Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Trhanec, recepty. Co je to na talíři?  Vypadá to jako nějaký „trhanec“.  Také se o trhanec jedná!  Trhanec se trhá úmyslně.  Co jsou trhance?  Jak udělat trhanec.  Víte, že rakouský „der Schmarren“ nebo „der Kaiserschmarrn“ se v české gastronomii nazývá trhanec?   Trhanec: tip na rychlý oběd nebo večeři. • Který trhance si dáte: tvarohový, krupicový, rýžový, třešňový…  Na výběr je devatero druhů. 

trhanec_titulka_mp

Trhance jsou teplý moučník nebo sladké hlavní jídlo. K jejich přednostem (krom dobré chuti) patří rychlá a snadná příprava. Trhanec upraví i nezkušený/á kuchař/ka, protože „potrhání“ moučníku není v tomto případě estetická závada, ale charakteristická podoba. Trhanec, podobně jako palačinka nebo lívanec, sice nedodá tělu nějaké mimořádné živiny, ale zpestří jídelníček druhově. Trhance by mohly být inspirací pro maminky, které „devětkrát do týdne“ dělají dětem na přání k večeři palačinky.

Pro Schmarren máme název trhanec

Když si při lyžování v Rakousku dáme der Schmarren nebo der Kaiserschmarrn, žasneme nad sebevědomím rakouské kuchyně. „Český kuchař by asi nenašel odvahu servírovat nepovedený lívanec, či co to je. Ale přitom to je dobré, kousky jsou ze všech stran opečené, kompot se k tomu hodí…“ říkáme si. Je to jinak. Český kuchař tu odvahu má. Ale spotřebitele neláká objednat si něco, co se v češtině nazývá „trhanec“. A to naprosto oficiálně, a jistě víc než sto let.

kaiserschmarrn_trhance_pixabay_mp

Dědictví po stařičkém mocnářství

Der Schmarren nebo der Kaiserschmarrn, trhanec, se připravuje asi ve všech nástupnických zemích zaniklého Rakouska-Uherska, i v jiných evropských státech. Jen u nás se na něj nějak pozapomnělo, nebo co… Přitom domácí trhanec se tomu rakouskému podobá, jak jen se mohou sobe podobat dvě roztrhané sladké omelety.

trhanec_uvod_mh_mp

Staré kuchařské knihy se trhanci přímo hemží

Udělat trhanec je snadné. Je to takový neuspořádaný bratranec sladkého svítku. Však také ve starých kuchařkách obvykle bývají svítky a trhance řazeny do jednoho oddílu podobných pokrmů. Receptů na trhance ve starých kuchařských knihách bývá víc než dost,  jsou dost inspirativní.

  • Snad jen, že zatímco se schmarrenm zdá být na rakouském talíři v Alpách moderním „free“ pokrmem, který lze napichovat na vidličku, tatáž česká receptura v šedesátileté knize se možná zdá být nemoderní, nudná – prostě „out“.

trhanec_panev_pixabay_mp

Na pánvi i na plechu, v troubě i na plotně

Co se týká technologie, trhanec lze vyrábět:

  1. technikou smažení – celý proces na pánvi na sporáku;
  2. případně se z jedné strany osmaží na pánvi na plotně a po roztrhání se dopeče v troubě;
  3. nebo se od začátku peče v troubě na předem rozpáleném, tukem vymazaném plechu.
Čtěte také:  Silvestrovské pohoštění. Jednohubky, kanapky a miňonky. Chuťovky v retro stylu

Na obrázku z fotobanky je typická pánev na trhanec. Místo jedné dlouhé rukojeti má dvě ucha, aby se vešla do trouby a dobře z trouby vyjímala. Já ji nemám, ale naše máti i babička tento typ pánve měly. Na trhance a svítky je velmi vhodná, moučník se dobře obrací.

