Šumivé limonády z bylinkové zahrádky: domácí bezinková, z tužebníku nebo mátová
Domácí limonády, které nemají obdoby. • Domácí limonáda z bezinkových květů, z tužebníku nebo mátová limonáda a další. • Šumivé nápoje voňavé, osvěžující, léčivé. • Jaké si je uděláme, takové je máme. • Kvasinky bez cukru stávkují. • Vyrábíme bylinkové a květinové limonády. • Co na to odborník? • Pan lékárník varuje. • Litr opojného květinového „sektu“ za méně než tři kačky. • Když máme limonádu, nemusíme chodit na pivo. • Alkoholické nápoje domácí výroby. • Kdo jednou zkusil, nedá na šumivé květové limonády dopustit.
Babičky nápoj nazývaly „šum“
Moje posedlost letními květinovými limonádami začala, když kvetl černý bez. Báječný bezový „šum“, bezovou limonádu z květů, dělaly už naše prabáby. Do pětilitrové láhve se dá 500 až 600 gramů cukru, pět šest květenství bezu, citron, kousek droždí a vlažná voda. Po dvou dnech se roztok slije a nechá ve chladu pár dní „prošumět“.
Šlo by to i jinak?
U nás máme bezovou limonádu rádi: když se první týden protrpíme přirozenými účinky bezu, pijeme ji, dokud je. A právě ta velká spotřeba nápoje mě vedla k úvahám:
- V receptech na bezinkovou limonádu je poměrně dost cukru, který do sebe nekontrolovaně lijeme. Bylo by možno obsah cukru v limonádě snížit?
- Jestliže má limonáda chuť a vůni bezu, předaly by své aroma i jiné květiny?
- A právě tak – když má bezový šum stejné účinky jako bezový odvar (potopudný, močopudný, projímavý), vylouhovaly by se účinné látky i z jiných léčivých bylinek?
Kvasinky mají rády sladké
Experiment se snižováním cukru v domácí limonádě se mi podařilo dovést do konce ještě v bezové sezoně. Založila jsem čtyři pokusné láhve o objemu 3300 ml. Do každé jsem dala 3000 ml vody a dál:
- jeden vymačkaný a rozkrájený citron,
- šest květenství bezu,
- oříšek (asi 7 g) čerstvých kvasnic,
- 240, 180, 150 nebo 120 g cukru.
Snížení až do 150 gramů cukru se projevilo jen na chuti – nápoj byl méně sladký. Sto dvacet gramů cukru už kvasinkám nestačilo, vyhlásily stávku, domácí bezová limonáda z květů byla málo perlivá. Zůstala jsem tedy na 50 gramech cukru na jeden litr vody. Limonáda byla svěží, méně sladká, řízná.
Pokračování ve výrobě domácích limonád i bez bezu
Když bez odkvetl, naložila jsem tužebník jilmový, tu bylinku mám ráda. Suroviny stejné, jen bez černý vyměněn za asi osm vrcholíků tužebníku. Výsledek: Nápoj výrazné typické tužebníkové vůně, s chutí – a především účinky – jako šumivý aspirin. (Však také kyselina acetylsalicylová v tužebníku obsažená dala aspirinu název). Prokazatelně zmírňoval bolest hlavy, vyvolával pocení a zbavil pálení žáhy způsobené refluxní chorobou.
Do další tužebníkové várky jsem přidala pár jahod. V nápoji se neprojevily jinak než slabě zarůžovělou barvou. Bylo to zbytečné, tato vývojová větev zůstala slepá.
Po tužebníku byly vyzkoušeny:
- Růže svrasklá: Nápoj, který lze podat i andělovi, když se staví na kus řeči.
- Pivoňka lékařská: Jemně nahořklá, pikantně květinová chuť. Výtečné.
- Lípa malokvětá: Medová chuť, lipová vůně, akord doplněn citronem. Další slova jsou zbytečná.
- Řebříček obecný: Pikantní kořenitá mírně nahořklá chuť, limonáda je výtečným prostředkem pro vytrávení po těžším jídle.
- Máta peprná: Populární kombinace „větrové“ máty a citronu chutná především mládeži. Osvěživé v horkých dnech.
- Zlatobýl kanadský: Chuťově neutrální, po medu vonící, jemná a na pití příjemná.
Proč se o tom nepíše?
