Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Květákový nákyp s uzeným masem, recept. Co dobrého, rychlého a málo pracného připravit z květáku? Nákyp s uzeným masem.  Co ke květákovému nákypu? Nové brambory a salát.  Komu chutnají neoškrábané brambory?  Jaký je rozdíl mezi květákovým nákypem a zapečeným květákem? 

zapečený květák

Květákový nákyp s uzeným masem je lehký jemný pokrm, který se podává s bramborami nebo i bez brambor jako hlavní jídlo.

Bez uzeného masa se hodí coby příloha k pečenému masu, ideálně drůbežímu. Zbylý studený květákový nákyp je typicky domácká letní večeře.

Květákový nákyp: Ono to zas tak snadné není

Třebaže je květákový nákyp na první pohled jídlo snadno a rychle připravitelné, na kuchaře číhá několik nástrah. Chyby, kterých se může při vaření dopustit, jsou nevratné. Je to:

  1. Převaření květáku
  2. Přesolení základní hmoty
  3. Připálení nákypu

Všem těmto chybám se lze vyvarovat. A dále:

  • Kuchař nesmí podlehnout pohodlnosti a do směsi skutečně vyšlehat bílkový sníh. Když do květákové hmoty zamíchá celá vejce, vytvoří obyčejný zapečený květák.
  • Nákypu neprospěje, když se místo uzeného masa použije šunka nebo salám. Pokrm bude jedlý, ale jiný. 

Tak jsem všechny bubáky vytahala ze skříně, můžeme se pustit do díla.

Dnešní menu: „Květákový nákyp s uz. m., n. brambor m.m. a mích. zel. salát. Seznam alergenů u vedoucího provozovny.“

Květákový nákyp s uzeným masem: Recept

2_kvetakovy-nakyp-recept

Suroviny na květákový nákyp, 6 porcí

  • 1  >střední květák
  • 200 g vařeného uzeného masa
  • 4 žloutky
  • tuhý sníh ze 4 bílků
  • 1 větší cibule
  • 80 g rostlinného másla nebo oleje
  • 2 lžíce hrubé nebo polohrubé mouky či dětské krupičky
  • sůl, mletý pepř
  • tuk a mouka na vysypání zapékací nádoby

3_kvetak-recepty

Vaření květáku: Překulit varem a dost

Do květákového nákypu přijde karfiol velmi lehce povařený. Je třeba mít na paměti, že se bude v nákypu dál tepelně upravovat. A příliš měkký květák je víc nechutný než chutný.

Čtěte také:  Co to je, když se řekne rizoleta. Špenátové rizolety z žitné mouky a odlehčená verze květákových rizolet

Řeklo by se„Tak proč se trápit předvářením? Cožpak by se nemohl použít květák rovnou syrový?“ To je právě to, že nemohl.

  • Syrový květák upečený až v nákypu by byl nahořklý a seschlý.
  • I velmi krátkým varem se do vody vyplaví aromatické látky, které nejsou každému příjemné.
  • Květák trochu natáhne (slanou) vodu a přestane být houževnatý.

Rozebraný květák vložím do vroucí osolené vody. Počkám, až začne znovu vřít klokotem a tak po minutě jej hned přes cedník sliji. V cedníku nechám vychladnout –  což je při zhotovování nákypu nutné. Pak jej nahrubo nasekám – i s částí zelených lístků.

4_kvetakovy-nakyp-s-uzenym-masem

Zbytky se v receptu neuvádějí

Do květákového nákypu dávám libové uzené. Někdy koupím prasečí uzený ocásek, tedy kus vepře s velice kvalitním masem. Uvařím jej v tlakovém hrnci a oberu z kostí. Potřebný díl zpracuji hned, zbytek nechám vychladnout a po asi 200 – 250 gramových kouscích je rozdělím do mrazicích sáčků. Vařené uzené je pak hned při ruce, když potřebuji jen menší kousek: do omelet, k luštěninám, do nádivky, na plnění masových kapes a rolád, do dušené kapusty… A nebo do květákového nákypu. 

  • Když v lednici zůstal nějaký kousek pečeného masa se sosem, přidám je k uzenému. Protože však zbytky masa v lednici vždy nejsou, nebylo by fér uvádět je přímo v rozpisu surovin.

Maso jemně posekám, cibuli drobně nakrájím a na tuku osmažím do červena. Nechám vychladnout.

Intermezzo

Mezičas chladnutí surovin je správnou chvílí pro oškrabání nových brambor. Asi jste už také někde četli, že „nové brambory není třeba škrábat“. No, říkal sousedovic vepřík, že mu slupky nevadí ani u brambor starých … ;=)

Ony ty teorie o zbytečnosti škrabat brambory před vařením tak nějak příliš zavánějí leností. A myslím, že autorky/ři těchto myšlenek změní názor poté, až budou mít vlastní domácnost a svému partnerovi/dětem předloží talíř neoškrábaných vařených brambor.

