Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Kachna pečená na divoko, recept. Naprosto měkká kachní pečínka se zlatohnědou vykřupanou kůží. Vyvážená a tradiční chuť klasické směsi divokého koření dokonale ladící s tmavým kachním masem. Slaninový obklad napomůže rozvolnění svaloviny masa.Už se vám sbíhají chutě na kachnu upečenou na divoko? • Plus dva bonusy.

pečená kachna

Co český jedlík očekává od kachny? Aby byla měkká, šla dobře od kosti a měla dokřupava vypečenou kůžičku. Kachna pečená na divoko má ještě něco navíc: Její maso je prosáklé příjemnou směsí koření a uzené slaniny. A výpek zbylý v pekáči je tak výtečné chuti, že by snad bylo i škoda podávat k této kachně zelí. Vyzkoušejte pro jednou pečenou kachnu s rýží.

První kachna na kmínu. A co dál?

Už tady byla řeč o tom, že první kachna v sezoně by asi měla být klasicky pečená na kmínu, s přílohou knedlíků a zelí, viz recept: pomalu pečená kachna na kmínu, se zelím a knedlíkem.

Jenže jak odolat, když tak zvaně „akční nabídku“ měla v půli listopadu i naše oblíbená malá prodejna ryb a zvěřiny (ta na hlavní třídě v krajském městě)? Mívají tam ve správný čas i koroptve, bažanty, a také ryby, jejichž název mnohdy znám jenom z Wikipedie. Ale já tentokrát chtěla „akční“ kachnu.

kacsa receptek

Dilema: Podpořit výrobce, anebo obchodníka?

V nabídce byly velice levné kachny z jihočeského koncernu, a pak jen o deset korun na kile dražší (a stále ještě levné) „kacsa“ z Maďarska. Sice se snažím svými nákupy podporovat české výrobce, ale v tomto případě jsem víc chtěla podpořit českého obchodníka, malou speciálku s úžasným sortimentem. Maďarské kachny byly o něco těžší, a zatímco ty jihočeské v pytlíku „volně vlály“, ty dovezené sáček těsně vyplňovaly. Koupila jsem tu z Debrecenu.

Jak udělat maďarskou kacsu hezky česky?

Aby byla kachna měkká, aby kůžička na skusu jemně praskala. Aby kůže nebyla „vlhká“, ale aby bylo zároveň čím polít přílohu. Aby chutnala jinak, než kachna na kmínu, ale aby její chuť nebyla nijak exotická. Volba byla jasná: Upeču kachnu na divoko!

Kachna na divoko se slaninou: Recept

mražená kachna v akci

Suroviny na kachnu na divoko

1 kachna bez drobů

150 g libové slaniny nebo uzeného masa

1 menší cibule

sůl

2 bobkové listy

1 čajová lžička hořčičných semínek

6 zrnek nového koření

8 zrnek celého pepře

6 zrnek jalovce

2 špetky suchého tymiánu

kachna pečená na divokém koření

Vysvětlivky ke koření

  • Každá kachna domácí je tučná. Proto je vhodnější libová slanina nebo tence nakrájené uzené maso. Použila jsem domácí uzené, které jsem měla v mrazáku pro účely vaření.
  • Cibule stačí malá, plní jen funkci klasického doplňku divokého koření.
  • Zelené kuličky v misce jsou čerstvý jalovec posbíraný na rabatu u našeho konzumu.
  • Ano, na obrázku chybně figuruje mletý pepř. Lidský omyl, „překoukla“ jsem se při výřadu koření pro účely focení.
Čtěte také:  Jemná a lehká kuřecí huspenina je dietnější sestra klasického sulcu
příprava na pečení kachny

Jak vybavit kachnu na cestu do trouby

Kachnu je třeba prosolit vně i zevnitř, okořenit a ze všech stran obložit slaninou. Hmm, ale jak takového „macka“ obložit ze spodu? (A je vůbec možno obézní kacsu označit jako „macka“)

Takhle jsem si poradila: Dno pekáče jsem vyložila slaninou, cibulí a kuličkami koření. Do toho voňavého lůžka jsem – prsy ke dnu – uložila kachnu. Svrchu jsem ji posypala sypkým (ulpívajícím) kořením a pokryla plátky uzeniny.

Nakonec stačí kachnu před pečením podlít hrnkem vody, přiklopit poklicí a dát do trouby. Podívala jsem se na hodiny a údaj na nich si zapamatovala. Bylo 12:05 hodin.

  • Mezikrok: Do hrnku jsem dala vařit drůbky.

Teplotu v elektrické troubě jsem nastavila na nejvyšší teplotu. A prvních deset minut jsem kachnu řádně prohřála. Pak jsem teplotu v troubě stáhla na 120 °Celsia. To bude provozní teplota pečení kachny.

  • Jen se nesmí stát, že by někdo nastavil teplotu na nejvyšší stupeň a pak na to zapomněl. U koho zapomenutí hrozí, ať si nastaví alarm na telefonu, anebo kachnu peče hned od počátku při 120 °Celsia.
pečení kachny postup

V čem ta kačena plave?

Po dvou hodinách pečení jsem chtěla kačenu obrátit, a pořádně ve mně hrklo. Třebaže jsem kachnu podlila jen hrnkem vody, po dvou hodinách pečení přibylo tekutiny tolik, že sahala do třetiny pekáče! „Tak já tady pěji ódy na maďarskou kacsu, a ona je vodnatá stejně jako české kuře z hypermarketu,“ zanaříkala jsem. Jenže ona to nebyla voda, ale z kachny vypečené sádlo. To jsem ale kuchařka… ;=)

Z kachny jsem obrala vrchní slaninu, učinila s ní v pekáči „čelem vzad“ a slaninu naskládala pro změnu na její prsa.

