Recepty z máslové dýně, tipy.  Výborné pečené dýňové hranolky jako příloha i zdravé mlsání.  Dýňová polévka, která vezme dech.  Něžný dýňový krém karamel.  Máslová dýně v masových i zeleninových ragú.  Za dýňovou pomazánku s arašídy poděkují děti a mládež.  Čím zavařit polévku? Máslovou dýní.  Od „cvíbochu“ k dortu – jak tomu rozumět?  Kaše z máslové dýně.   Máslová dýně opečená na cibuli.  Shrnuto: Podzim je čas dýní. 

1_recepty-z-maslove-dyne

Máslová dýně je v kuchyni tak všestranně využitelná, že skoro nechápeme, jak jsme se bez ní mohli obejít? Mohli, samozřejmě mohli. Ale s máslovou dýní je vaření zábavnější a talíř pestřejší – a to co do vzhledu, nutričních vlastností, ale především co se chuti týká. Máslové dýně vypěstované českými zemědělci by na trhu měly být až do prosince (taková je obvyklá doba přirozené trvanlivosti tohoto druhu tykví). Máslovou dýni si proto mohou z plna hrdla užít i bezzemci. A za pár kaček. Tak hrr na ně!

Dýně? Ne, prosím, ne!

Že by se v minulosti  v Čechách a na Moravě dýně nepěstovaly, to nelze říct. Ale že by se po nich někdo “mohl utlouct”, to také ne. Nejčastěji na kompostech se pěstovaly obrovské oranžové tykve, z kterých se vařil kompot.

dyne_freeimagesRozkrájet, oloupat a nakrájet dýni na kompot byla perná práce. Pak se dýně přes noc máčela v roztoku s octem nebo s kyselinou citronovou, aby dostala alespoň nějakou chuť. Poté se kousky vařily v silném cukrovém roztoku ochuceném:

  1. v lepším případě vanilkou a kolečky citronu,
  2. v horším případě umělou ananasovou trestí.

Kompot se vřelý nakládal do sklenic, zaléval vroucím sirupem a jen se povazoval celofánem. Varianta s trestí se sterilovala. Dýně pěstovala naše máti, kompot s citronem a vanilkou připravovala babička městská.

  • Máti a sestra to měly tak rády, že byly schopné slupnout skleničku na posezení.
  • Táta a já jsme se nedokázali ani dotknout sklenice, natož to jíst.

Z americké literatury jsem znala, že se k večeři podává pečená dýně. K masu! To jsem svým románovým přátelům jen těžko odpouštěla. V kuchařských knihách sice bylo pár receptů na úpravu tykví, jenže žádný mne nezaujal. Moc dobře jsem si dokázala představit, co tepelná úprava udělá s kousky těch našich obrů.  Na dýně  jsem prostě zanevřela.

Dýně? Ano, prosím, ano!

dyne_maslova_uroda_mpAž s novým miléniem k nám začaly pronikat dýně, které jsou kvalitou a chutí úplně jiné, než ten starý známý „turek“. Schválně jsem prošla svou chronologickou sbírku receptů. Byla-li do té doby zmínka o dýni máslové, (Cucurbita moschata, butternut’) nebo o dýni hokaido, tak jen jako o plodinách, s nimiž se můžeme setkat v zahraničí.

Po přelomu tisíciletí se začaly v objevovat recepty na jídla z dýně Hokaidó, po přelomu první dekády první nesmělé vlaštovky z dýně máslové. Tyto dvě „průkopnice“ už bylo možno tu a tam koupit v obchodech. Nemám dostatek seriózních podkladů, abych alespoň sama sobě dokázala vysvětlit, proč se tyto báječné odrůdy tykví u nás dřív nepěstovaly. 

  • Snad někdo z čtenářů pomůže?

Vždyť jsou na péči tak málo náročné. Prospívají i ve vyšších polohách. Moje zahrádka má nadmořskou výšku k šesti stům metrů, a dýním se tak daří, že mám i na rozdávání.

Naučit se vařit z dýní byla radost. A natolik jsem si je oblíbila, že dost možná dám šanci i těm “kompotovým” obrům. Zatím se podělím o své zkušenosti s vařením z máslové dýně. Třeba se někdo přidá a v diskusi sdělí zase své recepty. 

Máslová dýně: Recepty, tipy, nápady

2_maslova-dyne-pecena

Dýně pečená, hranolky z máslové dýně

Máslovou dýni oloupu (slupka pečením nezměkne), překrojím, vyberu jadřinec. Nakrájím na hranolky tak dva krát dva centimetry, na délce nijak nezáleží.

