Vajíčkový salát: od babičky, podle normy, od Mistra Vrabce a nebo netradičně?
Vajíčkový salát od babičky? • Vajíčkové saláty – 7 receptů. • Vajíčkový salát se salámem, okurkou a na chlebíčky. • Vaječný salát jako z „mlíčáku“ – podle někdejší normy. • Vaječné saláty Mistra Viléma Vrabce. • Netradičně: Bylinkový vaječný salát, vajíčkový salát s podmáslím či vajíčkový salát s rýží. •
Vajíčkové saláty je sice možno připravovat celoročně, ale jejich vrcholná sezona je na jaře, kdy je vajec dostatek, jsou zaručeně čerstvá a jejich cena je nejnižší. Vaječné saláty jsou také dobrým tipem, jak naložit s přebytečnými velikonočními vejci.
Vejce, to není jenom cholesterol
Vajíčka mají pověst za posledních pár desetiletí značně pochroumanou. Zatímco dřív byla vejce považována za zdroj síly a symbol poctivé kuchyně, s nástupem vědeckého zkoumání potravin nadšení z vajec vystřídalo varování: vejce obsahu takzvaný „zlý“ cholesterol, který ucpává cévy, a také jsou tukovou bombou, která dráždí žlučníky a zhoršuje zažívání. „Spotřebu vajec musíte omezit,“ slýchají obézní, diabetici, žlučníkáři, lidé s nemocnými játry, či kterým kornatí cévy.
Lékaři mají pravdu. Zároveň ale nepopírají, že vejce mají ve vyváženém jídelníčku své pevné místo, hlavně ve výživě dětí a dorůstající mládeže.
- Bílky, to je čistá bílkovina, potřebná k tvorbě tkání.
- Žloutek má kromě kyselin nesycených také mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny, o nichž se uvádí, že riziko nemocí srdce a cév snižují. V žloutku je také vysoký obsah vitaminu D, který zejména na jaře tělo potřebuje.
Zdraví lidé bez lékařem předepsané diety si tedy mohou vaječné pochoutky občas dopřát. Stačí vyloučit jiné utajené zdroje nezdravých tuků (chipsy, tučné sladkosti a podobně).
Vajíčkový salát od babičky
Kamarádka mě onehdá prosila o recept na vajíčkový salát. Prý takový nějaký „jako od babičky“. Už už jsem se nadechovala. Málem jsem spustila: „Co to je za nesmyslný požadavek? Cožpak se ve staročeské kuchyni dělaly speciality studené kuchyně?“
Ještě, že jsem přednášku polkla. Ona přeci nechtěla recept staročeský, jasně řekla „od babičky“. A to reálné je. Vždyť babičky současných třicátnic byly na vrcholu svých ženských sil v době, kdy studená kuchyně měla v Československu obrovský boom – na přelomu 60. a 70. let. Babičky dnešních hospodyněk už přece nenosily šátek a kanafasku: řídily skútry a embéčka, oblékaly si minisukně… A na svačinu do práce si v mléčném baru kupovaly vajíčkový salát, který pak připravovaly i doma. Třeba podle Receptur pro studenou kuchyni nebo podle vele slavné Moderní studené kuchyně Mistra Viléma Vrabce.
Saláty podle norem dělám často, mám radost z autentických chutí. Nestora české studené kuchyně Viléma Vrabce jsem také vyzkoušela – na můj vkus ale až moc často uvádí jako měrnou jednotku „trošku“. V normách je vše na gramy, takže se při opakování docílí přesně stejného výsledku. Tak to naši doma chtějí.
Pro kamarádku jsem nakonec vypsala několik receptů na vaječné saláty jako od babičky. Tak je dávám „do placu“. A k tomu ještě tři – modernější.
Saláty podle československých státní norem
Vajíčkový salát ČSN 50151 (to je ten z pravý z „mlíčáku“)
- Vejce 9 kusů
- Majonéza 160 g
- Brambory vařené 175 g
- Okurky sterilované 162 g
- Cibule 68 g
- Hořčice 40 g
- Ocet 15 g
- Sůl
Natvrdo vařená oloupaná vejce a okurky nakrájíme na drobnější kostky a přidáme na drobno nakrájenou cibuli. Oloupané brambory nakrájíme na velmi drobné kostičky. Majonézu rozmícháme s domácí hořčicí a octem, přilijeme ke směsi, podle chuti osolíme a zlehka promícháme.
