Samosběr ovoce úplně zadarmo? Ostružiny! Ostružinová marmeláda, cuketový perník s ostružinami
Ostružinová marmeláda, ostružinový perník, recepty. • Ostružiny jsou zdarma pro všechny, kdo si je nasbírají. • Marmeláda z lesního ovoce, marmeláda z ostružin. • Moučníky s ostružinami – letní aktualizace všedního pečení. • Vyzkoušíme třeba litý perník s ostružinami.
Samosběr ovoce! Natrhejte si, kolik unesete! Snězte při trhání, tolik chcete! Otevřeno každý den! Všechno ovoce zdarma! V záplavě jásavých výkřiků už jen chybí, o které ovoce se jedná. Ostružiny!
Ostružiny! Levnější to už nebude
Trhání divokých ostružin je považováno za sběr lesních plodů. A ten je zákonem povolen (při zachování vyjmenovaných podmínek).
Každý má právo vstupovat do lesa na vlastní nebezpečí, sbírat tam pro vlastní potřebu lesní plody a suchou na zemi ležící klest. Při tom je povinen les nepoškozovat, nenarušovat lesní prostředí a dbát pokynů vlastníka, popřípadě nájemce lesa a jeho zaměstnanců. Mimo další je v lese zakázáno sbírat lesní plody způsobem, který poškozuje les, jezdit a stát s motorovými vozidly, vstupovat do míst oplocených nebo označených zákazem vstupu.
Zákon č. 289/1995 Sb. Zákon o lesích a o změně některých zákonů (lesní zákon)
Vzhůru na ostružiny
Česká (moravská, slezská) krajina se vzpamatovává z kůrovcové kalamity. Vytěžené holiny začaly okamžitě zarůstat náletovými dřevinami. Mladé porosty ostružiníku už jsou v letech, kdy rodí. Plody mladých keřů jsou hojné, velké. A zadarmo. Samosběry mohou začít.
Sběrač nejprve s předstihem vyhlédne lokalitu. Výhodou je, že ostružiníkům nevadí civilizace. Ostružinové porosty se častokrát nacházejí v blízkosti chatových osad, kolem lesních rybníků, podél cest. Stačí vybrat místo a rozmyslet si, jak se k ložisku ostružin dopravíme. Ostružiny dozrávají v srpnu. V tu dobu nebudeme hledat, ale rovnou trhat. Na keři se nacházejí plody v různém stupni zralosti. Dozrávají postupně. Budeme trhat jen ty černé, a tedy zralé plody.
Vybavíme se:
- uzavíratelnou transportní nádobou;
- příručním „trháčkem“ (lehký kelímek s ouškem).
- Lehkým oděvem s dlouhými rukávy a nohavicemi, repelentem (ostružiník má trny, a volná krajina je zase plná klíšťat a komárů).
Plody ostružiníku se sbírají snadno, zralé souplodí lehce odtrhneme i s lůžkem. Ostružiny nejsou napadány malinovníkem plstnatým, nebývají červivé jako lesní maliny. Přibývají značně, i netrpěliví sběrači to „přežijí“.
Co s ostružinami
Nasbírané ostružiny jsou v kuchyni pravým požehnáním: Dezerty (pudinky, krémy, pěny…), pečené i nepečené moučníky, kompoty, marmelády, džemy, sirupy, jablečné dřeně, ovocné víno. Ostružiny lze dobře mrazit na zimní připomínku léta. Efektivně lze zpracovat třeba i pouze jeden kilogram ostružin.
Marmeláda z ostružin: méně je více
Ostružinovou marmeládu vyrobím, i když budu mít třeba jen kilo plodů (pozor, je to víc než litr). K tomu budu potřebovat kilogram pískového (krystalového) cukru a jeden balíček rostlinného pektinového přípravku Pektogel (může být samozřejmě i jiný pektinový přípravek, podle domácího zvyku). Připravím asi šest zavařovacích sklenic o objemu 0,3 l (malé zavařovačky).
Plody ostružin ručně přeberu, odvážím, na sítu opláchnu pod tekoucí vodou, přesypu do kastrolu. Postříknu asi 50 ml vody a prudce svařím. Svařené plody důkladně propasíruji a vrátím do kastrolu. V sítu zůstala tužší lůžka plodů a tvrdá jadérka. Čistou měl zahřeji k varu, teplotu snížím na stupeň čtyři (z šesti) a protlak pomalu asi 30 minut odpařuji.
V kilogramu cukru rozmíchám balíček želírovacího přípravku a cukr přisypu k protlaku. Zvýším teplotu, míchám a hmotu asi pět minut prudce svářím. V souladu s návodem uvedeným na každém přípravku. Ostružinová marmeláda je hotova.
Pomocí nálevky přeliji hotovou ostružinovou marmeládu do sklenic, očistím jejich okraje, zavíčkuji. Pro jistotu 20 minut zavařím při 80 °Celsia.
Z jednoho kilogramu ostružin se připraví pět šest menších sklenic marmelády, což pro průměrnou domácnost úplně stačí. Vždyť v sezoně ovoce přibydou ještě další druhy.
