Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Má vaření rýže natural svá specifika? Dušená rýže natural s vepřovým masem a zeleninou, recept. • Co s rýží natural.  Dají se z rýže netural uvařit „normální“ jídla?  Čím je jiná neloupaná rýže.  Jak dlouho rýži natural vařit.   Neloupaná rýže může plně „alternovat“ s rýží loupanou. 

ryze_natural_plec_titul

O rýži natural už víme asi všechno. Někdy však „oslavné ódy“ na ni působí kontraproduktivně. Jako ostatně všechny ódy opakované stále dokola. Osvědčenou metodou, jak rýži natural zařadit do jídelníčku, je bez zbytečných řečí ji dát na seznam běžného „vařiva“. A upravit tak, jako by se jednalo o jakoukoliv jinou rýži. Třeba podle svého oblíbeného receptu na rýžový pokrm.

Valí se to na nás ze všech stran

Rýže natural je přírodní, nebroušená a neleštěná rýže. Není tedy zbavena vysokého obsahu vitaminů, minerálních látek a vlákniny, jak je tomu u bílé rýže. Má slámově žlutou až nahnědlou barvu, je přirozeně bezlepková, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a navíc je bohatá na draslík regulující obsah vody v lidském těle. Proto se řadí mezi výrobky racionální výživy a skvěle se hodí do polévek, sladkých pokrmů, rizot a samozřejmě i jako příloha k masu.

Skladování: Skladujte v suchu při pokojové teplotě.

Tak. Obsah rámečku nejsou moje moudra. To je prostě obchodní sdělení prodejce rýže natural. Každý sáček rýže natural je potištěn dalšími údaji o prospěšnosti tohoto druhu rýže, každý magazínový článek o rýži natural je hned v úvodu opisuje. Asi bych se snad i styděla, kdybych se chtěla řadit mezi tyto „apoštoly“ zdravé výživy.

ryze_natural_balicek_mp

Proč vařím neloupanou rýži?

O rýži natural se zmiňuji z jiného důvodu. Ona je totiž dobrá. Moc dobrá. Má jadrnou, oříškovou chuť a pokrmy z ní chutnají jinak, než z rýže broušené. Přitom na ni uplatním všechny, naprosto všechny recepty, které jsou jsou původně postaveny na bílé rýži.

Čtěte také:  Masové koule s rajskou omáčkou a cuketou. Tip na rychlé letní jídlo

Rodina si rýži natural velmi oblíbila. Možná i proto, že před nimi „nemávám praporem“ s obsaženými látkami a zdravotními účinky pokrmu. To často strávníky „otráví“ víc, než konzumace rýže „ne-natural“.

  • Dušená rýže natural s vepřovým masem je takové docela obyčejné jídlo připravené podle starodávného receptu. Je z dob, kdy se ještě všem rýžovým pokrmům neříkalo „rizoto“, kdy se rýže před dušením přebírala a neoloupaná zrnka se vyřazovala společně s plevami a kamínky.

Dušená rýže (natural) s vepřovým masem

Vepřové maso dušené s rýží, suroviny, 6 porcí

  • 400 g vepřové plece
  • 500 g (1 balíček) rýže natural
  • 80 g oleje
  • 2 středně velké cibule
  • 350 g zeleniny (zmrazené nebo čerstvé podle volby roční doby)
  • sůl, mletý černý pepř, kmín
  • voda

veprove_dusene_cibule_mp

Masový základ jen zprudka „obdělám“

Cibuli nakrájím a zpěním na dvou lžicích oleje. Víc oleje není třeba, protože vepřová plec ještě trochu tuku pustí.

Maso nakrájím na menší kousky, vložím na cibuli, osolím, opepřím a přidám půl lžičky kmínu.  Zprudka restuji, dokud nemá maso zahnědlou barvu.

ryze_natural_maso_duseni_mp

Na orestované, ale stále tvrdé maso nasypu propranou rýži natural. Zaliji vodou, a to tak, aby sahala asi centimetr nad směs rýže a masa.

Přivedu k varu, pět minut prudce vařím. Pak teplotu stáhnu a pokrm udržuji těsně pod bodem varu, aby tak zvaně „táhl“.

Rýži a maso průběžně kontroluji, jak už změkly. Zároveň přilévám vodu, kterou rýže vsákla.

natural_veprove_mp

„Jedeme dál!“

Tak bych mohla rýži dodusit až do stavu vhodného k podávání. Maso i rýže budou „akorát“ hotové zároveň, ve stejnou dobu. Stačí už jen vedle talíře podat kyselou okurku nebo třeba naložené houby a výtečný pokrm je na světě. Obvykle se ale touto podobou nespokojím.

natural_maso_zelenina_mp

Zelenina pokrm pozvedne

Těsně před dokončením, asi tak v okamžiku, když si pomyslím, že rýže ještě tak deset minut potřebuje, nasypu do směsi nějakou zeleninu. Protože rýži natural vařím víc v zimě než v létě, bývá to zelenina zmrazená (koupená nebo vlastní). Také by to mohla být konzerva sterilovaného hrášku, žampiony

Čtěte také:  Poctivá rýžová kaše. A bonus: elegantní rýžové flameri či lahodná mléčná rýže

Zvýším teplotu, obsah kastrolu přivedu k varu, snížím teplotu a deset minut pod pokličkou dokončuji, aby se zelenina tepelně zpracovala, ale nerozvařila.

natural_talir_salat_mp

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/02/ryze_natural_balicek_mp.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/02/ryze_natural_balicek_mp-150x150.jpgreceptarMOUDRÉ RADY MAKOVICEcelozrnná rýže,celozrnná rýže natural,co obsahuje rýže natural,co vařit z rýže natural,dušená rýže,hnědá rýže,jak chutná rýže natural,jak dlouho vařit rýže natural,jak se vaří rýže,jak správně uvařit rýži,jak uvařit rýži,jak vařit rýži,jídla z vepřové plece,proč je zdravá rýže natural,recepty s rýží,recepty z rýže,rýže,rýže natural,rýže natural recepty,rýže natural s masem a zeleninou,rýže natural s vepřovou plecí,rýže natural s vepřovým masem,rýže recepty,vařená rýže,vaření rýže,vaření rýže natural,vepřová plec nejlepší recepty,vepřová plec recept,vepřová plec recepty,vepřové maso s rýží,vepřové nudličky s rýžíMá vaření rýže natural svá specifika? Dušená rýže natural s vepřovým masem a zeleninou, recept. • Co s rýží natural. • Dají se z rýže netural uvařit 'normální' jídla? • Čím je jiná neloupaná rýže. • Jak dlouho rýži natural vařit. •  Neloupaná rýže může plně 'alternovat' s rýží loupanou. • O rýži natural už víme asi...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.