Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Grenadýrský pochod a uhlířina, recepty. Pro někoho vzpomínka na dávné jídlo, pro jiného velká neznámá. Grenadýrský marš je vojenské jídlo známé i ve světě. Uhlířina je skoro totéž, jen v trochu jiném kabátě. Grenadýrmarš i uhlířina se slaninou nebo jako čistě bezmasé jídlo? Záleží na každém. Jak si je uděláte, s tím je také máte.

grenadýr marš uhlířina recepty

Mají charakter teplého vařeného jídla. Dokonale zasytí. Přitom jsou náklady na jejich výrobu minimální a zhotovují se ze surovin, které se vždy najdou v každé zavedené domácnosti. Když se připraví bez slaniny, lze je označit za jídla postní nebo vegetariánská. Grenadýrský pochod a uhlířina. Pokrmy tak podobné, že musejí sdílet společnou kapitolu.

Oni jim dávají grenadýrský pochod!

S gredadýrským pochodem jsem se poprvé setkala až v plné dospělosti. Vlastně ještě jinak – poprvé jsem o něm slyšela.

To bylo tak. Seděla jsem na čtyř sedadle trolejbusu, křížem proti mně asi pětileté děvče. Nad ním stály dvě ženy. Jedna z nich na celý vůz líčila, jaké hrůzy níže sedící dcerka zažívá v mateřské škole. „Představte si, že v té školce na dětech tak moc šetří, že jim dávají k obědu těstoviny smíchané s bramborami. A říkají tomu grenadýrský marš.“ Stáhla jsem pohledem oči té děvenky. Beze slov mi ksichtíčkem naznačila, že maminka přehání. Že jí ten grenadýrský marš naopak velmi chutná. Musela jsem vystoupit, tedy nevím, jak to bylo dál.

Abych pochopila, o čem byla řeč, podívala jsem se doma do chytrých knížek. A tam jsem zjistila, že grenadýrský pochod není výstřednost šetřivé kuchařky z MŠ, ale bezmasé jídlo pod stejným názvem připravované i v zahraničí (grenadir mars, Grenadier March, Гренадерский марш...) Všude se jednalo o totéž – těstoviny a brambory smíchané dohromady s osmaženou cibulí, někdy také ještě se slaninou. Většinou kořeněno mletou paprikou, ale ne všude.

  • Vyzkoušela jsem uvařit, ochutnala, a své malé spolucestující z trolejbusu skoro záviděla: „Co já bych za to dala, kdyby přede mne – když přijdu unavená z práce – někdo postavil talíř grenadýrského pochodu…“

Kdo to je grenadýr?

„Grenadýr (granátník) byl původně pěšák, který byl určen k házení ručních granátů na nepřítele. První zmínky o granátnících pocházejí z 60. let 17. století. Ve Francii se tento druh zbraně rozšířil roku 1667 a roku 1670 byl zřízen první pluk granátníků i v habsburské armádě,píše Wikipedie.

Čtěte také:  Retro: Dort Brusel, smetanový zákusek, který se "nedožil" vysokého věku

Čím nakrmit takové granátníky na pochodu? Aby se to dalo rychle nachystat ze zásob, bylo to teplé, syté a nakonec i chutné? Grenadýrmaršem.

Grenadýrský pochod: Recepty

grenadýr marš recept

Grenadýr marš: Suroviny

1000 g brambor

400 g suchých těstovin

3 velké cibule

100 g vepřového sádla

Sůl, mletá paprika

Čím víc cibule, tím lépe

Jako první krok při vaření této „granátnické“ krmě začnu smažit cibuli. Je jí potřeba hodně a neměla by být ani syrová, ani připálená. Proto se musí smažit zvolna, při střední teplotě, a to chce čas. Také se na ni nesmí zapomenout, a tedy míchat s ní.

brambory s těstovinami

Brambory oloupu, nakrájím na větší kostky a dám vařit do osolené vody. Když jsou brambory na plotně, postavím slanou vodu na těstoviny a uvařím je.

bezmasá jídla

Smíchat dohromady – a je hotovo

Scezené brambory a scezené těstoviny sesypu dohromady. Do usmažené cibulky přidám dvě lžíce sladké papriky a půl lžičky papriky pálivé, trochu málo podstříknu horkou vodou, rozmíchám, vliji k bramborám a vše promíchám.

  • Směs by se mohla ještě zapéct v troubě, ale tento poslední krok vynechávám. Ale nikoho od něj nezrazuji, proto připomínám.
grenadýrský pochod recept

Ke grenadýrskému pochodu je zvykem podávat kyselou okurku nebo salát z kyselého zelí. Ale salát ze zelí čerstvého hlávkového k pokrmu chutná také dobře.

Grenadýrský pochod, receptura 19420 podle někdejších ČSN

Grenadir mars býval zřejmě pokrmem tak běžným, že byl zahrnut i do oddílu Ostatní bezmasá jídla v Recepturách pro teplou kuchyni. Recept je důkazem, že se na pokrmu nedalo nic převratného vymyslet ani v profesionálních kuchyních.

  • O tom, že se do jídla může dát i slanina a že jej lze i zapéct, už byla řeč.
jídlo grenadýrský pochod

Grenadýrmarš podle Kluků v akci

300 g fleků, lžíce sádla, 600 g brambor, 100 g špeku, 1 velká cibule, kmín, mletý pepř, sůl.
Pracovní postup: Fleky uvaříme v osolené vodě s trochou oleje doměkka, scedíme a promícháme se lžící sádla. Brambory oškrábeme, nakrájíme a uvaříme se solí a kmínem doměkka, scedíme. Vypečeme špek a než začne zlátnout, přihodíme nakrájenou cibuli a osmažíme dozlatova. Fleky, brambory a špek s cibulí společně promačkáme a promícháme, ochutíme solí a pepřem. Podáváme s kyselou okurkou nebo okurkovým salátem a bílým jogurtem.

