Zelné knedlíky se zelím a kořeněný králičí předek, recept.  Zelné knedlíky, není to chyba? Není.  Zelné knedlíky se zelím, není to hloupost? Není.  Celozrnné zelné knedlíky – inovace starého receptu.  Jak přední půlkou králíka nakrmit čtyři dospělé.  Worcester. Jeden aby se už skoro bál přiznat, že jej používá.  Zelí je vhodné připálit.  Játra nejsou játra.  Co je až na konci článku, ale jedlo se jako první? Králičí polévka s bylinkovými játrovými knedlíčky. 

králík pečený

Předek králíka je samá kost. Ale ty kosti jsou obaleny výtečným krátkým masem, které chutná jinak než maso ze hřbetu nebo ze stehen. Když dá kuchař/ka pokrmu trochu péče navíc, může si na jednom předku králíka pochutnat celá rodina, a to bez trápení s kostmi. Zelné knedlíky jsou obdobou knedlíků chlupatých. Ke kořeněné králičí pečínce se výtečně hodí. A dušené zelí k tomu. Králičí polévku s játrovými knedlíčky lze občas „inovovat“.

Zelné knedlíky z Kuchyně labužníka

Tip na zelné knedlíky byl v ohrožení. Vařím je totiž „na jistotu“, bez nahlížení do předpisu, jen z hlavy. Tentokrát jsem je ovšem chtěla doložit ofoceným autentickým receptem. Aby si třeba někdo nemyslel, že jsem „uplácala“ nějakou improvizaci, a protože se náhodou povedla, šup s ní hned na internet.

zelné knedlíky

Mám vizuální paměť, tak jsem věděla, že hledaný recept je na stránce vlevo nahoře. Nojo, jenže v které knize? Která léta? Jaká oblast gastronomie? Ale našla jsem. Juliana Anna Fialová (autorka mnoha kuchařských knih), Kuchyně labužníka. Druhé vydání z roku 1980, které mám ve sbírce, vyšlo rok před její smrtí. Julianě Anně Fialové jest možno věřit. Recepty sedí.

hlávkové zelí recepty

Zelné knedlíky, původní recept

  • Jednu menší hlávku zelí (asi 700 g) jemně nakrouháme, osolíme, přiklopíme nějakou miskou a necháme změknout.
  • Dvě žemle nakrájíme, pokropíme vodou, nabobtnalou žemli vymačkáme.
  • Do mísy dáme dvě vejce, ušleháme do pěny, přidáme zelí, žemli a 400 hrubé mouky. Těsto rukama dobře vypracujeme.
  • Tvoříme menší kulaté knedlíky, které vložíme do vroucí osolené vody a dvacet minut vaříme.
  • Pak jeden na zkoušku překrojíme, musí být uvařený i uvnitř.
  • Hotové zelné knedlíky vybereme děrovanou naběračkou, přepůlíme. Jsou připraveny k podávání.

Poznámka: Jsou vážně dobré. Ideální k jakýmkoliv pečínkám, se škvarky nebo jenom se zelím.

zelné knedlíky

Zelné knedlíky celozrnné, upravený recept

Zelné knedlíky dělám i z celozrnné mouky. Do mísy dám:

  •  250 g celozrnné mouky,
  • asi 450 – 500 g nastrouhaného bílého zelí,
  • dvě vejce,
  • tři lžíce bramborové moučky,
  • půl lžičky soli.

Rukama vypracují v kompaktní těsto. Pracovní plochu vysypu bramborovou moučkou a těsto několikrát překulím, aby se zpevnilo. Pak, stále na pracovní ploše posypané bramborovým škrobem, vypracuji kulaté knedlíky velikosti golfového míčku. Hned kladu do tukem vymazaných mís parního hrnce. Vařím v páře 25 minut. Pak jeden na zkouškou překrojím. Je-li zelí tuhé a knedlík uprostřed polosyrový, ještě asi sedm minut přidám.

Zelné knedlíky mají v kuchyni stejné postavení, jako třeba knedlíky chlupaté nebo knedlíky bramborové. Třeba jako příloha k pečínce z králičího předku. 

recepty z králíka

Chutně, ale i vzhledně

Z hlediska bonity králičí masa je víc hodnocen zadek, který tvoří masitější stehna a hřbet. Králičím předkem je označován hrudník s žebry, přední běhy a břišní pláty.

Králičí předek má velmi chutné, jemné a až na břišní pláty krátké maso. Nevýhodou je množství drobnějších kostí. Jsou lidé, kteří si na „obíračce“ z pečeného králíka vyloženě pochutnají. Jenže, co si budeme povídat, takové obírání kostí z králičího předku není určeno pro cizí oči. A větší jedlík by se s ním vypořádal klidně i sám.

Takže chceme-li předek z králíka připravit pro víc lidí a sníst jej „esteticky“ a přitom „ekonomicky“, je lepší:

  1. maso tepelně upravit,
  2. obrat v co největších celcích
  3. a podat bez kostí.

Buď v nějaké omáčce (například vynikající je pozapomenutá kyselka z králičího předku) nebo jako pečínku.Tu lze ji připravit na bezpočet způsobů.

králík recepty bezkonkurenční

Pečený kořeněný králičí předek

Suroviny na kořeněnou pečínku

  • 1 králičí předek (2 přední běhy a hrudník)
  • 2 velké cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g vepřového sádla
  • Worcesterská omáčka, sůl

Kousky králičího předku ze všech stran zakapu worcesterskou omáčkou a velmi jemně osolím. Přikryji poklicí nebo mikrotenem a nechám den v lednici marinovat.