Čili po starodávném a nemoderním způsobu nové brambory oškrábu a dám vařit s větvičkou kmínu nebo kouskem celerové nati.

5_kvetak-nakyp

Čím se květákový nákyp liší od zapečeného květáku?

Vychladlý nasekaný květák, nasekané maso, vychladlou osmaženou cibulku i s tukem, trochu soli a mletého pepře dobře promíchám. Soli jen málo, protože uzené maso je slané a květák se vařil v osolené vodě.

Čtěte také:  Kuře s mátou peprnou a nákyp po zahradnicku. Letní oběd jako hrom

Proč musí být květák chladný? Protože směs zasypu dvěma lžícemi polohrubé či hrubé mouky nebo dětské krupičky. Díky tomu nebude v budoucím nákypu žádná tekutina a nákyp se dobře „sváže“. V horké směsi by se mouka spařila.  A také proto, že dalším krokem bude vmíchat do směsi syrové žloutky a tuhý sníh z bílků.

  1. V teple by se žloutky mohly začít srážet
  2. a sníh by klesl, roztekl by se.

Nákyp od slova nakypět

Bílky učiní hmotu kyprou a lehkou. Právě přídavkem bílků a moučné složky se květákový nákyp liší od zapečeného květáku. Bílky směs zlehčí. Pokrm „nakypí“, proto nákyp.  

6_recepty-z-kvetaku

Než se květákový nákyp upeče, dvacet minut uteče

Zapékací nádobu štědře vymažu rostlinným máslem nebo jiným tukem, vysypu moukou či dětskou krupičkou. Květákovou hmotu do pekáče přeliji a dám do trouby zprudka péct při 200 až 220 stupních Celsia.

Nákyp je hotový rychle – použité suroviny byly vařené, takže se vlastně čeká jen na ztuhnutí vajec a vytvoření kůrky. To je do dvaceti minut. Takže ještě dost času k rychlé přípravě nějakého zeleninové salátu. 

Pak už jen sliji brambory, trochu jimi „proženu“ malý kousek pravého másla. Vytáhnu nákyp z trouby a mohu nakládat na talíře. Nákyp z uvedeného množství surovin vydá na šest opravdu velkých porcí. U nás se obvykle polovina sní k obědu a druhá část poslouží zastudena – ke svačině nebo k večeři.

„No neříkejte, že se to u vás nedělá podobně?

7_kvetakovy-nakyp-s-bramborem

A ještě něco

  • Někteří lidé (i já) mají květákový nákyp rádi jen tak bez brambor. Proč jim nutit přílohu? Stačí salát.
  • Když se do květákového nákypu nedá uzené ani jiné maso, je možno podávat jej podobně jak nádivku – s vařenými bramborami a pečeným masem ( ideálně s kuřetem). Pokrm pak dostane svátečnější charakter a hodí se k nedělními obědu.
  • Do květákového nákypu lze s úspěchem přidat třeba mladý hrášek nebo karotku. Nic víc není třeba, ba právě naopak. Aby hospodyňka „nevystřílela všechnu munici“ pro přípravu jiných karfiolových kreací – třeba květáku zapečeného.
Čtěte také:  Chlebíčky s pomazánkou: Jednoduché, nápadité, rychlé, levné, zdravé - a v retro stylu

nejlepší květákový nákyp

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/06/2_kvetakovy-nakyp-recept.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/06/2_kvetakovy-nakyp-recept-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAco uvařit z květáku,co vařit dětem,co vařit o dovolené,co vařit o prázdninách,jak na květákový nákyp,jak na květákový nákyp s uzeným masem,jak upéct květákový nákyp,jak uvařit květák,jak uvařit květákový nákyp,karfiol recepty,květák,květák recepty,květákové recepty,květákový nákyp,květákový nákyp nebo zapečený květák,květákový nákyp recept,květákový nákyp s bílkovým sněhem,květákový nákyp s bramborami,květákový nákyp s bramborem,květákový nákyp s kuřetem,květákový nákyp s uzeným masem,květákový nákyp s uzeným masem recept,květákový nákyp se salátem,květákový nákyp se šunkou,letní jídla,nákyp z květáku,nejlepší květakový nákyp,nejlepší recepty z květáku,recept na květákový nákyp,recepty na jídla z květáku,recepty z květáku,zapečený květák,zdravý květákKvětákový nákyp s uzeným masem, recept. • Co dobrého, rychlého a málo pracného připravit z květáku? Nákyp s uzeným masem. • Co ke květákovému nákypu? Nové brambory a salát. • Komu chutnají neoškrábané brambory? • Jaký je rozdíl mezi květákovým nákypem a zapečeným květákem? • Květákový nákyp s uzeným masem je lehký jemný pokrm, který se podává s bramborami nebo...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.