Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Kuřecí srdíčka na divoko, recept. Oběd za dvacku?  Kuřecí srdíčka s dušenou rýží vyjdou ještě levněji.  Kuřecí srdce – pochoutka i úsporné řešení oběda pro celou domácnost.  Kuřecí srdce na divoko – při jednom vaření dvě úplně jiné varianty.   Jaké má kuře srdce? Tvrdé, ale snadno změkne. 

kureci_srdce_titul_mp

Kuřecí srdíčka jsou drůbky, proti kterým snad ani ten největší škarohlíd nemůže nic namítat: nutričně hodnotné, chutné a levné. Chcete se přihlásit do soutěže „Oběd za dvacku?“ Uvařte z kuřecích srdíček a budete mít šanci na výhru.

Ale i bez soutěže jsou kuřecí srdce dobrou volbou. Jeden z výtečných způsobů úpravu jsou kuřecí srdíčka na divoko. „Divoká kuřecí srdce.“ To přece i zní dobře, ne? ;=)

Co si naše babičky ani neuměly představit

Receptům na úpravu kuřecích srdíček by se naše babičky zřejmě usmívaly. Asi tak, jako bychom se v současné době usmívali receptům na koktail z ranní rosy. Kde by, nebožačky, přišly k tolika kuřecím srdcím? Vždyť má kuře srdíčko jen jedno.

Drůbeží vnitřnosti, drůbky, prodávané na kila, to je možné až v éře drůbežářských velkokombinátů. Těžko se proto budeme pídit po nějakém starém receptu na úpravu kuřecích srdíček. Museli bychom hledat recept na „drůbky“. Jenže drůbky, to jsou i játra, žaludek, krk a někdy i křídla…

  • Nová surovina, nové technologie. Naštěstí není žádný problém sehnat nějaký současný recept na úpravu kuřecích srdíček. Internet je v tomto směru téměř všemocný.
  • K dohledání jsou i recepty na kuřecí srdíčka, jak je nabízejí hostím i současní Mistři kuchaři v „nóbl“ restauracích.
  • Na internetu také nalezneme zahraniční inspirace, když budeme hledat nějaký chicken hearts recipe nebo hühnerherz rezept. 

Kuřecí srdíčka na divoko nejsou žádnou převratnou recepturou. Na divoko se upravuje i srdce vepřové/hovězí. Jak lze očekávat, kuřecí srdíčka jsou jemnější.

kureci_srdce_500_mp

Nákup kuřecích srdíček

Kuřecí srdíčka stojí kolem padesáti korun za kilogram (údaj 2018).

  • Ve velkých městech se prodávají v drůbežářských speciálkách,
  • v menších městech v řeznictví.
  • V hypermarketech kuřecí srdce nabízejí navážena na tácku pod folií v chladicích pultech s čerstvým masem, anebo na tácku zmrazená v mrazicích boxech.
Čtěte také:  Meruňková metýnka z kynutého těsta. Koláč našich babiček a prababiček výborně chutná i s borůvkami či rybízem

Čerstvá kuřecí srdíčka kupuji v našem venkovském řeznictví. Není to stálý sortiment, dokonce bych řekla, že u nás bývají jen zřídkakdy. Když bychom ovšem někdy ve čtvrtek sjeli do naší „trojkové obce s rozšířenou působností“, asi bychom pokaždé srdíčka koupili. (V našem kraji se stále dodržuje, že je ve čtvrtek nejvíc masa na řeznických pultech.)

Před vařením je třeba z každého srdíčka odříznout aortu (má kuře aortu?). Nic jiného se neodřezává (tuk se vypeče). Když jsem už měla srdíčko „pod kudlou“, rozpůlila jsem je.

Kuřecí srdce na divoko: Vaření s kalkulačkou

Na jednu porci pro dospělého stačí 100 g syrových kuřecích srdíček. V míse na obrázku jich je půl kilogramu. Za to množství jsem zaplatila 27 korun.

anglicka_slanina_srdce_mp

K srdíčkům jsem ještě koupila 150 gramů anglické slaniny. Kilo bylo za 135 korun, do kalkulace pokrmu jsem tedy zapsala 20 korun.

kureci_srdce_cibule_mp

Další ingrediencí, která něco stojí, bylo rostlinné máslo. Do pokrmu přišlo 80 gramů, to je čtvrtka 250gramové kostky. Tuk (Zlatá Haná) jsou koupila za 24 koruny, cena pokrmu se navýšila o šest korun. Dvě cibule vážily asi 200 g. Mám cibuli vlastní, kdybych ji ovšem kupovala, stály by ty dvě 3,4 koruny (při aktuální průměrné ceně 17 Kč/kg).

Jednu a půl cibule jsem pokrájela, na másle podusila do sklovita, přisypala jsem na malé plátky nakrájenou anglickou slaninu a společně chvíli opékala. Vložila jsem srdíčka a přidala divoké koření: lžičku hořčičných semínek, čtyři kuličky jalovce, na dvě špičky nože mletý pepř a mleté nové koření, jeden bobkový list (cenu koření nepočítám, je nezbadatelná).

Srdce jsem restovala s cibulí a slaninou, až se všechna voda vypařila a obsah kastrolu se začal přichytávat ke dnu. V tu chvíli jsem srdíčka zalila do poloviny vodou, přiklopila a dala do trouby péct při 200 °Celsia.

dusena_ryze_mp

Kastrol dobré rýže za desetikorunu

Zatímco se kuřecí srdíčka dusila v troubě, nachystala jsem přílohovou rýži. Použila jsem 300 gramů kulatozrnné, kilogram za 32 koruny, započítávám tedy desetikorunu.