Na plech naliji asi 80 gramů oleje. Kousky dýně osolím, posypu kořením podle volby a všechno rukama smíchám, aby byly hranolky obaleny tukem i kořením.

Dám péct do trouby zapnuté na 220 stupňů (předehřívat netřeba, nemělo by to opodstatnění). Asi po 15 minutách jeden hranolek převrátím. Když je zespodu opečený – červený, plech na chvíli vyndám z trouby (nevypínám ji) a obrácenou dyne_hranolky_mplopatkou kousky dýně odlupuji od plechu a převracím (viz obrázek). Obrácené kousky dám ještě na pět – osm minut do trouby, aby se dopekly i z druhé strany.

Měli byste si přečíst:  Recepty z dýně Hokaido: nejlepší polévky, řízečky, špízy, dýňová pomazánka, kaše, dezert a jiné dobroty

Tipy na možné koření: provensálské, rozmarýn, pepř, paprika, kmín, tymián. Jestli česnek, tak se musí přidat až ve fázi převracení. Rychle se připaluje. Nebo jiné osvědčené koření podle vlastní volby.

Použití:

  • Příloha k masitým nebo zeleninovým pokrmům nebo bezmasá večeře (s hrnkem studeného kefíru, můj tip).
  • Jídlo „mezi jídly“ pro mládež věčně při chuti.
  • S ostřejším dipem zákusek při pivním dýchánku nebo jiné společenské příležitosti.

Dýňové hranolky jsou dobré teplé i studené. Máslová dýně má pevnější a méně sladkou dužinu než dýně hokaido. Coby příloha k masitým jídlům se mi (a našim) jeví vhodnější, „bramborovitější“.

3_rozpekani-maslove-dyne

Rozpékání máslové dýně

Rozpečením máslové dýně získám univerzální hmotu, která má velmi široké uplatnění.

Máslovou dýni omyji, osuším a pak přepůlím ostrým delším a širokým nožem. Je třeba pracovat opatrně, zejména zralá dýně je tuhá a snadno by mohlo dojít k úrazu.

Vyberu jadřinec a dýni rozkrájím na větší kusy. Slupkou dolů kousky položím na suchý plech a dám péct do trouby na 200 stupňů Celsia. Asi po půl hodině je dýně dokonale rozpečena, což se pozná podle toho, že lze hmotu lehce a beze zbytku seškrábnout ze slupky.

Dýni nechám trochu zchladnout (pro lepší manipulaci). Pak začne trochu piplavá práce, která se ovšem vyplatí: ostrou lžičkou seškrábnu rozpečenou hmotu, a to nejen ze slupek, ale také z opečené kůrky ze stran kousků dýně. Kůrky dávám zvlášť. Slupky vyhodím, ostatní najde využití.

  • Poznámka: Dýni by bylo možno také rozpéct v mikrovlnce nebo uvařit v páře. V obou případech v hmotě zůstane víc vody, což není vždy žádoucí. Pečená má rovněž příjemnější chuť. A také by se nezískaly ony báječně chutnající opečené kůrky, které lze využít jako základ dýňových polévek.

To be continued.

4_dynova-polevka-z-maslove-dyne

Dýňová polévka s karí pastou

Když z rozpečené dýně získávám čistou jemnou masu, zůstávají dva typy „odpadu“:

  1. tuhé a opravdu nepoživatelné slupky (ty jdou na kompost)
  2. a do tuha opečené kůrky dýňových kusů.

Ty by bylo škoda vyhodit. Vždyť to není nic jiného, než upečená dýně, která se tolik doporučuje na přípravu polévek. Do podzimních plískanic se dobře hodí ostrá dýňová polévka s thajskou karí pastou.

  • Nakrájenou velkou cibuli (nebo dvě střední) osmažím na oleji dohněda. Na velikosti kousků nezáleží, bude se mixovat.
  • Zaliji litrem drůbežího vývaru.
  • Přisypu opečené dýňové kůrky (ale ne slupky!) a uvařím do měkka, což netrvá děle než deset minut.
  • Poté ručním mixerem rozmělním dohladka. Ochutnám, případně trochu přisolím (bujon je obvykle slaný akorát).
  • Do polévky nastrouhám dva tři stroužky česneku a přidám thajskou karí pastu. S tou je třeba zacházet opatrně: přidat jen trochu pasty, provařit, ochutnat a případně teprve pak dát ještě trochu.
  • Dýňová polévka by měla být sice zahoustlá, ale ne jako kaše. 

Dýňovou polévku podávám velmi horkou. Kdo má rád v podobných polévkách něco mléčného, doporučuji jogurt. Ale ať si jej dá každý do svého talíře podle vlastní volby.

