Grenadýrský pochod a uhlířina. Pokrmy levné, syté, bezmasé, postní. A chutné
Grenadýrský pochod a uhlířina, recepty. • Pro někoho vzpomínka na dávné jídlo, pro jiného velká neznámá. • Grenadýrský marš je vojenské jídlo známé i ve světě. • Uhlířina je skoro totéž, jen v trochu jiném kabátě. • Grenadýrmarš i uhlířina se slaninou nebo jako čistě bezmasé jídlo? Záleží na každém. • Jak si je uděláte, s tím je také máte. •
Mají charakter teplého vařeného jídla. Dokonale zasytí. Přitom jsou náklady na jejich výrobu minimální a zhotovují se ze surovin, které se vždy najdou v každé zavedené domácnosti. Když se připraví bez slaniny, lze je označit za jídla postní nebo vegetariánská. Grenadýrský pochod a uhlířina. Pokrmy tak podobné, že musejí sdílet společnou kapitolu.
Oni jim dávají grenadýrský pochod!
S gredadýrským pochodem jsem se poprvé setkala až v plné dospělosti. Vlastně ještě jinak – poprvé jsem o něm slyšela.
To bylo tak. Seděla jsem na čtyř sedadle trolejbusu, křížem proti mně asi pětileté děvče. Nad ním stály dvě ženy. Jedna z nich na celý vůz líčila, jaké hrůzy níže sedící dcerka zažívá v mateřské škole. „Představte si, že v té školce na dětech tak moc šetří, že jim dávají k obědu těstoviny smíchané s bramborami. A říkají tomu grenadýrský marš.“ Stáhla jsem pohledem oči té děvenky. Beze slov mi ksichtíčkem naznačila, že maminka přehání. Že jí ten grenadýrský marš naopak velmi chutná. Musela jsem vystoupit, tedy nevím, jak to bylo dál.
Abych pochopila, o čem byla řeč, podívala jsem se doma do chytrých knížek. A tam jsem zjistila, že grenadýrský pochod není výstřednost šetřivé kuchařky z MŠ, ale bezmasé jídlo pod stejným názvem připravované i v zahraničí (grenadir mars, Grenadier March, Гренадерский марш...) Všude se jednalo o totéž – těstoviny a brambory smíchané dohromady s osmaženou cibulí, někdy také ještě se slaninou. Většinou kořeněno mletou paprikou, ale ne všude.
- Vyzkoušela jsem uvařit, ochutnala, a své malé spolucestující z trolejbusu skoro záviděla: „Co já bych za to dala, kdyby přede mne – když přijdu unavená z práce – někdo postavil talíř grenadýrského pochodu…“
Kdo to je grenadýr?
„Grenadýr (granátník) byl původně pěšák, který byl určen k házení ručních granátů na nepřítele. První zmínky o granátnících pocházejí z 60. let 17. století. Ve Francii se tento druh zbraně rozšířil roku 1667 a roku 1670 byl zřízen první pluk granátníků i v habsburské armádě,“ píše Wikipedie.
Čím nakrmit takové granátníky na pochodu? Aby se to dalo rychle nachystat ze zásob, bylo to teplé, syté a nakonec i chutné? Grenadýrmaršem.
Grenadýrský pochod: Recepty
Grenadýr marš: Suroviny
1000 g brambor
400 g suchých těstovin
3 velké cibule
100 g vepřového sádla
Sůl, mletá paprika
Čím víc cibule, tím lépe
Jako první krok při vaření této „granátnické“ krmě začnu smažit cibuli. Je jí potřeba hodně a neměla by být ani syrová, ani připálená. Proto se musí smažit zvolna, při střední teplotě, a to chce čas. Také se na ni nesmí zapomenout, a tedy míchat s ní.
Brambory oloupu, nakrájím na větší kostky a dám vařit do osolené vody. Když jsou brambory na plotně, postavím slanou vodu na těstoviny a uvařím je.
Smíchat dohromady – a je hotovo
Scezené brambory a scezené těstoviny sesypu dohromady. Do usmažené cibulky přidám dvě lžíce sladké papriky a půl lžičky papriky pálivé, trochu málo podstříknu horkou vodou, rozmíchám, vliji k bramborám a vše promíchám.
- Směs by se mohla ještě zapéct v troubě, ale tento poslední krok vynechávám. Ale nikoho od něj nezrazuji, proto připomínám.
Ke grenadýrskému pochodu je zvykem podávat kyselou okurku nebo salát z kyselého zelí. Ale salát ze zelí čerstvého hlávkového k pokrmu chutná také dobře.
