Srbské žebírko lepší než podle staré receptury. V čem nastala změna?
Vepřové srbské žebírko, receptura ČSN + současný recept. Kotleta, žebírko a pečeně, kde je rozdíl? • Žebírko nejsou žebra. • Jak se připravovalo srbské žebírko, když retro časy byly "nyní?"…
Sekaná z bufetu, nikoliv od babičky. Receptury ČSN
Ve velkém vyráběná sekaná pečeně. • Byla tak chutná, anebo vzpomínky na ni zkresluje čím dál vzdálenější doba její "slávy"? • Podle jakých receptur se v dobách "reálného socialismu" připravovala…
Zatloukaný řízek (řízek naruby) alias Košický řízek
Košický zatloukaný řízek (řízek naruby). • Co to je zatloukaný řízek? • Co je řízek (rezeň) košický? • Jak se vymanit ze starých stereotypů. • Mělké kořeny novodobé "tradice" lze…
Kološvárské zelí, kolozsvari kaposzta. Léty prověřená jídla nejsou nikdy „in“ ani „out“
Kološvárské zelí, kolozsvári rakott káposzta, maďarský recept. • Kološvárské zelí. • Sedmihradské zelí. • Kolozsvári rakott káposzta. • Zelí z klužského kastrolu - různé označení jednoho pokrmu. • Kde se…
Bůčková roláda: Od špalíku masa s kostmi po plát k zabalení. Plus receptury dle ČSN
Roláda z vepřového boku, recepty. • Že bůček není sorta masa vhodná k rozklepání a sbalení do rolády? • Svého času byly bůčkové rolády docela běžným způsobem úpravy vepřového boku.…
Retro: Vepřový závitek na smetaně podle ČSN
Vepřový závitek na smetaně, receptura dle ČSN. • To není vepřový ptáček. • Ani španělský ptáček se svíčkovou omáčkou. • Dokonce to není ani ptáček ala svíčková. • A už vůbec ne "svíčptáček". • Je…
Přírodní mleté řízky s bramborovými pusinkami aneb Vaření z hlubin spíže a mrazáku
Mleté řízky s bramborovými pusinkami, vaření ze zásob. • Vaření ze zásob nemusí jen z konzerv. • Oběd z hlubin spíže a mrazáku. • Jak se postavit čelem k výpadku…
Jak si pochutnat na vodnici. Potěší i příznivce dělené stravy a keto diety. Recepty, tipy
Vodnice, tipy a recepty. • Jak si na vodnici nejlépe pochutnat. • Co z vodnice uvařit? Třeba vepřové řízky s cibulí a vodnicí. Recept potěší i ty, kteří dodržují zásady…
Vepřové ragú po zahradnicku. K mrkvi a bramborám ještě alespoň dva druhy zeleniny
Vepřové ragú po zahradnicku, recept. • Nakrmíme čtyři lidi čtvrt kilem masa? Nakrmíme, když uvaříme vepřové ragú s mrkví a bramborami. • Hledím, aby k bramborám a mrkvi přišly ještě…
Vepřový guláš na černém pivu. Pivovarská specialita „home made“
Vepřový guláš s černým pivem, recept. • Jak připravit pivní guláš? • Musí být pivní guláš z vepřového masa? • Vepřový guláš z plecka nebo kýty. • Proč maso podlévat černým pivem? • Mohou jíst pokrm…
Retro: Originál hamburská vepřová kýta. Podle bývalé celostátní normy
Hamburská vepřová kýta, někdejší norma 13108. • Hamburská vepřová kýta podle šéfkuchařů? • Jak připravit hamburskou vepřovou kýtu podle "original" retro receptu. • Vyplatí se dělat doma hamburskou kýtu? • Není jednodušší zajít na hamburskou…
Pikantní vepřová roláda s fermentovaným salámem. Proč vařit z drahého salámu?
Pikantní vepřová roláda s nádivkou ze suchého fermentovaného salámu a paprikové pasty, tip a recept. • Plněná vepřová roláda někdy žádá změnu. • Roláda z vepřové kýty nebo pečeně. • Kvalita nahradí kvantitu. • Proč je…
Obalovaný řízek s knedlíkem a se zelím? To není výstřednost, ale pavlišovský řízek
Pavlišovský řízek, recept není třeba. • Co je pavlišovský řízek, pavlišov, pavlišovák? • Komu může chutnat smažený obalovaný řízek s knedlíkem? • Je pavlišovský řízek totéž, co řízek úpický? • Kde leží Pavlišov?…
Vepřové závitky plněné krůtími játry a zalité játrovou omáčkou. Dobrou sváteční chuť
Vepřové závitky s játry a játrovou omáčkou, recept. • Co k nedělnímu nebo polo svátečnímu obědu? • Třeba plátky vepřové pečeně plněné játry s pikantní játrovou omáčkou. • Kapary v teplé omáčce?…
Vepřová plec se smetanovou šípkovou omáčkou aneb Omáčka z okrasného keře
Vepřová plec se smetanovou šípkovou omáčkou, recept. • Není třeba čekat na mráz. Velké malvice růže svrasklé jsou nasládlé už koncem léta. • Omáčka z šípků okrasného keře, a to jde? • Svázaná…