Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Nepečený ovocný dort s piškoty, recept, tipy. Přebývá ovoce? Jablka, broskve, švestky? Do dortu s nimi! • Není čas nebo nálada na nějaké velké pečení? • Ovocný dort nahradí moučníky. • Ovocný dort se nepeče, jen pár minut vaří. • Snadná a rychlá příprava.  Osvěžující lahodná chuť. Slazení podle vlastních požadavků. • Žádný tuk, minimální výrobní cena.  Tak to jsou ovocné dezerty/dorty z pudinkové hmoty zpevněné piškoty. 

broskvovy-dort_mp

Chladivé ovocné dorty s piškoty jsou ideální dezerty pro horké dny. Osvěží, ale i trochu zasytí. Doba žádá v mít dezertu „něco“ na způsob tvarohu – tak piškoty slepíme žervé. Na ovocné dorty se účelně spotřebuje méně kvalitní nebo přebývající ovoce.

A může to být ovoce jakékoliv – od Angreštu po Žlutou hrušku. ;=) Je to vyzkoušeno.

Aby se na dezert nezapomnělo

Ovocný dezert s piškoty není žádná novinka posledních let. Recept na něj sice pochází z „babiččiny krabičky“, ale z krabičky babičky soudobé. Podle archivu receptů a zařazení v sešitech domácích receptů  odhaduji, že jeho největší sláva spadá do konce 80. a počátku 90. let. Tehdy se ovšem dělal jen z jablek.

Stručný popis přípravy jablečného dortu: 

Nakrájená oloupaná nakyslá jablka (mohou být i padaná) se v malém množství vody rozvaří. Do rozvaru se podle množství zamíchá několik pudinkových prášků, směs se krátce povaří.

Do dortové formy se naskládají piškoty, zalijí vrstvou jablek s pudinkem, další piškoty a tak dále. Nebo se doporučovalo piškoty do jableční hmoty prostě zamíchat. Vychladit, podávat. V dobových receptech se doporučuje se šlehačkou.

Jablečný dort jsem znala od tety Emilky. A protože mi velmi chutnal, zkoušela jsem ho vařit snad ze všeho ovoce. Nikdy nikdo jím nezhrdl, proto jej připomínám. A to i přes skutečnost, že je jeho příprava tak snadná, že by to zvládla školačka. Připomínám jej z obavy, aby se na něj náhodou nezapomnělo. 

Čtěte také:  Hovězí na česneku. Podomácku i podle bývalých norem

Abych ukázala, že dort nemusí být jen z jablek, uvařila jsem tentokrát broskvovou variantu.

broskve_miska_mp

Broskvový dort nepečený, protože vařený

Ovocný dezert s piškoty – suroviny

  • 1,25 l rozmačkaného ovoce
  • 3 balíčky pudinkového prášku
  • 3 lžíce cukru
  • 250 g dětských piškotů
  • 50 g žervé
  • 250 ml vody
  • lžíce citronové šťávy, koření podle vlastní volby

broskve_pullitr_mp

Ovoce do půllitru

Broskve vypeckuji, zhruba oloupu (zralé broskve se nemusí spařovat) a namačkám je do půllitru. Pudinkové prášky mají 40 nebo 38 gramů a jsou „kalibrovány“ na 0,5 litru tekutiny. Proto na jeden pudinkový prášek počítám půl litru rozmačkaného ovoce.

Jenže je ještě třeba v nějaké tekutině rozmíchat pudinkové prášky. Takže vařím-li 1500 ml pudinku, naplním ovocem dva půllitry zcela a poslední jen do poloviny. Zbývajících 250 ml bude voda, v které rozmíchám prášky.

  • Asi se ozve námitka, že mezi kousky rozmačkaného ovoce budou sice malé, ale mezírky, takže objem bude menší. Je to tak. Ale aspoň ovocná hmota pěkně ztuhne.

Ovoce postříknu vodou a pod pokličkou rozvařím. Podle chuti přisladím. Ve studené vodě rozmíchám pudinkové prášky a suspenzi naliji do vařícího se ovoce. Minutu dvě povařím a odstavím. 

pudink_piskoty_mp

Žervé tvrdí muziku

Dno formy, v které bude dezert tuhnout, vyložím piškoty. Jestli jsou to „obyčejné“ kulaté dětské nebo podlouhlé cukrářské, na tom tolik nezáleží, to je věc osobní volby. Zbytek piškotů slepím neochuceným žervé. Piškot je sladký, ovoce nasládlé, není proto třeba žervé sladit. Naopak – příjemně „nabřesklá“  chuť s piškoty a ovocem dobře ladí.

