Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Pudinky z bramborové moučky, recepty. • Co je bramborová moučka. • Proč vařit pudinky z bramborového škrobu. • Kdy vařit z vody a kdy dělat pudink z mléka. • Že to má vzhled amarounů? Ale děti mají amarouny rády! • Jak připravit pudink bez barviv a aromat. • Vadí vám lepek? Zkuste pudinky z bramborové moučky. •

pudinky_skrobb_tit

Pudink z bramborové moučky připravujeme z několika důvodů. Které to jsou? Chlazené ovocné vodové pudinky ze škrobu jsou ideální letní dezert, svačina, či malé jídlo mezi jídly. Pudinky z bramborové moučky – to je brána pro kuchařskou kreativitu otevřená dokořán.

Pudink nemusí být jen z pudinkového prášku

V celé šíři gastronomie tvoří studené pudinky vytvořené na bázi různých škrobů jen jednu kapitolu. V našem prostředí se nejčastěji pohybujeme právě v ní. Zvykli jsme si dělat pudink z průmyslově připravovaných pudinkových prášků. Někdo jiné pudinky vlastně ani nezná.

V současné době jsou pudinkové prášky nejčastěji vyrobeny ze škrobu pšeničného nebo kukuřičného, případně ze směsi obojího. V prášku jsou dále přírodní nebo přírodně identická aromata, barviva a podle výrobce ještě i další látky, byť ve velmi malém množství. A právě pšeničný škrob a látky přidané jsou to, co mnohým spotřebitelům vadí.

  • Hlavně maminkám a těm, kteří se chtějí vyvarovat zbytečné chemie v jídle.
  • A dále lidem, kteří mají problémy s trávením lepku a v jejich prodejně právě speciální bezlepkový pudinková prášek není.

Použít na pudink bramborovou moučku je pro ně řešení. Zároveň to je ale „návrat ke kořenům“. Pudink z bramborové moučky vařily už naše prababičky. Bramborová moučka není nic jiného, než čistý bramborový škrob.

ČTĚTE TAKÉ: Bramborová moučka: Tipy na využití v kuchyni i v domácnosti

skrob_krabice_mp

Pudink z bramborového škrobu je trochu jiný

Pudink z bramborového škrobu je alternativou k pudinku z průmyslového prášku. Protože jej připravíme z jiných surovin, bude trochu jiný. Ani lepší ani horší, prostě jiný.

  • Ostatně, kdo lpí na chuti, na níž je zvyklý, nechť si pudink dál vaří podle svého zvyku. Na trhu je množství pudinků všech možných příchutí, složení, rozličných cen, od různých výrobců.

Pudink z bramborového škrobu je jiná cesta, která bude vyhovovat i domácím kuchařským „kreativcům“. Ze škrobu si mohou připravit pudink přesně na míru. 

Pudink ze škrobu: Co a jak

DSC04290Pudink z bramborové moučky lze připravovat z vody nebo z mléka. Vždy se dodržují stejné poměry tekutiny a škrobu, jako při práci s průmyslovým přípravkem.

  1. Na dezert k přímé konzumaci se na půl litru tekutiny dává 40 gramů škrobu (to je tradiční gramáž i pudinku v balíčku).
  2. Na přípravu ovocných omáček a kyselů stačí na půl litru tekutiny 15 gramů škrobu.
  3. Pro přípravu dezertů z ovoce je vhodné trochu přidat – na půl litru ovoce s vodou 60 g moučky.
Čtěte také:  Čajovky, maceška, teewurst, metský salám. Jak se v nich vyznat a jak je použít ve studené kuchyni?

Škrob musí být nejdřív rozmíchaný ve studené tekutině. Tekutinu odměřím, většinu vliji do kastrolku ke svaření, ve zbytku rozmíchám škrob. Když tekutina vře, naliji do ní rozmíchaný škrob a asi minutu povařím. Vyplatí se sáhnout pro kuchyňskou váhu a škrob odvážit. 

DSC09644Když vařím pudink z mléka, dochucuji: vanilkovým luskem, kakaem, čokoládou, drcenými ořechy, oříšky, mandlemi, kokosem, kávou nebo kávovým či kávovinovým extraktem, rumem. Ovoce nebo sirupy nelze použít, mléko by se srazilo

Vodové pudinky připravuji z ovocných  sirupů zředěných na potřebnou sladkost, z bylinkových odvarů s přídavkem citronu (černý bez, květ růže, lípa), z citrusů, ze zázvoru.

Ovocné dezerty ze svařeného ovoce: jahody, jablka, borůvky, švestky, kiwi, vypeckované třešně nebo višně, meruňky, broskve – podle sezony. Lze použít i kompotované ovoce.

