Oběd pěkně postaru: Frankfurtská polévka a české vdolky s mákem. Jako od babičky
Od babičky vdolky s mákem a frankfurtská polévka, recepty. • Vdolek versus vdoleček. • Jak často se pekly „vdolky z bílé mouky“ ? Jednou za týden. • Co se hodí ke kynutým vdolkům? • A musí být v frankfurtské polévce frankfurtský párek? • Poctivá přesnídávková polévka jako od našich babiček. • Co se zbylými vdolky s mákem? Nejlépe namazat švestkovými povidly. • A nebo namazat něčím jiným? •
Na český vdolek s mákem se skoro zapomnělo. Jen v některých rodinách se udržuje zvyk péct vdolky s mákem. Hlavně tehdy, když se hospodyňka chystá nějakou sytou zapraženou masitou polévku. Vdolek s mákem a frankfurtská polévka, to je celý oběd. Takový oběd, jaký vařily v sobotu naše prabáby.
„Budou vdolky? Ach jo, zase práce…!“
Vdolky s mákem se dělají z jednoduchého kynutého těsta z pšeničné mouky, s tukem a zadělávaného mlékem. Povrch vdolků je potřen vejcem (nebo bílkem) a hustě posypán celým mákem.
Vdolky pekly hospodyně na venkově jako přílohu k syté polévce, po níž u další chod nenásledoval. Byl to častý sobotní oběd – rychle připraveno, rychle snědeno. Pak si vzal každý „kus dolku do podolku“ nebo do kapsy, a zase do práce. A nebo nesnědené vdolky zůstaly na míse a každý si bral podle chuti a hladu. Zbylé vdolky se také tradičně mazaly povidly.
I dnes se vdolky často pečou v sobotu, a z těch samých důvodů jako kdysi: když je hodně práce na zahradě a kolem domu a nikdo (kromě potomků v jistém věku) nechce ztrácet čas dlouhým vařením a stolováním.
Český vdolek versus bavorský vdoleček
České makové vdolky jsou něco jiného než bavorské vdolečky, a není to slovíčkaření. Tak jako rohlík není totéž co vanilkový rohlíček.
- Bavorské vdolečky se předně dělají ze sladkého, jemného ochuceného těsta.
- Nepečou se, ale smaží.
- Nepřikusují se k polévce, ale potřené marmeládou (povidly) a s kopečkem sladkého tvarohu (smetany) se podávají jako samostatné sladké jídlo.
- Vdolky s mákem se dělají, vypadají a chutnají úplně jinak, než bavorské vdolečky. A basta.
Recept na bavorské vdolečky v článku Masopust: Makové koblihy s brusinkami, skořicové šišky a bavorské vdolečky
Česke vdolky s mákem: Je to prosté
Suroviny na těsto
- 1/2 kg polohrubé mouky
- 250 ml mléka
- 100 ml směsi tuku
- 1 čajová lžička soli
- 1 zarovnaná polévková lžíce cukru
- 21 g čerstvého droždí (půl české kostky)
- 1 vejce do těsta + 1 vejce na potření
- nemletý mák (asi půl sklenice)
Ve vlažném mléce (omlouvám se, na fotce není, nějak se zapomnělo dostavit na společné focení) rozmíchám půl kostky droždí a lžíci cukru. Nechám vzejít kvásek.
- Odvážím mouku, promíchám se solí.
- Rozpustím tuk. Nejlepší je vepřové sádlo, ale kdo nesmí, může zvolit třeba kombinaci oleje a rostlinného tuku.
- Vlažný tuk, kvásek a jedno celé vejce přidám k mouce a hnětačem vypracuji hladké lesklé těsto. Když se začne čistě odlupovat od stěny mísy (patrno na obrázku), je dostatečně vyhněteno. Poctivost hnětení je důležitá, odrazí se na kvalitě výrobku.
Těsto lze nechat uhníst i ve stolním robotu nebo v domácí pekárně, přičemž výsledek musí být stejný – čisté oddělování od stěn. - Přikryji utěrkou a nechám kynout.
Pak si nachystám „přípravy“: do jedné misky nasypu trochu máku (podle potřeby budu přidávat), do druhé rozšlehám vejce. Pečicí plech vymažu tukem.
Když těsto nabude na dvojnásobek, je vykynuté.Vyklopím je na moukou jemně poprášenou pracovní plochu (kdo má silikonovou, moukou sypat nemusí). Rozdělím na polovinu a z každé poloviny nakrájím deset stejně velkých kousků, celkem dvacet.