  • Mária Hajková (MH), slovenská autorka mnoha kuchařských knih, které vycházely především v 60. a 70. letech minulého století, doporučuje ve svém opusu Moučníky při zhotovování trhanců technologii pečení na plechu.
  • Ve staré kuchařce Vaříme zdravě, chutně, hospodárně, kterou často připomínám,  se doporučuje pánev na plotýnce.
  • Z Rakouska znám kombinaci pánev na plotně+dopéct v troubě.

Tvarohový trhanec: Domácí recept

trhanec_suroviny_mp

Domácí tvarohový trhanec, suroviny

  • 250 g tvarohu (může být i z vaničky)
  • 2 celá vejce
  • 30 g másla
  • špetka soli
  • 40 g cukru
  • 40 g hrubé mouky
  • 50 g suchého ovoce
  • 2 polévkové lžíce mléka
  • citronová kůra nebo aroma
  • sádlo nebo máslo na plech

trhanec_testo_mp

Snadná práce

Zapnu troubu na 220 °Celsia a vložím do ní sádlem nebo máslem vymazaný plech.

Žloutky, máslo a cukr rozšlehám, přidám tvaroh, sůl, citronovou kůru nebo citronový cukr, znovu rozšlehám, přisypu mouku a pokrájené suché ovoce (datle, meruňky, rozinky…) nebo pokrájenou ovocnou pastu/kůži, není-li ovoce a ještě jednou prošlehám. Nakonec ručně vmíchám tuhý sníh.

trhanec_plech_mp

Plech dobrý, pánev lepší

Pomazaný plech se mezitím v troubě již rozpálil. Vyjmu jej a rychle vliji a stěrkou rozetřu těsto. Vrátím do trouby. Jakmile vidím, že jsou kraje moučníku zespodu již opečené, vytáhnu plech z trouby. Lopatkou zpola upečený trhanec obrátím a dvěma vidličkami dotrhám.

  • V tuto chvíli myslívám na to, že ty dvouuché pánve mají hodně „do sebe“, obracení by šlo mnohem líp. (Třeba si někdy vzpomenu napsat o tu pánev Ježíškovi.)

trhanec_aronie_talir_mp

Jak možno trhanec podat

Trhanec ještě horký přesunu na talíře, pocukruji (není nutno) a třeba:

Čtěte také:  Pečené vepřové koleno kořeněné aneb Vaříme podle literární předlohy

anebo tyto pochutiny podám vedle v misce.

Trhance v českých kuchařských knihách

trhanec_normy_mp

Zařazení trhance do závazné „knihy příprav“ (Receptury teplých jídel, vydání z roku 1976) je dokladem, že se trhanec kdysi připravoval jako teplý moučník i v restauracích a veřejných jídelnách. Asi ne všude, ale někde asi ano, když na něj byla československá státní norma.

Krupicový trhanec

  • 1/2 l mléka, 2 vejce, 230 g krupice, špetka soli, 100 g rozinek, sádlo nebo jiný tuk na pečení.
    Pracovní postup: V mléce rozmícháme vejce, krupici, sůl a necháme chvíli odstát. Připravenou směs  rozetřeme na dobře vymazaný a rozpálený plech, posypeme rozinkami a ve vyhřáté troubě upečeme. Upečený moučník roztrháme vidličkou a ještě na chvíli vložíme do trouby dopéct.
    Hotový trhanec posypeme moučkovým cukrem a podáváme s kompotem. Můžeme jej podávat i s ovocnou pěnou, vanilkovým krémem, případně s vinným šodó. (MH)

trhanec_tresnovy_hajkova_mp

Bramborový trhanec

  • 400 ml mléka, 250 vařených strouhaných brambor, trocha soli, 2 vejce, 250 g polohrubé mouky, sádlo nebo jiný tuk na pečení.
    Pracovní postup: V mléce  rozmícháme nastrouhané vařené brambory, sůl, cukr, žloutky, mouku a dobře vypracujeme. Nakonec zlehka přimícháme tuhá sníh vyšlehaný z bílků. Na plechu rozpálíme tuk, připravené těsto na něj rozetřeme a vložíme do vyhřáté trouby. Nedopečený moučník z trouby vyjmeme, roztrháme vidličkou, vložíme zpět do trouby a dopečeme.
    Hotový, ještě horký trhanec posypeme moučkovým cukrem a ihned podáváme. Mžeme podávat i s kompotem. (MH)