Květinové limonády se jevily jako atraktivní, chutné, osvěžující, levné. Jak je možné, že se o nich nikde nepíše? Proč každý magazín nabízí jen v červnu recept na bezovou limonádu, a dál nic? Není v tom nějaký háček?
Při důkladném „prosetí“ internetu jsem jeden článek objevila. O šumivých květových limonádách se v něm hovořilo jako o staré vestě. Připadala jsem si jako strýc František v Saturninovi – krkolomnými pokusy jsem objevila zřejmě dávno známou věc.
Pan lékárník varuje
A tak jsem zašla za naším panem lékárníkem. Vždycky k němu chodím pro rady ohledně bylinek. Pan lékárník mi vysvětlil, že:
- takto připravované nápoje jsou v podstatě totéž, co ruský kvas;
- proces krátkého kvašení nijak neznehodnotí látky v rostlinách obsažené;
- naopak je v případě použití léčivých bylin třeba počítat s jejich účinky;
- bylinky by se měly střídat;
- nápoj z tužebníku jilmového nemohou pít lidé, kteří užívají léky na ředění krve (warfarin);
- řebříček obecný používat spíš ve směsi – pro chuť;
- na limonády pro denní pití se hodí všechny „jedlé“ květy a bylinky, jejichž aroma si dokážeme v nápoji představit (tedy i floxy, květy akátu, jetel, všechny druhy růží, sléz, některé druhy ibišku, máta, meduňka, mateřídouška);
- pro limonády z léčivek vybírat takové druhy, u kterých nejsou uváděny žádné vedlejší účinky a v odborných herbářích se uvádí, že je možno užívat je i dlouhodobě.
A potom pan lékárník zvedl varovně prst: „Protože do těch limonád přidáváte droždí, musíte je nechat pár dní řádně prokvasit, aby nebyly nadýmavé. Je ovšem třeba počítat s tím, že dobře prokvašená limonáda nebude lihuprostá, tak se nehodí pro děti a řidiče.“
No vida, a mám odborníkem potvrzeno, co jsem ještě chtěla ke květovým kvasům dodat: po několika dnech jsou skutečně lehce alkoholické. Proto se jich rádi zhluboka napijí i muži. Květové limonády mají skutečný „říz“. Je vyzkoušeno, že když není čas na hospodu, dokáží zhnat nutkavou chuť na pivo. Přitom výrobně přijdou na méně než tři koruny za litr.
Květové limonády: Suroviny na tři litry
- 3 l vlažné vody
- 7 g droždí (šestina kostky)
- 150 krystalového cukru
- 1 citron, případně 50 ml citronové šťávy („citronka“)
- Plná dvojhrsť aromatických a zaručeně jedlých květů
V nakládací sklenici rozpustíme ve vlažné vodě cukr a droždí. Citron vydrhneme kartáčkem, vymačkáme do sklenice a přidáme i rozkrájenou kůru. Nasypeme květy a doplníme vodu do tří litrů. Přiklopíme tak, aby mohl unikat vzduch a dáme na jeden a dva dny stát na teplé místo. Několikrát zamícháme, protože květy plavou na povrchu.
Pak přes husté síto nálev slijeme (osvědčila se mísa s hubičkou), zbytky květů a citronu důkladně vymačkáme. Pomocí nálevky přelijeme do lahví (PET), pod hrdlem necháme asi čtyři centimetry místa. Uložíme do chladničky.
Už druhý den je nápoj dobrý, ale trochu nadýmá, jako všechny kvasy (stačí malá procházka). Není však v něm ještě žádný alkohol. Po třech dnech v lednici dostává nápoj onen popisovaný říz, po týdnu už v něm je i trochu alkoholu.