Kousky těsta zaoblím do bochánků. Pak vezmu bochánek, horní stranu smočím ve vejci, vyjmu, vložím do misky s mákem a v máku trochu zploštím. Je to praktičtější, než vdolky potírat vajíčkem a mákem sypat až na plechu, a také se tím dosáhne hustého makování.
Čistou stranou pokládám na plech. Nechám rozestupy, aby vdolky při pečení dokynuly pěkně do okrouhlého tvaru.
Zapnu troubu na nejvyšší stupeň a než se rozehřeje, nechám vdolky ještě kynout. Pak vložím do trouby, teplotu stáhnu na 200 stupňů Celsia a vdolky peču asi 15 až 20 minut.
Když začnou vdolky lákavě vonět, zkontroluji a pak už stojím u trouby a nechám jim tolik času, aby byly zlatavé. Chvíli nechám odstát na plechu a pak naskládám na mísu.
Frankfurtská polévka? Přesněji přesnídávková s párkem
Přiznám se, že spíše než jej dávat do frankfurtské polévky, dobrý frankfurtský párek u nás doma raději slupneme s domácí hořčicí a chlebem. Polévce, jak ji vařím já, by se nejen proto nemělo říkat pravá frankfurtská. Spíše přesnídávková polévka s párkem. Ale zato je luxusní a poctivá.
Jednak polévka bude s bramborami. A sílu jí dá namísto hovězího vývaru kořenová zelenina, zelené bylinky, a také párky. Ty nebudu v polévce jen přihřívat, ale naopak opečené se budou vařit. Když se tato polévka jí s vdolky, jeden talíř nikomu nestačí. Proto jí musí být víc.
Suroviny na polévku s párkem
- Jemné párky – půl nožky na jednu porci
- Brambory – půl brambory na jednu porci
- Cibule, sádlo, mouka (lžíce na litr polévky)
- 1 malá mrkev, stejně velká petržel, malý kousek celeru
- Čerstvé nebo sušené polévkové nati (může být i česnek medvědí)
- Česnek (3 stroužky na litr)
- Majoránka, kmín, sůl, pepř, mletá paprika
- Voda – 330 ml na porci + něco na vyvaření
Chvilka míchání, a je to
Nejdřív si udělám přípravy: Oloupu cibuli, nakrájím párky, očistím a nakrájím kořenovou zeleninu.
- Cibuli nakrájím a osmažím na sádle jen trochu dozlatova, protože se bude dál dělat.
- Přidám půl lžičky kmínu a nakrájené párky a společně opékám.
- Pak přisypu mouku a dál za stálého míchání opékám.
- Přidám nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu, dvě lžíce mleté papriky a v zimě hrst suchých bylinek.
- Míchám, dokud zelenina nezavadne.
Zaliji vodou, nasypu nakrájené brambory, půl lžíce soli. Přivedu k varu, stáhnu teplotu a zvolna vařím, dokud nejsou brambory měkké, což trvá asi patnáct minut.
Pak ochutím česnekem, majoránkou a trochou pepře, je-li polévka jen pro dospělé, tak i pálivou paprikou.
V létě do polévky místo kořenové zeleniny rozsekám maličké rajče, půl paprikového lusku a přidám celerovou nať, libeček a petrželku.
Přeliji do předehřáté teriny a dám na stůl, aby si každý mohl přidávat podle své chuti. Kromě malých dětí si přidá vždycky každý.
Když se vdolky všechny nesnědí
- Zbylé vdolky s mákem se na českém venkově tradičně potíraly švestkovými povidly.
- U nás je na vdolky oblíbenější marmeláda z černého rybízu.
- Já sama mám vdolky od oběda nejraději se studeným mlékem.
- Slyšela jsem, že někdo vdolky prořízne a maže medem, a dokonce někdy i máslem a medem.
Takže vyzkoušejte podle svého svého gusta.
