Králičí vývar s bylinkovými játrovými knedlíčky
Když připravuji pečeného králíka se zelím a zelnými knedlíky, z králičí hlavy vždy uvařím také polévku. Zužitkuji v ní králičí vnitřnosti – z králičích jater, ledvin a srdce snadno vyrobím chutné domácí knedlíčky.
Polévka: Králičí vývar s bylinkovými játrovými knedlíčky
Suroviny na výtečnou polévku
- 1 králičí hlava
- 2 králičí břišní pláty
- Polévková zelenina (kousek mrkve, brukve, celeru, mladý hrášek, falozolový lusk, květík, rajče – co je právě čerstvé k mání)
- 1 králičí játra
- 1 králičí ledviny a srdce (nemusí být, někdo by je raději jedl upečené s masem)
- 1 vejce
- Kousek čerstvé bazalky, snítka čerstvého tymiánu, česnek
- strouhanka, sůl, mletý pepř, špetka muškátového květu
Ta játra, nikoliv ta játra
Ještě než se pustíme do vaření, neodpustím si jazykové okénko. Játra jsou gramaticky pomnožné podstatné jméno rodu středního. Skloňují se podle vzoru „město“. V sedmém pádě tedy jedině „s játry“, nikoliv „s játrou, s játrami“.
Ne, nedělám z nikoho hlupáka připomínáním učiva z prvního stupně základní školy. V posledních letech je totiž možno veřejně vídat/číst kuchařské návody, jídelní lístky či nabídkové tabule restaurací, kde se docela vážně (a ne jako studentský slovní žertík) vyskytuje skloňovaní jater podle vzoru žena:
- „Rýže s játrami“
- „Nakrájíme jednu játru“
- „Játru odblaníme“
- „Pomazánka s játrou“…
Pod jedním takovým článkem s „játrou“ v titulku i dál v textu to už čtenáři nevydrželi a vyjádřili nesouhlas s gramatikou. Tvrdošíjná argumentace autorky byla až půvabná: „Vždyť se přece normálně říká ta játra! Takže vzor žena, ne asi?“ A přiložen byl link na článek „Aby byla játra zdravá“.
Konec řečem, pojďme vařit…
- V litru vody se lžicí soli uvařím králičí hlavu a odřezané břišní pláty a srdce. Vývar přecedím, břišní pláty přidám k pečícímu se předku.
- Syrová králičí játra rozmixuji společně s ledvinami, dvěma stroužky česneku, hrstkou bazalky a s lístky odrhnutými z jednoho proutku tymiánu. Přidám syrové vejce, sůl, pepř, muškátový květ a tolik strouhanky, aby vzniklo polotuhé těsto. Prostě jako jiné játrové knedlíčky, jen koření je trochu jiné.
- Sezonní polévkovou zeleninu nakrájím na proužky (nebo velmi jemné proužky – julienne). Vývar doplním do litru a půl. Nasypu zeleninu, přivedu k varu a hned začnu lžicí vykrajovat noky a zavářet do polévky. Mám-li kousek květáku, přidám pár drobně rozebraných růžiček, ale až naposled.
Po asi pěti minutách varu teprve ochutnám – do polévky přešla chuť ze zeleniny a knedlíčků, takže závěrečné kořenění už bude jemné nebo žádné. Nakonec oberu maso z hlavy a krku, pokrájím spolu se srdcem a vrátím do polévky. Na talířích sypu některou z natí.
- Poznámka: Bazalkou a tymiánem kořeněné játrové knedlíčky se nedají dělat příliš často. Brzy by se přejedly. Je to tip na změnu.
Recepty: Kořeněný králičí předek, zelné knedlíky a dušené hlávkové zelí recept
Králík na smetaně je klasikou. Vařte podle osvědčených receptů – králík recepty bezkonkurenční
Jak na sváteční klasiku? Dobrý bujon a játrové knedlíky od babičky – zkuste další recepty
https://makova-panenka.cz/recepty/kralici-vyvar-s-bylinkovymi-jatrovymi-knedlicky/https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/09/1_kralici-polevka-recept.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/09/1_kralici-polevka-recept-150x150.jpgPoctivé polévkyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAdomácí játrové knedlíčky,jak na polévku z králíka,játra z králíka polévka,játrové knedlíčky do polévky,játrové knedlíčky od babičky,játrové knedlíčky recept,játrové knedlíčky recept od babičky,králičí polévka,králičí polévka recept,králičí vývar,králík recepty,králík recepty bezkonkurenční,polévka s játrovými knedlíčky,polévka z králičí hlavy,polévka z králíka,recepty na králíka,recepty z králíka,vývar z králíkaKdyž připravuji pečeného králíka se zelím a zelnými knedlíky, z králičí hlavy vždy uvařím také polévku. Zužitkuji v ní králičí vnitřnosti - z králičích jater, ledvin a srdce snadno vyrobím chutné domácí knedlíčky. Polévka: Králičí vývar s bylinkovými játrovými knedlíčky Suroviny na výtečnou polévku 1 králičí hlava 2 králičí břišní pláty Polévková zelenina (kousek mrkve, brukve, celeru, mladý...zezahradkyMiroslav Diromiroslavdiro@seznam.czAdministratorMAKOVÁ PANENKA
Napsat komentář