  • Mimochodem: Zjistila jsem, že je v současné době zapotřebí kus osobní odvahy k „přiznání“, že jeden používá worcester ke kořenění pokrmů. Funguje už nějaká „autocenzura“, aby se člověk neocitl na tapetě samozvaných „gastroarbitrů“. Takže jen připomínám, že worcester používaly už naše prabáby. Do Československa se začal dovážet už někdy v roce 1925. Neobsahuje konzervanty a glutamáty. Je to tradiční koření s tradiční typickou chutí.

V den přípravy, ale minimálně dvě hodiny před plánovaným podáváním, nahrubo pokrájím dvě velké cibule. Do kastrolu dám sádlo, cibuli, na ni položím kusy králičího předku a pokladu plátky česneku. Podliji hrnkem vody, přikryji poklicí a dám péct na 220 stupňů Celsia.

Králík potřebuje k dokonalému změknutí alespoň hodinu a půl, někdy víc. Během pečení jej několikrát obrátím, přidám vodu na podlití a maso poliji.

jak naložit králíka na pečení

Když je králík tak měkký, že se odlupuje od kosti, sundám poklici a ještě chvíli dopékám, aby pečínka dostala červenou barvu.

  • Pak nechám trochu zchladnout (pro lepší manipulaci) a maso oberu z kostí. Snažím se příliš je nedrobit, zachovávat celistvé svalové snopky. Jde to snadno.
  • Maso štědře pokropím šťávou z výpeku, přikryji (třeba druhým talířem) a dám do do vypnuté trouby, kde se ve zbytkové teplotě uchová teplé až do podávání.

dušené hlávkové zelí recept

Zelí hledím vždy trochu připálit. Dušené hlávkové zelí | recept

V době, kdy se králík peče a „parník“ s nákladem zelných knedlíků pravidelně odfukuje, „předpřipravím“ přílohové zelí. Obvykle použiji zbytek zelné hlávky, z které jsem odkrojila na knedlíky. Zelí nevážím, protože u nás se sní, ať ho je málo nebo hodně.

Bílé zelí drobně nakrájím (nebo nakrouhám na elektrickém kružadélku). Velmi mírně prosolím, podliji trochou vody. Prudce ji přivedu k varu, pak zelí přiklopím, stáhnu teplotu a pod pokličkou zvolna dusím, jenom aby změklo. Pak vypnu plotýnku docela.

  • Pozor, byla tady změna: Nedala jsem tuk, cibuli ani žádné koření. To vše se do zelí dostane, jen co oberu upečené maso.

Když je obrané králičí maso maso uloženo do vychládající trouby, zapnu plotýnku pod zelím. Vliji do něj všechen zbylý výpek s rozpečnou cibulí. Zamíchám a zprudka odpařím. Pak zasypu dvěma lžicemi polohrubé mouky.

Rozmíchám a pod stálým dohledem nechám kontrolovaně trochu přichytit ke dnu kastrolu. Pak přiliji sběračku králičí polévky, která se dováří na jiné plotýnce. Plochou vařečkou odškrábávám připečenou vrstvu a rozmíchávám ji v zelí. Zelí tak dostane plnější chuť. Odpařím do požadované hustoty. Zelí odstavím a teprve mimo plotýnku ochutnám a dochutím: sůl, cukr, ocet nebo citronová šťáva. Jen mírně, protože výpek z masa byl kořeněný.

Dali byste si také?

pečený králík zelné knedlíky hlávkové zelí dušené

Možné varianty

  1. Králičí pečínka, zelí, dvojí příloha – celozrnný zelný knedlík a nové brambory
  2. Bezmasé: Zelené knedlíky podle původního receptu se sladkokyselým zelím
  3. Kdo nemá králíka: Zelné knedlíky – původní receptura, sladkokyselé zelí, pečené kuře
  4. Na další kombinace přijde každý sám

moravské hlávkové zelí dušené

Klikněte na pokračování receptu:

>> Králičí vývar s bylinkovými játrovými knedlíčky

Pro úplnost:

  • Kam se poděl králičí zadek? Skončil na smetaně se zeleninou v bezkonkurenční typicky české úpravě: Králík recepty: Bezkonkurenční králík na smetaně s celozrnným knedlíkem

Foto: Všechny snímky k článku o králičím předku a zelných knedlících (receptar)

http://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/09/9_peceny-kralik-zelne-knedliky-hlavkove-zeli.jpghttp://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/09/9_peceny-kralik-zelne-knedliky-hlavkove-zeli-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAco s králičími játry,dušené hlávkové zelí recept,dušené zelí,dušené zelí recept,hlávkové zelí recepty,jak na polévku z králíka,jak na zelné knedlíky,játra z králíka polévka,králičí polévka,králičí polívka s játrovými knedlíčky,králičí předek bez omáčky,králičí předek jak nejlépe udělat,králičí předek jak upéct,králičí předek kořeněná,králičí předek na cibuli,králičí předek nejlepší recept,králičí předek svátečně,králík knedlíčková polévka,králík recept albert,králík recept lidl,králík recepty,králík recepty bezkonkurenční,moravské hlávkové zelí dušené,pečený králičí předek,pečený králík,polévka z králíka,recepty na králíka,recepty z králíka,zelné knedlíky celozrnné,zelné knedlíky tradiční recept,zelné knedlíky z hlávkového zelíZelné knedlíky se zelím a kořeněný králičí předek, recept. • Zelné knedlíky, není to chyba? Není. • Zelné knedlíky se zelím, není to hloupost? Není. • Celozrnné zelné knedlíky – inovace starého receptu. • Jak přední půlkou králíka nakrmit čtyři dospělé. • Worcester. Jeden aby se už skoro bál přiznat, že jej používá. • Zelí je...Blog o zahradničení, pěstování a receptech