Užiteční rady pro vajíčkový salát s majonézou:
- Aby brambory nezkašovatěly, je třeba uvařit je den předem.
- Cibuli je dobré nejdřiv nakrájet, pak dát do sítka a prolít vřelou vodu. Nebude tolik štiplavá a v salátu nezhořkne.
- Když s vajíčkovým salátem nepočítám na chlebíčky, rozkrájím někdy vejce na půlky a pak na proužky. Někdo má rád, když je v salátu „do čeho kousnout“.
- Do vajíčkového salátu patří domácí majonéza: Recept na majonézu domácí.
Vajíčkový jarní salát, ČSN 50152
- Dušená šunka 143 g
- Paprika kapie 90 g
- Okurky sterilované 180 g
- Mrkev 43 g
- Majonéza 200 g
- Hrášek 50 g
- Vejce 300 g
- Hořčice 10 g
- Cukr 10 g
- Pepř 1 g
- Sůl 10 g
Šunku, kapie, okurky a uvařenou mrkev nakrájíme na stejnoměrné nudličky nebo kostičky. Směs promícháme lehce s majonézou, přidáme hrášek a vejce nakrájená na kousky. Vajíčkový salát ochutíme domácí hořčicí, cukrem a pepřem a podle chuti opatrně přisolíme.
Vaječné saláty podle Mistra Viléma Vrabce
Vaječný salát po holandsku
- Suroviny: 5 + 2 vajec vařených natvrdo, 200 g vařených brambor, 100 čerstvých nebo kompotovaných jablek, 100 eidamského sýra, 2 + 2 kyselé okurky, 50 g šunky nebo šunkového salámu, trocha soli, octa a cukru, několik kapek worcesterské omáčky, 1/16 litru oleje.
Příprava: Pět vajec, brambory, jablka, 2 okurky, sýr a šunku nakrájíme na kostičky, dáme do mísy, osolíme, slabě ocukrujeme, pokapeme worcesterem, přilijeme olej, trochu octa a promícháme.
Hotový vaječný salát upravíme do hlubší skleněné misky a ozdobíme vějířky kyselé okurky, na dílky nakrájenými vejci a na plátky nakrájenými rajčaty. Podáváme jako předkrm nebo k večeři. Příloha: chléb nebo housky.
Vaječný salát pražský
- Suroviny: 6 vajec vařených natvrdo, 200 g vařených brambor, 150 g sterilovaného celeru v octovém nálevu, 60 g cibule, trocha soli, citronové šťávy, 250 – 300 ochucené majonézy.
Příprava: suroviny nakrájíme na drobnější kostičky, dáme do mísy a dobře promícháme. Nakonec lehce přimícháme majonézu.
Hotový salát přendáme do ho hlubší skleněné mísy, střed salátu posypeme utřeným prolisovaným žloutkem, zbylou plochu posypeme drobně sekaným bílkem. Okraj mísy posypeme drobně sekanou pažitkou a na střed salátu položíme do hvězdice okrájené rajče.
Podáváme jako předkrm nebo večeři, připravujeme z něj chlebíčky, plníme jím rajčata.
Netradiční vaječné saláty
Vajíčkový salát s podmáslím
- Suroviny: 8 vajec, 6 středních brambor uvařených ve slupce, 0,5 l šlehaného podmáslí, 2 střední jablka, 1 cibule, 1 slaneček, 1 lžíce kaparů, podle chuti citronová šťáva a hořčice.
Příprava salátu s podmáslím: Oloupané brambory nakrájíme na kostičky, vejce natvrdo na tenké plátky, oloupaná jablka, cibuli, slanečka a kapary co nejjemněji. Doplníme podmáslím rozšlehaným s ostatními přísadami.
Necháme vychladit a podáváme s chlebem.
