1_nejlepsi-recepty-z-dyne-hokaidoDýňové recepty a inspirace na pokrmy z dýně. Dýně Hokaido, potěšení podzimní kuchyně. To nejlepší z dýně? Dýňová polévka Hokaido jako od Pohlreicha, nebo snad dýňovou pomazánku?.  Hokkaido či Hokaido není snobský rozmar, Hokaido je dobrá. Když nastane čas dýní. Nebojme se „kousnout“ do Hokaida.  Recepty: dýňové polévky, nákypy, řízečky, špízy a citronový krém z dýně Hokaido. 

Dýně Hokaido je žlutomasá odrůda tykve. Od ostatních druhů dýní se liší. Zatímco většinu dýní lze v kuchyni využít spíš jako pochutinu, dýně Hokaido je plnohodnotná potravina, která zasytí. Doba dýně Hokaido je poměrně krátká, a tak hledíme dýňovou sezonu si jaksepatří užít.

Není dýně jako dýně. Hokaido je jiná

Pěstovat tykve a velkoplodé dýně není pro naše zahrádkáře nic neobvyklého nebo snad nového. Dýně svými obrovskými plody přinášely vždy zahrádkářům potěšení. A jejich ženám starosti.

  • Ohromný turek se musí zpracovat najednou, a co s ním?
  • Dýně sama o sobě nemá žádnou chuť, všechny produkty se tedy musejí něčím dochutit.
  • Syrová je nepoživatelná.
  • Před vařením se musí okrájet.
  • Uvařená má trochu specifickou strukturu – trochu vláknitou, vlhce kluzkou.

Ne, lidí, kteří u nás o dýni nestojí, je víc než těch, kterým chutná. A do této situace pronikla relativně malá dýně Hokaido, jejíž vlastnosti jsou úplně jiné. Má to těžké, „holka malá, japonská“. S předsudky se bojuje těžko. Ale jakmile dobude nějakého postu, vytrvale na něm zůstává. Protože dýně Hokaido je skutečným zlatem podzimní kuchyně.

2_dynova-polevka-pavla-vitka

Dýně Hokaido není snobský rozmar, Hokaido je výtečná

K dýni Hokaido jsem přistupovala opatrně – a téměř potají. Opatrně proto, že mi dýně nikdy „nejela“. Nerozuměla jsem podivným chutím svých „amerických přátel“ (románových), kteří se neustále krmili dýňovými specialitami, a když je neměli, dopadlo to všelijak.
Jen si vzpomeňte: Guy z románu Rosemary má děťátko zapomněl koupit ke slavnostní večeři oblíbenou dýňovou pochoutku, dostali proto od sousedů mousse au chocolat – a… (víc v knížce).

Nástup dýně Hokaido do českých kuchyní jsem zaznamenala někdy v druhé půlce první dekády 21. století. Dala si načas, protože v Japonsko se prý pěstuje odjakživa a v Americe málem od příchodu otců poutníků. U nás začaly dýni Hokaido popularizovat takové ty „osobnosti“ televizních pořadů. V tu ránu se dýně Hokaido stala módním hitem. A to tedy není nic pro mne, právě naopak. „Nejsem stádní ovce, nepodléhám módním trendům, budu si jíst po svém!“ křičelo mé nitro.
3_dynova-polevka-hokaido-receptNa venkov jsme se přestěhovali na podzim, takže jsem první zeleninu musela kupovat. Tehdy jsem – v prostředí, kde mě ještě nikdo neznal – poprvé koupila dýni Hokaido. Uvařila jsem z ní – a klekla na kolena. Omluvila jsem se v duchu těm televizním „osobnostem“ i známým, které jsem považovala za gastronomické snoby. Semínka historické první dýně Hokaido tvořila základ prvního „agronomického plánu“ naší zeleninové zahrady.

Na úrodu dýní se vždycky těším. Než je sníme, rozstrkám je všelijak po kuchyni. Když je venku plískanice, pěkně se smějí. S uskladnění si hlavu nelámu: něco rozdám, zbytek sníme v dýňové sezoně, která podle mého vnitřního kalendáře končí adventem.

Jak chutná dýně Hokaido

Tento odstavec je určen těm, kteří mají „dýňový blok“. Vůbec nemusíte mít zábrany do tepelně upravené dýně kousnout.

  • Dýně Hokaido není vláknitá.
  • Není „slizká“, ale spíš sušší.
  • Pocit je stejný, jako když koušeme dobrou bramboru varného typu C.
  • Dýně Hokaido chutná trochu jako dobře uvařený hrách nebo cizrna.
  • Chuť a konzistence tepelně upravené dýně Hokaido se ani trochu nepodobá jiným tepelně upraveným tykvovitým plodinám.

4_dynova-polevka-pohlreich

Polévka je grunt: Polévky z dýně Hokaido

Pro první seznámení s chutí dýně je dýňová polévka tím pravým.