Čtěte také:  Cuketová pomazánka s česnekem je nejlepší tip na zpracování přerostlé cukety
pečení kachny kachní sádlo

Kachnu a slaninu jsem polila a pak jsem plochou sběračkou sebrala čistý tuk. Pekáč jsem znovu přiklopila a nechala maso další dvě hodiny pomalu dusit / péct. Bylo po čtrnácté hodině a třebaže rodina znala časový plán hlavního jídla dne, začala vyhládle „větřit“. Slitovala jsem se nad nimi. Protože dvě hodiny varu drůbkům stačily, udělala jsem bleskovou polévku.

„Ohlas polévek singapurských“

Drůbky jsem scedila, vývar vrátila do hrnce, doplnila na potřebné množství vodou. Ochutnala jsem. On kachní vývar není nic extra. Proto z něj naše prabáby nevařily víc než kaldoun. A kaldoun se nedá jíst příliš často.

Kachním vývarem mi chutnaly naprosto všechny polévky, které jsem jedla v Singapuru. A tak jsem budoucí polévce dala hodně jihovýchodní směr.

  • Do vývaru jsem přidala náhodnou zeleninu: kousek tykve, kousek květáku, zbytek pórku, obrané maso krku a pokrájené drůbky.
  • Dochutila jsem žlutou karí pastou, lžičkou kachního tuku a petrželí.
  • Uvařila jsem rýžové nudle a do polévky ještě pustila vajíčko.
kachní polévka recept

No opravdu bych si netroufla na tuhle polévku dávat recept, mišmaš to byl. Ale i pantáta to identifikoval jako „polévku singapurskou“.

  • Říkám to jen proto, že jestli má někdo v oblibě malajsijskou kuchyni, kachní vývar je (zřejmě) základní stavební kámen mnoha tamních polévek. Ostatní suroviny a koření dejte podle autentického předpisu.
jak upéct kachnu se slaninou

Zpět k pečení kachny

Bylo 16 hodin, kačena byla měkká. Obrala jsem z ní upečené plátky slaniny a dala jsem je do výpeku na dně pekáče. Teplotu jsem nastavila na 250 °C a již bez pokličky jsem kachnu prudce dopekla, aby její kůže dostala barvu a křehkost.

A pak se to stalo: Chtěla jsem celou „kacsu“ přeložit na servírovací talíř, a ona se, potvůrka, rozlomila v podélné ose. Tak byla měkká. Inu, škoda fotky, mohla být lákavější.

  • A já si opět s úsměvem řekla, co mě v poslední době už několikrát s napadlo: Asi takhle se zrodila současná móda tak zvaně „trhaného“ masa. Kuchař to „přepískl“ s pomalým pečením, maso bylo sice vynikající chuti, ale rozpadlo se. Co s tím? Roztrhat na vlákna a vydávat to za záměr. ;=)
Čtěte také:  Jedna kachna, čtyři různé obědy
v troubě pečená kachna recept s rýží

Kačenu jsem neroztrhala, vždyť ona mi jen usnadnila práci, sama se naporcovala. Prsní sval se lehce odloupl od kosti, stehna a křídla jsem (pro jistotu) podebrala lopatkou.

pečená kachna s rýží

Ke kachně pečené na divoko jsem připravila rýži dušenou na cibulce a odebraném kachním výpeku. A protože byla půlka podzimu, přidala jsem do rýže kousek dýně hokaido. Při podávání jsem porce rýže trochu pokapala kořeněným výpekem a přidala kousky rozpečeného uzeného.

  • Máme rádi klasicky upečenou kačenu s knedlíkem a se zelím. Ale měkoučká a vykřupaná kachna na divoko s rýží nám chutná možná ještě víc.
kachní sádlo z pečení kachny

A co ty dva inzerované bonusy?

  1. Jedním byl tip na kachní polévku „singapurské“ chuti.
  2. Druhým jsou dvě sklenice kachního sádla s usazenou a do tuha zrosolovatělou nesmírně chutnou kachní šťávou.

Foto: Všechny fotky k článku o kachně pečené na divoko (receptar)

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/11/jak-upect-kachnu-se-slaninou.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/11/jak-upect-kachnu-se-slaninou-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAjak na zmraženou kachnu,jak péct kachnu,jak upéct kachnu,kačena recept,kachna na slanině,Kachna pečená na divoko rcept,Kachna pečená na divoko recept,Kachna pečená na divoko s rýží,kachna recepty,kachní polévka,kachní prsa,kacsa receptek,mražená kachna v akci,nejlepší pečení kachna,pečená kachna,pečená kachna recept,pečená kachna recepty,pečená kachna v troubě,pečená kačica,pečená kačka,pečení kachna,pečení kachny,polévka asijská inspirace,recept na kačenu,recept na kachnu,recept na pečenou kachnu,recepty na prípravu kačkyKachna pečená na divoko, recept. • Naprosto měkká kachní pečínka se zlatohnědou vykřupanou kůží. • Vyvážená a tradiční chuť klasické směsi divokého koření dokonale ladící s tmavým kachním masem. • Slaninový obklad napomůže rozvolnění svaloviny masa. • Už se vám sbíhají chutě na kachnu upečenou na divoko? • Plus...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.