Foto k receptům na domácí limonády: receptar
https://makova-panenka.cz/recepty/sumive-limonady-z-bylinkove-zahradky-domaci-bezinkova-z-tuzebniku-nebo-matova/https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/08/3_bezova-limonada-z-kvetu.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/08/3_bezova-limonada-z-kvetu-150x150.jpgNápojeRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbezinková limonáda,bezinková limonáda z květů,bezinková šťáva,bezová limonáda,bezová limonáda recept,bezová limonáda z květů,bezová šťáva,bezová šťáva z květů,bylinkové limonády,bylinné limonády,černý bez,černý bez květ recepty,černý bez účinky,domácí bezinková limonáda,domácí limonáda recept,domácí limonády,kvasy z květů,květové kvasy,kvetové limonády,limonáda černého bezu,limonáda z černého bezu,limonády z květů,lípa malokvětá,máta peprná,mátová limonáda,mátová limonáda recept,od babičky,pivoňka lékařská,podle babičky,řebříček obecný,růže svraskalá,růže svrasklá,šťáva z bezinkových květů,štáva z černého bezu,šťáva z květů černého bezu,šumivé limonády,tužebník jilmový,tužebník jilmový použití,zlatobýl kanadskýDomácí limonády, které nemají obdoby. • Domácí limonáda z bezinkových květů, z tužebníku nebo mátová limonáda a další. • Šumivé nápoje voňavé, osvěžující, léčivé. • Jaké si je uděláme, takové je máme. • Kvasinky bez cukru stávkují. • Vyrábíme bylinkové a květinové limonády. • Co na to odborník? • Pan lékárník varuje. •...receptar jezzina@seznam.czAuthorMAKOVÁ PANENKA
prošla jsem stejným procesem a jeden rok dělala podle receptu na bez limonádu ze všeho, co kolem roste. Poslední výtvor (přelitý do petky) jsem po dovolené naštěstí otevřela v rohu zahrady u kompostu, expolze pohnojila všechno v okruhu pěti metrů včetně mě 🙂
Vše co obsahuje cukr začne kvasit pokud se dostane vzduch tak vyrobíte ocet tj základ výroby všech vín ,kvasinky jsou ve vzduchu nebo je dodáte ..ale i ten ocet je zdravý … samozřejmě ředěný v malých dávkách…a pro zdraví je lepší mírné procento alkoholu než cukr….
Limonáda z květů černého bezu – jednoduchá a povede se vždy. Do velkých sklenic (od okurek)naleji nepřevařenou vodu (ne až po vrch), nasypu tmavý třtinový cukr dle chuti, zamíchám do rozpuštění vařečkou, přidám oloupané citróny nakrájené na kolečka a bez jadérek (jsou hořká), případně také přidám vymačkanou citrónovou št’ávu. Vše odhadem a ochutnávám, aby to bylo dobré. Bezinkovým květům otrhám ty hodně silné stopky a květy přidám do nálevu – opět odhadem, nevadí, je-li jich více. Láhve ovážu celofánem. Nechám kvasit asi 5 dní (záleží na teplotě) a denně obsah promíchám vařečkou a ochutnávám. Pak slévám přes hrubší sítko do džbánku a následně přes jemnější sítko a trychtýř do litrových sklenic s uzávěrem. Tak na 14 dní uložím do chladnějšího sklepa dokvasit a dozrát. Žádné kvasinky, žádný ocet. Letos, pro velký zájem, jsem musela vyrobit asi 17 litrů a právě jsem je stočila a ponesu do sklepa. Zajímalo mne také, zda se mohou použít i jiné jedlé květy, a právě tady čtu, že je limonáda dobrá i lipových květů, takže už se těším až lípy rozkvetou a vyzkouším.
Zdravím, ráda bych poprvé vyzkoušela receptiky na domácí limonády co tady prezentuje. Vše je srozumitelné a těším se. Jen bych se ráda zeptala jakou trvanlivost má vyrobená limča po dokvašení? Děkuji za případnou odpověď.
Dobrý den, tak to jsem ráda, že jsem Vás zlákala k výrobě květových limonád, jsou opravdu moc prima. Ale na Vaši otázku nedokážu odpovědět, proto že u nás limonáda nikdy nevydržela déle než týden v lednici. To znamená: dva dny v „kvasné“ láhvi, třetí den přecedím, dám do lednice. Po dvou dnech v lednici už pijeme (když sliji víc, vydrží ten týden, jak jsem řekla).
Celé léto dělám květové limonády kontinuálně, aby v lednici stále něco bylo. Aby nezabíraly v lednici moc místa, nechávám ty, které „zrají“ ležet v poličce lednice a jenom dvě už uleželé stavím do nápojové přihrádky ve dvířkách. Má to i praktický smysl – u ležících lahví se kal usadí po boku láhve a při nalévání by klouzal do sklenic. Když láhev postavím, kal klesne zase ke dnu. První zrání se může dít také v chladném sklepě a do lednice pak můžete dávat jen „příruční“ množství.