Vaječný salát s bylinkami
- Suroviny: 8 natvrdo uvařených vajec, 2 pikantní nakládané okurky, hrst kerblíku, 1 svazek kopru, 250 g řeckého jogurtu (10 % tuku), 200 g husté zakysané smetany, 1 lžíce středně ostré hořčice, 1 lžíce bílého vinného octa, sůl, bílý pepř, 50 g řeřichy potoční, několik snítek kopru na ozdobu.
Příprava vaječného salátu s bylinkami: Sterilované okurky nakrájíme na drobné kostičky. Kerblík a kopr opereme, necháme z nich okapat vodu a nasekáme je nadrobno, přičemž hrubé stonky odstraníme. Zakysanou smetanu promícháme s jogurtem, hořčicí a octem. Směs okořeníme solí a pepřem a vmícháme do ní okurky s kerblíkem a koprem.
Oloupaná vejce nakrájíme na tenká kolečka nebo na osminky. Plátky vajec upravíme na mísu spolu s řeřichou.
Na vajíčka rozdělíme salátový krém a vše ozdobíme snítkami kopru.
Vajíčkový salát s rýží
- Suroviny: 6 vajec, 2 šálky dušené rýže, 4 jarní kedlubny, 1 svazek naťových cibulek, pepř, sůl, citronová šťáva.
Postup práce: Rýži načechráme ve větší míse a postupně k ní přidáváme kedlubny nastrouhané na velké kapky, tenké plátky cibulky i s natí a hrubě nasekaná vejce.
Salát osolíme, opepříme a přikyselíme citronovou šťávou.
Foto k receptům na vajíčkový salát: (receptar)
Tipy:
Hledáte recept na vaječný „salát“ bez brambor, který kdysi prodávali u vás v mléčném baru? Zkuste vaječnou majonézu podle Receptur mléčných nápojů a jídel. Budete překvapeni. V současné době bychom totiž výrobek nazvali vaječným salátem (bez brambor).
Recept na pravý vlašský salát, pochoutkový a pařížský salát na webu Makové panenky
Nevíte, co s vejci? Co takhle usmažit si míchaná vajíčka podle bývalé normy?
https://makova-panenka.cz/recepty/vajickovy-salat-od-babicky-podle-normy-od-mistra-vrabce-a-nebo-netradicne/https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2016/01/6_vajickovy-salat-na-chlebicky.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2016/01/6_vajickovy-salat-na-chlebicky-150x150.jpgRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORASalátyrecept na vajíčkový salát,recepty za vajec,silvestrovské pohoštění recepty,vaječný salát recepty,vajíčkový salát bez brambor,vajíčkový salát kluci v akci,vajíčkový salát na chlebíčky,vajíčkový salát od babičky,vajíčkový salát recept,vajíčkový salát s majonézou,vajíčkový salát s okurkou,vajíčkový salát se salámem,vajíčkový salát se sýrem,vejce recepty,velikonoční receptyVajíčkový salát od babičky? • Vajíčkové saláty – 7 receptů. • Vajíčkový salát se salámem, okurkou a na chlebíčky. • Vaječný salát jako z „mlíčáku“ - podle někdejší normy. • Vaječné saláty Mistra Viléma Vrabce. • Netradičně: Bylinkový vaječný salát, vajíčkový salát s podmáslím či vajíčkový salát s rýží. • Vajíčkové saláty je sice...receptar jezzina@seznam.czAuthorMAKOVÁ PANENKA
Zdravím.
Recept na normální vajíčkový salát, který koupím v bufetě a je bezva, nemáte?
Díky.
Dobrý den. Ráda bych Vám pomohla, ale nevím. Nevím, kde ten bezva salát nakupujete, v kterém bufetu. Jeho předpis by Vám dal asi jedině jejich mistr pro studenou kuchyni. Což asi neudělá.