Ostružinová marmeláda je velmi chutná: na lívance a lívanečky, bavorské vdolečky, linecké koláče (třeba i s tvarohem), do vánočního cukroví, na mazance a vánočky. Nebo jak kdo má rád. A finančně přišla na kilo cukru a jeden Pektogel. Ovoce bylo zdarma.
Jen tak na okraj: Proč jen šest sklenic marmelády?
Dlouho jsem podléhala představě, že vyrábět domácí marmeládu se „vyplatí“ tehdy, když mám hodně (až přebytek) levného ovoce, a k tomu zásobu levně nakoupeného cukru. Do vaření džemů a marmelád jsem se vždy „vrhala“ s plným nasazením. Výsledkem bývaly sice desítky sklenic se zavařeninou, ale rovněž únava až vyčerpání ze všech těch prací se zavařováním souvisejících.
Souborem neovlivnitelných vlivů jsem se naučila, že i pouhý jeden „volný“ kilogram syrového ovoce může být základem marmelády, a že se to vyplatí. Vždyť přece není třeba, aby police ve sklepě praskaly tíhou zavařenin, které nesníme. A než mít třicet sklenic jahodové marmelády, je příjemnější nacházet ve sklepě po šesti sklenicích s marmeládami z pro mne vzácnějšího ovoce: z josty, malin, angreštu, moruší nebo z ostružin.
No řekněte, není na tom něco?
Svěží letní cuketový perník s ostružinami
Když zrají ostružiny, zrají také cukety. Takže další ostružinový počin je jasný: S ostružinami „šup“ na buchtu, s cuketou „šup“ do buchty. Tentokrát jsem vybrala perník (cuketový) s ostružinami. Nic jednoduššího snad ani nelze zvolit
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek krupicového cukru
- 1 bal. prášek do perníku
- 2 lžíce kakaa
- ½ lžičky skořice
- Špetka soli
- mléko podle potřeby
- 125 g tuku na pečení (Héra, Stella a podobně)
- 2 vejce
- 2 hrnky nahrubo nastrouhané cukety (nebo jiné tykve)
- 1/2 l (nebo víc) zralých přebraných ostružin
Celá vejce, cukr, kakao, sůl, skořici a tuk jsem vyšlehala do pěny. Přisypala jsem mouku s rozptýleným kypřicím práškem do perníku. Protože se mi těsto jevilo příliš husté, zastříkla jsem mlékem. Stejnou službu by vykonal rovněž přídavek jakéhokoliv jiného mléčného výrobku (jogurt, kefír, smetana a podobně). Nakonec jsem vmíchala oloupanou cuketu nastrouhanou přes velká očka.
Těsto jsem vlila na papírem vyložený plech. Svrchu jsem posázela ostružinami. Pekla jsem asi 25 minut při teplotě 180 °Cesia (zkouška špejlí). Svěží letní perník nic víc nepotřeboval.
Ostružiny lze použít na jakýkoliv typ těsta: Třené, lité kynuté… Ovoce můžeme posypat drobenkou (v případě metýnky z kynutého těsta). A nebo lze ostružiny přidat do tvarohových balených buchet (jako i višně nebo rybíz).
S využitím: Ovocné pochoutky v našem jídelníčku, Praha 1965
Foto: 2 pixabay.com; ostatní fotografie k receptům na ostružinovou marmeládu a perník s ostružinami receptar
https://makova-panenka.cz/recepty/samosber-ovoce-uplne-zadarmo-ostruziny-ostruzinova-marmelada-cuketovy-pernik-s-ostruzinami/https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2023/06/ostr_titul_mp.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2023/06/ostr_titul_mp-150x150.jpgMOUDRÉ RADY MAKOVICERECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAZavařováníblackberry jam,Brombeermarmelade,buchta s ostružinami,černicová marmeláda,co z ostružin,cuketový perník s ovocem,domácí marmeláda recept,domácí marmelády,domácí marmelády a džemy,Dżem jeżynowy,džem z ostružin,jak zavařit ostružiny,jak zpracovat ostružiny,koláč s ostružinami,marmeláda z ostružin,marmeláda z ostružin recepty,marmelády s příběhem,Mermelada de mora,ostružiník,ostružinová marmeláda,ostružinová marmeláda bez zrníček,ostružinová marmeláda recept,ostružinový koláč,ostružiny,ostružiny džem,ostružiny marmeláda,ostružiny recepty,ostružiny zpracování,ovoce zdarma,recepty z ostružin,samosběr ovoce,sběr ostružiníku,výroba domácí marmelády recepty,zpracování ostružin,варення з ожини,варенье из ежевикиOstružinová marmeláda, ostružinový perník, recepty. • Ostružiny jsou zdarma pro všechny, kdo si je nasbírají. • Marmeláda z lesního ovoce, marmeláda z ostružin. • Moučníky s ostružinami - letní aktualizace všedního pečení. • Vyzkoušíme třeba litý perník s ostružinami. Samosběr ovoce! Natrhejte si, kolik unesete! Snězte při trhání, tolik...receptar jezzina@seznam.czAuthorMAKOVÁ PANENKA
Napsat komentář