naklepu. Na několika místech ještě naříznu. Asi to není standardní postup, ale chci, aby se do zářezů dostala kořenitá pasta. 

Čtěte také:  Rugelach. Malé nahlédnutí do tajemství židovské kuchyně

Co je na kraji, je pak uprostřed

Náplň, která má být uprostřed vepřové rolády, musí přijít na okraj masa, od kterého se bude roláda balit. V případě pikantní rolády jsem na „středový“ okraj položila přímo na maso dvě řady (šest ručně nakrájených koleček) pikantního fermentovaného pepřového salámu, aby dobré chutě salámu vsákly rovnu do masa. 

Zbytek plátu jsem potřela domácí hořčicí a domácí feferonkovou pastou a jemně „pomlela“ hrubým pepřem. (Prostě jsem párkrát otočila mlýnkem, abyste mi rozuměli.)

  • Papriková pasta by se dala nahradit na kaši rozsekanou naloženou kapií a nastrouhanou naloženou okurkou.
  • Další možností je potřít plát pouze hořčicí a opepřit.
  • ;=) A poslední navrhovaná možnost je potřít plát masa nějakou pastou podle vlastní volby, která ovšem nezastře, ale podpoří chuť fermentovaného salámu.

veprove-zavitky-recept_5

Pečení se nesmí uspěchat

Roládu z vepřové kýty nebo pečeně pevně smotám, ovážu nití. Protože se dochucovací pasta trochu dere ven, prostě pomažu roládu, jaképak s tím „štráchy“. Maso posolím, vložím do úměrně velkého kastrolu, zasypu dvěma cibulemi nakrájenými na měsíčky.

Na roládu položím tenký plátek másla. Zaliji asi do třetiny vodou a dám do trouby. Vepřovou roládu s nádivkou peču asi 15 minut zprudka, pak teplotu stáhnu na 180 °Celsia a peču zvolna. Po asi 45 minutách roládu otočím. Je-li třeba, doplním vodu.

Po dalších 30 minutách zkontroluji vpíchnutím vidlice měkkost masa. Když vidlice do masa proniká volně a při vytahování také neklade odpor, je maso dostatečně měkké ve všech záhybech. Otočím tučnější stranou navrch. Doliji vodu. Nechám odkryté a zvýším teplotu, aby dostalo zlatavou barvu.

pecena-veprova-rolada-recept_6

Než se plněná vepřová roláda upeče

V mezičase pečení roládu udělám přílohu – třeba rýži víc obarvenou než ochucenou kurkumou. Rýže může být upravená jakkoli. Cibuli k jejímu dušení není třeba, sos z masa ji obsahuje dost a rýži dochutí. 

Čtěte také:  Krůtí kostra: Pikantní ragú, smetanová omáčka, masový nákyp, sulc a silný bujon

K pečené plněné roládě by se hodily i různě upravené brambory nebo pečená zelenina (jestliže kapacita trouby umožní dvojí pečení zároveň).

veprova-rolada-s-nadivkou_7

Uchopit za správný konec

Upečenou roládu vymotám z nití. Když najdu ten správný konec, je to raz dva. Porce řežu velmi ostrým nožem nebo nožem-pilkou.

Fermentovaný salám maso výrazně ochutil, o další valéry se postarala hořčice a papriková pasta. Konečný dojem je opravdu jiný,  než když do rolády zabalím „uzeninu“ čpící po „studeném dýmu“. Vyzkoušejte – a nechte si chutnat.

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/02/veprova-rolada.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/02/veprova-rolada-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAčím naplnit vepřovou roládu,jak nařezat maso na roládu,jak upéct vepřovou roládu,kari ryže,masová roláda z vepřového masa,pikantní vepřová roláda,plněná masová roláda,plněná vepřová roláda,plněné vepřové závitky,recepty z vepřové kýty,recepty z vepřového masa,roláda z vepřové pečeně,uzenina páchne kouřem,vepřová kýta nejlepší recepty,vepřová kýta recepty,vepřová kýta recepty pro začátečníky,vepřová pečeně,vepřová pečeně nejlepší recepty,vepřová roláda,vepřová roláda jak neřezat,vepřová roláda recept,vepřová roláda s nádivkou,vepřová roláda se suchým salámem,vepřová roláda z kýty,vepřové maso recepty,vepřové závitkyPikantní vepřová roláda s nádivkou ze suchého fermentovaného salámu a paprikové pasty, tip a recept. • Plněná vepřová roláda někdy žádá změnu. • Roláda z vepřové kýty nebo pečeně. • Kvalita nahradí kvantitu. • Proč je uzenina v současné době mnohdy cítit 'čertovým kopytem'? • Uplatnění pro domácí paprikové pasty. • Tip na menu sváteční, anebo alespoň nedělní. • Masovou...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.