Jistě jste četla příspěvek paní Majky. Tak to je klasika. Akorát ji „ozdravěla“ a chuťově vylepšila třtinovým cukrem. Ke kvašení dochází přirozeným vytvářením kvasinek, a tak celý proces trvá déle. Varianta s pekařským droždím je rychlejší, pro nás – netrpělivé. Čerstvé pekařské droždí (kvasnice) je ovšem také produkt ryze přírodní, žádné anorganické chemie při jeho použití nemusíme obávat.
Tak s chutí do toho, držím palce, ať se povedou. Zdraví MP
No, a části té nadýmavosti se dá zbavit použitím vinných kvasinek místo droždí. Jsou dostupné ve vinařských obchodech (pro měšťáky) a v klasických drogeriích (pro ty ostatní 🙂
Dobrý den,
jsem moc ráda, že jsem narazila na tuto webovou stránku! Moc ráda dělám bezovou limonádu, jen místo kvasnic dám trochu ovocného octa – snad ji tím nějak neznehodnocuji? Jinak postup stejný, ale z kvasnicemi určitě vyzkouším taky.
S tím cukrem máte pravdu, také se mi zdají přeslazené, zkoušela jsem dát míň a chutnala mi víc, byla víc svěží. Na 3 litry dáváte tedy 150g třtinového cukru? Měla bych na Vás ještě pár dalších otázek, budu moc ráda, když mi odpovíte, poradíte třeba i na email.
Bez už odkvetl, tak uvažuji o dalších variantách. Teď kvete mateřídouška, zkoušela jste dělat limonádu z mateřídoušky, jde to? Není lepší ji s něčím smíchat (meduňka nebo máta?)
Lze udělat také pouze jen citronovou nebo pomerančovou?
Mohou tyto limonády pít i malé děti cca 3 roky?
Do lípové jste dávala jen lípu a citron nebo i další květy? A jaké množsví na 3 litry? Ráda bych ji vyzkoušela.
Jak dlouho může limonáda ve sklepě vydržet? Bezová je tak dobrá, že nedočkavě chodím sledovat, kdy začne šumět a po pár dnech je vždy pryč, ale ptám se, kdybych ji chtěla udělat do „zásoby“.
Děkuji moc za brzkou odpověď, Iveta
Dobrý den, Iveto. Děkuji za Vaši důvěru: Na některé otázky mohu odpovědět, na jiné třeba zareagují jiné čtenářky/čtenáři.
Tak za prvé to nejdůležitější: Dětem šumivé bylinné limonády ne. Je několik důvodů, ale důležité je, že ne.
A teď popořadě:
Recepturu s přidáváním ovocného octa neznám. Nevím, jakou tam má funkci ten ovocný ocet, snad pro chuť? Kvašení ale ocet nepodporuje, protože kvasný proces u něj už je ukončen. Nakyslé chuti je ovšem lepší dosáhnout přidáním citronu nebo kyseliny citronové, které nezanechají octový „ocásek“.
K tomu cukru: já dávám řepný cukr, o třtinovém psala jedna ze čtenářek. Třtinový je samozřejmě lepší – z hlediska nutričního i chuťového.
Ano, na velkou okurkovou láhev o objemu 3300 dávám 150 gramů cukru. Mám na to odměrku, abych stále nevážila. Něco zabere náplň, takže vody tam jsou ty tři litry.
Z mateřídoušky lze dělat limonádu, ale zkuste ji nejdřív jen z jedné várky, protože má trochu zvláštní chuť i vůni. Je to prostě tymián… Zkoušela jsem ji. Viděla bych to jako takové exotické pití, když se chcete pochlubit kamarádkám něčím novým. Já osobně mám mateřídoušku raději v čaji.
Míchání bylin bych spíš nedoporučila, protože se tím skryje typická chuť bylinek. Mátu ano, meduňku ano. Ale obě byliny samostatně. Limonády budou moc dobré a budete mít na nutné prostřídání.
Z citronu, pomeranče ani jiného ovoce nedoporučuji. Je to jednak zbytečné, a také to není dobré. Chutná to prostě jako zkažený pomeranč, který začal kvasit. Vitaminy také žádné, během kvašení zoxidují. Je mnohem lepší dát si čerstvou šťávu citrusů do vody.
