Anglický suchar, recept. Suchary nejsou jen na moře nebo při dietě. Znají Britové anglický suchar? Anglický suchar ze slovenské kuchařky. Máte rádi zázvor? Vyzkoušejte kořeněný suchar se zázvorem, ořechy a rozinkami. Čím vybavit potomky na internát, na kolej? Trvanlivými suchary. Pamatujete na lomnické suchary

anglicky_suchar_mp_tit

Dalo by se říct, že anglický suchar je pečivo s prodlouženou trvanlivostí. Bez újmy na kvalitě vydrží při dobrém skladování mnoho měsíců. Mít krabici sucharů v železné zásobě, to je počin mazané hospodyňky. Protože kdykoliv přijdou nečekané chutě (nebo hosté), je výtečný a originální zákusek okamžitě po ruce.

Suchary nejedí jen námořníci nebo lidé s dietou

Čtenáři historické a dobrodružné literatury si pod pojmem suchar asi představí málo chutnou, zato levnou, sytící a trvanlivou potravu námořníků, traperů, vojáků a jiných „dobrodruhů“.

  • DSC03919Pro lidi s chorobami trávicího ústrojí zase suchar znamená mnohdy jedinou možnou stravu (třeba karlovarský suchar zadělávaný vřídelní vodou).
  • Mlsounům lpících na české tradici se vybaví unikátní suchary lomnické.
  • Prababičkám a babičkám vytanou na mysli cukrářské suchárky, které se dříve běžně pekly jako domácí trvanlivé pečivo.
  • Kapitolu mezi nimi tvořily i suchary dětské. To byl takový předchůdce současným instantních kaší. Maminky si je samy napekly z kvalitních surovin. Před použitím suchary podrtily, zalily teplým mlékem, nechaly nabobtnat – a večerní kaše pro mimino byla na hotova.

Ať jsou suchary vyráběny z jakýchkoliv surovin, technologie je stejná:

  1. Nejdřív se upeče veka podle příslušného receptu.
  2. Ta se nakrájí a krajíčky se dají znovu do trouby, aby při nízké teplotě dokonale vyschly.

Hotový suchar je tvrdý, křehký, nedrobí se, ale láme. Suchar je lehký, trvanlivý. Při dobrém uskladnění (nejlépe v uzavřené plechové krabici), vydrží měsíce až rok.

Při konzumaci si jedlík namáčí sousta do nápoje, aby si nezničil dásně a zuby. Jestli to je rum, voda z potoka, heřmánkový čaj, káva nebo kakao, to záleží na typu sucharu a okolnostech.

DSC03914

Suchary v československé domácí kuchyni

Při listování starými kuchařkami najdeme v oddílech sušenek nebo i vánočního cukroví značné množství receptů na různé suchary (větší) a suchárky (drobnější z tenčích vek).

Často a ráda peču peču suchar nazvaný anglický, uvedený v populární knize Moučníky (Múčniky) významné slovenské autorky Márii Hajkové. Je to pečivo vděčné: příprava není obtížná a výsledek zaručený. Při použití toho receptu je i mírný prostor pro vlastní „kreativitu“.

  • Jestli ovšem takový anglický suchar znají i Britové nebo obyvatelé Commonwealthu, tak na to jsem se ještě nikoho nezeptala.

DSC03922

Anglický suchar (Mária Hajková)

  • 280 g hladké mouky
  • Špetka soli
  • 3 celá vejce
  • 150 g moučkového cukru
  • 70 g mandlí
  • 4 – 10 g mletého anýzu
  • 40 g kandovaného ovoce
  • 40 g kandované pomerančové kůry
  • 1 lžíce rumu
  • Případně 2 lžíce mléka
  • Moučkový a vanilinový cukr na případné obalování
  • Forma na chlebíček nebo srnčí hřbet
  • Tuk a troška polohrubé mouky na vymazání formy

DSC03251

Odchylky od původního receptu

  • Místo mandlí lze použít jiné ořechy: lískové, vlašské nebo burské, případně jejich směs.
  • V receptu Mária Hajková uvádí 10 gramů mletého anýzu. Anýz je poměrně dost aromatické koření, navíc na ně nejsme moc zvyklí. Protože jsou v těstě ještě další aromatické přísady, snížila jsem postupně množství anýzu na čtyři gramy – a je to podle naší chuti tak akorát. Kdo má anýz rád – a ví, že konzumentům sucharů nebude anýz vadit, tak samozřejmě dá přepsané množství.
  • Rovněž kandovaná pomerančová kůra je silně aromatická a může někomu vadit nebo i vyvolat alergickou reakci. Sama jsem toho příkladem. A tak jakkoliv ctím zásadu dodržování receptury, v tomto případě kůru vynechávám. Do sucharů dávám sušené nebo proslazované ovoce podle vlastního výběru a chutí mých blízkých. Osvědčil se mi proslazovaný zázvor, ananas, rozinky, brusinky, sušené meruňky. Ale znovu připomínám – kdo má rád a může pomerančovou kůru, ať ji použije.
  • V receptu není uvedena žádná tekutina. Velmi záleží na kvalitě použité mouky. Může se stát, že se těsto stane nezvladatelné. V takovém případě doporučuji – pět nad rámec receptu – přidat jednu dvě lžíce mléka. Pečivo se beztak bude dosoušet, takže to ničemu nevadí.
  • Místo rumu lze použít tresť s rumovou příchutí, a nebo brandy.

tloucek_anyz_orechy

Sólo pro tlouček

Při pečení anglického sucharu se dobře uplatní tlouček – hmoždíř nebo třecí miska. Nejdřív v něm rozetřu anýz na jemný prášek, pěkně se rozvoní. Také mandle/ořechy je lepší potlouct – když je v čem. Tlučením získáme drť různé frakce – od jemně rozetřených ořechů, které ochutí těsto, po drobné a trochu větší kousky, které pak budou příjemné na skus. Kdo nemá tlouček, použije mlýnek na koření a ořechy poseká podle svého zvyku.