Grenadýrský pochod, receptura 19420 podle někdejších ČSN
Grenadir mars býval zřejmě pokrmem tak běžným, že byl zahrnut i do oddílu Ostatní bezmasá jídla v Recepturách pro teplou kuchyni. Recept je důkazem, že se na pokrmu nedalo nic převratného vymyslet ani v profesionálních kuchyních.
- O tom, že se do jídla může dát i slanina a že jej lze i zapéct, už byla řeč.
Grenadýrmarš podle Kluků v akci
300 g fleků, lžíce sádla, 600 g brambor, 100 g špeku, 1 velká cibule, kmín, mletý pepř, sůl.
Pracovní postup: Fleky uvaříme v osolené vodě s trochou oleje doměkka, scedíme a promícháme se lžící sádla. Brambory oškrábeme, nakrájíme a uvaříme se solí a kmínem doměkka, scedíme. Vypečeme špek a než začne zlátnout, přihodíme nakrájenou cibuli a osmažíme dozlatova. Fleky, brambory a špek s cibulí společně promačkáme a promícháme, ochutíme solí a pepřem. Podáváme s kyselou okurkou nebo okurkovým salátem a bílým jogurtem.
Uhlířina, někde také havířina
Do stejné rodiny jako grenadýrský pochod patří také česká uhlířina, někde zvaná jako havířina. Možná má pokrm nějaký ekvivalent i v zahraničí. Nevím, protože jsem po tom nijak důsledně nepátrala. Třeba někdo zná a sdělí ostatním?
Název „uhlířina“ jsem poprvé zaslechla, a pokrm uviděla, ve filmu Kolja. Muzikant Louka (Zdeněk Svěrák) přijel za svou matkou (Stella Zázvorková, natáčeno v Úštěku na Litoměřicku). Matka, v nadějné předtuše, že syn přijede (jak už to maminky mívají), dopředu navařila pekáč jeho oblíbené uhlířiny.
Literární a filmová jídla mne zajímají, a tak jsem naučila vařit uhlířinu. Jídlo je tak podobné tomu grenadýrskému pochodu, že spolu musí sdílet i kapitolu.
Uhlířina: Suroviny
1000 g brambor
300 g hrubé mouky
3 vejce
asi 6 polévkových lžic vody
100 g sádla
3 větší cibule
sůl, kmín
Jako u grenadýrmarše začnu i uhlířinu nejprve smaženou cibulí. Musí jí být hodně a musí být tak akorát opečené, ale nepřipálená.
- Z mouky, vajec a malého množství vody rukama uhnětu pevné, ale měkké těsto. Přiklopím je miskou a nechám chvíli odpočívat.
- Oloupu brambory, nakrájím na kostky a dám vařit do osolené vody s kmínem.
- Na jinou plotýnku postavím hrnec s osolenou vodou na noky.
- Z těsta vyválím hada a nakrájím z něj špalíčky.
- Zavařím je do vroucí vody.
- Když vyplavou na povrch, ještě asi pět minut vařím.
Ve většině receptů na uhlířinu (ale ne ve všech) se doporučuje noky zavářet do stejného hrnce, v němž se už vaří ty pokrájené brambory. Hrubě se mi to neosvědčilo, a tak si říkám: „Jeden hrnec navíc, a co?“ Uvařené noky a uvařené brambory sliji. A nyní má každý dvě cesty.
Cesta první: Brambory a noky promíchat nasucho, naložit na talíř a bohatě posypat cibulkou, která pokrm zároveň omastí.
Cesta druhá: Brambory, noky a cibulku s tukem promíchat a na talíř servírovat pokrm již zamíchaný.
První varianta je elegantnější, druhá praktičtější. Muzikant Louka to jedl, mám ten dojem, už zamíchané. A k té variantě se přikláním též, Louka Nelouka.
Uhlířina podle Kluků v akci
300 g hladké mouky, 3 vejce, sůl, trochu vody, 100 g špeku, 2 cibule, kmín, 800 g ve slupce vařených brambor, sůl.
Postup práce: Z mouky, vajec, soli a trošky vody připravíme hladké tužší těsto. Je dobré ho nechat půl hodiny pod miskou odpočinout. Z těsta tvarujeme noky a vaříme v osolené vodě, scedíme. Na kostičky nakrájený špek vypečeme, přidáme cibuli, kmín. Když je cibule opečená dozlatova, vmícháme na plátky nakrájené brambory a noky, osolíme a dobře promícháme.