Dětem limonádu nedávejte. Je několik důvodů: jednak v ní může být (a často bývá) alkohol, skutečně některé várky působí opojně, píšu to v článku. A i pan lékárník na to upozorňoval. Také mohou nadýmat a děti by po nich mohlo bolet břicho. Dále: jsou to byliny, které mají své účinky. Dospělí se s nimi vyrovnají nebo jim dokonce prospějí – močopudnost, lehká projímavost, zlepšení trávení, potopudnost… Dětem by se byliny bez konzultace s pediatrem neměly vůbec dávat. A nakonec – ovocné limonády jsou řízné, pikantní, sycené kysličníkem uhličitým. Nic z toho není vhodné pro děti. Když se naučí na „ostré“ bublinkové pití, budou pak odmítat pro ně vhodné méně výrazné nápoje.
Do lípy stačí jen citron, podpoří její medové aroma. Nic víc.
Jak dlouho ve sklepě vydrží, to nemám vyzkoušeno. Je to ale sezonní nápoj, není určen ke skladování. Do zásoby dětem a sobě nadělejte ovocné sirupy.
Třeba se někdo ještě zapojí do debaty. Ještě jednou Vám děkuji za důvěru a zachovejte stránkám přízeň. M.P.
Já osobně se limonád, džusů a koktejlů nemohu nabažit. Už jenom kvůli tomu, že si je mohu připravit sama doma.
Dobrý den,
ve svém článku píšete, že lze použít i květ pustorylu, tedy tzv. falešného jasmínu. Již delší dobu se snažím zjistit, jak to s jeho květem je. Dočetla jsem se pouze, že listy i květy pění a dají se použít místo mýdla, mnoho lidí se tázalo, zda ho lze využít i do čaje, podobně jako jasmín, ale hodně se také píše, že keř je jedovatý. Jak to tedy vlastně je? Jsou jeho květy bezpečně jedlé nebo ne?
Děkuji.
Také mne udivuje ten pustoryl. Také jsem si myslela, že je jedovatý.
Díky, běžím na květy 🙂
limonády a děti: dlouho jsme s kamarádkami a malými (i hodně malými) dětmi jezdlily před prázdninami stanovat, vždycky jsme bezovou limodádu vyráběly po pětilitrech a děti ji podle chuti buď pily nebo ne, bez jakýchkoliv následků – takže bychs e toho nebála :-).
Dobrý den, Milo, děkuji za pěkný příspěvek. Takové táboření s maminkami musel být pro děti úžasný zážitek. A jistě rády vzpomínají, jak jste dělaly bezovou limonádu. Nejen láska, i vzpomínky procházejí žaludkem. Jestli děti po tom trochu víc čuraly, neměly problém se stolicí a nebo se víc potily, to se v krátkém čase ani nepozná. Zážitek z výroby a následného pití vlastního výrobku to smaže.
Víte, já jsem své „nedoporučování“ dětem myslela jinak, obecněji. A týkalo se všech bylinných kvasů:
může v tom být alkohol,
je to řízné a sycené,děti si na takové pití rychle zvyknou,
ale především léčivé bylinky mají své účinky. Podávání bylin dětem by mělo být schváleno pediatrem, a v odůvodněných případech. Léčivé bylinky jsou jako jiný lék. Jak říkal náš pan lékárník: „Aspirin také necumláme proto, že je příjemně kyselý.“
Květ bezu černého kromě uvedených nijaké další vedlejší účinky nemá a jeho sezona je krátká, proto ani žádné dlouhodobé užívání nehrozí. Proto si jej pro zpestření můžeme dopřát. Ale obecně by mělo platit v případě bylinných kvasů, že dětem „dobrého pomálu“ nebo raději nic.
To jsem měla v odpovědi čtenářce na mysli. A Vám a Vašim dětem přeji mnoho dalších hezkých společných zážitků. A pevné zdraví. MP
Dobrý den,
já znala také jen bezovou limonádu a tak se nemůžu dočkat až udělám další kytičkové limonády.Moc děkuji za inspiraci.Martina
Inspirována článkem experimentovala jsem s limo z květu kozlíku. Je voňavá, chutí trochu připomíná tonik. Doporučovala bych spíš na dobrou noc (i když květ nemá zdaleka takové účinky jako kořen).