  • Místo žervé lze použít nějaký jiný čerstvý „tvarohovitý“ sýr – podle chuti a stavu zásob.

broskvovy_dort_kompletace_mp

Obvyklá stavebnice dortu

Kompletace dezertu- dortu, je obvyklá:

  1. na spodní vrstvu piškotů rozetřu polovinu ještě teplé ovocné hmoty.
  2. Na ni naskládám piškoty slepené žervé,
  3. poslední vrstvou je zase rozvařené ovoce.
  4. Povrch uhladím a při hlazení mírně tlačím na stěrku, abych vytlačila vzduch z možných mezer mezi kousky ovoce a piškoty.
Čtěte také:  Brokolicová polévka. Pohlreich by ji ocenil. Recept na brokolicový krém

Dám vychladit. Ideální doba je tak osm hodin, aby byl dezert kompaktní. Takže od večera do rána nebo od rána do odpoledne. Pudink musí nejen vychladnout, ale také ztuhnout. Vyjmutí z formy nelze uspěchat. Jakmile se málo ztuhlý pudink rozpadne, už není nápravy.

broskvovy_dort2_mp

Šlehačka a její příbuzní

Docela upřímně musím říct, že co se týká přízdoby ovocného dortu, není nad šlehanou sladkou smetanu. Ovoce je nakyslé, tak šlehačka zákusek harmonizuje. Jenže…

Jenže někdy je dort v ledničce a chtěl by si kousek vzít jenom jeden mlsoun. Sám pro sebe nikdo smetanu šlehat nebude, ani by to nesnědl, a šlehačka moc dlouho v lednici nevydrží. (Šlehačku ve spreji nekupuji a tlaková láhev na bombičky už dávno dosloužila).

Pak se šlehačkou alternují jiné mléčné produkty: zakysaná smetana, jogurt, skyr, přeliv zhotovený z kousku maskarpone, philadelphie, ricotty, žervé, tučného tvarohu.

  • Na druhou stranu – spartánským povahám bude vyhovovat i čistý ovocný dort bez ničeho. Také to ze svého okolí znám.

broskvovy-dort_medunka_mp

S piškoty si lze vyhrát

Nejjednodušší variantou je naskládat do formy a mezi vrstvy piškoty holé. Ale kdo si chce „vyhrát“, má víc možností. Piškoty je možno slepit čerstvými sýry, jak je uvedeno v receptu, dále marmeládou, povidly, pribináčkem, termixem, nutelou a podobnými výrobky.

Ochucování ovocných dortů

Rozvařené ovoce je většinou třeba přisladit. Čím, to nechť každý zvolí podle svého zvyku: bílým cukrem, hnědým cukrem, třtinovým cukrem, lékařem doporučeným diabetickým sladidlem, stévií – a jak je v domácnosti zvykem. Snad jen med není moc vhodný, někdy s ním ovocná hmota dobře neztuhne. Je třeba nejdřív vyzkoušet na menším vzorku.

  • Některé druhy ovoce jsou po rozvaření trochu mdlé. Chuť každého druhu zvýrazní trocha citronové nebo limetkové šťávy.
  • Osvědčeným kořením pro téměř všechny ovocné druhy jsou skořice, hřebíček a citronová kůra.
  • Ke švestkám lze přidat trochu badyánu nebo drcené kakaové boby. 
  • Kdo si může dovolit experimenty (= nevaří pro děti a rigidního partnera), může vyzkoušet kořenění kardamomem nebo přídavkem čerstvého zázvoru (ten se hodí zejména k jablkům).
  • Chuť ovlivní i průmyslová příchuť pudinkového prášku. Universální je pudink vanilkový. Červené ovoce lze zavařit pudinkovým práškem s jahodovou nebo malinovou příchutí.
Čtěte také:  Plněná vepřová kýta na zázvoru: Zajímavý oběd, chutná večeře a výtečné pohoštění

svestkovy_pudink_mpOvoce je možno kombinovat. Kdyby ale měly nestejnou tuhost, musí se nejdřív začít tím tužším a pak přidat měkčí.

    • K jablkům se hodí jeřabiny, šípek, v malém množství zázvor;
    • se sladkými švestkami a různými renklodami ladí aronie (na obrázku renklody a aronie s jahodovým pudinkovým práškem);
  • broskve, meruňky a rybíz lze kombinovat s letními jablky;
  • hrušky (musí být dost rozvařené) s jeřabinami, aroniemi a brusinkami.

Experimentování je další cesta k získání jiných kombinací. Doporučuji nejdřív v malém množství.
Foto: všechny snímky k článku (receptar)

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/08/broskvovy-dort_medunka_mp.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/08/broskvovy-dort_medunka_mp-150x150.jpgreceptarMoučníky, dezertyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbroskvový nepečený dezert,broskvový nepoečený dort,broskvový pudinkový dort,chladivý dort,dort z pudinku a ovoce,jablečný dort,jednoduchý broskvový dort,jednoduchý ovocný dort bez pečení,nepečené dorty,nepečené dorty za studena,nepečený dort,nepečený dort s ovocem,nepečený dort s piškotama a ovocem,nepečený dort s piškoty a ovocem,nepečený jablečný dezert,nepečený jablečný dort,nepečený jablečný dort s piškoty,nepečený ovocný dort,nepečený piškotový dort s ovocem,ovocné dorty recepty s fotografiemi,ovocný dort,ovocný dort s želatinou recept,ovocný dort se želatinou,ovocný nepečený dort,ovocný pudinkový dort,pudinkový ovocný dort,snadný jablečný dort,snadný ovocný dortNepečený ovocný dort s piškoty, recept, tipy. • Přebývá ovoce? Jablka, broskve, švestky? Do dortu s nimi! • Není čas nebo nálada na nějaké velké pečení? • Ovocný dort nahradí moučníky. • Ovocný dort se nepeče, jen pár minut vaří. • Snadná a rychlá příprava. • Osvěžující lahodná chuť. • Slazení podle vlastních požadavků. • Žádný tuk,...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.