Úplně nejjednodušší je osmažit na másle nebo na oleji dozlatova cibuli, přidat na kousky nakrájenou neloupanou dýni Hokaido (500 g na čtyři porce), zalít vodou, jen aby byla dýně potopená a pod pokličkou rozdusit do měkka. Když je měkká, přilijeme menší množství vývaru (masového nebo zeleninového), přidáme drcený nebo sušený česnek (dva stroužky), ručním mixerem rozmixujeme a pak přilije tolik vývaru, aby měla polévka hustotu asi jako hrachovka. Nesmí to být „kaše“, to strávníky odradí. Ochutnáme, dosolíme. A je to. Už v tomto stavu je výtečná, ale můžeme pokračovat.

  • Když přidáme majoránku a třeba opečený dobrý párek, neznalý strávník ji od hrachové či cizrnové polévky nerozpozná.
  • Jindy do dýňové polévky přidáme karí a trochu chilli.
  • Nebo do základní polévky na závěr přidáme drobné růžičky květáku či brokolice, krátce povaříme a dochutíme trochou pepře a muškátu.
  • Nebo do polévky přidáme sušený mletý zázvor, výstředníci mohou i čerstvý zázvor (chuť bude odlišná, ale také dobrá).
  • Dýňovou polévku lze také dochutit menším množstvím balsamika.
  • Nebo zvlášť rozdusíme dýni a v jiném hrnci uvaříme na kostky nakrájené brambory a kořenovou zeleninu. Dýni rozmixujeme, přidáme k zelenině, dochutíme jako bramboračku. Případně vaříme zeleninu, brambory a dýni společně a pak všechno rozmixujeme.

K dýňové polévce se tradičně podává smetana – sladká i zakysaná. Ale každý to nemá rád, tak ji dáme na stůl zvlášť. Jako vložka se do dýňové polévky nabízejí krutony, smažený hrášek z těstíčka nebo mírně opražená dýňová nebo slunečnicová semínka. Závěrečné sypání čerstvými polévkovými bylinkami jen korunuje dílo.

Když nemáme čerstvé natě, přidáme k dýni hned na počátku varu domácí bylinkové koření.

5_pokrmy-z-dyne-hokaido-hokkaido

Dýňová kaše

Dýňovou kaši si musí každý oblíbit. Pro začátek ji připravíme půl napůl s bramborami.

  • Uvaříme společně v jednom hrnci, slijeme, vodu zachytíme.
  • Pak rozšleháme a postupujeme jako při výrobě kaše bramborové: buď přiléváme horké mléko a přidáme kousek másla,
  • a nebo zalijeme smetanou a při šlehání přidáme zbylou vodu z vaření.

Použití – jako u kaše bramborové. Když si dýni oblíbíme, brambory vynecháme a kaši děláme už jen ze samotné dýně.

  • Mimochodem – dýně má poloviční energetický obsah v porovnání s bramborami.

6_dynova-pomazanka-recept

Dýňová pomazánka

  • Asi 500 gramů dýně Hokaido udusíme do měkka.
  • Vyndáme z kastrolu a ještě teplou rozmixujeme.
  • Máme-li ruční šlehač, vyměníme mixer za metly a za stálého šlehání přiléváme asi 100 g stolního oleje.
  • Pak přisolíme, ochutíme pepřem, přidáme dva tři stroužky rozetřeného česneku a dáme dobře vychladit.
  • Varianta: Na závěr lze také už ručně vmíchat jedno drobně pokrájené rajče a jednu velice drobně sekanou cibulku (rajče ani cibuli nešleháme – rajče by ztratilo tvar a cibule by mohla zhořknout).

Dýňová pomazánka se hodí na přípravu netradičních jednoduchých obložených chlebíčků, a nebo ji podáváme s pečivem třeba k večeři.

  • Tip: Dýňová pomazánka je skutečně výtečná na topince s česnekem.

7_pecena-dyne-hokaido

Zapečená dýně Hokaido

Dýni Hokaido můžeme použít do zapékaných pokrmů, kam bychom jinak dávali brambory:

  • Květák a trochu vařeného masa nebo uzeniny,
  • rybí filé,
  • brokolice,
  • kapusta.

Květák je třeba předvařit, pro urychlení můžeme předvařit i dýni. Brokolici ani rybí filé nepředváříme.

8_spiz-z-dyne-hokaido

Špíz z dýně Hokaido

Na jehlu nebo špejli napichuje to, co máme na špízu rádi: cibuli, slaninu, dobrou uzeninu, jinou zeleninu, maso…

Pokapeme olejem, posolíme, posypeme bylinkami (můžeme být odvážní a použít i méně obvyklé, třeba šalvěj) a pak upečeme v troubě. Když použijeme syrové maso (drůbeží, vepřové), musíme špízy nejdřív dusit pod pokličkou, aby maso nebylo tvrdé. Podáváme s kaší, chlebem nebo jen tak, dýně ve špízu nahradí přílohu.

  • Poznámka: Špíz na grilu jsem nezkoušela, protože dýně dozrávají v době, když je na grilování venku chladno. Ale může to někdo vyzkoušet.