Čtěte také:  Kuře pečené s nádivkou uvnitř: Jak na to? Tipy, triky, zkušenosti

Rýži jsem „ve třech vodách“ propláchla. Na dalších 80 gramech tuku (šest korun) jsem dorůžova osmahla zbylou půlku cibule. Přisypala jsem rýži, osolila, zalila 600 ml vody a přivedla k varu. Pět minut jsem nezakrytou rýži prudce vařila a poté přiklopila a vložila do trouby k masu. 

kureci_srdce_duseni_mp

Srdíčka už měla v ten moment pěknou barvu. Zamíchala jsem, trochu podlila horkou vodou a ještě přiklopila. Dalších 20 minut, která bude potřebovat rýže, jim ještě prospěje.

Když byla rýže hotova, vyjmula jsem ji z trouby a kastrol se srdíčky odklopila. Rýži jsem vidličkou načechrala. Než jsem připravila jídelní nádobí a náčiní, byla i srdíčka „připravena k expedici.“ Šťávu jsem nechala jen přírodní.

Kdo by chtěl víc omáčky, dokončí na sporáku: Přidá trochu horké vody a zavaří ořechem moučného másla.

Pětiminutovka z matematiky

  • Celkové náklady zaokrouhluji na 73 koruny.
  • Jedna porce (byli jsme u stolu tři) vyšla na 24 koruny.
  • Jenže dvě porce srdíček zbyly (neodečítám je).
  • Kdyby byli u stolu čtyři dospělí konzumenti, najedí se za 18,20 korun.
  • Při skladbě dva dospělí + tři děti by průměrná cena porce poctivého, hodnotného a chutného jídla byla 14,6 korun.

kureci-srdicka-recept

Pokračování příště

Ke stolu jsme byli tři, a tak se srdíčka nesnědla všechna. Zbyly tak dvě porce. Uložila jsem je do lednice (možno i na delší čas do mrazáku). Za dva dny (v případě mrazáku by to mohlo za trochu delší čas), bylo pokračování.

Uvařila jsem tři vejce natvrdo (7,50 až 12 Kč, počítám průměrných 10 korun), přikoupila kelímek smetany na vaření (14 korun).

Zbylá srdíčka jsem podlila asi decilitrem vody, přivedla k varu a zalila smetanou, v níž jsem rozkvedlala vrchovatou lžíci polohrubé mouky (zanedbatelnou cenu započítávám symbolickou korunou, ale tolik ta mouka nestála). Smetanu jsem zavařila do srdíček. Nakonec jsem omáčku jen trochu přisolila, přidala nasekaná vejce, mletý pepř a lžičku hořčice Dala jsem vlastní domácí hořčici, ale kdo byl použil kupovanou, cena by opět byla neměřitelná, tak znovu připočítávám jednu korunu. Balíček těstovin stál asi dvacku.

Résumé

Celkové „repasování“ přišlo na 46 korun. Zbytek „od minula“ nepočítám, do původních tří porcí jsem rozpočítala všechny náklady. Vznikly další tři porce sice „obyčejného“, ale opravdu chutného jídla. Jedna (i s přílohou) vyšla na 15,3 korun.

Srdíčkové pokrmy v obou kolech stály 73 + 46 = 119. Takže průměrná cena jednoho z šesti štědře naložených talířů byla 19,80 Kč. Opravdu jsem se pod dvacku za porci vešla. Rezervy jsou v ceně příloh: rýže i těstoviny lze koupit i levněji i v ceně smetany (někdy je levnější).

  • Nevypíše někdo tu soutěž kvalitních jídel pod dvacet korun za porci? ;=)

kureci_srdce_testoviny_mp

Foto: Všechny fotky k článku o kuřecích srdíčkách na divoko (receptar)

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/11/kureci_srdce_titul_mp.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/11/kureci_srdce_titul_mp-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAguláš z kuřecích srdíček,jak chutnají kuřecí srdíčka,jak na kuřecí srdíčka,jak se dělají kuřecí srdce,jak upravit kuřecí srdce,jak upravit kuřecí srdíčka,jak uvařit kuřecí srdíčka,kde koupit kuřecí srdce,kde koupit kuřecí srdíčka,kolik stojí kuřecí srdíčka,kuře recepty,kuřecí drůbky,kuřecí srdce,kuřecí srdce cena,kuřecí srdce kolik stojí kuřecí srdce,kuřecí srdce na cibulce,kuřecí srdce na slanině,kuřecí srdce na smetaně,kuřecí srdce s rýží,kuřecí srdce s těstovinami,kuřecí srdce se smetanou,kuřecí srdíčka,kuřecí srdíčka jídlo za dvacku,kuřecí srdíčka levná jídla,kuřecí srdíčka na divoko,kuřecí srdíčka na slanině,kuřecí srdíčka na smetaně,kuřecí srdíčka recept,kuřecí srdíčka recept pohlreich,kuřecí srdíčka recepty,kuřecí srdíčka se smetanou recept,kuřecí srdíčka zahraniční recepty,levná jídla,recept na kuřecí srdíčka,recepty kuřecí srdceKuřecí srdíčka na divoko, recept. • Oběd za dvacku? • Kuřecí srdíčka s dušenou rýží vyjdou ještě levněji. • Kuřecí srdce - pochoutka i úsporné řešení oběda pro celou domácnost. • Kuřecí srdce na divoko - při jednom vaření dvě úplně jiné varianty. •  Jaké má kuře srdce? Tvrdé, ale snadno změkne. •
Čtěte také:  Grenadýrský pochod a uhlířina. Pokrmy levné, syté, bezmasé, postní. A chutné
Kuřecí srdíčka...
Blog o zahradničení, pěstování a receptech

Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.