  • Karí pasta: Jen těžko lze do receptu přesně napsat, jaký typ karí pasty použít. V běžné české domácnosti jich nebývá v zásobách plejáda. I když – kdo má rád ostrá a asijsky vonící jídla, neudělá chybu, když si nějakou pořídí. Nebo dvě. Dají se koupit i u nás – a nestojí to svět. Předností je, že dlouho vydrží, několik let, troufnu si říct. Karí pasty na obrázku mám přímo z Thajska. Prodávají je tam na tržištích, prodavač nabere do sáčku, a je to. Cena je nízká.
  • Mimochodem – dobrý tip na suvenýr (koupit v Thajsku někomu nebo nechat si někým přivézt).
  • A ještě něco: Tuto jednoduchou polévku není třeba dělat jen z opečených kůrek dýně. Můžeme samozřejmě použít celé kousky pečené dýně. Uvedla jsem ji jako návod – možný způsob ekonomického a zároveň chutného způsobu využití dýňové hmoty vzniklé jako druhotná surovina při rozpékání dýně.
Měli byste si přečíst:  Máslová dýně: Slané řezy z máslové dýně, sýra a zeleniny. Recept od protinožců

5_dynovy-krem

Dýňový krém karamel

  • 1/4 litru rozpečené čisté dýňové hmoty
  • 3/4 l mléka
  • 2 karamelové pudinkové prášky po 40 g nebo 80 g kukuřičného či bramborového škrobu
  • 3 polévkové lžíce cukru
  • 3 lžíce tuzemského rumu nebo lžička české rumové tresti

Do vyšší šlehací nádoby dám hrnek rozpečené dýňové hmoty, hrnek mléka, dva pudinkové prášky a vše jemně rozšlehám. V kastrolu svařím půl litru mléka a do vroucího přiliji směs.

Přivedu k varu a za stálého míchání asi tři minuty povařím. Odstavím mimo teplo a ochutím rumem a cukrem. Vliji do studenou vodou vypláchnutých tvořítek, misek nebo velké mísy. Nechám dokonale vychladnout. Podávám třeba s banánem a kávovinovým sirupem nebo naopak s ostrým kompotem (třeba z aronie).

  • Když by někdo použil místo pudinkového prášku maizenu nebo bramborový škrob, a přesto chtěl dát dezertu karamelovou chuť, musí upražit cukr na karamel, rozvařit jej v malém množství mléka a přilít do mléčného základu. Přislazování pak už není třeba, a nebo jen málo.

6_dynova-pomazanka

Dýňová pomazánka s burskými oříšky

  • Solené pražené arašídy
  • Rozpečená dýňová dřeň
  • Stolní olej
  • Špetka cukru

Dýňová pomazánka s arašídy bude asi nejvíc chutnat těm, kdo mají v oblibě „burákové máslo“, ale zároveň nemají zbytečné předsudky vůči dýním. Pomazánka z máslové dýně, arašídů a oleje vůbec nemá ambice být vydávána za nějakou „důmyslnou českou vychytávku“ jak „ošulit“ tradiční výrobek. A komu by vzdálená podoba s peanut butter vadila, může oříšky burské nahradit jinými ořechy. To ovšem vyzkoušeno nemám. Nám doma ta podoba s klasickou burskou pomazánkou nevadí. Vlastně i vyhovuje.

Odvážím stejné množství solených buráků a rozpečené dýňové hmoty. Buráky nasypu do mixeru, přiliji trochu oleje a rozmixuji na jemnou pastu. Pak přidávám dýni a přikapávám olej – jako když se dělá domácí majonéza. Hmota v mixeru by měla stále mít konzistenci měkké pasty.

Několikrát promíchám, aby se rozmixovaly a kousky přichycené na stěně mixovací nádoby. Při té příležitosti je vhodné pastu ochutnat. Někdy jsou arašídy tak chuťově výrazné, že „utáhnou“ i větší množství dýně, než je poměr jedna ku jedné. V tom případě dýni přidám.

Už při ochutnávání bude podoba s burákovým máslem zjevná, ale „něco“ tomu bude chybět. To „něco“ je špetka cukru, jen tak na špičku kávové lžičky. A znovu rozmixovat. (Komu ta kombinace sladké a slané chuti v originálním peanut butter vadí, ať cukr nepřidává). 