Uhlířina skvěle chutná s kefírem, kyselou okurkou, kysaným zelím, salátem z červené řepy a křenu, okurkovým salátem apod.
https://makova-panenka.cz/recepty/grenadyrsky-pochod-a-uhlirina-pokrmy-levne-syte-bezmase-postni-a-chutne/https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2020/03/grenadyrsky-pochod-recept_5.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2020/03/grenadyrsky-pochod-recept_5-150x150.jpgHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbezmasá jídla recepty,brambory s těstovinami,co je Grenadýrský pochod,co to je uhlířina,fiml kolja uhlířina,Grenadier March,Grenadier March recipe,grenadir mars,grenadýr,grenadýr marš,grenadýr marš recept,grenadýr recept,grenadýrský marš,grenadýrský pochod,Grenadýrský pochod bez slaniny,Grenadýrský pochod recept,Grenadýrský pochod se slaninou,havířina recept,jak se vaří uhlířina,jak udělat uhlířinu,jase dělá Grenadýrský pochod,jídlo grenadýrský pochod,Kluci v akci recepty,levná jídla,recept na brambory s těstovinami,recept na havířinu,recepty z brambor,recepty z těstovin,recepty z vařených brambor,staročeská uhlířina,těstoviny s brambory,uhlířina bez slaniny,uhlířina levné jídlo,uhlířina postní jídlo,uhlířina recept,uhlířina se slaninou,uhlířina vegetariánské jídlo,Гренадерский маршGrenadýrský pochod a uhlířina, recepty. • Pro někoho vzpomínka na dávné jídlo, pro jiného velká neznámá. • Grenadýrský marš je vojenské jídlo známé i ve světě. • Uhlířina je skoro totéž, jen v trochu jiném kabátě. • Grenadýrmarš i uhlířina se slaninou nebo jako čistě bezmasé jídlo? Záleží na...receptar jezzina@seznam.czAuthorMAKOVÁ PANENKA
Noky určitě zkusím uvařit. Takové obdobné jídlo vařívala moje babička, když jsme byli děti. Dělala nám paprikáš. Byl to guláš bez masa. Na osmaženou cibuli dala papriku, brambory, zalila vodou a uvařila, pak do toho přidala noky. Byly takové tužší a nerozpadaly se. Bylo to moc dobré, jedli jsme to všichni, noky na tom byly nejlepší. Babička už nežije a maminka neví, jak ty noky dělala. Možná jsou to ony. Jana
Grenatyrmars- tak pod timto nazvem se v naší rodine vari trochu jiné jidlo.
Varivavala nam ho uz moje prababička ( r,1888 ).Je to ohromna basta.
Hovezi maso z polevky se umele, na panvice se osmahne vetsi množství cibulky,
prihodi se to umlete hovezi,trochu osmahne a promicha s bramborovymi spalicky.
Samozrejme sul a pepr. Velka basta.
Dobrý den, Michale. Děkuji za příspěvek, zase víme něco navíc. Možná by bylo zajímavě znát historii:
vařila to jenom Vaše babička,
anebo to se to tak dělalo ve Vašem kraji?
Kde k tomu babička mohla přijít?
A tak dál a tak dál. Možná by to pro někoho mohla být inspirace, jak účelně naložit s polévkovým masem. Děkuji, a za mne: Vyzkouším. Zdravím Vás. M.P
Tyrolský Gröstl – rakouské tradiční jídlo se dělá i z vařeného hovězího.
( WikipediE)
Uhlířinu děláme doma docela často, znám jí už od svojí babičky a moje děti jídlo milují. Postup tedy máme trochu jiný. Dám vařit brambory (vody více, než obvykle) a až když jsou skoro uvařené, začnu zavářet přímo do vody k bramborám nočky. Ty tvořím lžičkou přímo do vody. Ještě chvíli provařím a vodu sleju. Je to rovnou promíchané a ušetřím nádobí. Nahoru dávám buď cibulku nebo máslo a pažitku. A úplně nejlepší je uhlířina s kyselým mlékem… Mňam, už se mi sbíhají sliny…
Do noku pridavam jeste prasek do peciva
Dobrý den, do dneška jsem uhlířinu nikdy nejedla, dokonce o ní ani neslyšela, ale ode dneška je to, díky vám, můj oblíbený recept! Příště vyzkouším i grenadýrmarš s těstovinama. A určitě prozkoumám vaše stránky, na které jsem narazila náhodou, jestli nenajdu další poklady…
Našla jsem trochu odlišný způsob přípravy. Brambory se pomalu dusí s cibulkou na paprice.
Moje tchýně tomu říkala na Slovensku „dunstované zemiaky“
Trošku pracnější, ale rozhodně ještě lepší výsledek.
https://bonvivani.sk/recepty/granadir
Uhlířina – moje babička a prababička (vídeňská Češka) nezavářely noky, ale dělaly ji z brambor a zbylých houskových knedlíků (na kostičky, osmažené dozlatova). Měkké brambory a osmažené, trochu křupavé kousky knedlíků, to bylo naprosto skvělé. V lepších časech s kousky slaniny, jindy jen s osmaženou cibulí, ale vždy na sádle.