Pudinky z bramborové moučky: Recepty

DSC04364

Smetanový pudink kávový

  • V decilitru silnější studené kávy (nebo roztoku kávového nebo kávovinového extraktu) rozmíchám 40 gramů bramborového škrobu.
  • V kastrolku přivede k varu 200 ml 12% smetany a 200 ml mléka. Kdyby byla smetana v kelímku s menším objemem, vyrovnám poměr mlékem, aby bylo celkem 400 ml tekutiny. Kdo počítá každou kalorii, může uvařit pouze z 400 ml mléka.
  • Do vroucího mléka zavařím rozmíchanou kávu se škrobem.
  • Přivedu k varu a asi minutu dvě vařím.
  • Odstavím z plotny a vmíchám dvě lžíce moučkového cukru. Když mám hnědý nebo třtinový, dám místo bílého. Sladkost si každý vyladí podle vlastní chuti.

Zdobení: Kopeček přislazeného tvarohu, čerstvé ovoce, kávový či kávovinový přeliv – buď koupený, a nebo doma připravený z Melty. 

DSC04366

Mléčný pudink s kakaem nebo s čokoládou

  1. Nejjednodušší způsob je nejdřív uvařit silnější kakaový nápoj z mléka a kakaového prášku, podle chuti přislazeného. Třeba i s kouskem vanilkového lusku. Pak do čistého rendlíku odměřit 400 ml a bud ve deci vychladlého kakaa nebo v deci studeného mléka rozkvedlat 40 g škrobu. Kakao přivést k varu a zavařit škrob. Jsou na to lepší rendlíky s dvojitým nebo nepřilnavým dnem.
  2. Já to ale dělám jinak: Svařím mléko, zavařím škrob, odstavím, vmíchám dvě lžíce cukru a dvě lžíce kakaového prášku. Zamíchám. To práškové kakao se v husté horké hmotě docela nerozpustí, zůstanou kakaové žmolečky, a to právě chci, protože ve vychladlém pudinky se ze žmolečků stanou kakaové krupičky – to nám chutná.
  3. Čokoládový pudink je také jednoduchý. Ve 400 ml mléka se svaří hořká čokoláda 50 – 100 g. Do emulze se zavaří 40 g škrobu rozmíchaného v deci mléka. Pudink musí dokonale vychladnout. 
  4. Čokoládový pudink melírovaný: Uvařím mléčný pudink, do horkého rychle vmíchám rozstrouhanou čokoládu. Vliji do vodou vypláchnutých misek, nechám vychladnout.
Čtěte také:  Sirup z okvětních plátků růží. Může být vznešenější "šťáva" do vody?

Přízdoba: Šlehačka, zakysaná smetana, jahody zavařené ve vlastní šťávě. Dětem zaliji šťávou z jahod, dospělým vaječným nebo čokoládovým likérem. Amaretto také není špatné. A nebo kapka whisky.

DSC04320

Ovocný dezert: Amaroun č.1

Nejčastějšími dezerty, které vařím s použitím bramborové moučky, jsou ovocné pudinky z ovoce. Protože se dělají z vody, mají vzhled gelu. Pamatujete na seriál Návštěvníci? Jak jedli amarouny? Tak tohle jsou také takové „amarouny.“ Děti to říkaly. A děti mají amarouny rády.

jahoda_amaroun_mp

Měkké ovoce dobře rozmačkám, přesypu do půllitrové nádoby a doleji vodou, aby byl půllitr plný. Přeliji do kastrolu a prudce svařím. Dosladím podle kyselosti ovoce a přikápnu trochu citronové šťávy (kyselina citronová zjasní barvu). V deci vody rozmíchám 60 g škrobové moučky, vliji do rozvaru a vařím asi dvě minuty, až je hmota opravdu hustá. Pak jí naplním vodou vypláchnutá tvořítka – šálky, misky. Musí být kónické. Nechám ztuhnout, nejlépe do druhého dne.

Přízdoby: Obvyklé smetanové, ale dětem lze „amarouny“ z chuťově výrazného ovoce zjemnit kondenzovaným mlékem.

  • Recept na domácí kondenzované mléko je v samostatném článku Dva pokusy s kondenzováním mléka: slazené a na jogurt. Co dopadlo líp?
  • A když už budete mít tu stránku otevřenou, podívejte se na ní také na výrobu domácího jogurtu. Bude se náramně hodit k druhému typu „amarounů“.