V současné době – už asi 25 let – si může každá provozovna dělat saláty podle vlastních receptur. Někdejší receptury – normy, které platily pro celou ČSSR – přestaly být závazné počátkem 90. let. Recept na vajíčkový salát podle norem, ten salát, který byl stejný v Čiernej pri Čope i v Aši, nabízím hned jako první, v kapitole
Vajíčkový salát ČSN 50151 (to je ten z pravý z „mlíčáku“)
Je to skutečně ten, který se dělával. Pro jistotu, aby nebylo pochyb, jsem článek aktualizovala – vložila jsem do něj fotokopii receptury z knihy norem (Receptury studených pokrmů z roku 1976). Zkuste si salát udělat přesně podle receptu – třeba to je právě ten, který máte na mysli. Přeji zdar. MP
P.S. A nebuďte skeptický z předepsaných brambor – pravdu se tam dávaly. ;=)
oni už ho neznají, od té doby co se zrušila ČSN – dnes už jen nekvalitní jsou na pultech v řetězcích – ale u malých prodejců se dá koupit i kvalita – stojí jednou tolik, ale má to chuť a zasytí v malém množství
děkuji za ten recept – super
Dobrý den, prosím, prosím, rádo se stalo. Budu kout železo dokud je žhavé, a tak si dovoluji nabídnout ještě jiný „normový“ recept, a to na tak zvanou vaječnou majonézu. Což je velice chutný výrobek, který bychom laicky nazvali také vajíčkovým salátem. Tento „normový“ salát je možná příčinou, proč se někteří lidé budou „do krve“ přít, že vaječný salát NEOBSAHOVAL brambory.
http://makova-panenka.cz/recepty/retro-salaty-s-uzenym-tavenym-syrem-a-tajemstvi-vajecne-majonezy-recepty-podle-csn/.
Děkuji za Vaši přízeň, kéž to tak vydrží. Zdraví M.P.
Zdravím vás..váš recept jsem si našla náhodou to ihned po velikonocích,co s vejci..tento recept na salát mne zaujal hned,i když to nejím přiznám se po ochutnání jsem sežrala dezertní talíř,je opravdu jako si ho pamatuji když mi bylo 15 a kupovali ho naši..zítra ho musím dělat znovu,protože přítel řekl že je luxusní a dcera i když není na tyhle věci měla 2x takže moc díky a jen doporučuji 🙂
Já robím vajíčkovy šalát z troch ingrediencií Tatarku vymiešame s pomazankovym maslom a pridám uvarené a pretlačene vajcia.. 10 vajec, 1tatarka,1pom.maslo
Děkuji, že si někdo konečně vzpomněl na dokonalost ČSN. Jako bývalý mistr odborného výcviku mohu potvrdit, že dodržování norem je i dnes velmi důležité. Kecy typu k čemu to je, my to děláme jinak vede jen k nesmyslům na talíři. Už jsem zažil ve svíčkové omáčce rajský protlak (prý pro barvu), v maďarském guláši tymián a podobně. Díky za tyto stránky.
Dobrý den, pane Jiří. Děkuji za Váš fundovaný názor. Rozumíme si. Přeji zdraví a spokojenost v novém roce. Vám a všem Vašim blízkým. Zdraví M.P.
ČSN sice platily a teoreticky to bylo správné, ale k čemu to bylo užitečné i tehdy, když se reálně většinou většina „zajímavých“ surovin rozkradla už při výrobě… 😉
Tak, to musím protestovat, protože to není pravda. Pracovala jsem léta ve výrobě lahůdek (chlebíčky, ruská vejce, saláty, polotovary) a žádná jsme tam nekradla, vše se přesně vážilo a kontrolovalo. Je to od Vás ošklivé!
Právě jsme povečeřeli tento vajíčkový salát a můžu říct,že se mi vrátilo mládí,kdy jsem si v mléčném baru dala 10dkg salátu a 2 rohlíky a oblizovala se ještě cestou domů v tramvaji….velké díky….a zároveň bych chtěla poprosit o normu na bulharskou pomazánku a na tlačenkový salát. Ten už se dávno nedělá a já mám raději ty saláty a pomazánky,které neobsahují majonézu….např.feferonkový salát,křenová nebo česneková pomazánka,ap. A co teprve šunková rolka v aspiku?….mnaaaam….Mějte se a ještě jednou díky. Renata
Jo „Receptury“ mám doma, jejich výhodou je, že člověk nemusí nijak laborovat ani při větším množství, stačí trojčlenka… a salát je opravdu takový, jaký být má… 😉