Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Když připravuji pečeného králíka se zelím a zelnými knedlíky, z králičí hlavy vždy uvařím také polévku. Zužitkuji v ní králičí vnitřnosti – z králičích jater, ledvin a srdce snadno vyrobím chutné domácí knedlíčky. 

králičí polévka recept

Polévka: Králičí vývar s bylinkovými játrovými knedlíčky

Suroviny na výtečnou polévku

  • 1 králičí hlava
  • 2 králičí břišní pláty
  • Polévková zelenina (kousek mrkve, brukve, celeru, mladý hrášek, falozolový lusk, květík, rajče – co je právě čerstvé k mání)
  • 1 králičí játra
  • 1 králičí ledviny a srdce (nemusí být, někdo by je raději jedl upečené s masem)
  • 1 vejce
  • Kousek čerstvé bazalky, snítka čerstvého tymiánu, česnek
  • strouhanka, sůl, mletý pepř, špetka muškátového květu

játrové knedlíčky z králičích jater

Ta játra, nikoliv ta játra

Ještě než se pustíme do vaření, neodpustím si jazykové okénko. Játra jsou gramaticky pomnožné podstatné jméno rodu středního. Skloňují se podle vzoru „město“. V sedmém pádě tedy jedině „s játry“, nikoliv „s játrou, s játrami“.

Ne, nedělám z nikoho hlupáka připomínáním učiva z prvního stupně základní školy. V posledních letech je totiž možno veřejně vídat/číst kuchařské návody, jídelní lístky či nabídkové tabule restaurací, kde se docela vážně (a ne jako studentský slovní žertík) vyskytuje skloňovaní jater podle vzoru žena:

  • „Rýže s játrami“
  • „Nakrájíme jednu játru“
  • „Játru odblaníme“
  • „Pomazánka s játrou“…

Pod jedním takovým článkem s „játrou“ v titulku i dál v textu to už čtenáři nevydrželi a vyjádřili nesouhlas s gramatikou. Tvrdošíjná argumentace autorky byla až půvabná: „Vždyť se přece normálně říká ta játra! Takže vzor žena, ne asi?“ A přiložen byl link na článek „Aby byla játra zdravá“. 

vývar z králíka s játrovými knedlíčky

Konec řečem, pojďme vařit…

  • V litru vody se lžicí soli uvařím králičí hlavu a odřezané břišní pláty a srdce. Vývar přecedím, břišní pláty přidám k pečícímu se předku.
  • Syrová králičí játra rozmixuji společně s ledvinami, dvěma stroužky česneku, hrstkou bazalky a s lístky odrhnutými z jednoho proutku tymiánu. Přidám syrové vejce, sůl, pepř, muškátový květ a tolik strouhanky, aby vzniklo polotuhé těsto. Prostě jako jiné játrové knedlíčky, jen koření je trochu jiné.
  • Sezonní polévkovou zeleninu nakrájím na proužky (nebo velmi jemné proužky – julienne). Vývar doplním do litru a půl. Nasypu zeleninu, přivedu k varu a hned začnu lžicí vykrajovat noky a zavářet do polévky. Mám-li kousek květáku, přidám pár drobně rozebraných růžiček, ale až naposled.
Čtěte také:  Paprikové speciály: Zavařování feferonek i nakládané kozí rohy. Když to máme rádi ostré. Pálivé omáčky a pasty z feferonek

Po asi pěti minutách varu teprve ochutnám – do polévky přešla chuť ze zeleniny a knedlíčků, takže závěrečné kořenění už bude jemné nebo žádné. Nakonec oberu maso z hlavy a krku, pokrájím spolu se srdcem a vrátím do polévky. Na talířích sypu některou z natí.

  • Poznámka: Bazalkou a tymiánem kořeněné játrové knedlíčky se nedají dělat příliš často. Brzy by se přejedly. Je to tip na změnu.

Recepty: Kořeněný králičí předek, zelné knedlíky a dušené hlávkové zelí recept

Králík na smetaně je klasikou. Vařte podle osvědčených receptů – králík recepty bezkonkurenční

3_jatrove-knedlicky-do-polevky

Jak na sváteční klasiku? Dobrý bujon a játrové knedlíky od babičky – zkuste další recepty

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/09/1_kralici-polevka-recept.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/09/1_kralici-polevka-recept-150x150.jpgzezahradkyPoctivé polévkyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAdomácí játrové knedlíčky,jak na polévku z králíka,játra z králíka polévka,játrové knedlíčky do polévky,játrové knedlíčky od babičky,játrové knedlíčky recept,játrové knedlíčky recept od babičky,králičí polévka,králičí polévka recept,králičí vývar,králík recepty,králík recepty bezkonkurenční,polévka s játrovými knedlíčky,polévka z králičí hlavy,polévka z králíka,recepty na králíka,recepty z králíka,vývar z králíkaKdyž připravuji pečeného králíka se zelím a zelnými knedlíky, z králičí hlavy vždy uvařím také polévku. Zužitkuji v ní králičí vnitřnosti - z králičích jater, ledvin a srdce snadno vyrobím chutné domácí knedlíčky.  Polévka: Králičí vývar s bylinkovými játrovými knedlíčky Suroviny na výtečnou polévku 1 králičí hlava 2 králičí břišní pláty Polévková zelenina (kousek mrkve, brukve, celeru, mladý...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.