Z dalších příprav odvážím mouku a cukr a nožem nasekám odvážené proslazené či sušené ovoce. Dávám 40 g proslazeného zázvoru a 40 g rozinek. Tukem vymažu a polohrubou moukou vysypu formu – používám formu na srnčí hřbet, protože se pak podle prolisovaných obloučku suchary dobře krájí na stejně silné plátky. Dala by se použít i forma na chlebíček, ale ta má stěny hladké.

angl_suchar

Od veky po suchary

  • Celá vejce ušlehám s cukrem, špetkou soli a anýzem do husté pěny. Použití elektrického šlehače usnadní práci.
  • Zašlehám ořechy, ovoce, rum a mouku, v případě potřeby mléko.
  • Těsto vliji do formy a při 170 stupních Celsia zvolna upeču. Upečenost poznám vpichem špejlí – když je po vytažení suchá, je těsto upečené.
  • Vyklopím a nechám dokonale vychladnout.
  • Pak veku nakrájím na stejně silné plátky.
  • Rozložím je na plech stylem „šupina“, aby se vysoušely z obou stran.
  • Dám do trouby vyhřívané na 100 stupňů Celsia.
  • Asi po pěti minutách pootevřu dvířka trouby a něčím je zaklíním, aby se nezavírala.
  • Tak plátky suším asi hodinu. Jestli jsou dobře suché podle toho, že při zlomení suše a ostře prasknou.
  • Část ještě horkých sucharů obalím v moučkovém cukru ochuceným cukrem vanilinovým.
  • Na plechu nechám suchary vychladnout a pak uskladním v plechové krabici na pečivo, kterou jsem vyložila ubrousky. Do krabice přidám pro vůni kousek vanilkového lusku.

DSC03313

Jak jíst suchary

Suchary v zásobní plechové krabici vydrží i několik měsíců. Poslouží za situace, když člověka přepadne náhlá chuť na sladké, když přijde nečekaná návštěva (stylový zákusek k dobrému čaji), lze si je vzít na cestu (v batohu se nerozdrobí a nezplesniví), na chalupu někde v pustině, je možno jimi vybavit potomka na internát nebo na kolej…

Suchary se jedí k teplému nápoji, v němž se namáčejí. Tento typ sucharů nejlépe chutná s čajem, se slabší kávou nebo s cereální kávovinou (například s Meltou).

suchar_caj_mp

Lomnické suchary žijí!

Pamatujete na lomnické suchary? Na ty báječné křehké oříškové suchary obalené ve speciální cukrové vrstvě, která neopadávala? A zdalipak víte, že se už zase vyrábějí?

Lomnicke suchary_cesky_raj

Zkraje 90. let byla sice jejich výroba zastavena, ale s novým miléniem povstala tato světově proslulá česká specialita „jak pták Fénix z vlastního popela“. Dokonce v roce 2007  získaly takzvané chráněné zeměpisné označení PGI (Protected Geographical Indication), které spolu s další známkou – tradiční zaručenou specialitou TSG (Traditional Speciality Guaranteed) – zajišťuje, že se výrobek částečně nebo zcela vyrábí v určité zeměpisné oblasti a pro zákazníky je zárukou jedinečnosti.

Jestli vás zajímají podrobnosti z historie a současnosti lomnických sucharů, navštivte web regionálních specialit zkrajů.cz. 

  1. V oddíle Regionální výrobky/Krkonoše je kapitola Lomnické suchary, která se věnuje historii lomnické výroby od roku 1810 po současnost.
  2. Recept na domácí suchary pečené po vzoru lomnických zde: Originální lomnické suchary dělají jen v Lomnici. Nápodobu můžeme upéct doma.
  3. A protože Lomnice nad Popelkou leží v kraji jako předurčeném k výletům nebo k aktivní dovolené, je v oddíle Kam na výlet, v článku Cesta za originálními lomnickými suchary, tip na výlet do regionu, kde jsou lomnické suchary doma, vyrábějí se podle tradiční a chráněné receptury a lze si je koupit v celé jejich výrobní škále.

Foto: Obrázky vinět lomnických sucharů pocházejí ze serveru cesky-raj.info. Ostatní fotky v článku o anglickém sucharu (receptar)

Zdroj: Recept z knihy Moučníky, Mária Hajková, Vydavateľstvo osveta, 1984

http://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/05/suchar_caj_mp.jpghttp://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/05/suchar_caj_mp-150x150.jpgreceptarMoučníkyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAanglické suchary,anglický suchar recept,anglický suchárek,bílkové suchary recept,dětské suchary recept,domácí pečivo,jak na anglické suchary,jak se pečou suchary,lomnické suchary,oříškové suchary,suchar k čaji,suchar s kandovaným ovocem,suchar s ořechy,suchar s proslazovaným ovocem,suchar se zázvorem,trvanlivé pečivo,výtečné sucharyAnglický suchar, recept. • Suchary nejsou jen na moře nebo při dietě. • Znají Britové anglický suchar? • Anglický suchar ze slovenské kuchařky. • Máte rádi zázvor? Vyzkoušejte kořeněný suchar se zázvorem, ořechy a rozinkami. • Čím vybavit potomky na internát, na kolej? Trvanlivými suchary. • Pamatujete na lomnické...Blog o zahradničení, pěstování a receptech