trhanec_krupicovy_vzchh_mp

Rýžový trhanec

  • 400 g rýže, 1 l mléka, špetka soli, 140 g cukru, mletá skořice, 60 g másla, 4 vejce, sádlo nebo tuk na pečení.
    Pracovní postup: Přebranou rýži propláchneme horkou vodou, zalijeme mlékem, osolíme, přidáme skořici a uvaříme do měkka. Do prochladlé kaše přidáme cukr, máslo, žloutky, zamícháme a nakonec zlehka přimícháme tuhý sníh z bílků. připravenou rýži rozetřeme na vymazaný a rozpálený plech a ve vyhřáté troubě upečeme.
    Upečený moučník roztrháme vidličkou a podáváme politý ovocnou šťávou. (HM)

trhanec_na_panvi_vzchh_mp

Trhanec s mandlemi

  • 6 vajec, 60 g cukru, 60 g loupaných mletých mandlí, 60 g hladké mouky, 500 ml mléka, citronová kůra, sádlo nebo tuk na pečení.
    Pracovní postup: Žloutky s cukrem umícháme do pěny, přidáme mandle, mouku a zamícháme. Potom za stálého míchání přilijeme mléko, přidáme strouhanou citronovou kůru a tuhá sníh z bílků. Na plechu rozpálíme tuk, těsto na ně rozetřeme a vložíme do vyhřáté trouby. Nedopečený moučník z trouby vyjmeme, roztrháme vidličkou a dáme znovu dopéci.
    Upečený trhanec posypeme vanilkovým cukrem. (MH)

trhanec_tvarohovy_talir_mp

Foto: Schmarren a kaiserschmarrn jsem nalezla na pixabay.com. Děkuji. Ostatní fotky včetně fotokopií textů (receptar)

Zdroj: S využitím receptů: Mária Hajková, Moučníky, Profil, Ostrava 1984; Receptury teplých pokrmů, Praha 1976; Vaříme zdravě chutně a hospodárně, Praha 1958.

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/02/trhanec_aronie_talir_mp.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/02/trhanec_aronie_talir_mp-150x150.jpgreceptarMoučníky, dezertyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAcísařský trhanec,císařský trhanec recept,co je to Schmarren,Co jsou trhance,co to je Kaiserschmarrn,co to je trhanec,jak se dělá Kaiserschmarrn,jak se dělá Schmarren,jak se dělá trhanec,jak se řekne česky Schmarren,jak se řekne Kaiserschmarrn česky,Jak udělat trhanec,kaiserschmarrn recept,kde se dělá Kaiserschmarrn,královský trhanec,krupicový trhanec,krupicový trhanec s třešněmi,rakouský trhanec,recept císařský trhanec,recept na kaiserschmarrn,recept na trhanec,s čím se jí trhanec,Schmarren nebo Kaiserschmarrn recept,staročeský trhanec,trhanec,trhanec krupicový,trhanec na pánvi,trhanec na plechu,trhanec podle pohlreicha,trhanec recept,trhanec rýžový,trhanec s jablky,trhanec tvarohovýTrhanec, recepty. • Co je to na talíři? • Vypadá to jako nějaký 'trhanec'. • Také se o trhanec jedná! • Trhanec se trhá úmyslně. • Co jsou trhance? • Jak udělat trhanec. • Víte, že rakouský 'der Schmarren' nebo 'der Kaiserschmarrn' se v české gastronomii nazývá trhanec? •  Trhanec: tip na rychlý oběd nebo večeři. •...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.