Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Zvykli jste si už na vodnici, teprve si zvykáte, anebo vodnici vůbec neznáte? Jak vodnice chutná? • Proč se u nás vodnice hojně pěstovala, a pak přes padesát let nepěstovala?

Vodnice vypadá jako přerostlá ředkvička, ale není palčivá. Chutná jako kedlubna, ale je sladší a měkčí. Vodnicí se může krmit dobytek, ale člověk si na ní pochutná možná ještě víc. Je to užitečná a chutná zelenina. A protože je každá zelenina zdravá, je zdravá i vodnice. Je dobře, že se na české talíře po letech nepochopitelné stagnace vodnice zase vrátila.

Vodnice na evropském jídelníčku

Vodnice je kulturní plodina pěstovaná pro kulovité bulvy, ale i křehký chrást. Uvádí se, že před dovozem brambor měla vodnice v evropském jídelníčku podobné postavení jako brambory. To je údaj poněkud odvážný, protože vodnice má docela jiné nutriční vlastnosti než brambory, a tak její kuchyňské využití muselo být jiné. Z tabulky jasně plyne, že vodnice našim předkům sice zaplnila útroby, ale na rozdíl od brambor je nijak extra nezasytila. Jenže to je právě důvod, proč si v současné době vodnice tolik ceníme.

VodniceBrambory
Bílkoviny:1,10 gBílkoviny:3 g
Sacharidy:4 gSacharidy:20 g
Cukry:2,50 gCukry:1,20 g
Vláknina:1 gVláknina:1,20 g
Sůl:Sůl:0,03 g
Vápník:27 gVápník:15 g
VodniceBrambory
Bílkoviny 4 %Bílkoviny 20 %
Sacharidy 0 %Sacharidy 0 %
Tuky 1 %Tuky 1 %
Vláknina 94 %Vláknina 76 %
OstatníOstatní
Energie 98,06 KjEnergie 385,30 Kj

Proč vodnice zmizela

O vodnici se rádo uvádí, že se dříve pěstovala velmi hojně. Protože od semínka ke sklizni stačí asi šest týdnů a protože nemá velké nároky na kvalitu země, sela se prý vodnice i ve vyšších polohách.

Čtěte také:  Zlatobýl kanadský: Pomáhá nejenom při zánětech močových cest

Pěstovala se i krmná vodnice určená pro dobytek. Každé horské políčko prý bylo alespoň z části oseto vodnicí. Po druhé světové válce ze zahrad a polí zmizela. Proč? Nevím. Seriozní zdůvodnění se mi nepodařilo zjistit. Jsou různé názory.

  • Například i ten, že vodnice příliš připomínala léta válečné chudoby.
  • Anebo že vodnice (a tuřín) evokovala v českém lidu německý národní eintopft, do kterého Němci vodnici (nebo tuřín) přidávají.

Opravdu nevím. Tyto dohady se mi zdají být až moc ideologické, ale co po válce ideologické nebylo? Jen si vzpomeňme, jak socialistické zemědělství přestalo pěstovat chřest, protože byl příliš buržoazní…

Vodnice se na spotřebitele přímo směje

Když jsem před časem poprvé viděla v hypermarketu svazky tří větších smetanově zabarvených koulí se šťavnatě zeleným chrástem, hned jsem je koupila. Bylo to brzy zjara, a to jde člověk po všem, co se jeví jako čerstvá zelenina. Na účtence to figurovalo jako vodnice.

Název jsem znala, plodinu nikoliv. „To je něco jako tuřín. Pěstovalo se to pro dobytek. Jako děti jsme to ale s chutí také chroupaly. To jsem už neviděla léta páně,“ vzpomínala naše máti. No moment, vzpomněla jsem si v duchu zase já.

  • Není to plodina, které se tak dařilo v zelinářské zahradě Betty MacDonaldové, když žila na slepičí farmě?
  • A nechodili hobiti na „pajt“ k sedláku Červíčkovi mimo jiné i na vodnici?

Jedlé jsou vršky i kořínky

Po našich prvních třech vodnicích se zaprášilo zasyrova. Chrást jsem ochutnala a vyhodnotila jako též jedlý – skončil na cibulce s česnekem na způsob špenátu.ex post jsem zjistila, že se chrást z vodnice kuchyňsky využívá docela běžně. Je to jak v té pohádce, jedlé jsou „vršky i kořínky“.

Betty MacDonaldová mne inspirovala, abych vodnici zařadila do svého proměnného „osevního plánu“. Řeknu to krátce: pěstitelka vodnice se ze mne nestala. Vodnice vždy posloužila k obědu někomu, kdo bydlí v půdě našich záhonků. Když ale jedeme „na lov“ do města, svazky vodnice koupíme kdykoliv a kdekoliv na ně natrefíme.

Čtěte také:  Jahodník, maliník, ostružiník. Bylinky nejen do zálesáckého kotlíku

Jak jíst vodnici

Nejlepší způsob konzumace vodnice je (dle hodnocení mého a naší domácnosti) sníst vodnici tak je, zasyrova. Bulvu jen zbavím kořínku a vrcholku s chrástem, oloupu ji (někdy také ne) a nakrájím na středně silné plátky nebo na hranolky.

  • Vodnici jíme jako zeleninu k pečivu s „něčím“,
  • schroupeme ji jako malé, osvěžující a nekalorické jídlo mezi jídly, když nás po večeři „honí mlsná“.
  • Hranolky syrové vodnice chystám do „salátového baru“ v horkých dnech,
  • podávám je s další zeleninou a s pikantním dipem jako letní občerstvení pro návštěvy.

Z vodnice ovšem také vařím. S oblibou ji například dusím jako přílohu k nějaké rychlé úpravě masa – vodnice recepty.

Zkrátka vodnice u nás není nikdy dost (o to víc mě mrzí mé zahradnické neúspěchy).

Zdroj: Data do tabulky nutričních hodnot keto-hubnuti.cz; foto k článku o vodnici: (receptář) kromě druhé fotografie (pixabay)

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/07/vodnice.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/07/vodnice-150x150.jpgreceptarPĚSTITELSTVÍ - MŮJ KONÍČEKZeleninabílá ředkev,brukev řepák,brukev řepák vodnice,keto dieta,ředkev bílá kulatá,ředkev bílá vodnice,ředkev vodnice,řepák,vodniceZvykli jste si už na vodnici, teprve si zvykáte, anebo vodnici vůbec neznáte? • Jak vodnice chutná? • Proč se u nás vodnice hojně pěstovala, a pak přes padesát let nepěstovala? • Vodnice vypadá jako přerostlá ředkvička, ale není palčivá. Chutná jako kedlubna, ale je sladší...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.