  • Dýňová pomazánka s burskými oříšky chutná dětem a dorůstající mládeži. Když dáme při snídani pomazánku na stůl, k tomu džem, tousty a „galon“ mléka, bez jakékoliv výzvy si samy (!) zhotoví „originál PB&J“. Že nevíte, co je PB&J? Nevadí, naši miláčkové to vědí. Peanut butter and jelly sandwich, sendvič s arašídovým máslem a džemem, druhý nejoblíbenější sendvič severní Ameriky. Prý na něm vyrostla půlka Američanů. I Jack Nicholson, tedy alespoň to o sobě říkal v roli Willa Randalla měnícího se ve vlka (Wolf, 1994).  
    Mít proto tyhle suroviny v lednici je dobrá nástraha na lednici stále obhlížející „sarančata“.

7_dynova-buchta

Dýňová buchta: Od „cvíbochu“ k dortu

Suroviny na dýňový korpus

  • 300 g strouhané syrové máslové dýně
  • 2 hrnky (1/4 l) polohrubé mouky
  • 1 čajová lžička kypřicího prášku
  • 2 celá vejce
  • 1/2 hrnku oleje nebo 125 g rostlinného tuku
  • 1/2 hrnku pískového cukru
  • 1 „jedlý“ citron
  • lžička vanilinového cukru
  • 2 lžíce rumu nebo lžička rumové tresti
  • mléko podle potřeby

Příprava dýňového korpusu je prostinká.

  • Z kuchyňsky opravené máslové dýně odříznu a odvážím 300 gramový kousek a nastrouhám na struhadle s velkými oky.
  • Tuk, cukr, vejce, vanilinový cukr, rum a kůru ostrouhanou z poloviny citronu vyšlehám do pěny.
  • Přisypu mouku s rozmíchanou lžičkou kypřicího prášku, zašlehávám a podle potřeby přilévám mléko, aby vzniklo roztékavé hustší těsto.
  • To vliji na vymazaný a moukou vysypaný plech a peču zvolna při 180 stupních Celsia.
  • Asi po 15 minutách zkontroluji „pohledem“. Když se těsto jeví upečené, vpíchnutím špejle je zkontroluji. Obvykle je potřeba ještě asi pět až osm minut přidat, protože dýně se rozpéká pomalu. Někdy ale 15 minut stačí – proto ta předčasná kontrola.
  • Plech s moučníkem vyndám z trouby a dám vychladnout.
Měli byste si přečíst:  Dýňový zákusek s kokosem stojí za vyzkoušení. Je bez másla a vajec

Tento základní korpus, takový jen obyčejný „cvíboch“, jak se říká,  by stačilo pocukrovat nebo potáhnout nějakou svěží polevou – a prima snídaňová nebo svačinová buchta je na světě. Je ale možno dál pokračovat „na dýňovou notečku“.

8_dynove-zele

Dýňové želé na dýňovou buchtu

Zatímco dýňový korpus chladne, uvařím dýňový kompot a dýňovo-citronové želé.

  • Asi 400 – 500 g oloupané máslové dýně pokrájím na kostičky a dám do kastrolku s 500 ml vody.
  • Citron, z kterého jsem strouhala kůru do buchty, oloupu. Dužinu rozsekám a neostrouhanou polovinu kůry nakrájím na tenké nudličky.
  • Nasypu k dýni a přidám ještě asi pět hřebíčků, kousek skořice a 210 g cukru.
  • Směs vařím, dokud není dýně měkká. V nálevu nechám vychladnout.

Když je korpus dokonale chladný, kompot sliji, koření vyberu. Odměřím zbylou šťávu a množství upravím podle návodu na sáčku s cukrářskou želatinou. Pak podle návodu želatinu uvařím. Korpus pokladu citronovou dýní a zaliji prochladlým, již houstnoucím želé. Za několik hodin je možno krájet řezy.

Tak to už není ranní buchta, ale svěží dýňový moučník k odpolednímu čaji. Chceme se ukázat? Ještě jsme neskončili – „tak jedeme dál“.

9_dynovy-dort

Lehký dýňový dort s pudinkem

Upeču dýňový korpus. Protože na dorty používám menší formu o průměru 230 mm, použiji polovinu uvedeného množství surovin. Uvařím dýňový kompot s citronem, ale nebudu z něj dělat želatinu.

20171008_144207Dýni nakladu na korpus, který ještě pokapu kompotovou šťávou. (Zbytek naředím vodou a dám někomu hodnému vypít.)

Z 800 ml mléka, 200 ml sladké smetany (čím tučnější, tím lepší) a tří pudinkových prášku (celkem 120 g) s vanilkovou nebo citronovou příchutí uvařím pudink. Do hotového vmíchám tři lžíce cukru. Při použití vanilkového pudinku lze ochutit ještě rumem nebo rumovou trestí. K citronovému by se to nehodilo.