Čtěte také:  Bramborové knedlíky plněné uzeným masem či jablkové knedlíky? Každému podle chuti

Uhlířina, někde také havířina

Do stejné rodiny jako grenadýrský pochod patří také česká uhlířina, někde zvaná jako havířina. Možná má pokrm nějaký ekvivalent i v zahraničí. Nevím, protože jsem po tom nijak důsledně nepátrala. Třeba někdo zná a sdělí ostatním?

Název „uhlířina“ jsem poprvé zaslechla, a pokrm uviděla, ve filmu Kolja. Muzikant Louka (Zdeněk Svěrák) přijel za svou matkou (Stella Zázvorková, natáčeno v Úštěku na Litoměřicku). Matka, v nadějné předtuše, že syn přijede (jak už to maminky mívají), dopředu navařila pekáč jeho oblíbené uhlířiny.

Literární a filmová jídla mne zajímají, a tak jsem naučila vařit uhlířinu. Jídlo je tak podobné tomu grenadýrskému pochodu, že spolu musí sdílet i kapitolu.

uhliřína brambory

Uhlířina: Suroviny

1000 g brambor

300 g hrubé mouky

3 vejce

asi 6 polévkových lžic vody

100 g sádla

3 větší cibule

sůl, kmín

Jako u grenadýrmarše začnu i uhlířinu nejprve smaženou cibulí. Musí jí být hodně a musí být tak akorát opečené, ale nepřipálená.

  • Z mouky, vajec a malého množství vody rukama uhnětu pevné, ale měkké těsto. Přiklopím je miskou a nechám chvíli odpočívat.
  • Oloupu brambory, nakrájím na kostky a dám vařit do osolené vody s kmínem.
  • Na jinou plotýnku postavím hrnec s osolenou vodou na noky.
  • Z těsta vyválím hada a nakrájím z něj špalíčky.
  • Zavařím je do vroucí vody.
  • Když vyplavou na povrch, ještě asi pět minut vařím.
uhlířina

Ve většině receptů na uhlířinu (ale ne ve všech) se doporučuje noky zavářet do stejného hrnce, v němž se už vaří ty pokrájené brambory. Hrubě se mi to neosvědčilo, a tak si říkám: „Jeden hrnec navíc, a co?“ Uvařené noky a uvařené brambory sliji. A nyní má každý dvě cesty.

uhlířina recept

Cesta první: Brambory a noky promíchat nasucho, naložit na talíř a bohatě posypat cibulkou, která pokrm zároveň omastí.

Čtěte také:  Utopenci: Nakládání utopenců je výhradně mužská záležitost. Jeden nápad a 9 receptů na domácí utopence
staročeská uhlířina

Cesta druhá: Brambory, noky a cibulku s tukem promíchat a na talíř servírovat pokrm již zamíchaný.

První varianta je elegantnější, druhá praktičtější. Muzikant Louka to jedl, mám ten dojem, už zamíchané. A k té variantě se přikláním též, Louka Nelouka.

Uhlířina podle Kluků v akci

300 g hladké mouky, 3 vejce, sůl, trochu vody, 100 g špeku, 2 cibule, kmín, 800 g ve slupce vařených brambor, sůl.
Postup práce: Z mouky, vajec, soli a trošky vody připravíme hladké tužší těsto. Je dobré ho nechat půl hodiny pod miskou odpočinout. Z těsta tvarujeme noky a vaříme v osolené vodě, scedíme. Na kostičky nakrájený špek vypečeme, přidáme cibuli, kmín. Když je cibule opečená dozlatova, vmícháme na plátky nakrájené brambory a noky, osolíme a dobře promícháme.

Uhlířina skvěle chutná s kefírem, kyselou okurkou, kysaným zelím, salátem z červené řepy a křenu, okurkovým salátem apod.

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2020/03/grenadyrsky-pochod-recept_5.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2020/03/grenadyrsky-pochod-recept_5-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbezmasá jídla recepty,brambory s těstovinami,co je Grenadýrský pochod,co to je uhlířina,fiml kolja uhlířina,Grenadier March,Grenadier March recipe,grenadir mars,grenadýr,grenadýr marš,grenadýr marš recept,grenadýr recept,grenadýrský marš,grenadýrský pochod,Grenadýrský pochod bez slaniny,Grenadýrský pochod recept,Grenadýrský pochod se slaninou,havířina recept,jak se vaří uhlířina,jak udělat uhlířinu,jase dělá Grenadýrský pochod,jídlo grenadýrský pochod,Kluci v akci recepty,levná jídla,recept na brambory s těstovinami,recept na havířinu,recepty z brambor,recepty z těstovin,recepty z vařených brambor,staročeská uhlířina,těstoviny s brambory,uhlířina bez slaniny,uhlířina levné jídlo,uhlířina postní jídlo,uhlířina recept,uhlířina se slaninou,uhlířina vegetariánské jídlo,Гренадерский маршGrenadýrský pochod a uhlířina, recepty. • Pro někoho vzpomínka na dávné jídlo, pro jiného velká neznámá. • Grenadýrský marš je vojenské jídlo známé i ve světě. • Uhlířina je skoro totéž, jen v trochu jiném kabátě. • Grenadýrmarš i uhlířina se slaninou nebo jako čistě bezmasé jídlo? Záleží na...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.