Mohlo by vás zajímat
- K přesnídávkovým polévkám se rovněž hodí celozrnné pečivo. Recepty jsou k nalezení v článku
Domácí celozrnné housky a rohlíky jako od pekaře. Chutnají skvěle a přijdou na pár korun
Foto: Fotografie k článku o vdolcích a polévce s párkem (receptar)
https://makova-panenka.cz/recepty/obed-pekne-postaru-frankfurtska-polevka-a-ceske-vdolky-s-makem-jako-od-babicky/https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/02/1_vdolky-od-babicky.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/02/1_vdolky-od-babicky-150x150.jpgMoučníky, dezertyPoctivé polévkyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbabiččiny vdolky s mákem,frankfurtská polévka,frankfurtská polévka našich babiček,frankfurtská polévka recept,frankfurtská polévka s párkem,jak na vdolky s mákem,jak udělat vdolky s mákem,mák recepty,nejlepší frankfurtská polévka,poctivá frankfurtská polévka,polévky od babičky,recept na frankfurtskou polévku,recept na kynuté těsto vdolky,recept na vdolky,recept na vdolky slané s mákem,recepty s mákem,selské vdolky s mákem,staročeské vdolky s mákem,vdolky,vdolky od babičky,vdolky pečené v troubě,vdolky recept,vdolky s mákem a povidly,vdolky s mákem jako od maminky,vdolky s mákem od babičky,vdolky s mákem recept,vdolky z kynutého těsta,venkovské vdolky s mákemOd babičky vdolky s mákem a frankfurtská polévka, recepty. • Vdolek versus vdoleček. • Jak často se pekly „vdolky z bílé mouky“ ? Jednou za týden. • Co se hodí ke kynutým vdolkům? • A musí být v frankfurtské polévce frankfurtský párek? • Poctivá přesnídávková polévka jako od našich babiček. • Co se zbylými vdolky...receptar jezzina@seznam.czAuthorMAKOVÁ PANENKA
Měla by se ta polévka jmenovat nenejvýš „přesnídávková polévka s brambory a párkem“ – frankfurtská to skutečně není, a když do něčeho, co je čímsi mezi buřtgulášovou polévkou a jakousi párkovou dáte brambory, také majoránku atd. tak rozhodně nejde o frankfurtskou – pokud by mělo jít o frankfurtskou, tak kde je například smetana? Dalo by se říci, že jde o „klamavou reklamu“ – přitom zbytečně, protože stačí se neohánět názvem známé polévky se známým receptem a známým seznamem surovin, a prostě přiznat barvu, že jde „o tu naší domáucí přesnídávkovou polévku s brambory a párkem“ – a je to kuchařsky poctivější.
Dobrý den, pane Pavle, děkuji za Váš příspěvek.
Sice jste mi v něm “dal za uši”, ale v postatě jste napsal totéž – dokonce i těmi samými slovy – co je napsáno v článku (i v jednom z mezititulků) – že recept není na frankfurtskou polévku, ale přesnídávkovou s párkem. Ano, máte pravdu, že nebylo tak docela správné termín frankfurtská použít. Ale i to se pokusím vysvětlit, aniž bych se chtěla zbavit “provinění”.
Prostě jsem se obávala, že když do titulku přímo napíšu “přesnídávková” polévka, mnoho lidí mne okamžitě hodí přes palubu do (dnes módního) gastropodsvětí, a to aniž by si článek otevřeli a přečetli si, co v něm vysvětluji. (To je také současný trend – kometovat něco na základě titulku, bez přečtení článku).
V současné době je, bohužel, výraz “přesnídávka” často chápán jen jako ovocná dřeň ve skleničce. Přesnídávka už pro mnohé lidi není malé dopolední jídlo (na desátou). Tomu se – v další momentální módě zdrobňování – říká “svačinka”. Tudíž matky dávají dětem “přesnídávku na svačinku”, nikoliv ovocný protlak na přesnídávku. Jestli kroutíte hlavou, tak já také.
Termín frankfurtská polévka je obecně známý – každý si hned vybaví zahuštěnou polévku s tenkým párkem. Když chci dát tip, jak lze takovou polévku uvařit poctivě – se zeleninou, bez polévkové kostky, kupované hotové jíšky, když chci říct, že polévku lze hodnotně kořenit majoránkou, libečkem – a ne lžicí vegety, pak musím napsat titulek takový, aby oslovil každého. Tedy i lidi, kteří si pod pojmem “přesnídávková polévka” představí rozvařený jablečný protlak.
Každopádně upřímně děkuji za Váš profesionální postřeh – a vytrvejte v kritickém čtení, prosím. Nesmíme nechat českou gastronomii padnout. M.P.
Rozvzpomínala jsem se na babičku. Ta mě naučila tyhle vdolky s mákem nebo s kmínem. Potírala je vajíčkem a sypala až po nakynutí na plechu a také je na povrchu trochu solila. Daly se jíst na sucho, ale naprosto boží kombinace je pomazat švestkovými povidly, omočit v nadrceném perníku (kdysi Ruměnky byly nejlepší) a navrch hodit lžíci tučného tvarohu, který se rozmíchal se šlehačkou a trochou cukru. Za kombinace sladkého, slaného a kyselého je fantastická a vždycky měla na večírcích úspěch.