Špekové knedlíky. Evropské dědictví, které stále chutná
Špekové knedlíky, Speckknödel, recepty, tipy. • Špekové knedlíky - pokrm starodávný, nikoliv ovšem staročeský. • Proč špekové knedlíky nejsou staročeské? • Protože špekové knedlíky jsou tradiční v Předlitavsku, Zalitavsku, v…
Škvarkové zelné placky. 10+1 receptů na placky ze škvarků a kyselého zelí
Zelné a škvarkové placky, 11 receptů. • Zelné placky? • Škvarkové placky? • A co škvarkové placky z kyselým zelím? • Škvarkové placky se zelím. • Škvarkové placky s bramborami a se zelím. • Zelné placky…
Smažené těstoviny s rýží. „Eklektická“ příloha-pokrm na českém talíři
Smažené těstoviny s rýží, domácí tip na přílohu i samostatný pokrm. • Zase rýže? • Zase těstoviny? • A co rýže s těstovinami? • V krátkém čase a s minimem surovin…
Retro: Vepřový závitek na smetaně podle ČSN
Vepřový závitek na smetaně, receptura dle ČSN. • To není vepřový ptáček. • Ani španělský ptáček se svíčkovou omáčkou. • Dokonce to není ani ptáček ala svíčková. • A už vůbec ne "svíčptáček". • Je…
Dýně plněná rýží a masem. Špíz s dýní a s masem. Vaříme ekonomicky
Levné vaření s využitím dýní, recepty. • Surovin tak jednomu na oběd, ale ke stolu jsou dva nebo tři? • Jak využít malých dýní, když skončí jejich okrasná funkce? •…
Papriky pečené s olejem. Dobré jídlo skoro bez práce
Papriky pečené v oleji, domácí recept. • Pečená paprika jako hlavní jídlo. • Pečená paprika jako příloha. • Pečená paprika coby hodnotná domácí konzerva. • Pečené papriky skoro bez práce.…
Brynzové pirohy: Slovenská klasika i možná varianta s rajčaty
Brynzové pirohy / taštičky, recept. • Slovenské brynzové pirohy nejsou pečené, ale vařené. • Brynzové pirohy z bramborového nebo nudlového těsta? • Brynzové taštičky s rajčatovým přelivem, vyzkoušíte? • Brynzové…
Retro: Kuře na soli aneb Jak kuchařky přicházejí o iluze
Retro: Kuře na soli. • Znáte legendu 70. a počátku 80. let minulého století? • Znáte údajně nejlepší kuře na světě? • Lepší než kuře grilované? • Stačí jen kilo soli a svět…
Halušky se zelím. Recepty + reportáž z jejich „velkovýroby“
Halušky se zelím ve velkém, recepty, tipy, zkušenost. • Halušky se zelím, fiestový fenomen 21. století. • Jak uvařit halušky se zelím doma. • A jak se vaří halušky se zelím ve velkém?…
Masové koule s rajskou omáčkou a cuketou. Tip na rychlé letní jídlo
Masové koule s cuketovou rajskou omáčkou, recept. • Při jednom vaření lehký rychlý oběd pro všechny skupiny strávníků: nízko sacharidový, masitý, bezmasý, pestrý, lehký, "zdravý". • Masové koule s petrželí…
Hovězí na divoko. Domácí recept na oblíbenou úpravu předního hovězího
Hovězí na divoko, domácí recept. • Klasická "konzervárenská" úprava hovězího masa tentokrát v čerstvé domácí podobě. • Hovězí na divoko, varianta bez kořenové zeleniny. • Hovězí na divoko, chuť, která…
Brynzové halušky, pozdrav ze Slovenska
Brynzové halušky, recept. • Halušky s brynzou jsou atributem Slovenska. • Kde si nejlépe pochutnat na brynzových haluškách? • Jak si halušky s brynzou připravit doma? • Víte, co je…
Co s moukou ze zásob? Slané sýrové lívance coby přílohu. Třeba k dušené kapustě a uzenému
Sýrové lívance jako příloha, tip. • Co s moukou, která se nahromadila ve spíži? Slané lívance. • Že se lívance nedělají slané? • Ale ano, už předcházející generace kuchařek je připravovala.…
Levný oběd: Kapustové závitky s kuřecím masem a s tarhoňou. Vaříme bez plýtvání
Kapustové závitky s kuřecím masem, recept, návod, tip. • Joza Břízová by měla radost. • Vaříme chutně, zdravě a hospodárně. • Jak efektivně rozbourat kuře. • Ani drobek kuřete nepřijde nazmar.…
Přírodní mleté řízky s bramborovými pusinkami aneb Vaření z hlubin spíže a mrazáku
Mleté řízky s bramborovými pusinkami, vaření ze zásob. • Vaření ze zásob nemusí jen z konzerv. • Oběd z hlubin spíže a mrazáku. • Jak se postavit čelem k výpadku…