DSC04344

Amaroun č.2: Bylinkový

Z bramborové moučky připravuji také atraktivní sváteční dezerty nebo nepravé želé do domácího jogurtu. Bylinkové pudinky jsou aromatické, a tak se podávají v menším množství. Některé – třeba růžový – se hodí jen k výjimečným příležitostem: při křtinách děvčátka nebo pro první návštěvy u mimina – holčičky, pro dámské návštěvy, na dívčí narozeninovou sešlost dcerky

Tak ty růže vyzkoušíme, když je o nich řeč.

DSC04267

Půl litru okvětních lístků růže svrasklé nebo stolisté (mám na zahradě) vařím v půl litru vody tak dlouho, dokud není voda růžová a lístky bez barvy – to trvá sedm až deset minut.

  • Nelekněte se, že nebude mít právě reprezentativní barvu.

Přecedím, odměřím, abych věděla, kolik studené vody bude potřeba na rozmíchání škrobu (ta původní se odpařila). Připravím vodu s 40 gramy bramborové moučky.

Odvar dám znovu na plotnu. Vymačkám šťávu z půlky citronu a stane se zázrak – růžový odvar zrůžoví. Podle chuti přisladím. Zavařím škrob, minutu provářím. Odstavím.

Hmotu naliji do vodou vypláchnutých čajových šálků nebo do na dno sklenic. Nechám ztuhnout.

Čtěte také:  Dukátové buchtičky: Se šodó, anebo s krémem? Obě varianty mají své místo na stole

Přízdoby: Růžový pudink ve sklenicích po zatuhnutí doplním mírně přislazeným domácím jogurtem – je jemný.

Růžový pudink v šálcích nechám dokonale ztuhnout, ideální je do druhého dne. Pak opatrně vyklopím na talířek. Dozdobím zakysanou smetanou nebo tvarohem, plátky růží, lístkem meduňky nebo máty a vhodným ovocem – maliny, jahody.

DSC04358

Babičky to znaly – foto recepty

Naše babičky – v souladu s tradiční „kontinentální“ gastronomií – připravovaly značné množství pudinků podle různých receptur. Pudinková forma byla docela běžným vybavením domácnosti. Používala se jinak, než si myslíme.  Když procházíme staré kuchařky, tak vidíme, kolik možných pudinků nabízejí. A jen zlomek z toho jsou pudinky uvařené ze škrobů.

Že babičky pudinkové prášky neměly k dispozici? No babičky žijící v době vlády Marie Terezie, tak ty ne. Ale na přelomu 19. a 20. století, tedy před první světovou válkou, se pudinkové prášky už dělaly. Z čeho? Z bramborového škrobu. Tak proč by si kupovaly prášek, když mohou pudink uvařit z jemného konzumního bramborového škrobu?

  • V receptu na oříškový pudink je zajímavý krok vmíchání nejprve žloutku a pak bílkového sněhu. To lze udělat u jakéhokoliv mléčného pudinku – i průmyslového prášku. Pudink je pak porézní, „nadýchanější“.

oriskovy_pudink_mp

Poznámka: Ve všech receptech je možno bramborový škrob nahradit škrobem kukuřičným, mazienou.

ČTĚTE VÍCE o bramborovém škrobu od víc než stoletého výrobce Amylon 

Foto: Fotokopie z knihy Vaříme zdravě, chutně hospodárně, ostatní fotky k článku o vaření pudinku z bramborového škrobu (receptar)

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/06/pudinky_skrobb_tit.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/06/pudinky_skrobb_tit-150x150.jpgreceptarMoučníky, dezertyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbezlepkové recepty,bramborová moučka,bramborový škrob,co je bramborová moučka,dezerty,domácí puding,domácí pudink,jahody,jahody recepty,jak pudink bez lepku,jak pudinky ze škrobu,jak udělat amarouny z ovoce,jak využít bramborovou škrobovou moučku,k čemu použít bramborový škrob,nepečené dezerty,ovocný pudinky z vody,puding,puding recept,pudink s tvarohem,Pudink z bramborové moučky čokoládový,Pudink z bramborové moučky kakaový,Pudink z bramborové moučky kávový,Pudink z bramborové moučky vanilkový,pudinky bez aromat a barvit,pudinky bez chemie,pudinky bez lepku,Pudinky z bramborové moučky recepty,recepty na dezerty,recepty z okvětních plátků růží,rychlý dezert,vaření bez chemiePudinky z bramborové moučky, recepty. • Co je bramborová moučka. • Proč vařit pudinky z bramborového škrobu. • Kdy vařit z vody a kdy dělat pudink z mléka. • Že to má vzhled amarounů? Ale děti mají amarouny rády! • Jak připravit pudink bez barviv a aromat. • Vadí vám lepek? Zkuste pudinky...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.