9

Smažená dýně Hokaido

Dýni uvaříme do poloměkka ve slané vodě, vyndáme, necháme oschnout a pak buď obalíme v trojobalu nebo smáčíme v těstíčku: z vajec a mouky, v těstíčku pivním nebo vinném. Těstíčko můžeme dle fantazie okořenit – třeba karí, pálivou paprikou a podobně. Smažíme ve vyšší vrstvě tuku.

Podáváme buď s kaší nebo jako přílohu k dušené zelenině.

10_dynove-recepty-kluci-v-akci

Karbanátky z dýně Hokaido

  • Uvařenou dýni Hokaido nastrouháme, přidáme trochu strouhanky, vejce, sůl, pepř a trochu čerstvých bylinek.
  • Nebo směs okořeníme tradičním karbanátkovým kořením – majoránka, česnek, pepř, případně i mletý zázvor.

Podáváme s kaší nebo jako přílohu k dušeným masům nebo dušené zelenině. Když směs osmažíme jen jako placičky, můžeme je jíst je jako samostatné jídlo (se salátem).

  • Tip: Karbanátky i placičky lze také jen upéct v troubě na pomaštěném plechu nebo pečicím papíru.

11_pecena-dyne

Dýně jako příloha

Když už víme, jak lahodná na patře je dýně Hokaido, můžeme ji jen upéct v troubě a pak dávat jako přílohu místo brambor. Stačí jen osolit a trochu pokapat olejem.

  • Přídavek česneku nebo zeleného koření jenom prospěje, ale nemusí být.

12_citronovy-dynovy-dezert-hokaido

Dýňová pochoutka (citronová)

Ne, opravdu to není ten dezert, který Rosemaryin manžel pod vlivem sil černé magie úmyslně nekoupil, a tím spustil řetěz osudných událostí (víc v knížce). Jen mu tak říkám. Je to docela jednoduchý krém, který však také může spustit řetěz, ale inspirací pro využití dýně Hokaido v přípravě sladkých dezertů.

  • Asi 300 g dýně Hokaido rozdusíme úplně doměkka. Můžeme k tomu využít i mikrovlnnou troubu.
  • Měkkou dýni nastrouháme nebo propasírujeme.
  • Přidáme 250 g tučného tvarohu nebo žervé nebo mascarpone,
  • trochu čerstvé citronové kůry,
  • šťávu z půlky menšího citronu,
  • trochu vanilinového cukru,
  • moučkový cukr podle chuti (začneme dvěma lžícemi a pak případně přidáme).
  • Dobře rozmícháme nebo vyšleháme (podle charakteru mléčného výrobku).
  • Necháme vychladit. 
  • Podáváme se kopečkem smetany, kouskem citronu a máme-li, tak s listem meduňky nebo máty.

Tento dezert lze dochutit různě, ale to už napadne každého, kdo má jen trochu kuchařské fantazie. Dýně Hokaido totiž k experimentování svede každého, koho baví vařit.

TIP: Dýňová semínka z Hokaido poslouží jako osivo, pochoutka i na kreativní tvoření

Foto k receptům z dýně Hokaido: receptar

http://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/10/2_dynova-polevka-pavla-vitka.jpghttp://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/10/2_dynova-polevka-pavla-vitka-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAco je dýně hokaido,co z dýně hokaido,dýně,dýně hokaido,dýně hokaido recepty,dýně recepty,dýňová polévka hokaido,dýňová polévka hokaido kluci v akci,dýňová polévka hokaido pohlreich,dýňová polévka kluci v akci,dýňová polévka pavla vítka,dýňová polévka podle pohlreicha,dýňová polévka pohlreich,dýňová polévka se zázvorem,hokaido recepty,hokaido s lučinou,hokaido s mascarpone,hokaido s tvarohem,jak chutná dýně hokaido,jak na dýni Hokaido,jak polévka z Hokaido,jak připravit dýni hokaido,jak udělat dýni hokaido,jak uvařit dýni hokaido,jak vařit z dýně hokaido,karbanátky dýně z Hokaido,kaše z dýně Hokaido,krém z dýně hokaido,nejlepší dýňová polévka,nejlepší recepty z dýně,nejlepší recepty z dýně hokaido,pečená dýně Hokaido,placičky z dýně Hokaido,pokrmy z dýně hokaido,polévka hokaido pohlreich,polévka z dýně Hokaido,polévka z dýně hokkaido,pomazánka z dýně Hokaido,recept na dýňovou polévku,recepty dýně,recepty dýně hokaido,recepty z dýně,recepty z dýně hokaido,recepty z dýně hokkaido,sladký dezert z dýně Hokaido,smažená dýně Hokaido,špíz z dýně HokaidoDýňové recepty a inspirace na pokrmy z dýně. • Dýně Hokaido, potěšení podzimní kuchyně. • To nejlepší z dýně? Dýňová polévka Hokaido jako od Pohlreicha, nebo snad dýňovou pomazánku?. • Hokkaido či Hokaido není snobský rozmar, Hokaido je dobrá. • Když nastane čas dýní. • Nebojme se „kousnout“ do Hokaida. • Recepty: dýňové...Blog o zahradničení, pěstování a receptech