Pudink naliji na korpus s ovocem a nechám dobře vychladit – několik hodin, ideálně do druhého dne.

Další přízdoby možné – ale nejsou nutné. Zákusek je výtečný už tak.

  • Poznámka: Máslo do pudinku nedávám, je v něm smetana, a to stačí.

10_dynove-recepty-maslova-dyne

A co dál s máslovou dýní?

Předností máslové dýně je její pevná, suchá, moučnatější dužina. Výtečně se proto hodí všude tam, kde bychom jinak použili brambory, maniok (kasava, tapioka), batáty, plantains (banány na vaření) nebo fialové brambory.

  • Dýňové noky: Připravují se z rozpečené dýňové dřeně s přidáním mouky nebo mouky a vejce, prostě jako noky (gnocchi) z brambor. Ve světě je častým zvykem podávat dýňové noky s orestovaným listovým špenátem a sypané parmazánem.
  • Obdobně se připravují dýňové krokety, kdy opět míst vařených brambor použijeme rozpečenou dýni.
  • Masové směsi: Tak to snad nepotřebuje komentář, snad jen, že kousky máslové dýně přidáváme do masových směsí až v poločase dušení, protože potřebují kratší čas ke změknutí.
  • Zeleninová leča a zeleninová ragú.
  • Plátky dýně lze opékat na cibuli podobně jako patizon a podávat třeba s kaší z máslové dýně (připraví se stejně jako kaše bramborová).
  • Rozpečenou máslovou dýni lze přidat do těsta na různé slané koláče (můžete se podívat třeba novozélandský recept na slané řezy se sýrem a dýní).
  • Nebo se máslová dýně použije jako náplň pečených slaných moučných pokrmů (jedním z nich je například pestrý koláč s masem, žampiony a máslovou dýní).
  • Máslovou dýni můžeme přidat do rýžových pokrmů s masem nebo se zeleninou.
  • Dýně nahradí zavářku v polévce, a to jak v bujonu, tak v polévkách zapražených (typu bramboračka).
  • Z máslové dýně lze připravit všechny typy pokrmů, které připomínám v článku Recepty z dýně Hokaido.

Jestli jste dočetli a k těmto řádkům, asi vás napadlo nejméně sedmdesát sedm dalších pokrmů, pomazánek, buchet, zákusků a dezertů a krémů, které byste mohli z máslové dýně vyzkoušet.
Ač nerada radím, tady poradím ráda zkuste to, dejte se do toho. Podzim je doba dýní, až do prosince ty malebné tykve vydrží. Tak proč si jich ve správný čas neužít?

Foto: Všechny fotky k článku o máslové dýni (receptar)

http://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/10/1_recepty-z-maslove-dyne.jpghttp://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/10/1_recepty-z-maslove-dyne-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbuchta z máslové dýně,buráková pomázánka z máslové dýně,co z máslové dýně,dezerty z dýně,dýně,dýňová buchta,dýňová buchta na plech,dýňová polévka,dýňová polévka recept,dýňová polévka s kari,dýnová polévka z máslové dýně,dýňová pomazánka,dýňové recepty,dýňový dort,dýňový krém,hranolky z máslové dýně,jak chutná máslová dýně,jak na máslovou dýní,jak vařit z máslové dýně,karamel krém z máslové dýně,loupat máslovou dýni,máslová dýně,máslová dýně buchta,máslová dýně dezert,máslová dýně dort,máslová dýně hranolky,máslová dýně karamel krém,máslová dýně na sladko,máslová dýně pečená,máslová dýně polévka,máslová dýně příloha,máslová dýně pudink,máslová dýně recept,máslová dýně recepty,máslová dýně recepty výborné,máslová dýně s kuřecím masem,máslová dýně speciality,nejlepší dýňová polévka,PB&J z máslové dýně,pečená dýně,pečená máslová dýně,polévka z máslové dýně,pomazánka z dýně,pomazánka z máslové dýně,ragú z máslové dýně,recept na dýňovou polévku,recepty dýňová polévka,recepty máslová dýně,recepty z dýně,recepty z máslové dýně,sladké recepty z dýněRecepty z máslové dýně, tipy. • Výborné pečené dýňové hranolky jako příloha i zdravé mlsání. • Dýňová polévka, která vezme dech. • Něžný dýňový krém karamel. • Máslová dýně v masových i zeleninových ragú. • Za dýňovou pomazánku s arašídy poděkují děti a mládež. • Čím zavařit polévku? Máslovou dýní. • Od 'cvíbochu' k dortu -...Blog o zahradničení, pěstování a receptech