Jinak k obsahu alkoholu – jednou se mi podařilo místo limonádu z bezpových květů vyrobit burčák. Limonádu jsem stočila, ale nechala na teple. Výsledný produkt byl docela dost omamný 🙂
Dobrý den, Soniku, děkuji za hlášení. To je „pitíčko“, ty limonády, viďte? Jak začne kvést bez, přerovnáváme vnitřní uspořádání lednice, aby v ní mohly stále nějaké petky stát, chladit se – a skrytě dál kvasit. To je pak někdy opravdu jak „rána palicí“. A před jízdou autem bych se nenapila.
Co se kozlíku týká, jste odvážná – a možná i trochu výstřední v chutích (myšleno dobře). Valeriánské kapky, hu. To bych raději ovečky přes lávku přenášela, než si vzít kozlík. To je jen vtip, kozlík je prý na usnutí dobrý, ale já mám spíš opačný problém – usínám ve stoje.
Letos jsem trochu snížila obsah cukru, protože těch limonád pijeme opravdu značné množství. Ale to se musí vyzkoušet, aby to kvasinkám stačilo. Podle zkušeností s limonádami jsem začala dělat bylinná vína. Také jsou prima, hlavně ve fázi „burčáku“, jak píšete. Z bezu, lípy, tužebníku.
Tak přeji chuť do dalšího experimentování. M.P. ;=))
Divím se že tu nikdo nepíše o šeříku, nebo levanduli, měsíček…
Dobrý den, Giro, děkuji za příspěvek. Tak by se daly jmenovat ještě i jiné byliny, které by limonádám mohly dodat chuť a vůni, a neuškodily na zdraví. Je to věc vlastního výběru.
Nechci nikomu nic podsouvat, snažím se o objektivitu, ale mně osobně konkrétně šeřík a levandule do potravin nesedí. Jejich vůně mí evokuje odér „laciných“ mýdel a pánské vody po holení. A měsíček mi nijak nevoní. Limonádu z měsíčku jsem zkoušela – byl z ní cítit jen citron, cukr a kvasnice.
Článek o výrobě limonád je jen návod – jen otevírá cestu, na kterou se musí vydat každý sám, jestliže chce.
Přeji pěknou bylinkovou sezonu a zachovejte, prosím, stránkám přízeň. M.P.
Myslim, ze sa mi na vrchu limonady zacina robit plesen. Mam ju nalozenu treti den, robila som recept bez kvasnic, kedze mi nerobia dobre..Kde som mohla urobit chybu? Vsetkko som poumyvala (teda okrem kvetov, lebo som nechcela prist o pel), vodu pouzivala prevarenu, miesala cistou vareskou, prikrytu mam limonadu hrubou vrstvou kuchynskej utierky, takze pristup vzduchu bol, ale mierny..
Dakujem za vase postrehy!
Dobrý den, Katko. Děkuji za důvěru, ale zklamu Vás. Nevím. Mám zkušenosti jenom s kvasy s kvasnicemi. Snad po tom upřímném doznání neztratíte ke stránkám důvěru? Třeba na Váš dotaz odpoví někdo ze čtenářů, kdo též kvasnice nedává. M.P.
Dobrý den, ráda bych zkusila limonádu z růže. Mám ale okvětní lístky pouze sušené, mohu použít?
Krásný den:)
Dobrý den, Lucie, děkuji za důvěru, ale nevím. Na druhou stranu mně nenapadá důvod, proč by to nemělo jít? Vyzkoušejte – a uvidíte. Když Vám to nebude chutnat, vylijete to. Nic horšího, než zmaření trochy cukru a sušených bylin se nemůže stát. M.P.
Dobrý den šla by limonáda dát do petek nebo sklenic a zaláhvovat? Ted je otázka aby to nebouchlo:-) Při vaření piva se pivo nechá vykvasit a pak se dá 6g cukru nebo dextrozy na litr a zavře do sklenic nebo do petek kde to pak dokvasí. Prostě zkusit vyrobit něco takového?
Dobrý den, děkuji za důvěru, ale nevím. Musíte to vyzkoušet. Já sama se nepouštím do (celkem zbytečných) experimentů, které hrozí naděláním nepořádku.
Přeji zdraví v novém roce a ať se Vám daří podobné pokusy. M.P.